7 Nisan 2016 Perşembe

Hijyen Takıntımız ve İyi Bakteriler


Gerek maille gerekse facebook sayfamdan bana gelen mesaj ve maillerde tutmayan sirkeler, parlanan  turşular, küflenen ekşi mayalar, pembeleşen yoğurtlar, sünen kefirler anlatılıyor hep. Bir türlü tutturulamayan fermente gıdalar hakkında genelde aynı soru soruluyor "tarifi uyguladım ama nerede yanlış yaptım" Bu gün bu konu hakkında blogdan genel bir cevap yazmak istedim .


Malum fermente ettiğimiz gıdaların içerisinde bakteriler var ve onlar canlı. Bizim için faydalı bakteriler probiyotikler. Her birisi bizim için savaşçı asker niteliğinde olan bu probiyotiklerin gelişip, büyüyüp, çoğalıp kendi ortamlarına hakim olmaları gerekir ki fermantasyon gerçekleşsin.


Probiyotik askerler güçlenip bulundukları ortama hakim olsunlar ki, bedenimizde de tıpkı savaşçı askerler gibi zararlı mikroplarla savaşabilsinler.


Dezenfekte deyince, çamaşır suyu ve deterjanı anlıyorsanız zaten o fermantasyonu bence unutun.

Çamaşır suyu gibi zararlı kimyasalların yegane görevi mikropları öldürmek hijyen sağlamaktır. Hijyen çağımızın bence en kötü takıntısı ve hastalığıdır. Çünkü hijyen  kurunun yanında yaşı da yakar ve ortamdaki faydalı bakteriler de öldürür. Oysa bizim evimizin ve mutfağımızın her bir santimetre karesinde bizim için yararlı olan bakterilerin yaşamasına ihtiyacımız var. Onlar yani faydalı bakteriler olmadan biz tamamen korumasızız. Hiçbir komutan düşman askerlerinden kurtulmak için kendi askerlerini de öldürmez. Biz düşman olan mikroplardan korunmak için kendi askerimizi de feda ediyoruz ve en büyük hatayı da burada yapıyoruz.
Hijyen ve temizlik sandığımız yöntem aslında kendi savunma mekanizmamızı kendi ellerimizle yıkmaktır.
Ortamdaki zararlı mikrop, bakteri ve küften arınırken faydalı bakterileri korumak ancak kimyasal içerikli temizlik malzemelerinden kurtulup onların yerine sirkeyi koyarak  ile mümkün. Sirke ama ev yapımı doğal fermente sirke ile evinizin her köşesinde kendi askerlerinize zarar vermeden temizlik sağlayabilirsiniz. Market sirkeleri asittir unutmayın. Bize faydalı olan doğal fermantasyon usulü ile yapılan ev sirkesidir.
Peki deterjanlar farksız mı? Hayır onlar da içerdikleri zararlı kimyasallar sayesinde ortamdaki yağı kiri sökerken, yerine zararlı kimyasal atıklarını bırakıp giderler. Olan yine bizim probiyotiklerimize olur. Sonra bağışıklık sistemimiz eden bu kadar zayıfladı, neden rutubetten nem kapıyorum diye düşünür durursunuz. Cevap ise bu kadar basittir.
Mutfağınızda soluduğunuz havadaki bakteriler dahil, zeminde, tezgahta, masada, kap kacakta her yerde olan hakim bakteri, mikrop ve kimyasal atıklar fermantasyon sürecini % 100 olarak etkiler. Yani demek ki kabı kacağı dezenfekte etmekle olmuyor maalesef.

Mutfağınızda fermente ürünler üretmek istiyorsanız aşağıda yazdığım maddeleri hayata geçirin;



  • Mutfağınızı, dolayısıyla evinizi zararlı kimyasallar içeren deterjan ve çamaşır suyu ile temizlemeyin, yerleri bu ürünlerle silmeyin.
  • Masadan, tezgahtan, bilumum yüzeyden zararlı kimyasal içeren deterjan ve çamaşır suyunu uzak tutun,
  • Bulaşıklarınızı zararlı kimyasallar içeren deterjanlar yerine kendi yaptığınız doğal karışımlar ya da organik deterjanlarla yıkayın.
  • Dezenfektan olarak kaynar su ya da sirkeli su kullanın.
  • Yerleri, tezgahı, masayı sirkeli su ile silin.
  • Fermente ürün hazırlığından önce kullanacağınız malzemeleri sirkeli su ile dezenfekte edin.
  • Fermente ürün hazırlığından önce ellerinizi sirkeli su ile dezenfekte edin.
  • Mutfak havasında hakim bakterilerin kötü bakteriler olmamasına dikkat edin. (mesela mutfakta sigara içmeyin, içilmesine müsaade etmeyin.) .

Bu saydığım maddelere dikkat ederseniz fermente ürünlerinizde başarıya ulaşma şansınız artar inanın.

Online sipariş vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. 
https://www.fermentemutfagim.com/

Ev Yapımı Zehirsiz Çamaşır Yumuşatıcı ve Yüzey Temizleyici

Doğal Zeytinyağlı Ev Yapımı Bitkisel Sabunlar

1 yorum:

  1. Merhaba ferda hanım bi süre önce bal ile elma sirkesi kurdum içine bi parçada tuz atmıştım. Çok geçmeden sizi keşfettim yazılarınız okudum yanlışlarımı gördüm. belki olur dedim kurduğum sirkenin içine sonradan çiğ sirke de kattım. Elmalar çökene kadar her gün karıştırdım. Sonra bir gün elmalar çöktü karıştırmayı bıraktım. Çöktükten İki gün sonra elmalar tekrar yukarı çıkmaya başladı tabanda berrak sanki süzülmüş suyu kaldı. Üstünde beyaz bi tabaka oluşmuştu ben ana oluşmaya başladı zannetmiştim ama elmalar yukarı çıkınca şüpheye düştüm kontrol ettim oluşan şey ana değil. Tıpkı turşuların yüzeyinde olan beyaz barlanma gibiydi. O tabakayı özenle alıp attım temizledim ve iyice karıştırıp bıraktım tekrar beklemedeyim. Şimdi Bu barlanma neden olur? Kullanmama engel midir sirkeyi? Bu aşamadayken sirke anası atsam içine faydası olur mu yoksa caanım anamı hiç ziyan etmeyeyim mi? Bu sirke adam olur mu şimdi ferda hanım ��

    YanıtlaSil