24 Mayıs 2016 Salı

Ekşi Maya Hakkında


İnsanlık tarihinde yaklaşık 5000  yıldır ekşi maya  kullanılıyor. 
Hazır ticari mayalarda genellikle kuvvetli tek bir  mantar bulunur. Bu tek ve kuvvetli mantar hamuru çabucak aktive ettiği için zamandan bir tasarruf sağlar ama maalesef lezzetten ve en mühimi de sağlıktan çalar.
Ekşi mayada ise ticari mayaların aksine pek çok aktif bakteri mantar kültürleri mevcuttur. Bu yüzden hem  probiyotik, hem prebiyotik yani simbiyotiktir.
Hazır ticari mayalardan başka bir farkı da ekşi maya hiç bitmez, sonsuza kadar yaşar. Un ve su ile beslersiniz çoğalır, çünkü ekşi maya canlı bir organizmadır.
Ekşi mayalı içinde bol çeşitli bakteri ve mantarlar sayesinde kolay kolay  bayatlamaz ve çok lezzetlidir.
Yıllanmış bir  ekşi maya içindeki bakteri ve mantarlar da daha çok zengin olduğu için yıllanmış mayanın ekmeği de çok daha lezzetlidir. 
Ayrıca yıllanmış mayanın ekmeği de daha uzun süre tazeliğini korur.
Ekşi mayalı ekmeğin sindirimi  ticari mayalı ekmeklere kıyasla daha kolaydır.
İçindeki bakteri ve mantarlar ekmekteki karbonhidratı önceden sindirir, buğday proteinlerini parçalar.
Glüten de bir tahıl proteinidir ve ekşi maya ile yapılmış ekmekte
glüten sindirilebilir oranda maya tarafından parçalanmıştır.
Ekşi mayalı ekmeklerin glisemik indeksi oldukça düşüktür. Az miktarda bir ekşi mayalı ekmek bile sizi doyurur, uzun süre tok tutar. Ekşi mayalı ekmek kan şekerinizi hızla yükseltmediği için hızla da düşürmez.
Besleyicidir B12 vitamini açısından son derece zengindir. 
Ekşi maya, ekmekte oluşan beta glukan'ın pişirilirken parçalanmasını engeller. Beta Glukan ise, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, kanseri önlemede yardımcıdır.
Maya alerjileri olanlar bile ekşi mayalı ekmeği güvenle tüketebilir. Ekşi maya doğal probiyotik bakterilerden meydana geldiği için alerji yapmaz.
Ekşi maya, ekmeği zararlı küf ve mantarlara karşı korur.
Ekşi hamur fermantasyonu sırasında, gıdadaki besleyici özelliği olmayan maddeler uzaklaştırılmış olur. Örneğin fitik asit, insan beslenmesinde mineral emilimini engellemekle kalmaz, proteinlerin emilmesini de olumsuz etkiler. Ekşi hamurla hazırlanmış bir ekmekte fitik asit oranı çok düşer.
Fırıncı mayası bir pro-candida canlısıdır. Oysa doğal mayalamanın ürünü olan dost bakterilerle candida albicans kontrol altına alınır.
Fermente mutfağımda sadece ekşi maya ve gerçek un kullanılır.

Online sipariş vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. 
https://www.fermentemutfagim.com/

Bu yazı çeşitli kaynaklardan alıntı yapılarak hazırlanmıştır.

4 yorum:

  1. Gluten de yokmus. Seker hastalari da tuketebilir mi? Gluten intoleransi olanlar?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Azar azar başlayıp vücudunuzun verdiği tepkiye göre beslenmenize dahil edebilirsiniz.

      Sil
  2. Merhaba, ben de ekşi maya yapmayı denedim ama mayamın üzeri 1 gün sonra kabuk bağladı. Bir de kavanoz kapağı yüzünden kabarmıyo diye düşünüp elbezi örttüm üstüne 1 gece sonra hamurum kabarcıklanmıştı ama kabuğun üstünde küflenme olmuştu. Bu şekilde küf olayı sizde de oldu mu? Küflü kısmı attım ama küfün bacakları uzun olduğu için devam edeyim mi, dökeyim mi bilemedim. Ne dersiniz? Böyle bir şeyi tecrübe ettiniz mi?

    YanıtlaSil
  3. Merhaba. Sizden aldigim eksimayayi nasil beslerim? Ve maya bana ulasir ulasmaz hemen ekmek yapabilir miyim?

    YanıtlaSil