17 Ağustos 2017 Perşembe

Neden 48 Saat Soğuk Fermantasyon?


Son zamanlarda siyez unu ve ekşi mayalı ekmekler yeniden gündemde. Köşe başındaki fırınlar bile ekşi mayalı ekmek üretmeye başladı. Artık her markette hatta bakkalda ekşi mayalı ekmek satışları mevcut. Siyez unlu ekmeklere de marketlerden bile ulaşılır oldu.
Ticari mayaların yerine ekşi mayanın geçmesi tabii ki çok takdire şayan bir durum ve umarım bu durum çoğalarak devam der.

Peki her ekşi mayalı ekmek ya da her ekşi mayalı siyez ekmeği sağlıklı mı?
Ekşi mayayı diğer mayalardan ayıran en önemli özellik, maya içerisinde bulunan mantar maya çeşitlerinin fermantasyon esnasında buğdayın içerisindeki karbonhidratla (şeker) beslenerek, çoğalmaları ve buğday proteinlerini (glüten en popüleri) ve lektini parçalaması.

Yani ekşi maya ile hamurun mayalanma değil fermantasyon aşamasına tabi tutulması gerekiyor. Mayalama bildiğimiz gibi genellikle oda ısısı tabir ettiğimiz yaklaşık 25- 28 derece arasında bir kaç saatte mayanın hızlıca çoğalarak ortalama yayılması yani hamurun kabarması ile sonuçlanan durumdur.

Fermantasyon ise mayanın çoğalıp, beslenip, tüm karbonhidratı tüketip, proteini parçalar hale gelmesidir. Bu işlem bir kaç saatte değil minimum 48 saatte gerçekleşecek bir olaydır.

Neden 48 saat soğuk fermantasyon?