16 Aralık 2015 Çarşamba

Probiyotik Şalgam Suyu Tarifi


Kırmızı havuçlar, şalgam, pancar pazarda boy göstermeye başlayınca evde şalgam suyu nasıl yapılır bunu araştırmaya başladım. Aslında şalgam suyu geleneksel fermantasyon yöntemiyle hazırlandığında probiyotik bir içecek ancak, fabrikasyon üretime geçen ve raf ömrü olan her ürün gibi, hazır şalgam sularında bu özelliği bulamayacağınız gibi, klasik koruyucu, renklendirici, katkı maddeleri ve şeker dolu bir içecek karşınıza çıkıyor.

Klasik tariflere bir göz attıktan sonra, her zaman yaptığım gibi kendi tarifimi oluşturdum. Probiyotik şalgam suyumu yaparken aynı lakto fermente olarak kurmuş olduğum turşularımın kuruluş yolunu izledim. Sonuç mükemmel oldu.
Yalnız ben turşu için kullandığım tuz miktarını eklemiştim, biraz tuzlu olmuş o yüzden tarifte tuz oranını ayarlayarak yazdım.

Probiyotik şalgam suyu için malzemeler;
2 adet şalgam,
1 adet kırmızı  pancar,
1 kilo kırmızı havuç,
2 adet 5 lt lik cam kavanoz,
İçme suyu,
2 probiyotik şaşe,ya da toz kefir mayası
Kavanozların üzerine asma dalı ve yaprağı.
2 lt içme suyu için 2 yemek kaşığı kaya tuzu hesabıyla suyu hazırlanır.


Havuçları uzun uzun dilimledim. Şalgam ve pancarı soyarak doğradım. Tüm malzemeyi iki kavanoza bölüştürüp salamura suyunu hazırladım. Salamura suyunu hazırlarken tadarak hazırlayın, normalden biraz tuzlu olsun ki sabzeler tuzunu çekince kalan tuz şalgam suyu için yetsin. Kavanozlar dolana kadar yukarıdaki miktarda tuz ve suyla salamura suyu hazırlayıp kavanozları azına kadar doldurdum. Salamura suyunu hazırlarken her kavanoz için bir probiyotik saşe kullandım ve kavanozları salamura suyuyla doldurdum. Üzerine asma dalı ve yapraklarını koydum. Asma yaprağı yoksa tein için 2 poşet yeşil ya da siyah çay koyulabilir. Kavanozların ağzı sıkıca kapatılıp şalgamlar gölge bir yerde fermente olduktan sonra, şalgam suyunuz  içmeye hazır hale geliyor.  Şalgam suyu yapmak bu kadar kolay. 2 ay falan gerekiyor, tam lezzetiyle olması için. Benimkiler artık oldu.

Bir püf noktası eklemek istiyorum. Doğradığımız havuç şalgamın üzerine salamura suyunu ilave edince şalgamlar suyun üzerine çıkıyor. Eğer böylece ağzını kapatıp kaldırırsanız, üst kısımda istenmeyen küflenme olur. Mutlaka sebzeler suyun altında kalmalıdır. Bu kural turşu kurarken de uyulması gereken altın kurallardan birisidir. Sonbaharda yaptıklarımda sebzeleri aşağıya bastırma görevini asma dalları ve yaprakları üstlenmişti. Kışın tekrar yaptıklarımda lahananın en üstteki ince yaprağını kavanozun üzerine en üste koyup kapağı öyle kapattım. Böylece sebzeler suyun altında kalmış oldu.
Afiyet olsun. 

Online sipariş vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. 
https://www.fermentemutfagim.com/

20 yorum:

  1. şalgamı nerden bulucaz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır değil. Şalgam ayrı bir kök sebzedir. Turp değildir.

      Sil
    2. Şalgam kök sebzesini detaylı anlatır mısınız?

      Sil
  2. merhabalar ben tuz kullanamıyorum tuzsuz olarak yapamazmıyız şalgam suyunu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tuzdan korkmayın rafine tuzdan korkun ama. Vucuttan her gun suyla birlikte tuz da atılır ve bu atılan tuz yerine konulmazsa ciddi hayati riskler ortaya çıkar. Gerçek kaya tuzunda 84 mineral vardır, insan vucudunda olan minerallerle aynı oranda. Bu minerallere her gun ihtiyacımız var.
      Rafine tuz zehirdir, işlenmiş her şeyin zehir oldugu gibi.
      Çankırı kaya tuzu kullanın.
      Bu tarz turşu, vs tuzsuz asla fermente olmaz. Tuz kötu bakterileri öldurup ortamdan uzaklaştırırken probiyotiklerin yaşamı için ortam hazırlar, lakdik asit fermantasyonunu geliştirir.

      Sil
  3. Salgam yaptım evde aşırı tuzlu olmuş içerisinde havuç koydum acaba çıktı olan var mi

    YanıtlaSil
  4. 2 probiotik saşe yazıyor bu yogurt mayalamada kullandıgımız yogurt tozunumu katacagız

    YanıtlaSil
  5. kefir değil de probiyotik toz yoğurt mayası ile olmaz mı?

    YanıtlaSil
  6. Selamünaleyküm bu malzemeleri 10 kiloluk kavanoza tek seferde kursak olur mu? Eğer kurulursa malzeme değişikliği yapmadan burdakilerin hepsini koyarız değil mi?

    YanıtlaSil
  7. Acılı yapmak istersek pul biber yada süs biberini eklesek olurmu

    YanıtlaSil
  8. Ben sürekli yapıyorum. Tuz oranı fazla burada. 8 litrelik kavanoza 4 yemek kaşığı tam yeterli olur. Ve süre 2 haftadır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bende 10 kiloya 4-5 kaşık atıyorum burda tuz oranı çok zaten bahsetmiş tarifte gerçi ama... Birde bu probiyotik toz şase tam nedir reflor mu

      Sil
  9. merhaba

    bulgur ve nohutla birlikte kefir mayası kullansak probiyotik zinciri bozarmıyız. teşekkürler.

    YanıtlaSil
  10. Merhaba Ferda hanım şalgam yapıcam bende salamura asma yaprağı var en üste onu koysam olur mu?

    YanıtlaSil
  11. Yaptığımız şalgam suyunun üstünde küflenme oldu içilebilir mi bu şekilde

    YanıtlaSil
  12. Yaptığım şalgam tuzsuz oldu sonradan tuz eklesem olur mu

    YanıtlaSil
  13. Şalgamın üstüne sebze çıkıp biraz küflenme olmuştu kullanılmaz değilmi ben döktüm ?? Birde bazısındada su salyalı gibi olmuş bu neden oluyor tuzumu az gelmiş böyle şalgamda içilmez değilmi??

    YanıtlaSil