10 Aralık 2015 Perşembe

Ekşi Mayalı Sokak Simidi




Ekşi mayalı hamur yapımını buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz.

Artık elimizde mükemmel fermente edilmiş, probiyotik ve sağlıklı bir ekşi mayalı hamurumuz var.Bu hamur ile yapabilecekleriniz sizin hayal gücünüzle sınırlı.

Elbette siyez ununda ya da diğer yerli buğdaydan üretilmiş taş değirmen unlarının ekşi maya ile fermente edilmemiş hallerinde de çok az miktarda da olsa glüten var, ama bu glüten endüstriyel unlara nazaran oldukça düşük ve ekşi maya bakterileri tarafından parçalandığı için insan sindirim sistemi için uygun hale gelmiş, sindirilebilir bir glüten.Öte yandan modern buğdayın zaten %10 luk kısmını glüten oluşturur ve bu unla ve ticari mayalarla yapılan hamurlarda glüten olduğu gibi kalır ve besin olarak alındığında da sindirilemez ve sizi hasta eder. Tabi bu bahsettiğimiz zaman içinde edindiğiniz kronik hastalıkların ve gıda intöleraslarının da temelini oluşturan bir durumdur. 
Düşük glüten bu unlardan elde ettiğimiz ekşi mayalı hamurla, oklavalı tarifleri kolayca yapmanız açısından bir engeldir. Buna rağmen az miktarda küçük ve kalın  yuvarlakların açılması gerektiği tarifleri bu hamurla da yapabiliriz.

Ben bu gün ekşi hamurla çarşı simidi yaptım. Bir ismi de sokak simidi olan tarifim aşağıda;

Her zaman yoğurduğum ekmek hamuruna ilaveten kullandığım iki malzeme var sokak simidi hamurunda.

Ekşi mayalı sokak simidi için gerekli malzemeler;

1 yumurta, gezen tavuk yumurtası (organik yumurta da kullanılabilir)
1 çay bardağı zeytin yağı (tereyağ da kullanılabilir)


2- su bardağı ekmek hamurunda da kullandığım gibi,  peynir altı suyu(süzme yoğurt suyu, kefir altı suyu da kullanılabilir)
Taş değirmen tam buğday unu ve yaz siyez unu,
Kaya tuzu,
Üzeri için;
Organik pekmez,
Çiğ esmer yerli  susam.


Yapılışı,

Hamurun yoğrulması ve fermantasyonun anlatımı için buraya tıklayınız. Pekmez ve susam dışındaki tüm malzemeler ve 1 kaşık ekşi mayamızı kullanarak ekşi mayalı ekmek yapılışı yazısında anlatıldığı aşamaları uygulayarak simit hamurunu yoğurup, anlatıldığı gibi fermente edilir.Ancak ekşi mayalı simit hamurunu mayalama aşamasında dikkat etmeniz gereken bir husus var. Ekmek fermantasyonundan tek farkı bu hamuru 48 saat fermente ederseniz içerisinde ekmek hamurundan farklı olarak yumurta olduğunundan hamurun tadı ekşi oluyor. Bir gün mayalanması simit hamuru için yeterli. Akşamdan soğuk fermenteye geçerseniz, sabah hamurunuz simit yapmak için hazır olacaktır. Yani ortalama 12- 16 saatlik soğuk fermantasyon ekşi mayalı simit için yeterli.

Ekşi mayalı ekmek hamurumu soğukta fermente ettiğim için ekmeğin tadı ekşi olmuyor.
Bu malzemelerden elde ettiğim fermente edilmiş ekşi mayalı hamurun tamamını simit yapmadım, aşağıda gördüğünüz simitler hamurun ancak 4/1 i kullanılarak yapıldı. Hamurun büyük bir kısmını, yarın yine sıcak simit ve  tahinli bazlama yapmak için ayırdım. Tahinli bazlama tarifi için buraya tıklayınız.

Soğukta fermente olmuş hamuru bulunduğu soğuk ortamdan alıp simit şekli verdim ilk olarak.








Pekmezi biraz suyla incelttim. Simitleri önce pekmezli suya, ardından susama buladım.
Tepsi mayası 1.5 saat gibi bir sürede, geldi ekşi mayalı sokak simitlerinin. 250 derecede önceden ısıttığım fırında 15-20 dk kadar pişirdim. Pişirme esnasında sık sık kontrol ettim ki simitler yanmasın.


Nefis oldu, mutfak mis gibi koktu. Lezzeti de muhteşem oldu.
Afiyet olsun.


Online sipariş vermek için sitemizi  ziyaret edebilirsiniz. https://www.fermentemutfagim.com/









5 yorum:

  1. Ellerinize saglik. Sitenizi bulduğum için çok mutluyum.. 5aylik bir eksi mayam var. Çok şükür hergün taze ekmek yapıyordum ve saniyordumki eksi maya ile ekmekten baska bir sey yapilmaz. Ne gaflet! Dun tariflerinizi görünce heyecanla hemen sokak simiti denememi yaptim. Bugün çayla peynir zeytinle ikram ettigim aile fertlerim bayıldı. Internet doğru kullanıldığında gerçekten büyük nimet. Allah razı olsun. Sırada bazlama var bakalım. .

    YanıtlaSil
  2. Yumurta ve yağı tam olarak nerede kullanıyoruz? Tarifin yapılış yerinde belirtmemişsiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pardon belirtmişsiniz :) 'Her zaman yoğurduğum ekmek hamuruna ilaveten kullandığım iki malzeme var sokak simidi hamurunda.'

      Sil
  3. Merhaba ekşi mayalı ekmek tarifi ararken sitenizi keşfetmiştim uzun süre önce. Bir süredir de simit tarifiniz arşivindeydi fakat Siyez unuyla çalışmaktan korktuğun için bekletiyordum. Sokak simidini çok seven bir kızım olduğundan en sonunda cesaretimi toplayıp bugün tarifinizi uyguladım. Bence bu tarifle Siyez unu dile geldi ve Harika bir ekşi mayalı hamur ardından da simide dönüştü. Tarif için teşekkür ediyorum ��

    YanıtlaSil