Ana içeriğe atla

Doğal Fermente Elma Sirkesi


Evde sirke yapmak,bir kere başlayınca vazgeçemeyeceğiniz bir hobi gibi aslında. Sirke yapmanın mantığını anlayıp, bir kaç başarılı deneme de gerçekleştirince her mevsimde, elinize geçen her meyveyle yapabileceğiniz bu doğal sağlık iksirinin yapılışı aslında çok kolay. Bir kaç püf noktasını bilmek ve her fermente gıda gibi biraz sabırlı olmak sirke yapmanın altın kurallarından.

Marketler sirke doluyken, hele ki bu kadar ucuzken neden kendimi yorup evde yapmak için uğraşayım ki diyorsanız, buyurun aşağıda yazılanlara bir göz atın.

Endüstriyel üretimle yapılan sirkeler saatler içerisinde olurken, geçirdikleri süreç fermantasyon değil, rafinasyondur. Oysa sirke fermente  bir gıdadır, en azından öyle olması gerekir. En basit ev sirkesinin oluşması bile 2-3 ay vakit alır. Sağlık için faydalı olan sirke sizce hangisi?


Sirke oluşumunun temel mantığı meyvenin içindeki şekerin bakteriler tarafından tüketilerek fermente olmasıdır. Bakteriler sayesinde meyve şekeri önce alkole, sonra da asetik asite dönüşür. Sirke yapmak için pek çok metot vardır ama ben size en pratik ve mutlak sonuca götüren yöntemden söz edeceğim. 

Sirke tarifine geçmeden önce evde en çok yapılan elma sirkesinin faydalarından da kısaca bahsedelim;

  • İçinde pektin var. Bu bir liftir, bağırsak hareketlerini kolaylaştırır.
  • Pektin, hayvansal gıdalardan gelen kolesterolün emilimini azaltır.
  • Elma sirkesi sebzelerdeki kalsiyumun serbestleşmesini kolaylaştırır,
  • Potasyum içerir.
  • Bakteriler ve mantarlar için öldürücüdür.
  • Ürik asidi düşürür.
  • Malik aside magnezyum eklenerek oluşturulan magnezyum malat tabletleri fibromiyaljide tedavi amacıyla kullanılır.
  •  Malik asit, enerji üretimini hızlandırdığı için spor performansını arttır.
  • Antreman sonrası kas ağrıları ve kraplarını azaltır.
  • Genel olarak kronik yorgunluk sendromunu azaltır.
  •  Malik asit vücuttaki ağır toksik metallerin atılımını sağlar (alüminyum, civa gibi).
  •  Cilt için iyi bir kozmetiktir.
Elma sirkesinin kilo vermeye  etkisi alkali özellikleri ile yağ yakımını kolaylaştırdığı  ve mevcut glikozun karaciğer  tarafından kullanılmasını arttırdığı içindir. Elma sirkesi kan glikozunu azaltır. Akşam yatarken içilen 1 bardak doğal elma sirkeli su hem sabah idrarını alkali yapar hem de idrar yollarını temizler."
Alıntı: Dr. Ayşegül Çoruhlu 

Benim elma sirkesi ile başlayan sirke yapma maceram, hiç ara vermeksizin tüm mevsim meyveleriyle devam ediyor. Üzüm, alıç, hünnap, armut, ayva, limon, kızılcık, nar. 
Elma sirkesi sürekli mutfağımda mayalanma aşamasında bir ya da iki kavanoz olurken, yanında yine başka meyvelerden yaptığım bir kaç kavanoz mayalanma aşamasında sirke oluyor. 

Elma sirkesi için malzeme listesi

Doğal ve ilaçsız istediğiniz kadar elma,
İçme suyu,
Cam kavanoz,
Tülbent,
Paket lastiği,
Etiket.



Öncelikle hangi meyveden sirke yapacaksanız mümkün olduğunca o meyvenin doğal olanını bulmaya çalışın. Ben bu yıl hep Amasya elmasıyla sirke yaptım. Bulduğunuz doğal, mumsuz ve ilaçsız elmaları güzelce yıkayın ve mutlaka tamamen kurumalarını sağlayın. Kurumuş olmaları çok önemli. Fermantasyonun başlaması için elmaların üzerindeki doğal floraya ihtiyaç var çünkü. Kuruyan elmaları küçük küçük doğrayıp ağzı geniş cam bir kavanozun içine atın. Elmaları kabukları ve çekirdekleriyle birlikte doğrayın. Kavanozun en az yarısına kadar doğranmış elmalar gelmeli. Üzerini içme suyuyla tamamlayın ama sakın kavanozu ağzına kadar doldurmayın ve sakın musluk suyu kullanmayın. Kavanozun ağzını 4 parmak boş bırakmanız, gaz çıkışı esnasında kavanozun taşmamasını sağlar. Kavanozun içine  sirke anasını sirkesiyle birlikte ilave edin. Güzelce karıştırıp kavanozun üzerine bir tülbent örtüp, paket lastiğiyle sabitleyin. Sirke kavanozunun üzerine tarih yazan bir etiket yapıştırın ve kavanozu mutfağın kuytu loş bir köşesine koyun. Artık tek yapmanız gereken, elmalar suyun altına çökene kadar her gün temiz bir kaşıkla kavanozu bir ya da iki kez karıştırmak. Elmaların çökmesi takribi olarak 3 hafta sürüyor. Elmalar suyun altına çökünce karıştırmayı bırakın. Artık sirkenin üzerinde incecik tül gibi sirke anası oluşmaya başlayacak, sakın dokunmayın. Sirke anası oluşumunu tamamladığında o da elmalar gibi suyun altına çökecek. İşte o zaman sirke anasını içinden bir kaşık yardımıyla alın ve sirkenizi bir tülbentten  süzün. Süzülen sirkenin tadına bakın, eğer sirkeleşme olmuş tadı sirke gibi keskin ise şişelere doldurup ağzı kapaklı olarak loş bir yerde muhafaza edin. Bu şekilde sirkede ki fermantasyon devam eder. Sirkeniz henüz keskinleşmemişse süzdükten sonra yine kendi kavanozuna dökün, posasını çöpe atın. Kendi anasını da içine bırakın, tülbentle kapatıp, fermantasyon sürsün diye kavanozu yerine koyun. Bundan sonra yine beklemeniz gereken süre, bu zamana kadar geçen süreyle aşağı yukarı aynı olacak. Bu süreyi sirkenin tadı belirleyecek. Sirke keskinleşip, sirke gibi olduğu zaman, tekrar sirkenizi süzün ve bu sefer kapaklı bir cam şişeye sirkeyi koyup, ağzı kapalı olarak loş bir yerde fermente olmaya devam etmesi için bırakın. Sirkeyi süzdüğünüz tarihi de not edip, şişenin üzerine yapıştırın. Etiketin üzerine ne sirkesi olduğunu da yazmanız, ileride başka yapacağınız sirkelerle karışmaması için faydalı olacaktır. Bu esnada içine bir fiske tuz atabilirsiniz. Artık sirkenizi dilerseniz kullanmaya başlayabilirsiniz. Sirke ne kadar uzun zaman bu şekilde dinlenirse o kadar lezzeti ve kıymeti artar. Sirkeden aldığınız sirke anasıyla yeni bir sirke kurabilirsiniz, atmayın.

Elma sirkesi yapmanın püf noktaları


  1. Doğal elma kullanın,
  2. Tatlı elma kullanın, ekşi elma kullanmayın,
  3. Mutlaka içme suyu kullanın,
  4. Mutlaka cam kavanoz kullanın,
  5. Elmaları çok iyi kurutun, bezle kurulamayın, kendi kendisine kurumasını bekleyin,
  6. Maya olarak mutlaka organik sirke anası kullanın.
  7. Elmalar suyun altına çökene kadar, her gün en az bir kez mutlaka karıştırın,
  8. Suyu çok elması az olmasın karışımınız dengeli olsun. Elma sudan daha çok olursa daha yoğun bir sirke olur.
  9. Sirke anası varsa tek başına mayalamak için yeterlidir. (bal, pekmez, şeker ve ya nohut asla kullanmayın)


Yukarıda yazdığım püf noktaları benim defalarca kez yaptığım sirke tecrübelerimle oluştu. Bu noktalara dikkat ederseniz, sirke kurmakta kesinlikle başarıya ulaşırsınız. Bu arada bir de şunları eklemek istiyorum;
Ben bal kullanarak hiç sirke kurmadım. İlk sirkemi kurmak için bir şişe  doğal fermantasyon usulü ile yapılmış bir  ev sirkesi satın aldım ve onu maya olarak kullandım. 
Balla pekmezle hiç sirke kurmadım.
Balla pekmezle kurulan sirkelerin çoğunun başarısız olduğunu da sizlerden gelen geri bildirimlerde okuyorum.
Sirke kurarken nohut vs hiçbir şey eklemedim. 
Sirke anası elimin altında hep var olduğu için artık sirkelerimi sadece sirke anasıyla kuruyorum. 
Sirke anası yeterli büyüklükte ise, sadece ana ile, sirke ilave etmeden sirke kuruyorum. Sirke anasını ile kurulan sirke daha çabuk olgunlaşıyor, sirkeniz garanti oluyor.
Eğer anayı saklamak istiyorsanız yaptığınız sirkeden küçük bir kavanoza koyun, anayı bu kavanozda ağzı kapaklı olarak saklayın. Ya da sirkelerinizin bir tanesinin içine atarak da anayı muhafaza edebilirsiniz.
Sirkenizi süzmeden önce anayı zarar vermeden bir kaseye alın, sirkeyi ondan sonra süzün. 
Afiyet olsun.

Online sipariş vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. https://www.fermentemutfagim.com/


nar sirkesi anası









Yorumlar

  1. Valla harikasınız.Probiyotik-Prebiyotik gıdalara merak saldığım bir anda tarifleriniz iyi geldi.İstanbul'da mısınız bilmiyorum ama birgün sizi organik pazara beklerim.Tam size göre:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ece hanım merhaba. İstanbul'dayım. Ben de yarın kartaldaki Nar projesinin organizasyonu olan doğal köylü pazarına gideceğim. Ben de sizi oraya beklerim. Yerli ata tohumundan üretilen sebze, meyve, un vs. doğal ürünlerin üretici tarafından satıldığı bir pazar. sayıları umarım çoğalır, şu an İstanbul'da tek ve sadece Perşembe günleri Kartalda organik pazar alanında kuruluyor. Siz hangi pazara gidiyorsunuz?

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    3. Kartal ve Şişli'ye dönüşümlü gidiyorum.Bahsettiğniz pazarı duydum.Gitmeyi çok istiyorum ama hafta içi benim için uygun değil maalesef.Yerli tohum her zaman öncelik tabi.Hibrit olup da organik sertifikası olması birşey ifade etmez.Umarım çoğalır hem yerli tohum hem organik tarım.Ben kendi adıma organik yetiştirilen yerli tohum tüketerek talep boyutuna katkı sağlıyorum.

      Sil
    4. Düşünce ve dileklerinize tüm samimiyetimle ben de katılıyorum. Şahsen benim bu konuda benimsediğim düşünce de, yerli tohum ile geleneksel tarımdır. Sunni gübre ve ilaç kullanmadan yapılan bilinçli üreticiden direk alışveriş yapmak. Dediğiniz gibi umarım sayıları artar.

      Sil
    5. Iyi gunler... Almanya daki kuzenim sirke mayasi yani anasi istedi ama donusu ucakla yapacak. Sorun olur mu?ayrica sitenize baktim satisini goremedim... aktara da sordum bulamadim... satiyormusunuz acaba.. tani oncesinde yurtdisi cikisi yapilir mi bilginiz var mi?

      Sil
  2. merhaba.malzeme listesinde tuz yok bildigim kadariyla tuz eklemeden yapilan sirke alkol oluyor.benmi yanlis biliyorum?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Malesef nette sıkça dolaşan yanlış bir bilgi. tuz atılmassa şarap olur bilgisi :) Şarağ yapmak ya da alkol yapmak o kadar kolay olsaydı sanırım tekeller kendisi üretirdi. Tuz fermantasyonu yavaşlatmak için bir fiske ilave edilebilir şart değil. Ben kullanmıyorum.

      Sil
  3. tesekkurler cevabiniz icin. peki bu sirkeleri yazin nasil saklayacagiz.hepsi dolaba sigmaz. balkonlar gunes isigi aliyor evler sicak. gunes gormeyen ama sicak bir yerde dursa bozulurlar mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sirke buz dolabında zaten saklanmaz. Karanlık tercihen kısmen de olsa serin bir yer gerekir. Yani bir mutfak dolabı içi gibi, ışığa direk maruz kalmayan bir ortamda saklanarak, fermantasyonu devam eder.

      Sil
  4. selamlar. sirke anasını birdaha sirke kurana kadar nasıl koruyup saklayabilirim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaptığınız sirkeden bir kavanoza koyun ve anayı da bu sirkenin içinde ağzı kapalı olarak saklayın. Oda ısısında ve mutfak dolabı içerisinde. Buzdolabına koymayın.

      Sil
  5. Merhaba, ben de heves edip ilk defa elma sirkesi yaptım. Bugün süzdüm fakat berrak değil çok bulanık oldu. Tadında hazır alınanlardan farklı. Normal midir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fermantasyon yöntemi ile yapılan gerçek sirke zaten hazır sirkelere benzemez. Hazır sirkeler asedat asit katılarak yapılır, fermente edilmez. Fermente edilmiş doğal sirke daha yumuşak içimli ve lezzetlidir. sirkeyi ilk süzünce tortulu olur. Bir müddet cam kavanozda bekleyince tortusu dibe çöker ve üstte berrak sirke kalır.

      Sil
  6. İYİ GECELER SİZİN TARİFİNİZ İLE YAPTIĞIM ELMA SİRKESİ BİR SÜRÜ ANA DOĞURDU :D ...BEN O SİRKE ANALARINI KULLANARAK KIRMIZI ŞARAP SİRKESİ YAPABİLİR MİYİM? YA DA NASIL YAPABİLİRİM? TEŞEKKÜR ETTİM SEVGİLER

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel. Yapın ve tarifi buradan bizlerle de paylaşın lütfen.

      Sil
    2. slm ist avrupa yakası mı yada size nasıl ulaşabilirim bende artık tümüyle organiğe geçmek istiyorum ancak nerden başlarım bilemiyorum yardımcı olursanız sevinirim ayrıca yaptığınız ürünlerden faydalanmak isterim pazarlamsını nasıl yapıyorsunuz teşekkür ederim

      Sil
    3. Merhaba
      sitemizden tarifini yazdıgım urunleri sipariş edebilirsiniz.
      Link;
      http://fermentemutfagimdukkan.com/

      Sil
  7. Bu yöntemle yapılan doğal sirkenin kullanım süresi ne kadar acaba?Ne kadar sürede tüketilmesi gerekir.Teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sirke süzüldükten sonra da fermantasyon devam eder, bekledikçe de lezzeti artar. Raf ömrü olduğunu duymadım uzun zaman saklanıp yıllandırılabilir.

      Sil
  8. Anlatiminiz o kadar sadeki ilk defa yapacak olmama ragmen beni cesaretlendirdi,tesekkurler☺

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu sirke anasıyla çay yapımıda oluyomuş...ne kadar doğru.varsada tarifini bizimle paylaşabilirmisiniz.teşekkür ederim

      Sil
    2. Kombu çayı. Kombu mantarı ile yapılır, sirke anası ile degil. Tarif blogda mevcut.

      Sil
  9. Tarifinizle ilk kez elma ve limon sirkesi yapıyorum, 1hafta oldu, bikaç gün evd olmayacağım bu sürede karıştırmadan da olur mu yine sirkem? ev yapımı sirke olmadığı için balla deniyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Meyveler dibe çökene kadar her gün karıştırılmazsa suyun üzerinde kalan meyveler küflenir. Küf en kötü mantar çeşididir ve sirke oluşumunu engeller.

      Sil
  10. Merhaba, Evde elma,üzüm, nar ve ayva sirkesi denemelerim oldu. Sirkelerin bazıları oluşurken üzerinde beyaz küfümsü bir tabaka ve kabarcıklar oluştu sonra sirke anası oluşarak sirke oldu.Bu yapılar küflenme mi değil mi anlayamadım ama sonrasında gayet güzel bir sirke anası oluştuğundan tadıda sirke gibi olduğundan sirkenin olduğunu düşündüm.Benim endişem sirke olurken ağzı açık olduğundan içerisinde sağlığa zararlı farklı bir bakteri vb. yapı oluşurmu? Bunu düşündüğümden ne aileme denetebildim ne kendim kullanabildim. İnternette böyle bir bilgiye ulaşamadım. Aceba sizin bilginiz var mı ev yapımı sirkelerin zararlı olabileceği ile ilgili? Birde asitlik durumunu ne arttırıyor ne azaltıyor keşfedemedim. Yaptığım sirkelerin ph'ı 3,1-3,3-3,2 ve biriside 2,4 çıktı. Neden bu kadar fazla asitik oluyor normal mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sirke kurarken mikrobiyal bir bulaşma olursa sirkeleşme olmaz, sirke anası oluşmaz. Mikrobiyal bulaşmanın belirtileri, kötü koku, küf ve sünme olur. Bunların hepsi bir arada görünmese bile birisi mutlaka görürnür ve o karışımda ana oluşmaz. Ana oluşumu varsa artık o sirkeleşmede fermantasyonun doğru bakterilerle başladığı anlamına gelir.Yani ortama hakim bakteriler artık sirkeleşmeyi sağlayan yararlı bakterilerdir ki asla başka bir bakteri gelişimine ortamda müsade etmezler. Doğal fermantasyon ev sirkesi bu bağlamda tam bir dezenfektandır. Mutfakta kullanıldığı her yeri dezenfekte eder. Küf, mantar, ortamdaki zararlı bakteri ve mikrobu tamamen yok eder. Ph da genelde 2.5 - 3 gibi olur. Sirke asidiktir doğru.

      Sil
    2. Teşeşkkür ederim hızlı cevabınıza. Dediklerinize göre sirkelerim olmuş durumda sirke anası oluştu hepsinde. Denemek için azar azar yaptığımdan temizlik için kullanmayı düşünmedim. Gıda olarak tüketebilir miyim aceba?

      Sil
    3. Tabiki evde doğal fermantasyon ile yapılan tüm sirkeler gıda olarak tüketilebilir. Temizlik için yaptığımız limon sirkesi gibi sirkelerin kabuklarıyla yaptığımız için sirkede biraz acılık oluyor o yüzden gıda olarak tüketilemiyor. Yoksa hepsi zaten içilebilir gıdadır.

      Sil
    4. Yurt dışında yaşıyorum doğal sirke ve sirke anası nereden temin edilir ki. Biyolojik ürün satan marketlerde doğal sirke bulunur mu acaba

      Sil
  11. Merhaba,
    Bir iki şeyi daha merak ediyorum. Aceba ayrı kavanozlarda aynı veya farklı zamanlarda yapılan aynı cins sirkeler birleştirilebilir mi? Birde üzüm, dut, nar gibi su oranı fazla olan meyvelere de sirke yaparken su eklemek gerekir mi? Su eklenirse ne kadar eklenir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karıştırılacak sirkelerin olgunluk dereceleri aynı olmalı. Yoksa tam olmamış sirke ile olgunlaşmış olanı karıştırırsanız olgunlaşmışı da bir süre kullanamazsınız. Yani karışımın tekrar olgunlaşmasını beklemek lazım. diğer sirkeler ne kadar meyvenin kendi suyunu çok içerirse lezzeti o oranda güzel oluyor. Örneğin 5 lt lik bir kavanoza kurduğum nar sirkesine narın suyu ve kabuğu dışında 1 bardak kadar su ekledim. Üzüm sirkesi yaparken de aynı yöntemle yaptım.

      Sil
  12. Merhaba, tarif için teşekkür ederim. Iki ay önce elma sirkesi kurmuştum. Meyveler dibe çökmedi hep ustteydi, tulbentle kavanoz ağzını kapatmistim, 40 günde suzdum ve sirke anası oluştu. Bir iki hafta sonra sirke anasının üstünde küf oluşmaya başladı. Suzdum ve kavanozlara koydum. Şimdi beyazimsı bişey var dibine çökmüş. Kokusu eskimiş gibi. Acaba sirke olmuş mu kullanabilir miyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka meyveler dibe er ya da geç çöker. Geç çökmesine sebep büyük doğramaktır. Her gün karıştırılıp çökmesi beklenmeli, önce süzmek yanlış. Küf bozulduğu anlamına gelir.

      Sil
  13. harikasınız, süpersiniz... günlerdir sayfanızı okuyorumm... probiyotik turşuyla başladık elma sirkesi de yapmak istiyorum, başlangıç için anası ya da sirkeden isticem sizden.. facebook sayfanızı da beğendim ordan da ulaşırım size ... çok teşeküürler faydalı paylaşımlanız için :)

    YanıtlaSil
  14. Tekrar merhaba,
    Bahçemde siyah tatlı dut ağacım var.Şimdi bol olduğundan sirke denemem oldu ama üzeri küf oluşturuyor. Siz denediniz mi hiç neden diğer meyvelerden sirke olurken bu bozuluyor?

    YanıtlaSil
  15. Merhaba,3 gün önce kurduğum elma sirkesi meyveler kuflenmis, neden kufleniyor bir bilginiz var midir? Hergün düzenli olarak karistiriyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sirke kurduğunuz ortamda mikrobiyel bulaşma söz konusu olmuş. Yani ortamda ve havada iyi bakteriler hakim değil, çoğunluk kötü bakteriler bu yüzden sirke içinde iyi bakteriler gelişememiş. Bu konu ile alakalı yazımı okuyun lütfen;
      Hijyen Takıntımız ve İyi Bakteriler
      http://fermentemutfagim.blogspot.com.tr/2016/04/hijyen-takntmz-ve-iyi-bakteriler.html

      Sil
    2. Diğer bir seçenek de meyvelerin doğal, ilaçsız ve organik olmamasıdır. Bu iki sebepten küflenme yaşanır.

      Sil
    3. Cevabınız için teşekkür ederim, hergün elma sirkesini karıştırıyorum ancak köpürüyor gibi, yani üstünde beyaz köpük oluşuyor normal mıdır?

      Sil
    4. Evet olması gereken o zaten.

      Sil
  16. Merhaba ben de17 şubatta kurdum elma sirkesini ama hala sirke anası çok ince kalınlaşıp alta inmedi tadı çok çok yumuşak keskin değil süzmeli miyim beklemeli miyim bilemedim yardımcı olur musunuz

    YanıtlaSil
  17. Marketten aldığımız hiçbir meyveyi sirke yapamiyoruz sanırım. Bahçemiz de yok

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kaynağı belli ise yapabilirsiniz. migrosta "iyi tarım" ürünleri var örneğin. İlaçlama vs bir takım kurallara tabidir bu tarımda.

      Sil
  18. Merhabalar,
    Elma sirkesi ile elma şırası sirkesi arasında bir fark var mıdır acaba? Bunu yabancı kaynaklarda gördüğüm "apple cider vinegar" dan hareketle soruyorum. Sabahları limon ile suya karıştırıp içmek için. Teşekkürler, kolaylıklar.

    YanıtlaSil
  19. Merhaba
    Bulduğum, ilaçsız elmalarla sırke yapmak istıyorum ama çiğ sirke yada sirke anası yok, organik sırke kullansam olur mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sirke içerisinde yaşayan sirke bakterileri maya olarak kullanılıp sirkeleşmeyi sağlıyor. Organik sirke eğer pastörize edilmişse bu bakteriler onda da ölmüş demektir.

      Sil
  20. Merhaba elma sirkesi yaparken üzerinde oluşan köpüğü atmalımıyım ? sirkemi kuralı 2 hafta oldu, köpükler oluşmaya başladı, ben o köpükleri alıp atıyorum doğrumu yapıyorum acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle köpük atılmaz. Zaten o fermantasyon sonucu çıkan gazdır. Sadece karıştırın.

      Sil
  21. Merhabalar ben de sirkenin faydasina inanip kendi sirkemi yapmaya karar verenlerdenim. Yazilanlari okuyunca bilmeden bu ise kalkistigimi farkettim. Bir hafta once nar ve üzüm sirkesi kurdum.bugun merak edip ustlerini aci ca meyvelerin suyun ustune ciktigini gördüm. Nar sirkemde siyah küf olusmustu kaşıkla aldim ve tekrar karistirdim.sizce atmalimiydim acil cvp bekliyorum tesekkurler.bu arada yasadigim yer sicak bi yer.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. küflü yerleri kaşıkla alıp atın. Her gün karıştırıp küf oluşmasını engelleyin.

      Sil
  22. Merhaba elma ve içine eklenecek doğal sirke oranı nedir.yani fermantasyon için 1 kg.elmya ne kadar sirke veya sirke anası eklemeliyim. Tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1 lt lik kavanoz için bir iki yemek kaşığı doğal sirke yeterli olur.

      Sil
  23. Merhaba ....elmalarım kavanozun dibine çöktü bu zamandan sonra üzerinde beyaz ince bir tabaka oluşuyor bu küf müdür yoksa sirke anası oluşmaya bu şekildemi başlar bilemedim bu beyaz tabakayı süzmelimiyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dokunduğunuzda bütün ayrılmayan bir yapıdaysa anadır.

      Sil
  24. Merhaba bu gün elma sirkemde oluşan sirke analarını alıp limon ve üzüm sirkemi kurdum.Yeni sirkelerimi meyvelerin dibe çökmesine kadar sirke anası ile birliktemi karıştıracağım.
    teşekkürler iyi bayramlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sirke anasini veya dogal sirkeyi nereden bulabilirm yer sakarya

      Sil
    2. Fermente mutfağım sirkeleri ekim ayında süzülüp şişelenecek. Ekim itibariyle sirkelerimiz ve ana sipariş listemize eklenecektir.

      Sil
  25. Detaylı bilgiler için teşekkürler. Belki soru saçma gelecek ama sirke anası bölünüp bir kaç ayrı kavanozda sirke mayalamak için kullanılabilir mi. Yoksa hep bütün mü kullanmak gerekir.
    Eğer sirke ike mayalama yapıyorsak ilk oluşmaya başkayan ana sanırım çok ince ve kurılgan olacaktır. Ana oluşunca karıştırmayı bırakın demişsiniz. Bunun karıştırmayı bırakmak için yeterince olgunlaştığını nasıl anlarız veya gelilmekte olan ilk anaya Arar vermeden nasıl karıştırırız
    Ana koyarak sirkeyi mayaladığınızda nasıl karıştırıyorsunuz veya karıştırmıyor musunuz
    Tamamen tecrübesizlikten hata yapmadan doğru başlayabilmek için sorular. Saçma gelmiş olabilir. Kusura bakmayın lütfen.

    YanıtlaSil
  26. merhaba, gercekten evde sirke yapimini en iyi anlatan blog bu,tesekkkurler.
    Ben 3-4 uncu kez yapiyorum, oluyor ve kullaniyoruz fakat son iki keredir sirke anasi olusmadi ama sirke oldu, kokusu , tadi , asitligi ve goruntusu gayet iyiydi. Bu mumkundur, degil mi?
    Bir de, elmalar dibe coktu ve ben siselere hava alacak sekilde aldim,ana yoktu ama beyaz parcaciklar vardi, suzmedim, elmalardan ayirdim sadece.Simdi ben erken mi elmalardan ayirmis oldum, bu sirke olusmayacak mi?Sirke anasi siselerin icinde , elmalar yokken ve havayla temas varken olusur mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba teşekkürler.
      Ana hiçbir zaman parçacık şeklinde olmaz, bir bütündür, kopmaz ve dağılmaz. Parçacık şeklinde olanlar patojen mantar ve bakterilerdir.
      Uyulması gereken kurallara göre kurulan bir sirkede mutlaka ana oluşur, bazen tül gibi incecik bazen de 1-2 cm kalınlığında analar oluşur. ana oluşumu sirke içerisindeki sirke bakterilerinin gücünü gösterir.

      Sil
  27. Fermentasyon icin dogal sirke de yok sirke anasi da... Probiyotik sase eklesem olur mu ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır kesinlikle olmaz. Probiyotikler lakdik asit fermantasyonu yaparlar. Sirke ise asedik asit fermantasyonu ile gelişir. İkisi çok başka ve ayrı fermantasyon yöntemleridir.

      Sil
  28. sirke anası tam olarak nedir? canlı mıdır benim proje ödevimde tam net bi bilgi bulamadım eğer sirke anası içinde bozulursa yani ölürse sirke olmaz mı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blogda sirke anası başlıklı yazıya bakınız.

      Sil
  29. size hayranım vallahi Allah razı olsun hem tarif paylaşıyorsunuz hem de satıyorsunuz, ben de sirke yapmak istiyorum ama etrafımda doğal sirke yapan kimse yok maya için marketlerde organik sirke diye satılan 12 tl civarı olan sirkelerden alsam sizce olur mu ? size sipariş vermek isterşm ama öğrenciyim genelde dışarda oluyorum kargo sıkıntı olur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler :)
      Markette satılan tüm sirkeler üzerinde "doğal fermente" yazanlar dahil pastörize edilmiş sirkelerdir. Yani içindeki sirke bakterileri, vitamin ve mineraller ısı sebebiyle ölmüş ve yok olmuştur. Maya olarak kullanılacak sirke doğal fermente olmasının yanı sıra çiğ sirke olmalı.

      Sil
  30. o kadar araştırdım, en faydalı bilgileri verdiğiniz için kutlarım. sirke anasını nasıl saklarız. süzdüğüm sirkenin olduğu kavanoza koyayım mı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet sirke anası sirkenin içinde oda ısısında ağzı kağaklı olarak direk ışık ve ısıdan korunaklı bir yerde muhafaza edilir.

      Sil
  31. Kolay gelsin öncelikle. Sitenizle tanışmadan 1 hafta önce ilk sirke kurma işlemini gerçekleştirdim. Bulduğum tarif sizinkinden biraz farklı. O yüzden size danışmak istedim. Benim tarifimde elmaların suyunu çıkarılıyor ve kavanoza alınıyor ağzı kapatılıp hava kilidi denen bir yöntem ile hava ile direkt teması kesiliyor ama bir hortum yardımı ile içindeki gazların dışarı çıkması sağlanıyor. Şimdi sorum şu yanlış mı yapıyorum? Açıp karıştırmam gerekir mi? Az da olsa elma tortusu var üst yüzeyde ancak küf oluşumu yok sadece köpük var. Şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Muhtemelen o sirke değil şarap olacak. Hava ile temas etmeden yapılan fermantasyonda alkolleşme olur.

      Sil
    2. sayın fermante mutfagım, berna hanımın bahsettiği yöntem bilimsel bir yöntem, sirkenin oluşabilmesi için zaten önce alkolün oluşması sonra alkolün sirkeye dönüşmesi gerekiyor.yapması gereken meyveler dibe çöktüğünde üstünü açıp tülbent bağlamak.

      Sil
    3. Merhaba sayfanızla yeni tanıştım. Ben sirkelerimi ağzı kapalı kuruyorum. Elmalar dibe çökünce suzuyorum. Yanlış mı yapıyorum. Ağzı kapalı kurulan kavanozda alkol olacağı yorumları var. Benim kavanozlarim aylarca kapalı kalıyor. Yardimci olursanız sevinirim.

      Sil
  32. Merhaba,
    Sizden ilham alarak 19 eylülde organik elmalarım ile 2 kavanoz sirke kurdum. Dün bir tanesinin üzerinde sirke anasına benzer bir oluşum gördüm. Sirkem olmuş mudur. Süzebilir miyim. Yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  33. Tarif ettiğiniz şekilde yaptığım sirkelerin asitlik düzeyi düşük oluyor,keskinliğini artırmak için ne yapabiliriz. Bu sefer İlk 10 gün kapağını kapalı tutup ara sıra açma şeklinde deneme yapıyorum. Mayalar oluşmaya başladı ve tülbente geçtim. Başka bir öneriniz var mı.Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  34. Merhabalar Ferda Hanım, benim ilk denemem tülbentin yeterince sık gözenekli olmaması ve kavanozda sineklerin peyda olmasıyla sonuçlandı. Üzerinde sirke anası da oluştuştu. Bu durumda sinekler sirkeyi bozar mı?
    Selamlar
    Eda

    YanıtlaSil
  35. Merhaba sitenizi çok beğendim sorularım şunlar çeşmë suyunu kaynatıp soğutüp sirke yapımı için kullanabilirmiyiz bir de karışık meyvelerden aynı kavanozda sirke yapabilirmiyiz?yanitlarsaniz sevinirim şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben yalnızca filtre edilmiş su kullanıyorum ve kullandığımı tavsiye ediyorum. Yemekler, çay kahve için de yine filtre edilmiş su kullanıyorum. Onlarda da su kaynıyor ama musluk suyunu hiçbir şekilde gıdada kullanmıyorum.
      Karışık meyvelerden lezzetli bir sirke elde edemezsiniz. Temizlik sirkesi yapılabilir.

      Sil
  36. merhabalar,
    Elma sirkelerim ve sirke anası bugün tarafıma ulaştı. Teşekkür ederim.
    Ben sirke anasıyla elma sirkesi yapmak istiyorum. Sirke anasıyla yapılan sirkeyi hergün karıştırdığımızda anaya zarar gelir mi? Sirke anasıyla yapıldığı için ayrıca sirke anası oluşur mu o kısımları tam anlayamadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba afiyetle tüketiniz.
      İkinci elma sirkesi tarifimde bu konularla ilgili detaylar mevcut.
      Sirke anası tabii ki oluşur.
      http://www.fermentemutfagim.com/2016/08/dogal-fermantasyon-ev-yapm-elma-sirkesi.html

      Sil
  37. Merhabalar, sirke yapımını çok araştırdım, en anlaşılır ve açık olarak siz yazmışsınız, emeğinize sağlık.
    Ben 10 gün önce alıç sirkesi kurdum. Ağzını tülbentle kapattığım kavanozları, meyveler dibe çökene kadar her gün karıştırdım ve köpürme bitip meyveler çöktükten sonra tülbenti kapatıp sirkemi rahat bıraktım. 2-3 gündür sirkemsi koku ile birlikte sirke anası oluşmaya başladı. Bundan sonra sirke anası kalınlaşıp tam sirke kokusu alana kadar bekleyip sonra süzeceğim. Sirke anasını zarar vermeden ayırıp süzdüğüm sirkeye ekleyeceğim. Ağzını kapatmadan yine tülbentle kapalı şekilde en az 2 ay daha bekletmeyi planlıyorum. Size zoracağım konu şu; Buraya kadar doğru yolda mıyım? ve sirkenin içindeki ethanol ün tamamen asetikaside dönüşmesi için bu kadar süre geçmesi yeterli midir? Maalesef sirke yerine alkollü bir şey tüketiriz diye korkuyorum. Alkolün tamamen bittiğini anlayabilmek için söyleyebileceğiniz bir püf noktası var mı?
    Sabırla okuyup cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size yol gösterecek olan lezzet ve kokudur. Yani sirkeleşme tadından zaten bunu anlayacaksınız.

      Sil
    2. Çok teşekkürler :)

      Sil
  38. Merhaba sizin tarifinize gore elma sirkemi kurdum.1,5 ay oldu.yaklasik yarim cm.anasi olustu kullanmaya baslamam icin ananin da dibe cokmesi gerekiyor galiba.ancak hic dibe cokesi yok gibi en ustte uykuda.sizce coker mi beklemelimiyim...bilemedim bu asamada.sevgiler.

    YanıtlaSil
  39. Tarifiniz için teşekkür ederim.Ben 16-09-2016 tarihinde sizin dediğiniz gibi yaptım maya olarak önceden yaptıgım sirkeden kullandım fakat önceki sirkemde ana oluşmamıştı .Şu andaki sirkemde elmalar dibe çöktü güzel bir kokusu var fakat sirke anasına benzer bir şey yok acaba ana olmuyacakmı yada daha erkenmi ?

    YanıtlaSil
  40. Merhaba;elma sirkesi yapmak istiyorum.Mayalamak için üzüm sirkesi kullanabilir miyim?

    YanıtlaSil
  41. Merhaba;elma sirkesi yapmak istiyorum.Doğal üzüm sirkesiyle mayalayabilir miyim?

    YanıtlaSil
  42. Merhabalar ben 10 gun once uzum ve elma sirkesi kurdum. Henuz elmada tik yok hergun karıştırıyorum ancak üzümler cokmeden ana olusmaya basladi. Bikac kez karistirdim ancak sizin yazinizi gordukten sonra tereddut ettim. Uzumlerin cokmesi icin karistirmali miyim yoksa anaya zarar vermemek icin karistirmamali miyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anayı bozmayın karıştırmayı bırakın.

      Sil
  43. Merhaba elimizde doğal sirke ve sirke anası yok.Sadece elmaları küçük küçük doğrayıp suya atıp çökene kadar bekleyip hergün karıştırıp süzsek.Genede ana veya sirke eklemeden olurmu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sadece elmanın kendi suyuyla hiç su eklemeden o şekilde yapabilirsiniz. Aksi halde sirkeleşme ya hiç olmaz, ya da çok geç olur.

      Sil
  44. sirke anası ve doğal sirke eklemeden de yapabilirmiyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sadece elmanın kendi suyuyla, hiç su eklemeden yapabilirsiniz.

      Sil
  45. Sirke ana sı zara görüşe ne olur

    YanıtlaSil
  46. elmaların çökmesini bekleme aşamasındayız.suyun biraz azalması normal mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fermantasyon esnassında kabarma olur, ve sonra bu kabarma iner. Kabarma bitince gerekirse biraz daha su ilavesi yapılabilir.

      Sil
  47. Selam, sirkeyi neyle süzme daha iyi olur? Nasıl süzelim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Süzgecin üzerine çift kat tülbent serin.

      Sil
  48. Tarifiniz için teşekkür ederim.Ben 16-09-2016 tarihinde sizin dediğiniz gibi yaptım maya olarak önceden yaptıgım sirkeden kullandım fakat önceki sirkemde ana oluşmamıştı .Şu andaki sirkemde elmalar dibe çöktü güzel bir kokusu var fakat sirke anasına benzer bir şey yok acaba ana olmuyacakmı yada daha erkenmi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sirke sabır işidir. Beklemeniz gerekiyor. Ana oluşması sirkede ters giden bir şey yoksa garantidir.

      Sil
  49. merhaba 3 hafta once yapmaya basladigim elma sirkesinin ici dolu kurtcuklar olustu ne yapmalliyimm neden oldu? :((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kavanozun üzerine çok sıkı dokumalı bez örtmeliydiniz. Bu konu ile ayrıntılı bilgi son yazdığım elma sirkesi tarifinde mevcut.

      Sil
  50. Nar sirkesi nasıl yapılır? Teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  51. merhaba
    ev yapımı sirkem yok ama köyden gelen orjinal koruk üzüm ekşisi var, sirke anası oluşturmak için onu kullanabilirmiyim sizce?

    YanıtlaSil
  52. Merhaba. Elşme ilaçsız elma geçince hemen sirke kurdum tarifinizle ama elmalarım çok tatlı elma değildi. Yeşil elma. Yine de bal koyamamalımıyım?

    YanıtlaSil
  53. merhabalar ... tarifinizi okudum ve 19 ekimde amasya elmaları ile sirke kurdum. içine 1 adet kuru incir attım ve başlatıcı olarak cityfarm marka organik elma sirkesi kullandım. her gün 1 kere karıştırıyorum. henüz elmalar dibe çökmediler. başlarda ekşi kokarken birkaç gündür alkol kokusu alıyorum. bu beklenen birşey midir acaba? teşekkürler.

    YanıtlaSil
  54. Merhabalar yaklasik iki hsfta once sirke kurdum gun asiri karıştırıyor um fakat hafif sunme olustu elmalar henuz dibe cokmedi kabarciklar mevcut kokusu kotu degil sizce beklemelimiyim sunme beni uzdu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sunme tek bir şeyin kanıtıdır. Sirkenize patojen bulaşmış yani bozulmuş.

      Sil
  55. Merhabalar

    Bir sorum olacak bende nar sirkesi yapacağım
    nar kabuklarıyla mı yapmam lazım siz kabuklu yapılanlar temizlik için kullanıyorum demişsinizde ben gıda amaçlı kullanacağım nar sirkesini kabuklu mu kabuksuz mu yapmalıyım ??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nar sirkelerini ben de kabuklu yaptım ve gıda amaçlı kullanacagım. Narenciye farklı ama kabuklu yapınca baya acı oluyor ve sadece temizlikte kullanılıyor.

      Sil
  56. slm evde yaptığım elma sirkem keskin olmadı 6 aydır bekliyor nasıl keskinleştirebilirim

    YanıtlaSil
  57. Ben üzüm posası ve üzüm suyunu karıştırıp beklettim.20-25 gün.ama üstünde küfveya sirke anası olmadı. Tuz ve nohut ekledim. Ve şişelere doldurdum .şirke olduğunu nasıl anlayabilirim.Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim hiçbir tarifimde sirkeye nohut ve tuz eklenmez ve özellikle nohut fermantasyonda çok riskli olduğu için sık sık uyarıyorum. Kuf ve mantarları besler sakın eklemeyin diye. Tarif dışı olduğu için sirkenize yorum yazamayacağım.

      Sil
    2. Teşekkürler. Keşke sirkeyi kurmadan bu siteye girseydim .peki sirkenin olup olmadığını nsıl anlayacam .üstünde herhangi birşey oluşmadı.su katmadığımdan olabilir mi?

      Sil
  58. Merhaba
    Sizin tarifinize uygun hazırladığım elma sirkemi 9 gün önce doğal sirke ve organik elmalarla mayaladım, hergün 2-3 defa karıştırıyorum. Sonra migrostan aldığım organik narı ayıkladım biraz ezdim ve yine organik elma sirkesi mayası kullanarak kavonoza koydum. Elmaları kestiğimiz için narı ezmek gerekeceğini düşündüm. Narlar dibindeydi ilk günden itibaren, 2-3 gün nar sirkesini de karıştırdım ancak 4. Gün üzerinde beyaz-şeffaf bütün halde hafif jölemsi bir yapı olduğunu görünce karıştırmadım. Anasının oluşmaya başladığını düşündüm. Sonra içime bir şüphe düştü acaba küf olabilir mi diye. Narlarımın hepsi dipte. Sizce sirke anam bu kadar kısa sürede oluşabilir mi?
    Bu arada tüm paylaşımlarınız için çok teşekkürler, kefir suyuyla yaptığım salatalık turşuları muhteşem oldular

    YanıtlaSil
  59. Ne kadar samimice anlatmissiniz. Bu ürünlerden parada kaziniyorsunuz; nasil yapıldığini da anlatiyorsunuz. Ne hos😇
    Saygilar dilerim...

    YanıtlaSil
  60. Sirke anasının bir kısmını yakinimizdan alıp koysak olur mu tamamını bozulmadan mı kullanmak gerekir

    YanıtlaSil
  61. Merhabalar. Paylaştığınız bilgiler için teşekkür ederim. Elma sirkesi kurmayı sayenizde öğrendim. Birkaç sorum var yardımcı olabilir misiniz?
    1. Elma sirkesi hazır olunca suzdum ve cam kavanozda kapağı kapalı olarak saklıyorum. Ama gün geçtikçe içinde sirke anası oluşuyor bazen ona benzeyen küçük küçük beyaz bişeyler oluşuyor.
    Suzmeden kullanılabilir mi? Veya oluşumunu nasıl engelleyebilirim?

    2. Elma sirkesi plastik kavanozda saklanabilir mi?

    3. Dondurulmuş elmadan sirke yapılabilir mi?

    Cevabınız için önceden teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Süzerek kullanın.
      Hiçbir sirke ya da fermente gıda plastikte hazırlanamaz ve saklanamaz.
      Olmaz, taze meyve olması şart.

      Sil
  62. Merhaba, oncelikle verdiginiz degerli bilgiler icin cok tesekkur ederim. Sorum sizin tarifinizle bir ay once aktardan aldigim dogal elma sirkesi ile
    Sirke kurdum 3. Hafta sonunda elmalar dibe coktu. Sirke sinegi olmadi bir de sirke anasi olmadi sanirim uzerinde ince beyazimsi birsey olustu karistirdigimda parcalandi dibe olustu. Simdi tadi yumusak sirke tadi var ama ana konusu kafama takildi acaba sirkem.olmadimi dokmelimiyim? Bu arada hala suzmedim hala. Cevabiniz icin simdiden tesekur ederim Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Parçalanan oluşum ana değil kuf ve pardır. sirkeden tamamen temizlenmelidir.
      Sirkede ana oluşmuyorsa içinde sirke bakterisi çok zayıf demektir.

      Sil
  63. Merhaba öncelikle verdiginiz bilgiler icin teşekkür ederim. Ben de tarifinize göre elma sirkesi yaptim. 4 hafta sonra elmalar (3-4 dilim haric) dibe çöktü. Bu sabah tul gibi ince bir beyaz tabaka vardı. Bu sirke anasimiydi. Ben bilmeden bir guzel karıştırdım. Beyaz küçük küçük suyun içine karisti. 3-4 parca elma hala yukarida digerleri ise dipte. Karistirmaya devam mi edeyim. Sirke bozulucak mi simdi acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ana bir bütün haldedir hemencecik koparak dağılmaz. Küf ve parlanma ise kaşık değince dağılır.

      Sil
    2. Ferda hanım, ana oluşmadan önce yüzeyde beyaz tül gibi bir şey oluşuyor birkaç gün içinde de anaya dönüşmeye başlıyor diye biliyorum. Doğru mudur? Eğer oyleyse Tuba hanımın bahsettiği bu olabilir mi?

      Sil
  64. Anladim.peki bu suyun içine karışmış olan kufu nasil temizleyeceğim. Ince bir tülbentle suzsem gidermi?

    YanıtlaSil
  65. Merhaba Ferda hanim. Elimde 10 kg curumek uzere olan ayva var. Nette ayva sirkesi tariflerinde yumusamasi icin haslayarak yapildigi bilgisi var. Bu dogru bir uygulamami? Siz nasil yapiyorsunuz?

    YanıtlaSil
  66. Sirke olduktan sonra buzdolabindami sağlamalıyız? İyi akşamlar dilerim

    YanıtlaSil
  67. Merhabalar ayırdığımız sirke anası ile tekrar sirke kurmak için yeterli demiştiniz ancak sadece ana ile kurduğumuz elma sirkesini nasıl karıştıracağız

    YanıtlaSil
  68. Merhaba.
    Öncelikle eski bir blogger olarak, sizi yurekten tebrik ederim.
    Hem detayli anlatımınız, hem sorulara içtenlikle yanıt vermeniz harika.
    Ustelik satış yaptığınız halde.. Rabbim bu iyi niyetinizi bol kazancla ödüllendirsin inşallah.
    Ben sizi biraz geç buldum:( yaklaşık 2 hafta önce cokta araştırmadan aceleyle bir sirke kurdum. Ne cok hata yapmisim. Elmaları yikamak soguk balkona koymak ve hic karıştırmamak gibi.
    Hatamin birini fark edip, sirkemi mutfaga dolap içine aldım. Bir hafta kadar sonra bi karıştırıyim dedim bide açtımki ustu yer yer yeşil küf!;((
    O kadar üzüldüm ki. Küfleri temizleyip, karıştırdım ve tekrar dolaba koydum.
    Kokusu baya sirke gibi şimdiden.
    Ama içim hic rahat değil. Acaba atmaliyim sirkeyi.
    Sizden sirke alarak tekrar denemek daha doğru olacak sanırım.
    Bana da bir yanıt verebilirseniz çok sevinirim.
    Sevgiler
    Müge

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef atmanız gerekiyor. Küf son derece zararlıdır.

      Sil
  69. Tarifinize tam uyarak kurudugum elma sirkemi bugun suzdum ve sonuc harika bir lezzet hakkizi helal ediniz bilginizden faydalanarak bilgi sahibi oldum buradan okuyan arkadaslara tek birsey soylemek istiyorum tarife uyun farkli bisey yapmaniza gerek kalmiyor

    YanıtlaSil
  70. Semalünaleyküm. Anneme dr safra kesesindeki taşlar dolayısıyla ameliyat önermiş fakat annem babama bakıyor babam ağır parkinson hastası. 87 yaşındaki çok hasta ananeme bakıyor. annem amileyat olursa onlar perişan olur. ben araştırdım safra kesesindeki taşlar doğal elma sirkesi ile eriyormuş. Şifa Rabbimden inşaALLAH. sebebi siz olun. lütfen bana mail ile cevap yazınız.

    YanıtlaSil
  71. İyi günler elma sirkesi yapımında maya konusunu anlamadim ben,yani mayasız yapsak olmaz mı acaba..?

    YanıtlaSil
  72. Merhabalar;
    Sizi canı yürekten tebrik ediyorum. Son derece sade ama kapsamlı bir anlatım olmuş. Daha önce bu konuyu çok araştırdım ama tüm araştırmalarıma bedel bir çalışma olmuş. Önceden sizi bulmuş olsaydım o kadar araştırmama gerek kalmazdı sanırım.
    Tüm bu çalışmalarınızdan bizi de faydalandırdığınız için çok teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
  73. Merhaba,
    Sizin yonlendirmelerinizle sirke de, zeytin de yapmaya calisiyorum, cok tesekkurler. Size bu konuda bir sey soracagim, olusan ana'm cok kalin. Ou kesebilr miyim?Birde yapacagim yeni sirkeye koyacagim ana, daha once ayni cesit meyveden mi yapilmis olmali?Vereceginiz cevap icin simdiden tesekkur edeerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesebilir ve istediginiz başka meyve sirkesinde de kullanabilirsiniz.

      Sil
  74. merhaba ferda hanım bende sizin sayenizde sirke kurmaya başladım pek çok yaptım kullandım ama son 3-4 sirkemdesüzüp kapağını kapattıktan sonra sirkenin üstünde küf oluştuğunu gördüm üzüm sirkesiydi allahdan çoğunu kullanmıştım kavanozda az kalmıştı üstünde küf görünce döktüm ve bu son 3-4 sirkemde başıma geldi sirkenin üstünde niye küf oluşur acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Patojen bulaştıgı için. İçeride sirke bakterileri guçlu olmadıgı için vs. Konu ile ayrıntılı yazım blogda mevcut.

      Sil
  75. iyi günler süzüldükten sonra kalan güzelim elmaları ne yapalım. teşekkürler.

    YanıtlaSil
  76. Merhaba.elmaları yiyip kabuk ve içinden sirke yapayım dedim.doğal sirkem yoktu biraz toz şeker ekledim.hergün karıştırıyorum ama bekleyince havayla temas eden kısmın rengi koyulaşıyor.üstünde biraz beyazlaşma başlıyor.kokusu değişik gelmeye başladı sirke gibi değil.daha önce birkaç girişimim oldu hepsi de başarısızdı.nerde hata yapıyorum acaba.şekeri fazla ya da az mı bilemedim

    YanıtlaSil
  77. Merhaba ben sirke almak istiyorum tedavi için acil gerekli yapacak zamanım yok acaba satış yapıyor musunuz?
    Cevap yazarsaniz çok mutlu olurum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba elbette sirkemizin satışı var. dükkan sitemizden direk sipariş verebilirsiniz.
      http://fermentemutfagimdukkan.com/

      Sil
  78. Merhaba elma sirkesi yaptim surekli karistirdigim için kucuk beyaz parçacıkları vardı ustte son zamanlarda dibe coktu beyaz tortu gibi elmalarla 2 ay sonra suzdumana olusmadi.kokusu ve tadi harika .süzdükten sonrada kapali camda açınca gaz oluşuyor.normalmidir??
    Ayrıca ana olmadigindan sirke mayamla ayva ve limon sirkesi kurdum yine ana oluşmadan üstünde ve dipte beyaz beyaz tortular var koku güzel ayva ve li onlar dibe çökmek üzere yine ana yok anlamadım.sizce neden

    YanıtlaSil
  79. merhabalar ben sitenizi yeni fark ettim bende elma sirkesi kudum fakat sizin tarifinizle degil nogut, bulgur ve bal karisimiyla ve biraz tuz olurmu acaba gecen senede boyle kurmustum rengi kokusu cok guzel oldu jolemsi tabakada olustu fakat karbonatin uzerine doktugumde kopurme olmuyor nedendir

    YanıtlaSil
  80. Merhaba; elmalar dibe çöktükten sonra sirke olana kadar kavanozun kapağını kapatmadan tülbent ile bekletmeye devam mı etmemiz gerekiyor acaba? bir de turşu ve sirkelerin mutlaka ev içinde mi beklemesi gerekmektedir, balkon veya kapalı teras soğuk mu gelecektir? Şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  81. Merhaba bende elma sirkesi kurdum yaklaşık üç ay oldu bu sefer kurtçuklar oluşmadı ama sirke kokusu geliyor acaba sirken olmuş mudur (mayasini kendi yaptığım üzüm sirkesi koydum)

    YanıtlaSil
  82. Merhaba arkadaşlar bende elma sirkesi yapmaya çalıştım ama ben nohut ve buğday koymadım ama üstünü beyaz bir örtü kapladı onu döktüm 40 45 gün oldu kokusu iyi geliyor ama kullanmalı mıyım bilemedim cevap yazarsanız sevinirim..

    YanıtlaSil
  83. Merhaba turunc kabuklarindan 19-01 de sirke yaptim sizden aldigim elma sirkesinden 1 cay fincani ilave ettim. Her gun karistiriyorum uzerini kagit pecete ile kapattim yani hava aliyor 1 aya yaklasti fakat ne sirke sinegi nede ana olusmadi. Karistirmaya devam etmelimiyim. Tesekkurler

    YanıtlaSil
  84. Meraba Daha öncede elma sireksi yapmıştım çok güzel oldu bu defa ölçüyü biraz fazla tuttum 18L kadar,üzeri küflendi kurtarabilirmiyim

    YanıtlaSil
  85. Selamun aleyküm bu bloğun sahibini tebrik ediyorum, tüm yazılanları okudum ve elmaları doğramaya başladım, gaziantep den selamlar, kadir şüküroğlu

    YanıtlaSil
  86. Merhabalar
    Elinize yüreğinize sağlık. Fermante mutfağımla tanıştığımdan beri mutfağım değişti :). Limon sirkelerim oldu ve temizlikte yerini aldı. Elma ve Nar sirkelerimin üzerinde kocaman analarım var gözüm gibi baktığım. Et suları dondurucuda, yoğurtlar kavanozda. Şimdi sıra yeni verdiğiniz reçel tarifinde. Sevgilerimle. Hakkınızı helal edin.
    Dr. Fatma Baruönü

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Fatma Hanım. Ne güzel ne mutlu bir faydam olabildiyse.
      Sevgiler.

      Sil
  87. Merhaba, tarifinize göre 15.01.2016 da elma ve nar sirkesi kurdum, 20. 02. 2016 da elma sikesinin üzerinde oluşan sirke anası dibe çöktü ve sirkeyi süzüp, içine az miktarda tuz atıp siseledim. Fakat nar sirkemde sirke anası oluşmadı. Sadece incecik bi tabaka var fakat sirke anasına benzemiyor. Kokusu sirke gibi, acaba su aşamada ne yapmalıyım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tuz fermantasyonu durdurur. Tariflerimin hiçbirisinde tuz yok.

      Sil
  88. Selam ben de elma sirkesi yapmayı denedim .Sirkeyi kavanoza koyup ağğzına tülbent kapatarak günde bir kaç kere karıştırdım.Köpürdü alta çöktü. yaklaşık üç hafta kadar süren bu olaylardan sonra sirkeyi süzdüm.İçine az tuz , şeker ve nohut ekledim Ağzını kapatıp beklettim. Yaklaşık 2 aydır bekliyor. Bugün yazınızı okuyunca tadına bakyım dedim. Bir kısmı su gibiydi. Bazıları da hafif ekşiydi. Tadı su gibi olanları olmamış diye döktüm. Ne yapmam gerek. Bekledikçe ekşir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiçbir fermantasyon besine nohut vs eklenmez çünkü baklagiller bu tür fermantasyonlarda küf bakterisi üretip ortamın sağlıksızlığına etki ederler. Tariflerimi okuyunuz.

      Sil
  89. Sizin tarifinizle elma sirkesi kurmuştu m ve keskin güzel bir sirke oldu.sadece tuz konulmazsa alkolleşme olur,sirke değil şarap olur gibi şeyler okudum.alkolleşme olup olmadığını nasıl ayırt edebilirim.Şarap da çok sevmeyen biri olarak tadını ayırmam mümkün değil.ben meyveler dibe çökene kadar hergün karıştırdım.sonra artık ellemedim analar oluştu.1 ay kadar da öyle bekledi ve süzdüm.oldukça keskin bir sirke.tuz falan eklemedim.ne diyorsunuz bu alkolleşme konusunda??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sirke ve şarabı ayıran oksijendir tuz değil. tuz eklenmezse şarap olur sözü maalesef çok cahilane söylenmiş asılsız bir sözdür. Şarap yapmak öyle sirke yapmak kadar kolay değildir, bunun için tasarlanmış özel kitleri vardır. Bu kitler sayesinde fermantasyon esnasında oksijen içeriye giremez.

      Sil
  90. Nette bir dünya yorum var konuyla ilgili.Geçen sefer bu konudan dolayı kapalı usul yaptım sirkeyi.Bir yerde çok emin bir şekilde böyle yapılması gerektiği yazıyordu.içine bal,tuz,nohut ekledim.yine karıştırarak ama ağzı kapalı şekilde.o zaman bu yöntem daha riskli dediğinize göre.açıkçası bir şeye de benzemedi tuzlu birşey oldu.

    YanıtlaSil
  91. Sevgili fermente mutfağım
    Tarifinize göre yaptığım elma sirkemde oluşan sirke anasının üstünde yer yer yeşil küf oluştu. Ne yapmalıyım? Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba
      Fermente ürünleri hazırlamak için. maalesef tarife birebir uymak yeterli değildir. Bu tarifler kek tarifi gibi bir bardak ondan bir bardak şundan ekleyip ölçüye uyunca kesin sonuç verecek diye bir garanti içermez, çünkü bu tariflerde bakteriler baş roldedir.
      Sirkenize ortamdan patojenler bulaşırsa küflenir. Patojen havadan, bulunduğu kaptan, içine giren kaşıktan vs bulaşabilir. Ortamın kimyasaldan arınmış olması havanın temiz olması fermente ürün hazırlamak için çok önemlidir. Aksi halde kötü bakteri dediğimiz patojenler ortamda hakimiyet sağlar ve biz bunu küf olarak görürüz. Sirkeniz küflenmiş.

      Sil
  92. Öncelikle teşekkür ederim tarifiniz için�� ben yaklaşık 2 2bucuk ay önce elma sirkesi kurdum dikkat edilecek hususlar göre yaptım fakat, ne elmalar çöktü ne ana oluştu hergun karistiramadim acaba ondan mı oldu? Şimdi de bir iki saatte kabarıyor gaz çıkarıyor kabindan taşıyor, ne yapmalıyım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Havalar soğuktu geç olgunlaşmaya başlamıştır, kışın iki katı zaman gerekiyor sirkenin olgunlaşması için, tarifteki devam, zamanı iki katı baz alio

      Sil
  93. Sevgili fermente mutfağım iki ay önce sirke anası ile sirke kurmuştum.Bu sirkenin yüzeyinde ince tül gibi beyaz bir tabaka oluştu ben bunu küf zannettim.Acaba elma sirkesinde ki küf nasıl olur yeşil midir.Daha sonra bu tabaka kalınlaştı ve dibe çöktü anladım ki bu sirke anası.Ama hala içinden almadım bu sirke anasını tekrardan yüzeyde ince tül gibi bir tabaka oluştu acaba sirkem küflendi mi yoksa içinde sirke anası hala durduğu için tekrar mı oluştu yüzeyde.Şimdiden teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  94. Allah razı olsun çok güzel anlatmışsınız . Daha öncede kel kör yapmaktaydım ama bu nokta vuruşu oldu teşekkürler emeğinize sağlık. Peynir mayası almak istiyorum nasıl iletişime geçeceğim.

    YanıtlaSil
  95. Fermantasyon için seker kullanmiyor musunuz.
    ana dibe çökmeden süzsek nolur
    Süzünce cıkan posayı da maya olarak kullanabilir miyiz

    YanıtlaSil
  96. Yeni sirkeye anayı katınca karıştırma sırasında ana parçalanmaz mı

    YanıtlaSil
  97. Merhaba 3 ay once sirke yaptim 2 defa sirke anasini bozdum tadina bakmak icin sirke anasi tekrar olustu ama bu sefer baya ince bi tabaka halinde bozulmusmudur acaba? Ve hc sirke sinegi olusmadi suan 3 ayinda hava soguk diyemi olmadi yoksa bnmi yapamadim acaba

    YanıtlaSil
  98. merhaba, limon sirkesi ile veya anası ile elma sirkesi yapılabilir mi?

    YanıtlaSil
  99. Merhabalar ben sirke yaptım da baya oldu sirke anası oluştu ama tabaka tabaka oluşuyor acaba süzüm mü sirkeyi yoksa daha bekletim mi

    YanıtlaSil
  100. Merhabalar, ben sitenizi inceledim sipariş vermek istedim ama sirke anasını satmadığınızı gördüm bana sirke anasını nasıl ulaştırabilirsiniz acaba?
    Mail yoluyla diyorsunuz ama sanırım ben göremedim burada mail adresini..
    tesekkürler...
    Funda SARAÇ

    YanıtlaSil
  101. Merhabalar,sirke anasına nasıl ulaşabiliriz.
    bu blogda mail adresinizi göremedim.
    teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba
      Fermantasyonu süren sirkelerimiz bu hafta süzülüp şişelenecek ve yeniden site stoğuna eklenecekler. Anaları da site stoğuna eklenecek. Her ikisi de sürekli elimizde olmuyor. tükenince diğer fermantasyonun tamamlanma sürecinde stokta maalesef bulunmuyorlar.

      Sil
  102. Sirkeye tuz ekliyor musunuz

    YanıtlaSil
  103. Merhaba
    Sirkede kullanılacak elmalar dondurulup çözülmüş elmadan olurmu acaba. Kıymetli bilgileriniz çok teşekkür eder iyi günler dilerim. Hasan KÖROĞLU

    YanıtlaSil
  104. Merhaba
    Sirkede kullanılacak elmalar dondurulup çözülmüş elmadan olurmu acaba teşekkür eder iyi günler dilerim.

    YanıtlaSil
  105. Merhaba;Ben de elma sirkesi denemesi yaptım ve bir kavanozda kısa sürede sirke kokusu aldım üstte de beyaz dantel şeklinde sirke anası oluştu ama meyve kabukları tam çökmedi. Duramadım sıcak olsun diye kalorifer peteğinin üzerine koyup biraz bal ekledim bu nedenle köpürdü ve sirke anası yok oldu. Sonra meyve parçalarını süzdüm ve sık sık bal ekledim. Hemen sirke kokusu geldi ama sirke anası oluşmadı. Bugünlerde meyve sinekleri uçuşuyor üstü koyu bir köpükle kaplı ama sirke anası yok. Bu durumda sirke anası için beklemelimiyim? Köpüpten dolayı tadına bakmadım.

    YanıtlaSil
  106. Merhaba , eksi elmadan sirke yapmistim 8 aydir bekliyor ama tadi sirke gibi olmadi eksi ve keskin degil...acaba daha beklemeli mi? Birde nar sirkem oldu süzüp cam siseye aldim agzini kapattim tekrar ana olusuyor bu normal mi acaba, bir yandan tuketebilir miyim ?

    YanıtlaSil
  107. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  108. Merhabalar. Siyah havuclarimi rendeleyerek sirke yapmaya karar verdim. Iki hafta önce sizin anlattığınız şekilde yaptım ve iki gün hariç her gün karıştırdım. Havuzlar ağır olduğundan ilk günden beri hep suyun dibindelerdi zaten ve küf de oluşmadi ama suyu koyulasti. Birkaç yıldır sirke yapıyorum ama ilk kez böyle bir durumla karşılaştım. Sirkem bozulmuş mu oluyor acaba. Atmalı miyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ağırlaşmadan kasıt sünme ise kesinlikle maalesef çöp olmuş. Ağır patojen bulaşmasında bu durum yaşanır ki sirke gibi asedik asit fermantasyonunda çok nadir yaşanan bir durumdur. Yaşanırsa da dönüşü yok.

      Sil
  109. Merhaba Ferda Hanım
    Sizin tarifinizle limon sirkesi kurdum. Limonlar dibe çöktü. Üstünde hafif beyaz tül gibi bir katman var. Git gide kalinlasip sirke anasi olacaktir diye düşünüp bekleyecektim ama limon sirkesi tarifinizin birinde limonlar dibe cökünce süzün demissiniz narenciye sirkesini anlattiginiz postunuzdaki limon sirkesi tarifinde ana olusunca demissiniz. Bir de yorumlardan anladığım kadariyla limon sirkesinde elma sirkesindeki gibi kalin bir ana oluşumu olmuyor. Ilk defa sirke kurdugum icin kafam karisti biraz. Ben simdi sirkeyi süzülmeli miyim yoksa ama olusumu icin beklemeli miyim? Simdiden teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet sirke anası oluşmuyor. sirkeleşme olduğunda süzebilirsiniz.

      Sil
    2. Ferda hanim sirkelesme olduğunu kokusundan mi anlayabilirim? Yanlis bir sey yapmak istemiyorum. Yeniden teşekkür ederim

      Sil
    3. Kokudan ziyade tadarak anlayabilirsiniz. ama mutlaka PH ölçülmeli. PH 2.3 ya da 3 olmalı. Üzeri sirkeleşme olmadığının kanıtıdır.

      Sil
    4. Ph ölçümünü nasil yapacagiz? İnternetten baktim biraz ölçüm cihazlarından bahsediliyor ama yine de size sormak istedin

      Sil
    5. Eczanede satılan PH ölçüm kağıtlarından alarak ölçebilirsiniz.

      Sil
  110. Sirkeye tuz ekliyor muyuz

    YanıtlaSil
  111. Tuz koyuyor musunuz sirkeye

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır tuz eklemiyoruz. Tuz fermantasyonu durdurur.

      Sil

Yorum Gönder

İlgili Diğer Yayınlar

4/6 Yiyecekleri Sağlıklı Pişirme Yöntemleri

Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon 4. Bölüm İçten Dışa Detoks 6. Kısım Yiyecekleri Sağlıklı Pişirme Yöntemleri Detoks boyunca yediklerimiz kadar, onları nasıl hazırladığımız da önemlidir. Fermente edilmiş yiyeceklerin dışında kalan çiğ sebzeler ve meyvelerle beslenirken, bu yiyecekleri besin değerleri kaybolmadan hazırlamak önemlidir. Aslında yiyecekleri pişirme yöntemleri sadece detoks için gerekli değil, genel olarak sağlıklı beslememizin de kriterlerindendir. Pişirme yöntemi, sağlıklı bir yiyeceği zararlı bir yiyecek haline dönüştürebilir. Doğru yiyecekleri doğru pişirme teknikleriyle hazırlayarak maksimum faydaya ulaşırız. Örneğin kabak tüm sebzeler gibi bol lif ve vitaminler içeren sağlıklı ve faydalı bir sebzedir, bununla birlikte kabağı kızgın yağda kızartırsak faydasının önüne kızartmanın zararları geçebilir. Yiyecekleri pişirerek onların formlarını değiştiririz, kullandığımız pişirme yöntemleri bu formları belirler. Detoks boyunca sağlıklı yiyece...

Kitap- Ferda Uslu İçindekiler

  Kitap- Ferda Uslu  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri dönüşüm Sanatı Fermantasyon Bu kitap, 07.07.2023 Yılında Ferda Uslu tarafından kaleme alınmıştır. Kitabın tüm hakları yazara aittir. Kitap sadece ferdauslu.net kişisel blogda djital olarak yayınlanmıştır. Bu bölümden başlayarak tamamına bu blogdan ulaşılabilir. Kitabın baskılı yayını yoktur. Kitapta anlatılan her şey yazarın kişisel yaşam deneyimine dayanmaktadır, hiçbir sağlık iddası yoktur. Djital yayın tarihi; 25.11.2024 İletişim  ferdauslu@fermentemutfagim.com fermentemutfagim.com telefon 0850 255 44 11 Giriş Ferda Uslu Ne Yapar İçindekiler 1.Bölüm   Fermantasyon Nedir?   -Bilinen En Eski Gıda Koruma Tekniği Fermantasyon -Probiyotik- Prebiyotik ve Simbiyotik Kavramları -İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon   -Mikro Evrenden Makro Evrene Sonsuz Dönüşüm -Bağırsaklar, Zihin ve Ruh -Die of iyileşme Sendromu -Ağız ve Cilt Florası -Kadim Şifa Kaynağı Fermantasyon -Sonsuz İyileşme Gücü  

4/2 Niyetlerimiz Eylemlerimizi Belirliyor

  Kitap- Ferda Uslu Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon 4. Bölüm İçten Dışa Detoks 2. Kısım Niyetlerimiz Eylemlerimizi Belirliyor Samimi niyetlerle başladığımız her iş, güzelce yeşerip güzel neticeler verir. 21 sayısı aslında yedi sayısının üçlemesidir. Bir eylemi yedi kez tekrar ettiğimizde zihinde onu mühürlemiş oluruz. 21 kere yani üç tur yedi kez o eylemi tekrarladığımızda beynimizde bu konu hakkında yeni nöronlar üretmiş ve onları güçlü hale getirmiş de oluruz. Bu sayede artık bu eylemi yapmak zihne zor gelmez ve zihin eylemi başlarda olduğu gibi sorgulamayı ve eyleme direnmeyi bırakır. Eylemi 28 güne yani dört tura tamamlayarak daha da güçlendirebiliriz. Üç ay boyunca bu yeni alışkanlığı devam ettirdiğimizde artık bu alışkanlık hayatımızın bir parçası haline gelir, eylem beden ve zihinde tam kabule geçer. 21 günlük detoksa başlamadan bir gün önce bizim için hazırlık günüdür . Bu hazırlık detoks boyunca yiyeceğimiz besinlerin alınıp, zararlıların ...