Ana içeriğe atla

Evde Soğuk Sıkım Hindistan Cevizi Yağı Yapılışı


Evde soğuk yöntemle Hindistan cevizi sütü yapılışını Hindistan cevizi sütü yapılışı tarifimde detaylıca anlatmıştım.
Tarifi aynen uygulayarak ısıl işleme maruz kalmadan ve hiçbir vitamin değerini kaybetmeden hazırladığımız Hindistan cevizi sütünden yağı nasıl elde edeceğiz onu anlatacağım.

Evde soğuk sıkım Hindistan cevizi yağı için malzemeler

Önceden soğuk yöntemle hazırlanan Hindistan cevizi sütü
Cam kavanoz
Huni
Pamuk

Yapılışı

Önceden soğuk yöntem ile hazırladığımız Hindistan cevizi sütünü yayvan ve kapaklı bir cam kaba aktarıp 24 saat buz dolabında bekletiyoruz..



Süre sonunda sütün üzerine yağlı krema ayrışıp donmuş oluyor ve kaşık yardımıyla bu donmuş kremayı suyunu almadan ayırıp bir kaseye alıyoruz.

Ayırmış olduğumuz yağ henüz saf değil, içinde Hindistan cevizi tortuları bulunuyor ve bu şekilde dayanıklılık süresi, buz dolabında en fazla 1 hafta kadar. Yağı bu tortudan ayrıştırarak saf hale getirdiğimizde oda ısısında kalmasında bir sakınca olmayacak.

Saf Hindistan cevizi yağı elde etmek için bu tortulu yağı ısıl işlem görmeden saflaştırma işlemine tabi tutmamız gerekiyor.
Öncelikle tortulu yağımızı oda ısısında tamamen eriyene kadar bekletmemiz gerekiyor ki bu kremamsı yağ erisin, yağ ile tortu birbirinden ayrışsın. Bu işlem bir gün sürebiliyor. Yaz aylarında erimesi için mutfakta kalması yeterli iken kışın daha sıcak bir ortama koyulmalı.
Küçük bir süzgeç ya da huniye pamuk koyun ama pamuk ne çok katmanlı ne de çok ince olacak.
Süzgeç ya da huninin altına da bir kavanoz koyun ve ayrışan tortulu yağı yavaşça pamuğun üzerine dökün.
tortunun üzerinde saf yağın ayrıştığı görülebilir.




Artık damla damla tortudan ayrılan yağ pamuktan geçecek, tortu pamuğun üzerinde kalacak ve yağ da pamuktan süzülerek kavanoza akacak ama dediğim gibi damla damla olacak bu işlem, 1 gün kadar sürecek.
Biraz sabır işi olan evde soğuk sıkım Hindistan cevizi yağı üretiminden tabi kilolarca yağ üretmek pek mümkün değil. Yani şöyle ki ben 3 cup Hindistan cevizi rendesi ile hazırladığım sütten 3 kaşık falan saf yağ elde edebildim diyebilirim.
Elde ettiğimiz yağ soğuk sıkım Hindistan cevizi yağıdır. Bu yağ oda ısısında sıvı, buzdolabına alındığında ise kaskatı bir yağdır. Saf Hindistan cevizi yağını eğer iyi saflaştırdıysanız oda ısısında durmasının bir sakıncası yoktur ve bozulmaz.




Evde hazırladığınız soğuk yöntem Hindistan cevizi sütünü içer, yağını günlük kullanımınıza sunar, istediğiniz yerde kullanır, posasını da kurutup kurabiye ve kek yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.

Online sipariş vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. https://www.fermentemutfagim.com/

Yorumlar

  1. Marketlerden alabiliyoruz değil mi hindistan cevizi sütünü?paket olanlar ne kadar dogal sizce?teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Marketten almanızı tavsiye etmem. Paketlenmiş gıdalarda mutlaka koruyucu madde olur.
      Tarifte Hindistan cevizi sutu yapılışı için de link var.

      Sil
  2. Merhaba harka bilgiler yeni kesfettim acaba kırmadan önce hindisyan cevizin 200 derecelik firina koyuyorm kolay kırılsın diye o da mı yanlış siz nası kiriyorsunz

    YanıtlaSil
  3. Merhaba peki dolapta sakladığımız sürece bu yağın ömrü ne kadardır ben cildime kullanmak için yapmak istiyorum da

    YanıtlaSil
  4. Merhabalar, soğuk sıkım hindistan cevizi sütü tarifine ulaşamıyorum. Yardimci olur musunuz?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

İlgili Diğer Yayınlar

Kitap- Ferda Uslu İçindekiler

  Kitap- Ferda Uslu  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri dönüşüm Sanatı Fermantasyon Bu kitap, 07.07.2023 Yılında Ferda Uslu tarafından kaleme alınmıştır. Kitabın tüm hakları yazara aittir. Kitap sadece ferdauslu.net kişisel blogda djital olarak yayınlanmıştır. Bu bölümden başlayarak tamamına bu blogdan ulaşılabilir. Kitabın baskılı yayını yoktur. Kitapta anlatılan her şey yazarın kişisel yaşam deneyimine dayanmaktadır, hiçbir sağlık iddası yoktur. Djital yayın tarihi; 25.11.2024 İletişim  ferdauslu@fermentemutfagim.com fermentemutfagim.com telefon 0850 255 44 11 Giriş Ferda Uslu Ne Yapar İçindekiler 1.Bölüm   Fermantasyon Nedir?   -Bilinen En Eski Gıda Koruma Tekniği Fermantasyon -Probiyotik- Prebiyotik ve Simbiyotik Kavramları -İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon   -Mikro Evrenden Makro Evrene Sonsuz Dönüşüm -Bağırsaklar, Zihin ve Ruh -Die of iyileşme Sendromu -Ağız ve Cilt Florası -Kadim Şifa Kaynağı Fermantasyon -Sonsuz İyileşme Gücü  

4/6 Yiyecekleri Sağlıklı Pişirme Yöntemleri

Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon 4. Bölüm İçten Dışa Detoks 6. Kısım Yiyecekleri Sağlıklı Pişirme Yöntemleri Detoks boyunca yediklerimiz kadar, onları nasıl hazırladığımız da önemlidir. Fermente edilmiş yiyeceklerin dışında kalan çiğ sebzeler ve meyvelerle beslenirken, bu yiyecekleri besin değerleri kaybolmadan hazırlamak önemlidir. Aslında yiyecekleri pişirme yöntemleri sadece detoks için gerekli değil, genel olarak sağlıklı beslememizin de kriterlerindendir. Pişirme yöntemi, sağlıklı bir yiyeceği zararlı bir yiyecek haline dönüştürebilir. Doğru yiyecekleri doğru pişirme teknikleriyle hazırlayarak maksimum faydaya ulaşırız. Örneğin kabak tüm sebzeler gibi bol lif ve vitaminler içeren sağlıklı ve faydalı bir sebzedir, bununla birlikte kabağı kızgın yağda kızartırsak faydasının önüne kızartmanın zararları geçebilir. Yiyecekleri pişirerek onların formlarını değiştiririz, kullandığımız pişirme yöntemleri bu formları belirler. Detoks boyunca sağlıklı yiyece...

6/4 Fermente Tarifler 4

  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon 6. Bölüm 4. Kısım Probiyotik Yoğurt Malzemeler 3 Litre gezen inek, manda, koyun, keçi sütlerinden birisi ya da birkaçının karışımı çiğ süt 1 yemek kaşığı probiyotik turşu suyu   Süt bir tencerede kaynatılır ve kaynadıktan sonra çok kısık ateşte 10 dakika kadar daha kaynaması sağlanır. Ocaktan alınan süt, yoğurt mayalama ısısı olan 45 derece getirilir. Küçük bir kâsede turşu suyu ve birkaç kaşık süt karıştırılarak tenceredeki mayalanacak süte eklenir ve güzelce karıştırılıp tencerenin ağzı kapatılır. Yaklaşık 4-5 saat tencerenin aynı ısıda kalmasını sağlamak için tencere battaniyeye sarılabilir ya da fırının yoğurt mayalama ayarında sıcaklığı korunur. Mayalama belirtilen saatten uzun tutulursa yoğurt ekşi olur. Mayalama saati sona erdiğinde tencerenin kapağı açılarak, sarsmadan buzdolabına alınır ve bir gece buz dolabında dinlendirilir. Ertesi gün probiyotik yoğurt kullanıma hazırdır.     Probiyotik V...