Yaklaşık 2000 yıl önce Uzak Doğu'da Çinliler tarafından “Ölümsüz Sağlık İksiri” olarak bilinen kombucha kombu çayı, kalbinize, beyninize ve (özellikle de) bağırsaklarınıza uzanan muazzam sağlık faydaları olan bir içecektir.
Bu eski probiyotik içecek vücudunuzda nasıl büyük bir fark yaratır?
Kombucha kombu çayı fermantasyon süreci nedeniyle, probiyotikler olarak bilinen çok sayıda sağlıklı bakteri içerir . Bu bakteriler sindirim sisteminize girer ve besinleri emdikleri, enfeksiyon ve hastalıklarla mücadele ettikleri için bağışıklık sisteminizi desteklerler.
Bağışıklık sisteminizin yüzde 80'i bağırsakınızda bulunduğundan ve sindirim sistemi nörolojik sisteminizin ikinci en büyük parçası olduğundan, bağırsakların “ikinci beyin” olarak kabul edilmesi şaşırtıcı değildir.
Her gün kombucha içmek, genel sağlığınız için etkileyici sayıda faydaya dönüşen en yüksek bağışıklık sağlığını korumanıza yardımcı olabilir.
Kombucha, kombu çayı Nedir?
Kombucha, kombu çayı siyah çay ve şekerin fonksiyonel, probiyotik bir gıda olarak kullanılan fermente bir içeceğidir . Bir kez şekerle birleştirilmiş fermantasyon işleminin başlatılmasından sorumlu olan bir bakteri ve maya kolonisi içerir.
Fermantasyondan sonra, kombucha karbonatlaşır ve bu fermente çay, B vitaminleri, enzimler, probiyotikler ve yüksek konsantrasyonda asit (asetik, glukonik ve laktik) içerir. Bu bakteriler, “ selüloz üreten bakteriler ” olarak bilinir , yani hücreye kalkan görevi yapan selüloz üretirler.
Şeker-çayı çözeltisi, bakteriler ve maya tarafından yaygın olarak bilinen bir “ SCOBY ”(bakteri ve maya simbiyotik kolonisi) ile fermente edilir . Genellikle siyah çay ile yapılmış olsa da, kombucha da yeşil çaylar ile yapılabilir. Ortak iddiaların aksine, bir SCOBY bir kombucha mantarı değildir.
Kombucha çayında bazı insanlar gazlı içecek özlemi için tatmin edici, sağlıklı bir alternatif bulurlar.
Aşağıdaki probiyotikler bu sağlık iksiri oluşturur:
- Gluconacetobacter (çoğu örnekte>% 85)
- Asetobakter (yüzde 2)
- Lactobacillus (bazı örneklerde yüzde 30'a kadar)
- Zygosaccharomyces (> yüzde 95)