Ana içeriğe atla

7/4 Fermente Temizlik 2

 


Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı

İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon

7. Bölüm

4. Kısım

Bulaşık Makinesi Deterjanı

 

Sağlığınıza tehdit oluşturacak maddeler içeren hazır deterjanları kullanmak yerine, evinizde önerdiğim malzemelerle kendi karışımınızı hazırlayabilirsiniz. 

Çamaşır deterjanı tarifimle bu tarif aynıdır, aralarındaki tek fark, her ikisine eklediğim farklı uçucu yağlar.

 

Malzemeler

1 kalıp Artisan Çamaşır Sabunu

2 su bardağı boraks

2 bardak çamaşır sodası (sodyum karbonat)

1 su bardağı karbonat (sodyum bikarbonat)

10 Damla Limon uçucu yağı

10 damla portakal uçucu yağı (uçucu yağ oranlarını arttırıp azaltabilirsiniz)

 

Yapılışı

Çamaşır sabununu rendeleyin, rendelediğiniz sabunu bir bez üzerinde bir köşeye sererek biraz kurutun. Sabunlar kuruyunca bir rondo  yardımıyla granül hale getirin. Sabun ve diğer tüm malzemeleri bir kapta karıştırın, sonra kapaklı bir kaba ya da kavanoza alıp kullanabilirsiniz. Makineyi çalıştırmadan önce deterjan gözüne 1-2 yemek kaşığı ilave etmeniz yeterli.

Bu deterjanı kullanmak için bulaşık makinenizin tuz bölümüne kaya tuzu doldurmanız ve ayda bir tuz ilave etmeniz gerekiyor. Ayrıca makinenin parlatıcı bölümüne de yine kendi yapacağınız parlatıcıdan doldurup makinenin o bölümünü de ara sıra yeniden doldurun. Parlatıcı tarifim için bir sonraki bölüme bakın.

 

Bulaşık Makinesi Parlatıcısı- Çamaşır makinesi Yumuşatıcısı

 

Bu tarifi elma sirkesinden yapabileceğiniz gibi beyaz sirkeden de yapabilirsiniz. Bir kavanoz sirkenin içerisinde limon ve portakal kabuklarını on beş gün kadar bekleterek de yapılabilir, limon veya portakal uçucu yağını sirkeye ilave ederek de yapılabilir. Benim yöntemim aşağıdaki gibi.

 

Malzemeler

2 şişe fermente elma sirkesi(1 litre)

1 litre su

10 damla limon ve portakal uçucu yağı

 

Yapılışı

Tüm malzemeyi karıştırın ve hem bulaşık makinesinde parlatıcı olarak hem de çamaşır makinesinde yumuşatıcı olarak kullanın. Tarif hazır olduğunda iki ayrı şişeye koyup, birisini banyoda, diğerini mutfakta kullanabilirsiniz.

 

Çamaşır Makinesi Deterjanı

Cildimizi, gözlerimizi, ciğerlerimizi tahriş etmeyen, İç organlarımıza zarar vermeyen, bizim ve dünyamız için zehirli olmayan, aksine faydalı, alerjiye sebep olmayan ve çamaşırlarımızı tertemiz yıkayan bir deterjan tarifi bu.

 

Malzemeler

1 kalıp Artisan Çamaşır Sabunu

2 su bardağı boraks

2 bardak çamaşır sodası (sodyum karbonat)

1 su bardağı karbonat (sodyum bikarbonat)

10 Damla Lavanta uçucu yağı

10 damla nane uçucu yağı (uçucu yağ oranlarını arttırıp azaltabilirsiniz)

10 damla çay ağacı yağı

 

Yapılışı

Çamaşır makinesi deterjanının yapılışı, bulaşık makinesi deterjanıyla aynı. Çamaşır sabununu rendeleyin, rendelediğiniz sabunu bir bez üzerinde bir köşeye sererek biraz kurutun. Kuruduktan sonra bir rondo yardımıyla granül hale getirin. Sabun ve diğer tüm malzemeleri bir kapta karıştırın. Hazır olan deterjanı kapaklı bir kaba ya da kavanoza alıp kullanamaya başlayabilirsiniz. Makineyi çalıştırmadan önce deterjan gözüne 1-2 yemek kaşığı ilave etmeniz yeterli. Yumuşatıcı gözüne de kendi yaptığınız yumuşatıcıyı ilave ederek makinenizi çalıştırın. Bebeğinizin, çocuğunuzun, tüm sevdiklerinizin ve tabiki kendinizin çamaşırlarını artık gönül rahatlığı ile yıkayacağınız içinde ne olduğunu bildiğiniz bir deterjanınız oldu.

 

Yorumlar

İlgili Diğer Yayınlar

Evde Fermente Sucuk Nasıl Yapılır

Evde sucuk nasıl yapılır Sucuk doğru bir şekilde, yani geleneksel yöntemle yapılırsa fermente bir yiyecektir, probiyotiktir.  Marketten aldığınız en iyi marka sucuğun bile içinde mutlaka raf ömrünü uzatacak koruyucu ve katkı maddeleri maalesef mevcut. Bir daha markete uğradığınızda en güvendiğiniz sucuk markasının içindekiler bölümünü okumanızı tavsiye ediyorum. Koruyucu, renklendirici asit düzenleyici vs... en güvenilir dediğiniz markada, en az 3 kalem katkı maddesi var. İşlenmiş tüm et ürünlerinin sigara kadar kanserojen olduğu dünya sağlık örgütü WHO tarafından duyuruldu.  Artık geleneksel yöntemle kendi sucuğumuzu kendimiz yapıp, bu probiyotik sağlık deposu et ürününden faydalanma zamanıdır diye düşünüp kolları sıvadım.

Rafine Şekersiz, %100 Meyveden ayva Reçeli

Basit karbonhidrattan mümkün olduğunca kaçmayı hayat felsefesi haline getirince  insanın hayatına alternatif ve masum tatlar arayışı giriyor. Özellikle gençler ve çocukların kahvaltı sofrasında alışık oldukları geleneksel reçeller ve çikolata kremalarına alternatif bulmak biraz daha zor olabiliyor.  Ev yapımı nutella tarifimle kahvaltıda çikolatalı fındık kremasına güzel bir alternatif oluşturmuştum, şimdi sıra geldi reçele. Reçel kahvaltıda alışık olduğumuz ve çok zor vaz geçtiğimiz vaz geçmek zorunda kaldığımız bir lezzet,  vazgeçmek zorunda kalmamızın nedeni ise içeriğinin belki %70 yakın kısmının şekerden oluşması. Reçel, meyvelerin şekerle kaynayarak koyu bir kıvama getirilme ve şekerin koruyucu özelliğiyle saklanma şekli. Reçel yaparken iki husus var ki reçeli reçel yapıyor. Bir tanesi reçeli uzun süre saklanabilmesi yani koruyucu madde, diğeri ise reçelin kıvamı yani koyu  olması, su gibi kalmaması. Her ikisini de geleneksel reçellerde şeker sağlıyor. Me...

Fermente Şampuan Hakkında

Fermente Şampuan Hakkında Neden fermente şampuan sorusuna önceki Fermente Kozmetik yazımda değinmiştim. Bu yazının konusu, daha çok fermente şampuanın kullanımı ve diğer şampuanlardan uzak kalmanın gerekliliği üzerine olacak. Marketten aldığınız şampuanların içindeki zararlı kimyasallar neler? Önce bunlara bir bakalım, sonra fermente şampuanın içerik ve kullanımından bahis edelim. Şampuanlar farklı kimyasallar içerebilirler, fakat aşağıda yer alan kimyasallar, marketlerde bulunan tüm şampuanlarda yer alan kimyasallardır. Aqua: Su. En iyi ihtimalle %50'si. Şampuanların içindeki diğer maddelerin seyreltilmesi ve şişeden akabilmesi için. Sodium Laureth Sulfate (SLES): Sülfaktan. Petrolden elde edilen sentetik bir kimyasal. Deterjan etkisi göstermesi ve köpürmesi için temizlik ürünlerine konuyor. Boru hatlarını temizlemek için bulunmuş. Vücuda teması halinde 1-2 dk içinde emilerek kana ve organlarımıza karışır. Saç derisini fazlaca kurutabilir. Beyin v...