Ana içeriğe atla

Temizlikte Büyük Yardımcı Limon Sirkesi


Evde doğal elma sirkesi tarifi yazmıştım daha önce. Yapacak zamanı olmayanlar da bana sipariş vererek elma sirkesini mutfağına sokuyor ve doğal elma sirkesi kullanmaya başlıyor. Elma sirkesini her gün sabah kalkınca aç karnına bir bardak içme suyunun içerisine 1 yemek kaşığı ev yapımı doğal elma sirkesi ilave ederek içebilir, salatalarınızda ve gereken çorba ve yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Ayrıca banyoda kişisel temizlikte elma sirkesini nasıl kullandığımı Banyoda kimyasal kullanmayın yazımda yazmıştım. 


Bugünkü tarifim evde temizlik için limon sirkesi tarifi.

Ben mutfağın bir köşesine büyük temiz bir cam kavanoz koyuyorum. Kavanozun içine yarıya yakın içme suyu dolduruyorum ve ağzına bir tülbent örtüyorum. Bizim evde limon çok tüketiliyor. Her gün çıkan limon kabuklarını bu suyun içinde biriktiriyorum. Genelde  bir haftada bu kavanoz doluyor. Bu sürede çıkan portakal ve greyfurt kabuklarını da aynı kavanoza atıyorum. Kavanozun ağzında 4 parmak kadar boşluk kalınca kavanozun içine yarım bardak kadar doğal sirke ilave edip, ağzına bir tülbent geçirip kavanozu kuytu bir köşeye alıyorum. Artık her gün bir kere karıştırmak yeterli oluyor. Limon kabukları dibe çökünce sirkenizi süzebilirsiniz.
Süzülen sirkenin posasını çöpe atın, sirkeyi cam bir şişeye doldurun. Benim temizlikte en büyük yardımcım limon sirkerimdir. 



Limon sirkesini kullandığım alanlar

Mutfakta tezgahın üzerinde hep bir şişe limon sirkesi vardır hemen elimin altında.

  • Sebze meyve yıkarken yıkama suyuna limon sirkesi ilave ediyorum 1 kaşık yeter.
  • Dezenfekte etmem gereken bir kavanoz, vs. varsa limon sirkeli su ile çalkalıyorum.
  • Çıkmayan zor bulaşıkları limon sirkesiyle ovuyorum.
  • Çelik çaydanlıkları limon sirkesiyle ovarak parlatıyorum.
  • Bulaşık makinesinin parlatıcı gözüne limon sirkesi ilave ediyorum.
  • Bulaşık makinesini çalıştırmadan önce  püskürtme şişesine hazırladığım yarı yarıya limon sirkeli sudan bulaşıkların üzerine püskürtüyorum.
  • Ev silerken silme suyuna arap sabunu ve limon sirkesi ilave ediyorum.Bir kaç damla da esansiyel limon yağı ilave ederseniz mis gibi kokuyor.
  • Banyo WC temizliğinde de yine sulandırılmış limon sirkesinden faydalanıyorum.
  • Ayrıca çamaşır makinesinde yumuşatıcı olarak da limon sirkesi kullanmaya başladım, çok iyi sonuç aldım.

Çamaşır makinesi limon sirkeli yumuşatıcı tarifini tam ölçüleriyle başka bir yazıda ayrıntılı olarak yazacağım. 
Limon sirkesini limon mevsimi geçmeden bol bol yapın, bütün sene kullanın. Ferahlatıcı mis gibi kokusu, gerçekten çok güçlü bir temizleme, yağ çözme ve dezenfektan özelliği var. Meyve kabukları çöp değildir. Onları sirke olarak geri dönüştürüp, temizlikte kullanabilirsiniz.

Konu ile ilgili diğer yazılarım için başlıklara tıklayınız;
Evde arap sabunu yapılışı,
Elma sirkesi tarifi,
Doğal zeytinyağlı sabunlar,
Kimyasalsız temizlik,
Banyoda kimyasal kullanmayın


Online sipariş vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. https://www.fermentemutfagim.com/


Yorumlar

  1. Kendim yapmak istiyorum ama Evimde doğal sirke yok. Neyle mayalayabilirim? İlk sirke nasıl yapılmış acaba. Bilginiz var mıdır? Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk mayalık doğal sirke ya da sirke anasını benden temin edebilirsiniz. Sipariş için bilgiler yazının sonunda var.

      Sil
  2. Limon sirkesi salatalara katılabilirmi? yani içebilirmiyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağlık açısından bir engel yok ancak, kabuklarından yaptığımız için tadı acı. Ben bu yüzden yalnızca temizlikte kullanıyorum. Tadı çok güzel aromalı ve lezzetli sirkelerim var. Kiraz, vişne, şeftali kavun sirkem dururken acı limon sirkesini içmeyi düşünmedim :)

      Sil
  3. Sirke anası oluşmuyor mu limon sirkesinde direk süzüyor muyuz?

    YanıtlaSil
  4. Merhaba
    İki sorum olacak size
    Limon kabugunu birikene kadar dondurucuda bekletebilirmiyiz?

    Bu sirkeyi temizlikte kullanacağımız için plastikte yapabilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zehirden kaçmak için bu sirkeyi yapıyorsunuz madem neden plastikte yaparak o kadar uğraşınıza zehir katıyorsunuz?
      Evet bekletilebilir.

      Sil
  5. Limon arıyorsanız, bahçemde hiç ilaçlanmamış, gübrelenmemiş 3 tane limon ağacım, 1 tane greyfurt ağacım, 65 tane de portakal ve mandalina ağacım var... 05535952026

    YanıtlaSil
  6. Merhaba içine katacagimiz doğal sirke limon olmalı herhalde değil mi elma katsak nolur :) bir de şişenin yarısına kadar limon parçaları koysak geri kalanına limon suyu koysak sirke olmaz mi diğer sorum ise ana oluşmuyor mu? Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herhangi bir dogal fermente çig sirke ile mayalanır. Limon suyu da olur tabi ama limon kabugundan gelecek acılık yu<unden bu tarif yalnızca temizlik sirkesi olarak kullanılabilir.
      Maya oluşumu olsa bile çok ince bir tabaka tul gibi olabiliyor. Elma sirkesindeki gibi ya da diger sirkelerde ki maya oluşumu limonda olmuyor.

      Sil
  7. Merhaba doğal sirke illa limon sürmesi mi olmalı elma sürmesi koysak olmaz mi acaba

    YanıtlaSil
  8. Merhaba, 7 aydır ürünlerinizi sevgi & saygı & hayranlık & tam verimlilikle kullanıyoruz. Artık temizlik için sirkemizi kendimiz yapmaya hazırız. Bir süredir buzlukta bolca portakal ve biraz lime limon kabuğu biriktirdik. Sorum; buzluktan çıkarıp direkt sirke yapımına başlanır mı, yoksa çözülmelerini bekleyelim mi?

    YanıtlaSil
  9. Bu sene ilk sirkelerimi yaptım.Özetleyecek olursam,elma ile yaptım,üzüm ile yaptım,sadece elmanın suyu ile ve sadece üzümün suyu ile yaptım,nar ile yaptım,baya bir çeşit oldu.Şunu belirteyim nar hiç ummadığım bir şekilde üzüme rakip oldu,ayrıca çocukluğumda yediğim salataların tatlarını şimdi neden alamıyorum sorusunun cevabı burada saklıymış.Artık salata yediğimi hissediyorum,evde sirke yapmayan çok büyük zarardadır bence.Sadece elma suyundan yaptığımda renk ve tat olarak müthiş görünüyor.Şu anda sirkelerim 2.5 aylık oldular.
    Yakında sirkelerimi süzüp şişelere alacağım ve buzdolabına koymuyorum,mutfak tezgahının altında muhafaza etmeyi düşünüyorum,sanırım orası uygun olur,kapaklarda patlama felan olmaz sanırım.
    Gelelim sadede,temizlik için limon sirkesinden bahsediliyor,limonda kurmaya karar verdim ve kurdum.2 kg limon ve 1 kg portakalı dörde bölüp kabuklarıyla kavonaza doldurdum biraz ezmeye çalıştım sonra su doldurdum,ev yapımı sirkemden ve şeker ekledim ağzına tülbent koydum,Hergün karıştırıyorum fakat daha köpürme yok,ama suda bir bulanma var,limonun suyu suya karışıyor galba.
    Limon diğer sirkelerime benzemedi,bu limonun zaten asitli oluşundan mı kaynaklanıyor acaba maya bakterileri o ortamda yaşayamıyormu diye aklıma geldi,ama suda ekledik ortam alkalleşti diye düşündüm sonra.Bu bekleyişin sonunda birşey oluşacak ama o oluşan önceki yaptıklarım gibi anası olan keskin bir sirke mi,yoksa limon suyu mu olacak acaba?Bu konuda bir fikriniz varsa vaktiniz olduğunda yazarsanız sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Erkan bey afiyetle tüketin. Benim size bir sorum olacak. meyvelerin sadece suyunu kullanmaya ilişkin Ferda hanımın önerisini yazıda ve yorumlarda göremedim. Neye göre buna karar verdiniz?

      Sil
  10. 3 ay önce elma sirkesi kurdum. Elmalar dibe coktu ama sirke anası olusmadi. Internetde posalari suzdukden sonra bekletilmeye devam edilirse sirke anası oluştuğunu okumuştum ama hala sirke anası olusmadi. Kokusu sirke gibi kokuyor ama tadmaya cekiniyorum. Sirke anası olusmadan sirkelesme olur mu?

    YanıtlaSil
  11. Ferda hanımdan başka kaynaklarıda inceliyorum,denemenizi tavsiye ederim,çok değerli bir sirke olduğunu düşünüyorum,sadece meyvenin suyu ile yapılan sirkenin.

    YanıtlaSil
  12. Merhaba. Limon sirkesinde sirke anası oluşumunu beklemeden mi sunuyoruz acaba? Tesekkurler.

    YanıtlaSil
  13. cekmeceden cikardigimiz celik kepce ya da silikon spatulaya her sirkeyi karistirdigimizda calkalamak ya da bir islem yapmak gerekiyor mu

    YanıtlaSil
  14. Merhaba limon sirkesi enaz nekadar surede mayalanir benim limonlar dibe çokmedi ama sirke anasi oluşmuş sizce olmusmudur eylül sonu gibi kurmuştum suan suzuyorum ve limonlar erimiş epey

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

İlgili Diğer Yayınlar

4/2 Niyetlerimiz Eylemlerimizi Belirliyor

  Kitap- Ferda Uslu Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon 4. Bölüm İçten Dışa Detoks 2. Kısım Niyetlerimiz Eylemlerimizi Belirliyor Samimi niyetlerle başladığımız her iş, güzelce yeşerip güzel neticeler verir. 21 sayısı aslında yedi sayısının üçlemesidir. Bir eylemi yedi kez tekrar ettiğimizde zihinde onu mühürlemiş oluruz. 21 kere yani üç tur yedi kez o eylemi tekrarladığımızda beynimizde bu konu hakkında yeni nöronlar üretmiş ve onları güçlü hale getirmiş de oluruz. Bu sayede artık bu eylemi yapmak zihne zor gelmez ve zihin eylemi başlarda olduğu gibi sorgulamayı ve eyleme direnmeyi bırakır. Eylemi 28 güne yani dört tura tamamlayarak daha da güçlendirebiliriz. Üç ay boyunca bu yeni alışkanlığı devam ettirdiğimizde artık bu alışkanlık hayatımızın bir parçası haline gelir, eylem beden ve zihinde tam kabule geçer. 21 günlük detoksa başlamadan bir gün önce bizim için hazırlık günüdür . Bu hazırlık detoks boyunca yiyeceğimiz besinlerin alınıp, zararlıların ...

Şirden Maya İle Evde Peynir Yapılışı

Şirden maya ile yapılan beyaz peynir Şirden maya ile mayalanan peynirin lezzetine gerçekten doyamayacaksınız. Yapılışı gözünüzü korkutmasın, aslında o kadar zor değil. Biraz bulaşık çıkıyor ama makineye atar yıkarsınız onu da. Peyniriniz ortaya çıkınca alacağınız keyif, emeğinizin karşılığını fazlasıyla verecek bence. "Neden evde peynir yapayım ki bu kadar hazır peynir varken" diye sorarsanız buraya , " Şirden maya nın ne farkı var, "neden şirden maya " derseniz, yine buraya tıklayınız.  Şirden maya ile tamamen katkısız ve doğal peynir yapılışının tüm aşamalarını ve her aşamanın tek tek çekilmiş fotoğraflarını aşağıda sizlerle paylaşacağım.  Peynirimizin yapım aşamalarına geçmeden önce sütün nasıl  pastörize edildiğini anlatacağım.

Kitap- Ferda Uslu İçindekiler

  Kitap- Ferda Uslu  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri dönüşüm Sanatı Fermantasyon Bu kitap, 07.07.2023 Yılında Ferda Uslu tarafından kaleme alınmıştır. Kitabın tüm hakları yazara aittir. Kitap sadece ferdauslu.net kişisel blogda djital olarak yayınlanmıştır. Bu bölümden başlayarak tamamına bu blogdan ulaşılabilir. Kitabın baskılı yayını yoktur. Kitapta anlatılan her şey yazarın kişisel yaşam deneyimine dayanmaktadır, hiçbir sağlık iddası yoktur. Djital yayın tarihi; 25.11.2024 İletişim  ferdauslu@fermentemutfagim.com fermentemutfagim.com telefon 0850 255 44 11 Giriş Ferda Uslu Ne Yapar İçindekiler 1.Bölüm   Fermantasyon Nedir?   -Bilinen En Eski Gıda Koruma Tekniği Fermantasyon -Probiyotik- Prebiyotik ve Simbiyotik Kavramları -İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon   -Mikro Evrenden Makro Evrene Sonsuz Dönüşüm -Bağırsaklar, Zihin ve Ruh -Die of iyileşme Sendromu -Ağız ve Cilt Florası -Kadim Şifa Kaynağı Fermantasyon -Sonsuz İyileşme Gücü