13 Temmuz 2016 Çarşamba

Evde Soğuk Sıkım Hindistan Cevizi Yağı Yapılışı


Evde soğuk yöntemle Hindistan cevizi sütü yapılışını Hindistan cevizi sütü yapılışı tarifimde detaylıca anlatmıştım.
Tarifi aynen uygulayarak ısıl işleme maruz kalmadan ve hiçbir vitamin değerini kaybetmeden hazırladığımız Hindistan cevizi sütünden yağı nasıl elde edeceğiz onu anlatacağım.

Evde soğuk sıkım Hindistan cevizi yağı için malzemeler

Önceden soğuk yöntemle hazırlanan Hindistan cevizi sütü
Cam kavanoz
Huni
Pamuk

Yapılışı

Önceden soğuk yöntem ile hazırladığımız Hindistan cevizi sütünü yayvan ve kapaklı bir cam kaba aktarıp 24 saat buz dolabında bekletiyoruz..



Süre sonunda sütün üzerine yağlı krema ayrışıp donmuş oluyor ve kaşık yardımıyla bu donmuş kremayı suyunu almadan ayırıp bir kaseye alıyoruz.

Ayırmış olduğumuz yağ henüz saf değil, içinde Hindistan cevizi tortuları bulunuyor ve bu şekilde dayanıklılık süresi, buz dolabında en fazla 1 hafta kadar. Yağı bu tortudan ayrıştırarak saf hale getirdiğimizde oda ısısında kalmasında bir sakınca olmayacak.

Saf Hindistan cevizi yağı elde etmek için bu tortulu yağı ısıl işlem görmeden saflaştırma işlemine tabi tutmamız gerekiyor.
Öncelikle tortulu yağımızı oda ısısında tamamen eriyene kadar bekletmemiz gerekiyor ki bu kremamsı yağ erisin, yağ ile tortu birbirinden ayrışsın. Bu işlem bir gün sürebiliyor. Yaz aylarında erimesi için mutfakta kalması yeterli iken kışın daha sıcak bir ortama koyulmalı.
Küçük bir süzgeç ya da huniye pamuk koyun ama pamuk ne çok katmanlı ne de çok ince olacak.
Süzgeç ya da huninin altına da bir kavanoz koyun ve ayrışan tortulu yağı yavaşça pamuğun üzerine dökün.
tortunun üzerinde saf yağın ayrıştığı görülebilir.




Artık damla damla tortudan ayrılan yağ pamuktan geçecek, tortu pamuğun üzerinde kalacak ve yağ da pamuktan süzülerek kavanoza akacak ama dediğim gibi damla damla olacak bu işlem, 1 gün kadar sürecek.
Biraz sabır işi olan evde soğuk sıkım Hindistan cevizi yağı üretiminden tabi kilolarca yağ üretmek pek mümkün değil. Yani şöyle ki ben 3 cup Hindistan cevizi rendesi ile hazırladığım sütten 3 kaşık falan saf yağ elde edebildim diyebilirim.
Elde ettiğimiz yağ soğuk sıkım Hindistan cevizi yağıdır. Bu yağ oda ısısında sıvı, buzdolabına alındığında ise kaskatı bir yağdır. Saf Hindistan cevizi yağını eğer iyi saflaştırdıysanız oda ısısında durmasının bir sakıncası yoktur ve bozulmaz.




Evde hazırladığınız soğuk yöntem Hindistan cevizi sütünü içer, yağını günlük kullanımınıza sunar, istediğiniz yerde kullanır, posasını da kurutup kurabiye ve kek yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.

Online sipariş vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. https://www.fermentemutfagim.com/

4 yorum:

  1. Marketlerden alabiliyoruz değil mi hindistan cevizi sütünü?paket olanlar ne kadar dogal sizce?teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Marketten almanızı tavsiye etmem. Paketlenmiş gıdalarda mutlaka koruyucu madde olur.
      Tarifte Hindistan cevizi sutu yapılışı için de link var.

      Sil
  2. Merhaba harka bilgiler yeni kesfettim acaba kırmadan önce hindisyan cevizin 200 derecelik firina koyuyorm kolay kırılsın diye o da mı yanlış siz nası kiriyorsunz

    YanıtlaSil
  3. Merhaba peki dolapta sakladığımız sürece bu yağın ömrü ne kadardır ben cildime kullanmak için yapmak istiyorum da

    YanıtlaSil