Ferda Uslu Ne Yapar
Kimdir sorusu bize kimlikler yükleyip, hayata bu kimlikler üzerinden bakmaya yöneltir. Kendimizi, tanımladığımız bu kimliklerle sınırlandırırız. Hayatı süregelen bir devinim ve dönüşüm olarak tarif edersek, belli zaman dilimlerinde yüklendiğimiz kimliklere hapsolmak bu dönüşümü desteklemez. İnsan olarak bizler, sayısız da olsalar kimliklere sığmayacak kadar derin ve sınırsızız. Bu yüzden kitabımın giriş bölümünde, kim olduğumdan değil de ne yaptığımdan bahsetmek istedim.
Yaşama bir sanatı icra eder gibi yaklaşarak, getirdiklerine bir anlam yüklemeden deneyimleme niyetiyle, araştırarak, üreterek ve mevcudu geliştirerek yaşıyorum. Öğrenmenin tecrübe ederek mümkün olduğunu, doğru ya da yanlışın göreceli olduğunu, hatalar yapma hakkımızın olduğunu kabulle bakıyorum bu hayata. Yaptığım hatalardan aldığım derslerle yaşamımda ilerliyorum. Fark ettim ki, hayatta sıkıştığımızı düşündüğümüz bazı durumlarda, farklı bir bakış açısına ihtiyaç duyuyoruz. Bulunduğumuz yerden geriye doğru bir adım attığımızda bakış açımız da genişliyor ve olaylar bambaşka görünmeye başlıyor. Yaşadığımız duruma biraz geriden bakmamız sayesinde perspektifimiz genişliyor ve geriye doğru atılan bu adım, bizi ileriye taşıyor. Seçenekleri görmek için bulunduğumuz yere başka açılardan bakmak, her zaman çözüm odaklı olmak ve ne olursa olsun vaz geçmemek bizi çözüme götüren yolu aydınlatıyor. Çözümü eyleme dönüştürebilmek için fikri organize ederek harekete geçmek, hareketin devamlılığını sağlayacak olan sistemi kurmak, kurulan sistemi sürekli güncel tutarak geliştirmek, benim hayata olan yaklaşımımı yansıtıyor.
Yaşam boyunca karşılaştığımız durumlara olan bakış açımızı, onlara yüklediğimiz anlam ve duygular şekillendiriyor. Bu bakış açısı sayesinde karşılaştığımız durumları, sorun ya da fırsat olarak algılayabiliyor ya da hiç umursamıyoruz. Mevcut durumu değiştiremesek de ona olan tavrımızı biz belirliyoruz. Yaşama güzel bakmak, her anın bir lütuf olduğunun bilinciyle yaşamak, sorun gibi görünen durumların bile aslında bizi geliştirmek için orada olduğunu fark etmek bizi zenginleştiriyor. Bu anlayışla yaşamı deneyimlerken, bildiklerimin okyanusta bir damla olduğunu fark ettim ve öğrenmeye hevesli bir öğrenci olarak, önümde açılan kapılardan geçmeye niyet ettim. Evet bir kapının açılması için diğerini kapatmamız gerekiyor ve bazen o kapıyı kapatmak, gözümüze imkânsız ya da zor görünüyor. Yaşadığımız durumlara yapıştırdığımız etiketler bizim bakış açımızı yansıtıyor ve etiketleri kaldıracak teslimiyet ve cesareti gösterdiğimizde gerçek dönüşüm başlıyor ve bu dönüşüm sihirli bir değnek gibi içeriden dışarıya doğru her şeyi dönüştürüyor.
Hayata, sağa sola savrulmadan merkezden bakabildiğimde, yaptığım işlerin sonucuyla ilgili beklenti oluşturmadan, süreç içinde sadece yapılması gereken ile kalabildiğimi fark ettim. Geçmiş ya da gelecek kaygısını ana taşımadığımda, şimdide kolaylıkla ve keyifle yaşadığımı gördüm. Hayatı planlayarak ve bu plan çerçevesinde kendime sınırlar çizerek değil, sonsuz olasılıkları kabul edip, onlara izin vererek hayal bile edemeyeceğim gerçekliklerle buluştum.
Bu günümü dünkü niyetlerimin ve seçimlerimin belirlediğini anladığımda, hayatımın sorumluluğunu kabul ettiğim, niyet ve seçimlerimi yeniden gözden geçirdim. Minnet ve sevgi ile daima gelişim ve dönüşüme izin vermek üzere, dengede bir yaşamı benimsedim. Bu kitap, yaşadıklarımı, yaşarken hissettiklerimi ve tüm deneyimlerimi size olduğu gibi aktardığım bir kitap. Çok güçlü bir tutkuyla peşinden gittiğim fermantasyonu nasıl takip ettiğimi ve yapmam gerekenleri yaparak ilerlediğimde ulaştığım bütünsel iyileşmeyi anlattığım bir kitap.
Fermente Mutfağımı kurmak, yüzlerce ürünü formüle edip üreterek on binlerce insanın hayatına dokunmak, bir üretim tesisi imar etmek ve bu kitabı da yazmak dahil, hiçbirisi hayali kurularak ve planlanarak yapılmış işler değildi. Yaşam yalnızca bu andan ve bugünden ibaretmiş gibi yaşayarak, hissettiğim tüm tutku ve enerjiyi yapmış olduğum işe aktardım. Bunu yaparken sonunu düşünmeden yapmış olmam, süreçteki hareket kabiliyetimi arttırdı. Evet bunu yaparken bir sonraki adımı, hatta beş on adım sonrasını bile düşünüp planladığım zamanlar oldu ama neredeyse hiçbir şey planladığım gibi olmadı. Plana sadık kalmak yerine hedefe sadık kalarak ilerledim ve olasılıklara kendimi açtım. Yolda ilerledikçe, yolun da da ilerlediğini ve bir noktadan sonra hedefin ortadan kalkarak geriye yalnızca yolun kaldığını gördüm. Varılacak bir hedefin olmadığının idrakiyle, şimdi yolda keyifle ve farkındalıkla yürümeye devam ediyorum. Katılıklarımızı fark ederek akışkan bir form almayı seçtiğimizde, dönüşüm gerçekleşiyor ve kozamızdan bir kelebek olarak çıkabiliyoruz. Kozadan çıkmanın tek yolunun kozada olduğumuzu kabul etmek olduğunu fark etmekle, kozanın da hakkını vermeye başlıyoruz. Koza tamamlanmadan, ne de olsa çıkış da gerçekleşmez. Dolayısıyla içinde kendimizi sıkışmış hissettiğimiz durumların bize yaşattığı duyguları fark ederek kabul ettiğimizde, o durum ya da iş ile mücadele etmeyi bırakarak bizden bekleneni de yapmaya başlıyoruz. Bu anlayış ile yaşama bakmak bizi ileriye taşırken, mevcut durumumuzdan şikâyet etmek ve bize göre daha iyi koşullar sunacak durumları hayal etmek, bizi yalnızca kendi gerçekliğimizden uzaklaştırıp hayalci yapıyor. Eyleme geçmeyen hayaller bize zihinsel yükler oluşturuyor. Yaptığımız her işte, o işi küçümsemeden, enerjimizi ve tüm farkındalığımızı yönelttiğimizde gerçek simya başlıyor ve bizi dönüştürerek yaşamda önümüze yeni yollar açıyor. Bu yollar hayal ettiklerimizden de çok daha aydınlık oluyor. Dönüşümde Ustalaş isimli ikinci kitabım ruhsal olarak farkındalık ve bilinç konularında çok daha derinlere indiğim bir kitap oldu. Bu ilk kitabımda ise farkındalığın ve iyileşmenin ilk kapısı olan bedensel farkındalık üzerinde duruyorum.
Yıllardır fermente ederek ürettiğim ürünlerle farkında olmadan benim de fermente olduğumu gördüğümde bu kitabı yazmaya karar verdim. Bu kitapla, fermantasyonun büyülü mikro dünyasına göz atacağız. Fermantasyonun ile dönüşüm sanatının bedensel, zihinsel farkındalık ve bütünsel iyileşme olarak, bende olduğu gibi sizde de milat olmasını ümit ediyorum. O zaman başlarken;
Tüm kalbimle merhaba…
Ferda Uslu
merhaba ! bir şey soracaktım . Kefir mayasıyla , ekşi ekmek mayası ne kadar ?
YanıtlaSilferdadurusu@gmail.com mail adresinde ya da yan tarafta görünen https://www.facebook.com/fermentemutfagim/ facebook sayfamızın mesaj bölümünden ulaşarak "güncel ürün sipariş" listesini isteyiniz.
SilMerhaba, size bir sorum olacak? Geçenlerde kuru incir ve kuru kayısıyı su ile bir taşım kaynatıp soğutup dolaba kaldırdım sabahları 1 kaşık içmek için. Fakat dolapta epey bir zaman sonra kapağını açmak istediğimde gaz birikimi oluşmuş, acaba fermente mi olmuştur? kötü bir koku yoktu sanki sirke kokusu aldım caba bunu kullanabilir miyim ne dersiniz?
YanıtlaSilsirkeleşme olmuş olabilir tabi ama emin olamazsınız.
SilMERHABA EV YAPIMI YOĞURDUMDAN MAYALIK OLARAK AYIRDIĞIM BİR KISMINI DİFRİZDE SAKLAMIŞTIM BUNUNLA YOĞURT MAYALAYAMIYORUM.BUNUN SEBEBİ NEDİR ACABA? MAYA NUMUNESİNİ NASIL MUHAFAZA EDEBİLİRİM?
YanıtlaSilMarkette toz yoğurt mayası bakterisi barındıran mayalar mevcut. Onlarla mayalayabilirsiniz.
SilMerhaba ferda hanım eksi mayalı siyez unu ekmegi icin fiyat öğrenebilirmiyim
YanıtlaSilBütün ürünlerimizin fiyatlarını dükkan sitemizden görüp sipariş verebilirsiniz.
Silhttp://fermentemutfagimdukkan.com/
sevgili fermente mutfağım 1.sabun tarifinizi harfiyyen uyguladım ancak puding kıvamına ulaşamadım. bu aşamada sabunlaşmayı nasıl sağlayabilirim.
YanıtlaSilKulandığınız yağların sabunlaşma oranına göre kostik hazırlanmazsa eğer sabunlaşma olmaz siz de olduğu gibi. Bu durumda tekrar bir miktar daha kostik hazırlayıp ekleseniz de doru ve uygun bir sabunlaşma yakalamanız maalesef zor.
SilMerhaba, ben de eksi maya yapmaya baslayali yaklasik 2 ay oldu. Besledikten sonra 2 katina cikip gozenek gozenek oluyor. Kokusuda asidik guzel bir koku. Yalniz yaptigim hamur, ekmek hic kabarmiyor. Tadi guzel oluyor ama genelde ici hamurumsu kaliyor. Birde maya yi suda yuzduremedim. Neden olabilir. Fikir verirseniz cok sevinirim. Simdi den cok tesekkurler
YanıtlaSilMerhaba
SilEkşi mayadan kabaran, lezzetli ekmekler yapabilmek için mayanın minimum 6 aylık olması lazım. Maya ne kadar yaşlıysa içerdiği bakteriler o oranda zengin olur ve ekmeği de o oranda kabaran lezzetli ekmekler olur.
Yıllanmış ekşi mayamızı dükkan sitemizden sipariş edebilirsiniz.
http://fermentemutfagimdukkan.com/
Ekşi maya uzak şehirlere kadar gidebilir mi???
YanıtlaSilTürkiye'nin her şehrine gönderiyoruz zaten.
SilSitemizden sipariş verebilirsiniz.
http://fermentemutfagimdukkan.com/
tarım bakanlığından onayınız varmı acaba.bilgilendirirseniz sevinirim.
SilMerhaba
SilElbette var. Fermente Mutfağım tün ürünleri Gıda Tarım kayıt No Tr-34-K-141239 ile üretilip satışa sunulur.
iyi günler ferda hanım bir sorum olacak.acaba tarım bakanlığından onay yada kayıt belgeniz varmı
YanıtlaSilMerhaba
SilElbette var. Fermente Mutfağım tün ürünleri Gıda Tarım kayıt No Tr-34-K-141239 ile üretilip satışa sunulur.
Merhaba siparisim sirasinda onceden mesajla bilgilendirilecegim yaxiyordu ancak bana msj gelmedi. Bu yuzden cmt kargom evde olmadigim icin subeye gitti ve 2 bekledi. Sorum su: sucugum bozulmus mudur? Cunku disi hafif yapis yapisti pisirip tadina baktim biraz fazla eksi geldi.hevesim kursagimda kaldi inanin. Ilk siparisimdi
YanıtlaSilMerhaba
SilVakumlu ambalaj içerisinde bozulması mümkün değil.
Merhaba.. benim bi sorunum var. İki tane sabun sipariş ettim 2 gün önce ama siparişim ne zaman elime ulaşır bi bilgi göremedim. Kargo şirketini de aradım adınıza kargo yok diyor. İletişim kuracak bir yer de bulamadığımdan buraya yazdım ama bilgilendirirseniz sevinirim. Sipariş numaram:3554
YanıtlaSilMerhaba Büşra Hanım.
Silİletişim bilgilerimiz site iletişimde aşağıda link veriyorum.
http://fermentemutfagimdukkan.com/Iletisim.aspx
sipariş numaranızdan bilgilerinize ulaşarak kayıtlı mail adresiniz üzerinden size bilgi vereceğim.
Sevgiler.
Merhaba;tarifinizde Yoğurt pre biyotik bir besin demişsiniz. Yoğurdun prebiyotik besin öğesi /bileşeni hakkında bilgi verebilirmisiniz?teşekkürler
YanıtlaSilTüm paylaşımlarınız için ellerinize, emeğinize sağlık. Bir kitabınız var mı ayrıca başvurabileceğimiz? Ben çıktı gibi hatırlamıştım ama burada bulamadım. Eğer yoksa da malum olmuştur diyeyim:) başarılar sevgiler
YanıtlaSilMerhaba. Yeşil ve siyah zeytin yapımını anlatır mısınız? Teşekkür ederim
YanıtlaSilYoğurt mayalarınızım organik sertifikasını nereden görüyoruz baktım ama bulamadım
YanıtlaSilYoğurt mayalarının organik sertifikası yok ki :) Hiçbir yerde organik sertifikalı diye bir bilgi de yok zaten. Katkı maddesiz ve doğal üretim.
SilProbiyotik Yoğurt mayalarınızın organik sertifikasını görebilirmiyiz baktım ama bulamadım
YanıtlaSilmerhabalar köyde elma ağacımız var bir kaç edet ve süreklki dökülüp çürüyor bizde sirke yapmaya karar verdik fermante olarak öğrendiğimiz gibi büyü mavi bidona sirkeyi kurduk hergün karıştırdık elmaları küflenmesin diye 2,3 ay sonra dibine çöktü kokusu sirke sineklerde var içtiğimde keskinliği az ama boğazı yakıyor tadı sirke güzel oldu dedik süzdük ve kullanıyoruz fakat geçenlerde sırf meraktan gıda laboratuvarına asetil metil karbinol testi ( yani sirkenin doğal yolla yapılıp yapılmadığının anlaşıldığı testi yaptırdım ücretli olarak) olumsuz çıktı nasıl olabilir ki sizce...saygılarımla
YanıtlaSilMerhaba
Silİlk olarak hiçbir fermantasyon plastikte yapılmaz, yapılırsa son üründen sağlık beklemeyiniz. Plastik fermantasyon esnasında oluşan asitler yüzünden gıdaya karışır. Bu anlamda yapılan bir sirke ancak temizlikte kullanılabilir ki ben onda bile kullanmam.
merhaba bütün ürünlerinizi organik sebzelerden yapıyorsunuz değil mi?
YanıtlaSilMerhaba
SilFermente Mutfağım organik sertifikalı Müteşebbis Firmadır. Organik ürünlerimizin ürün sertifikası ilgili ürünlerin görselinde, müteşebbis sertifikamız sitemizin hakkımızda bölümündedir.
http://fermentemutfagimdukkan.com/
BEYAZ SİRKE NASIL YAPILIR
YanıtlaSilfermante mutfağım engin bilgilerinize dayanarak bir sual im oldu ama yanıt alamadım :(
YanıtlaSilpeki salamura tankları var zeytin v.s. de kullanıyorlar beyaz ne olduğunu bilmiyorum teflon v.s. bunlarda olabilir mi neyde olması gerekir biraz açıklayıcı olmanızı istiyorum saygılar....
YanıtlaSilBizim kullandığımız tanklar 316 fermantasyona uygun paslanmaz çelik tanklardır. diğerleri hakkında bilgim yok, hiçbirisi uygun değildir sağlık açısından. Gıda kodeksine
Siluygun, kullanımı yasal onların ancak sağlıksız olduğu için biz kullanmıyoruz, hiç kullanmadık.
sizden şirden mayası aldım nasıl saklamalıyım
YanıtlaSilMayamız buz dolabında 1 yıl dayanmaktadır.
Silteşekkür ederim
SilMerhaba Siyez ekmeğin yapımındaki kullandığınız ekşi mayada siyez unundan yapılmış olmalı diye düşündüm böylemi olmalı yoksa bunun önemi yok mu?
YanıtlaSilşirden mayanız la peynir yaptım tuzladım 2 gün beklettim içinde oluşan suyu dökecek miyim , kaynamış tuzlu suyu içindeki suyu dökmeden mi koyacağım
YanıtlaSilayrıca peynir tuzlu, kaynattığım suya ne kadar tuz ekleyeceğim
Merhaba, sitenizdeki bilgiler ve ürünler gerçekten çok güzel. Bununla birlikte siteniz blogger alt yapısına sahip ve size sunulan ücretsiz SSL imkanını kullanmanızı öneririm. Ayrıca güzel bir blogger teması uygulaması ile üst kısımdaki şeritten kurtulabilirsiniz. Bunlar nacizane önerilerimdir. Hayırlı işler...
YanıtlaSilFerda hnm,kantaron yağınız bebek bakım paketi içinde yer alıyor fakat üzerinde çocuklardan uzak tutunuz yazıyor.Paketi aldım üzerini okumadan bebeğime sürdüm.Çünkü sipariş verirken içeriğini okumuştum.Acil cevap bekliyorum.
YanıtlaSilMerhaba o uyarı etiket yönetmeliği gereği yazılıyor. sonuç olarak ürettiğimiz ürün yenilebilir kozmetik de olsa kozmetik yönetmeliğine tabidir ve yönetmeliklerde yasalar ürünlere özel değil genel ibarelerdir. Krem içeriğimiz %100 yenilebilir yağlardır, yeni doğan dahil bebeklerde güvenle kullanılır.
Sil