Ana içeriğe atla

7/1 Kişisel Bakım

 


Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı

İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon

7. Bölüm

1. Kısım


Kişisel Bakımdan Beklentinizi Yükseltin

Hepimiz ellerimizi, saçlarımızı, vücudumuzu yıkar, dişlerimizi fırçalar, koltuk altlarımıza ter kokmamak için deodorant süreriz yani her gün kendimize kişisel bakım yaparız. Kişisel olarak kendimize bakarken kullandığımız ürünler acaba bedenimize sağlık, canlılık mı katıyor yoksa sağlığımızı ve canlılığımızı yavaş yavaş yok mu ediyor. Bu bölümde sağlık ve canlılığıma katkı sağlayan kişisel bakım ürünlerimin tarifini sizinle paylaşıyorum. Bir kremin faydalı olmasını sağlayan, içerisindeki doğru yağların doğru miktarda birleşmesi ve birbiriyle etkileşime geçmesidir. Böyle bir kremi cildinize sürdüğünüz zaman cildiniz onu çok kısa sürede emip canlılık ve parlaklık kazanır. Fermente Mutfağımda yıllar önce kendim için, sonraki yıllar boyunca da talep eden bütün kullanıcılarımız için yaptığım kişisel bakım ürünlerinin bazılarının tarifini aşağıda bulabilirsiniz.

 

Kantaron Yağlı Krem 

Beslenme deyince aklımıza sadece yediklerimizin gelmesi doğal. Ancak cildimize de temas eden her şeyin derimiz tarafından emilip, kanımıza karıştığı gerçeğiyle baktığımızda, cildimizden de beslendiğimizi ya da zehirlendiğimizi daha önceki bölümlerde anlatmıştım. Kişisel temizlik ve bakım için kullandığımız ürünlerde kimyasaldan arınmış doğal formlara geçerek, dıştan beslenme alanında da hem kendimize hem de çevremize büyük bir iyilik yapıyoruz.

Kremlerde sayısız zararlı kimyasal, boya, parfüm, raf ömrünü uzatan koruyucu katkı maddeleri olduğunu biliyoruz. El, yüz ve tüm vücut için kullanılabilen doğal bir bakım kremi ihtiyacımızı gidermenin en doğru formülü kantaron yağlı krem. Dudak çatlaklarında, yara ve yanıklarda, tüm cilt sorunlarında, ağrılarda bile kullanabileceğiniz bir krem tarifi bu. 

Malzemeler

60 gram Hindistan cevizi yağı 

50 gram kakao yağı

1 ceviz büyüklüğünde bal mumu

60 gram kantaron yağı

2 milim lavanta uçucu yağı

Yapılışı

Yukarıda yazdığım tüm yağlar kantaron hariç katı yağlardır. Bu yağları alırken katı yağ formunda olanları tercih edin. Benmari usulü eritilen katı yağlar ve diğer yağlar karıştırılıp kavanoza alınır ve ağzı kapatılarak soğumaya bırakılır. Kantaron yağlı kreminiz hazır. 

 

Shea Yağlı rol-on

Cildi besleyen, cilt floramızı koruyan, ter kokusunu uzun yaz günlerinde bile 24 saat önleyen, tamamen doğal ve hatta yenilebilir bir deodorant tarifi bu. 

Malzemeler

30 gram kakao yağı

100 gram Hindistan cevizi yağı

30 gram shea yağı

20 gram balmumu

12 yemek kaşığı nişasta

4 yemek kaşığı karbonat

25 damla lavanta uçucu yağı

 

Yapılışı

Tüm katı yağlar benmari usulü eritin. Eriyen yağ karışımına nişasta, karbonat ve lavanta yağı da eklenip karıştırın Kavanoza koyup ağzını kapatın ve kullanmaya başlayın.

 

Bentonit Killi Diş Macunu

Ağzımız bakteri bakımından özellikle zengin bir ortamdır. Sindirimin ağızda başlaması ağız sağlığımızın önemini bir kez daha bize hatırlatır. Ağız floramızı koruyarak, çürüklerin oluşmaması dahil ağız sağlığımızla ilgili çok fazla ekstra bir şey yapmamıza gerek kalmaz. Ağız floramızı koruyan, dişlerimizi beyazlatan ve temizleyen, dil temizliği yapabileceğimiz, ağızda ferah bir koku bırakan kısacası diş macunundan tüm beklentinizi karşılayan fazladan yenilebilir özelliğiyle de size hizmet veren bir macun yapacağız bu tarifte.

Malzemeler

2 çorba kaşığı bentonit kil

1 tatlı kaşığı karbonat

1 çorba kaşığı bitkisel gliserin

5 damla nane uçucu yağı

5 damla karanfil uçucu yağı

 

Yapılışı

Bütün malzemeyi güzelce karıştırıp kavanoza alın ve ağzını kapatın. Diş macununuz hazır, sağlıkla kullanın.

Yorumlar

İlgili Diğer Yayınlar

Evde Fermente Sucuk Nasıl Yapılır

Evde sucuk nasıl yapılır Sucuk doğru bir şekilde, yani geleneksel yöntemle yapılırsa fermente bir yiyecektir, probiyotiktir.  Marketten aldığınız en iyi marka sucuğun bile içinde mutlaka raf ömrünü uzatacak koruyucu ve katkı maddeleri maalesef mevcut. Bir daha markete uğradığınızda en güvendiğiniz sucuk markasının içindekiler bölümünü okumanızı tavsiye ediyorum. Koruyucu, renklendirici asit düzenleyici vs... en güvenilir dediğiniz markada, en az 3 kalem katkı maddesi var. İşlenmiş tüm et ürünlerinin sigara kadar kanserojen olduğu dünya sağlık örgütü WHO tarafından duyuruldu.  Artık geleneksel yöntemle kendi sucuğumuzu kendimiz yapıp, bu probiyotik sağlık deposu et ürününden faydalanma zamanıdır diye düşünüp kolları sıvadım.

Rafine Şekersiz, %100 Meyveden ayva Reçeli

Basit karbonhidrattan mümkün olduğunca kaçmayı hayat felsefesi haline getirince  insanın hayatına alternatif ve masum tatlar arayışı giriyor. Özellikle gençler ve çocukların kahvaltı sofrasında alışık oldukları geleneksel reçeller ve çikolata kremalarına alternatif bulmak biraz daha zor olabiliyor.  Ev yapımı nutella tarifimle kahvaltıda çikolatalı fındık kremasına güzel bir alternatif oluşturmuştum, şimdi sıra geldi reçele. Reçel kahvaltıda alışık olduğumuz ve çok zor vaz geçtiğimiz vaz geçmek zorunda kaldığımız bir lezzet,  vazgeçmek zorunda kalmamızın nedeni ise içeriğinin belki %70 yakın kısmının şekerden oluşması. Reçel, meyvelerin şekerle kaynayarak koyu bir kıvama getirilme ve şekerin koruyucu özelliğiyle saklanma şekli. Reçel yaparken iki husus var ki reçeli reçel yapıyor. Bir tanesi reçeli uzun süre saklanabilmesi yani koruyucu madde, diğeri ise reçelin kıvamı yani koyu  olması, su gibi kalmaması. Her ikisini de geleneksel reçellerde şeker sağlıyor. Me...

Fermente Şampuan Hakkında

Fermente Şampuan Hakkında Neden fermente şampuan sorusuna önceki Fermente Kozmetik yazımda değinmiştim. Bu yazının konusu, daha çok fermente şampuanın kullanımı ve diğer şampuanlardan uzak kalmanın gerekliliği üzerine olacak. Marketten aldığınız şampuanların içindeki zararlı kimyasallar neler? Önce bunlara bir bakalım, sonra fermente şampuanın içerik ve kullanımından bahis edelim. Şampuanlar farklı kimyasallar içerebilirler, fakat aşağıda yer alan kimyasallar, marketlerde bulunan tüm şampuanlarda yer alan kimyasallardır. Aqua: Su. En iyi ihtimalle %50'si. Şampuanların içindeki diğer maddelerin seyreltilmesi ve şişeden akabilmesi için. Sodium Laureth Sulfate (SLES): Sülfaktan. Petrolden elde edilen sentetik bir kimyasal. Deterjan etkisi göstermesi ve köpürmesi için temizlik ürünlerine konuyor. Boru hatlarını temizlemek için bulunmuş. Vücuda teması halinde 1-2 dk içinde emilerek kana ve organlarımıza karışır. Saç derisini fazlaca kurutabilir. Beyin v...