14 Aralık 2015 Pazartesi

Evde Meyve, Sebze Kurutuyorum


Kuru yemişçilerin önünden geçerken rengarenk kurutulmuş meyveleri görünce hangimizin canı çekmez. Ama hepsinin üzerinde ya toz şeker var, ya da glikoz şurubuna batırılıp kurutuluyor. Hal böyle olunca kurutulmuş bu meyveler  sağlıklı kuru meyve statüsünden çıkarak, uzak durulması gereken zararlılar  listesine geçiyor bir anda. Peki kurutulmuş meyve yiyemeyecek miyiz? Tabii ki yiyebiliriz ancak evde kendimiz kurutarak. 

Evde meyve sebze kurutmaya karar verdim böylece ama nasıl olacak.

Fermente Edilmiş Kuru Fasulye Tarifi


Kuru fasulye yanında probiyotik turşu,  kış aylarında hepimizin  vazgeçilmediği lezzetlerdendir. Özellikle yerli organik kuru  fasulyesinin tadı gerçekten çok başka. Diğer fasulyeye göre daha tatlı olan bu fasulye türüyle isterseniz zeytinyağlı, isterseniz etli kuru fasulye pişirebilirsiniz. Ben bu sefer sucuklu pişirdim.

Kuru fasulyenin nasıl fermente edildiğine geçmeden önce "neden fermente etmek gerekir" sorusuna kısaca değinelim dilerseniz. Kuru fasulye, nohut, barbunya, börülce, yeşil mercimek, maş fasulyesi, hatta tek kullandığım bulgur türü olan siyez bulgurunu da aşağıda anlatacağım fermantasyon işleminden geçirdikten sonra pişiriyorum artık. Kuru baklagilleri önceden fermente etmemizde ki sebep, bu besinlerin sindirimini kolay hale getirmektir. Malum bakliyatların sindirimi biraz zordur ve