Ana içeriğe atla

7/4 Fermente Temizlik 2

 


Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı

İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon

7. Bölüm

4. Kısım

Bulaşık Makinesi Deterjanı

 

Sağlığınıza tehdit oluşturacak maddeler içeren hazır deterjanları kullanmak yerine, evinizde önerdiğim malzemelerle kendi karışımınızı hazırlayabilirsiniz. 

Çamaşır deterjanı tarifimle bu tarif aynıdır, aralarındaki tek fark, her ikisine eklediğim farklı uçucu yağlar.

 

Malzemeler

1 kalıp Artisan Çamaşır Sabunu

2 su bardağı boraks

2 bardak çamaşır sodası (sodyum karbonat)

1 su bardağı karbonat (sodyum bikarbonat)

10 Damla Limon uçucu yağı

10 damla portakal uçucu yağı (uçucu yağ oranlarını arttırıp azaltabilirsiniz)

 

Yapılışı

Çamaşır sabununu rendeleyin, rendelediğiniz sabunu bir bez üzerinde bir köşeye sererek biraz kurutun. Sabunlar kuruyunca bir rondo  yardımıyla granül hale getirin. Sabun ve diğer tüm malzemeleri bir kapta karıştırın, sonra kapaklı bir kaba ya da kavanoza alıp kullanabilirsiniz. Makineyi çalıştırmadan önce deterjan gözüne 1-2 yemek kaşığı ilave etmeniz yeterli.

Bu deterjanı kullanmak için bulaşık makinenizin tuz bölümüne kaya tuzu doldurmanız ve ayda bir tuz ilave etmeniz gerekiyor. Ayrıca makinenin parlatıcı bölümüne de yine kendi yapacağınız parlatıcıdan doldurup makinenin o bölümünü de ara sıra yeniden doldurun. Parlatıcı tarifim için bir sonraki bölüme bakın.

 

Bulaşık Makinesi Parlatıcısı- Çamaşır makinesi Yumuşatıcısı

 

Bu tarifi elma sirkesinden yapabileceğiniz gibi beyaz sirkeden de yapabilirsiniz. Bir kavanoz sirkenin içerisinde limon ve portakal kabuklarını on beş gün kadar bekleterek de yapılabilir, limon veya portakal uçucu yağını sirkeye ilave ederek de yapılabilir. Benim yöntemim aşağıdaki gibi.

 

Malzemeler

2 şişe fermente elma sirkesi(1 litre)

1 litre su

10 damla limon ve portakal uçucu yağı

 

Yapılışı

Tüm malzemeyi karıştırın ve hem bulaşık makinesinde parlatıcı olarak hem de çamaşır makinesinde yumuşatıcı olarak kullanın. Tarif hazır olduğunda iki ayrı şişeye koyup, birisini banyoda, diğerini mutfakta kullanabilirsiniz.

 

Çamaşır Makinesi Deterjanı

Cildimizi, gözlerimizi, ciğerlerimizi tahriş etmeyen, İç organlarımıza zarar vermeyen, bizim ve dünyamız için zehirli olmayan, aksine faydalı, alerjiye sebep olmayan ve çamaşırlarımızı tertemiz yıkayan bir deterjan tarifi bu.

 

Malzemeler

1 kalıp Artisan Çamaşır Sabunu

2 su bardağı boraks

2 bardak çamaşır sodası (sodyum karbonat)

1 su bardağı karbonat (sodyum bikarbonat)

10 Damla Lavanta uçucu yağı

10 damla nane uçucu yağı (uçucu yağ oranlarını arttırıp azaltabilirsiniz)

10 damla çay ağacı yağı

 

Yapılışı

Çamaşır makinesi deterjanının yapılışı, bulaşık makinesi deterjanıyla aynı. Çamaşır sabununu rendeleyin, rendelediğiniz sabunu bir bez üzerinde bir köşeye sererek biraz kurutun. Kuruduktan sonra bir rondo yardımıyla granül hale getirin. Sabun ve diğer tüm malzemeleri bir kapta karıştırın. Hazır olan deterjanı kapaklı bir kaba ya da kavanoza alıp kullanamaya başlayabilirsiniz. Makineyi çalıştırmadan önce deterjan gözüne 1-2 yemek kaşığı ilave etmeniz yeterli. Yumuşatıcı gözüne de kendi yaptığınız yumuşatıcıyı ilave ederek makinenizi çalıştırın. Bebeğinizin, çocuğunuzun, tüm sevdiklerinizin ve tabiki kendinizin çamaşırlarını artık gönül rahatlığı ile yıkayacağınız içinde ne olduğunu bildiğiniz bir deterjanınız oldu.

 

Yorumlar

İlgili Diğer Yayınlar

Rafine Şekersiz Siyez Keki

Rafine şeker kullanmadan en eski un olan 10 bin yıllık unla, siyez unuyla kek yapalım mı? Rafine şeker yerine ne kullanmak lazım. Sunni tatlandırıcılar da en az şeker kadar zararlıyken geriye ne kalıyor?  Ya bal ve pekmez. Bal ısıyla temas edince toksik etki yaratıyor. Pekmezde zaten çok uzun süre kaynatılarak yapıldığı için bu etki maalesef mevcut. En iyisi soğuk sıkım pekmezler tüketmek. Aranırsa bulunuyor. Pekmezi de ısıya dayanıksız olması yüzünden kullanmıyorum pişirilecek tariflerde. Geriye şeker yerine kullanabileceğim çok fazla da seçenek kalmadı. Meyvenin kendi şekeri dışında.  Tatlandırıcı için olgun muz ve kuru dut kullandım. Hurma ya da kuru üzüm, gün kurusu kayısı da kullanılabilir. Fermente mutfağımda kullanılmayan malzemeler; Rafine tuz, Rafine şeker, Rafine endüstriyel un (organik ve tam buğday unu da olsa kullanmıyorum) Kabartma tozu, Şekerli vanilin, Kakao (yalnızca ham kakao kullanıyorum) Zeytin yağı, Hindistan cevizi yağı  ve tereyağ...

Doğal Fermente Elma Sirkesi

Evde sirke yapmak,bir kere başlayınca vazgeçemeyeceğiniz bir hobi gibi aslında. Sirke yapmanın mantığını anlayıp, bir kaç başarılı deneme de gerçekleştirince her mevsimde, elinize geçen her meyveyle yapabileceğiniz bu doğal sağlık iksirinin yapılışı aslında çok kolay. Bir kaç püf noktasını bilmek ve her fermente gıda gibi biraz sabırlı olmak sirke yapmanın altın kurallarından. Marketler sirke doluyken, hele ki bu kadar ucuzken neden kendimi yorup evde yapmak için uğraşayım ki diyorsanız, buyurun aşağıda yazılanlara bir göz atın. Endüstriyel üretimle yapılan sirkeler saatler içerisinde olurken, geçirdikleri süreç fermantasyon değil, rafinasyondur. Oysa sirke fermente  bir gıdadır, en azından öyle olması gerekir. En basit ev sirkesinin oluşması bile 2-3 ay vakit alır. Sağlık için faydalı olan sirke sizce hangisi?

7/5 Fermente Temizlik 3

  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon 7. Bölüm 5. Kısım Bokashi Fermantasyonu İlk iş olarak, organik atıkları kapalı küçük bir kovada biriktirmekle işe başlıyoruz. Mutfağa yemek yapmak ya da bir şeyler hazırlamak için her girdiğinizde, sebze meyve kabukları ve çekirdekleri, çay ve kahve telveleri, armudun sapı, üzümün çöpü, yani organik atık sınıfına giren ne varsa atmayıp, bokashi yapmak için mutfakta bir gün boyunca kapaklı bir kovada biriktirin. Bu birikintinin sulu olmaması için çöplerinizi sularından süzerek kovaya atın. Biriken atık kovasının içindekileri günde bir kez bokashi kovasına dolduracağız. Bokashi kovasının kapağını her atıkta açmıyoruz, günde yalnızca bir kez açıyor böylece hava ile temasını en aza indiriyoruz ki fermantasyon sağlıklı olarak devam edebilsin.  Bu yüzden atıkları gün boyunca ayrı bir kapta biriktirmek işin ilk adımı.   İkinci aşamada, ağzı sıkıca kapanabilen, altı musluklu ve içi süzgeçli bir kova edinin, ya da...