19 Aralık 2015 Cumartesi

Evde Probiyotik Yoğurt Nasıl Yapılır


Evde yoğurt mayalama tariflerini her yerde bulmanız mümkün ama bu tarif probiyotik yoğurt tarifi. Yoğurt prebiyotik bir besindir. Biz mayalarken probiyotik ilave ederek yoğurdumuzu probiyotik yoğurt yapacağız.

Tarife geçmeden önce kısaca söz etmek istediğim önemli bir konu var. Bazı facebook gruplarında, web sitelerinde, video sitelerinde nohut ile, kozalak ile, çiğ tanesi, ısırgan otu gibi pek çok şeyle nasıl yoğurt mayanlandığından ve bu yoğurtların "doğal yoğurt" olduğundan bahsedilmekte. Doğal yoğurt mayası dışında mayaladığınız hiçbir şey ile yoğurt elde edemezsiniz. Pıhtılaşmış, katılaşmış sütün bir formunu elde edersiniz, ama onun adı yoğurt olmaz. 

Neden mi? , şöyle ki;


Yoğurdun oluşumunu sağlayan, yoğurdu yoğurt yapan 2 bakteri vardır. 
1. Lactobacillus bulgarius,
2.Streptococcus thermophilus.
Bu iki bakteri olmadan yaptığımız şeyin ismi yoğurt olmaz.

Süt kesilmesini, pıhtılaşmasını sağlayan bir çok enzim, mikrop, parazit, mantar, bakteri doğada vardır. Nohutta, kozalakta, ıssırganda vs. Süt kesilir, pıhtılaşır, ekşir o kadar. Ama yoğurt olmaz.

Bu bilgiler ışığında her mayalamada 1 kaşık mayalık yoğut ve 1 yemek kaşığı Organik-Probiyotik Lahana Turşusu-Lakto Fermente kullanıyorum.

Ben mayaladığım yoğurdu kullanmaya başlamadan önce 1 kaşık kaymağıyla birlikte yoğurttan alıp, kapaklı cam bir kaseye mayalık olarak ayırıyorum. Mayalık ayırdıktan sonra yoğurdu kullanmaya başlıyorum. Bu ilk uyulması gereken kural.

Yoğurdu kullanmaya başlamadan mayalık ayırmamın bir sebebi, yoğurdun en taze, en tatlı halinden maya almış oluyorum, ikincisi ise yoğurda başka bakteriler karışmadan en saf halindeyken maya almış oluyorum. 

Ayırdığınız yoğurt mayası buzdolabında 7 gün civarı yaşar ve yine bu süre zarfında yeni yoğurdu aynı özelliklerini koruyarak mayalamanızı sağlar. Bu konuya da özellikle dikkat ediyorum ve iki mayalama arasını yedi günü geçirmemeye gayret ediyorum. Mayanız daha uzun süre bekler ve içinize şüphe düşerse yine paket mayadan yeni yoğurt mayalayabilirsiniz.

Güvenilir bir yerden çiğ süt bulabilirseniz, kaymaklı bir yoğurdunuz olur. Çiğ süt bulamazsanız geriye tek bir seçenek kalıyor pastörize edilmiş günlük süt. UHT süt de var derseniz, UHT edilmiş kutu süt bizim için bir seçenek değil, çünkü artık o süt değil. Bu konu ile ilgili gerçekleri okumak isteyenler Prof. Aymet Aydın'ın "kutu sütler zararlı mı" yazısına tıklayarak  okuyabilir. 

Ben her defasında 5 kilo süt mayalıyorum. 5 kilo yoğurdu bir haftada tüketmek mümkün olmazsa, yoğurdu süzerek süzme yoğurt yapıyorum. Bu şekilde hem süzme yoğurt, hem de peynir altı suyu yani whey elde etmiş oluyorum. Whey ile bilinmesi gerekenleri buraya tıklayarak okuyabilirsiniz. 


Gelelim probiyotik yoğurt tarifine ;

İhtiyacımız olan malzemeler;
Süt,
Organik Probiyotik Lahana Turşusu- Lakto Fermente suyundan 1 yemek kaşığı
bir kaşık önceki yoğurttan maya.
daldırma gıda termometresi.
1 Y.K. Probiyotik turşu suyunu mayalık yoğurda karıştırıyoruz. Kaynatıp, 45 dereye soğuttuğumuz süte, mayamızı ekliyor ve kısa hareketlerle karıştırıyoruz. Sonrası anam babam usulü, üzerini sararak, mayalanmasını beklemek. 4 saat aslında yeterli oluyor. 5 saat de bekleyebilirsiniz. Sonrasında mayanlanmış yoğurdumuzu sarsmadan buz dolabına kaldırıyoruz. Bir gece buz dolabında bekleyen yoğurdumuzdan hemen mayamızı ayırıp, yoğurdu afiyetle yemeye başlıyoruz. Probiyotik yoğurdumuz hazır.
Afiyet olsun.

Online sipariş vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. https://www.fermentemutfagim.com/

160 yorum:

  1. Taridf icin cok tesekkurler. Acaba sume yogurt icin kullandiginiz aparat nedir? Resimde gorunen suzgecten bahsediyorum. Bendeki suzgecler yogurdu da suyuna gecirdigi icin verim alamiyorum. Bez torba da dogal deterjanla da olsa yikadigim icin icime sinmiyor. Tesekkurler simdiden

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba
      Aslına bakarsanız ünlü bir markanın yoğurt makinesini almıştım. O süzme aparatları ona ait. Yani normal süzgeçten çok tülbent inceliğinde bir süzgeç tipi. Sadece yoğurt süzmek için tasarlandığı için alta yoğurdu geçirmiyor. Yani tülbentin süzgeç formu diyebiliriz. Ben artık makineyi kullanmıyorum, süzgeçlerden vazgeçemedim ama :)

      Sil
    2. Probiyotik yogurt mayasini hangi merkette hangi bolumde bulabilirim ben cogu markete baktim bulamadim.

      Sil
    3. kipa da şarküteri bölümünde satılıyor.

      Sil
    4. Ferda hanım ilk kez probiyotik maya ile yoğurt yapacağım. Acaba hazır mayayı sıradan bir yoğurt içinde mi karıştıracağız? Çünkü elimde başka probiyotik yoğurt yok.. yani kullandığım maya market yoğurdu ile bozulur mu?
      Ben mayayı süte karıştıracağız sanıyordum hep?

      Sil
    5. endanem probiyotik yoğurt mayasını tavsiye ederim Süleyman Demirel üniversitesinin ürünüdür.bazen migros ve macro center da oluyor.bulamazsanız kefirdanem.com dan sipariş verebilirsiniz

      Sil
  2. Taridf icin cok tesekkurler. Acaba sume yogurt icin kullandiginiz aparat nedir? Resimde gorunen suzgecten bahsediyorum. Bendeki suzgecler yogurdu da suyuna gecirdigi icin verim alamiyorum. Bez torba da dogal deterjanla da olsa yikadigim icin icime sinmiyor. Tesekkurler simdiden

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zamanında bir yoğurt makinesi almıştım. Şu kullandığım onun kapları.

      Sil
  3. Dışardan alınmış kalite iyi marka maya neden yapılmış içinde katkı maddesi var mi önemli doğal yoğurt için tereyağı kullandım ben tadı da yogurda benziyor sanırım dediğiniz gibi kesip pihtilasmistir yada eksimistir yorumu deneyip sonucunda verilmiş bir karar olmalı tereyağı ile denedim herkse tavsiye ederim paketli dışardan alınmış gıdaları hayatımızdan çıkarmak isteyenlere.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sema hanım merhaba.
      Kaliteli bir marka yoğurt mayası aldığınızda içerisindekinin sadece kurutulmuş yoğurt olduğunu göreceksiniz. Ayrıca tereyağını maya olarak kullanmanız da doğru bir yaklaşım ama saf doğal yayık tereyağı olursa. zaten tereyağı yoğurt kaymağından yapılır :)

      Sil
    2. Merhaba,
      Peki ölçü nedir
      3 kg süre ne kadar tereyağı karıstırılmalı . Beyaz köy tereyağı değil mi 😊

      Sil
  4. Dışardan alınmış kalite iyi marka maya neden yapılmış içinde katkı maddesi var mi önemli doğal yoğurt için tereyağı kullandım ben tadı da yogurda benziyor sanırım dediğiniz gibi kesip pihtilasmistir yada eksimistir yorumu deneyip sonucunda verilmiş bir karar olmalı tereyağı ile denedim herkse tavsiye ederim paketli dışardan alınmış gıdaları hayatımızdan çıkarmak isteyenlere.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bahsettiğim maya sadece kurutulmuş maya ihtiva ediyor Sema hanım. Her türlü katkı maddeli, paket gıdaya zaten ben de karşıyım. Bu mayanın doğallığına inanmasam tavsiye etmezdim. Doğal tereyağ zaten süt ürünüdür ve tereyağı yaoğurttan elde edilir. O yüzden maya olarak da kullanılabilir.

      Sil
    2. 5 yıldır nohuttan yaptığım mayayı kullanıyorum.probiyetik takviyesi yapmak üzere eczaneden enterogermina(bacillus clausii)flakon aldım.her mayalamada bir tane katsam uygunmudur.probiyotik yoğurt elde etmiş olurmuyum

      Sil
    3. 5 yıldır nohuttan yaptığım mayayı kullanıyorum.probiyetik takviyesi yapmak üzere eczaneden enterogermina(bacillus clausii)flakon aldım.her mayalamada bir tane katsam uygunmudur.probiyotik yoğurt elde etmiş olurmuyum

      Sil
  5. NBL probiyotik Gold şase ile mayaladım yoğurdumu ancak yoğurt olunca üstünde açık sarı parça parça lekeler vardı.Bu nedir sizce?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Ece hanım.
      O markayı hiç denemedim, üzerinde belki istenmeyen bakteriler üremiş olabilir. bioflor markayı kullanıyorum yalnızca.

      Sil
    2. Merhaba tesekkur ederim.Istenmeyen bakteri ise o yogurttan ayirip mayalamaya devam etmemeliyim?

      Sil
    3. o yoğurdu artık mayalık olarak kullanırsanız patojenleri diğer mayalayacağınız yoğurda da taşımış olursunuz. Böyle durumlarda o yoğurdu pişirerek patojenleri öldürmek ve öyle kullanmak en doğrusu. Yani yoğurt çorbası yapın, tabi önce sarı yerleri alıp atın.

      Sil
    4. O SARI YERLER, SÜTÜN YAĞI OLMASIN?

      Sil
    5. Nbl gold portakal aromalı dir.ben de çocuğun yemesi için bir kase yoğurda karıştırdığım zaman sizin dediginize benzer lekeler oluşuyor.portakal tadi da geliyor zaten.tavsiyem aromasız bir probiyotik şaseyle mayalamaniz

      Sil
    6. o sarı parçalar probiyotik şaseyi tam olarak eritmediğiniz için oluyor. Ben de bioflor şase kullanıyorum ve tam eritmediğim için yoğurdumun içinde o şekilde sarı parçalar kalıyor. Şaseleri tam olarka eritirseniz o sarı lekeler olmuyor.

      Sil
    7. Nbr gold probiyotiki ilaç niyetine kullanmistm günlük probiyotik takviyesi olarak ondan mi mayaliyoruz yani yoğurdu

      Sil
    8. içinde yogurt bakterileri yok ama o probiyotik şaseyi yalnızca kullanarak yogurt elde edemezsiniz.
      Yogurt elde etmek için 1. Lactobacillus bulgarius,
      2.Streptococcus thermophilus. bakterilerine ihtiyaç var. Ya bu bakterileri barındıran dogal bir yogurdunuz ya da yine bu bakterileri barındıran probiyotik bir mayanız olmalı.

      Sil
    9. Merak ettim ilk yoğurt nasıl oldu acaba 2 bakteri gerekiyor ve yoğurt bulunmıyorken sanırım atalarimizin yaptığı nohut eksimesiyle

      Sil
    10. İlk yoğurt muhtemelen çiğ yağması sonucu oluşmuştur. Yoğurt tamamı ile Türk icadı bir gıdadır. Sanırım orta asyadaki atalarımız sağdıkları sütleri ağzı açık kaplarda dışarıda bıraktılar. Gece yağan çiğ sütleri mayaladı.

      Sil
  6. Sanırım mayanizi değiştirmeniz doğru olur.

    YanıtlaSil
  7. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  8. Sütün ısısını ölçmek için dereceyi nerden aldınız Ferda hanım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Senay hanım. Ben hammedeler sitesinden almıştım ama hepsiburada vs sitelerden de alabilirsiniz. dijital gida termometresi olarak aratabilirsiniz.

      Sil
  9. 1 kilo sutten yogurt yapmak istedigimizde prebiotik sasenin hepsini mi bosalticaz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir kilo sütten hiç yapmadım ama evet yine bir şase eklemek gerekir. Sonuçta bu şaseler tek kullanımlık. Yani kişi yarım bardak suya boşaltıp tek seferde içebilir şaseyi.

      Sil
  10. Atatürk Orman Çiftliğinin yoğurt mayası var tavsiye eder misiniz? Siz hangi marka mayayı kullandınız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Denemediğim için yorum yapamayacağım.

      Sil
    2. Hangi marka maya oldugunu ben de mwrak ettim. Memnun iseniz belirtir misiniz lutfen?

      Sil
    3. Şu an bizim mayayı kullanıyorum. Real ve kipa marketlerde satılıyor.

      Sil
    4. Tesekkur ederim :)

      Sil
  11. Ataturk orman ciftligi mayasini kullaniyorum .cok guzel oluyor

    YanıtlaSil
  12. kaynatıp soğutun demişsiniz bazı yerlerde de kaynatmayın besin değeri düşer sütün sadece 75 dereceye kadar ısıtın pastörize olsun sonra 45 dereceye soğutup mayalayın diyorlar.Sizce ne yapmalıyım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En az 10 dk kaynatın. Evet süt içerisindeki patojen ve mikroplarla birlikte yaralı bakterilerin de pek çoğu ölüyor ancak biz içerisine maya ve probiyotik şase ekleyerek fermantasyon sürecini başlattığımızda yeniden bol probiyotikli faydalı ve dost bakterilerce zenginleştirilmiş bir yoğurt elde ediyoruz. Yani kaybımız sıfır.

      Sil
  13. Probiyotikler ısıya dayanıklı değil bildiğim kadarıyla, o yüzden kaynatıp, ılıdıktan sonra maya ile birlikte probiyotik eklemek daha uygun olur bence. Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  14. Ferda hanım iyi akşamlar,
    Burdaki tarif gibi probiyotik yoğurt yaptım ama katı olmadı. Suluya yakın oldu. Acaba nerde hata yaptım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sütünüz, mayanız ya da ortam ısınız ile alakalı olabilir.

      Sil
    2. Ferda hanım bende sütünü probiyotik toz maya ile mayaladım tutmadı ne yapabilirim bu şekilde süt gibi içilebilir mi

      Sil

  15. Merhaba, prebiyotik sasenin icinde Lactobacillus bulgarius,ve Streptococcus thermophilus yazınca ben sadece prebiyotik sase ile mayalama yaptım, ayrıca maya kullanmadım, ilk yogurdum sündü aynı yogurdu maya olark kullanıp bir defa daha mayalama yaptım, daha az sündü, Simdi sizin yazınızı okuyunca acaba yanlış mı yaptım diyorum??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sadece şase kullınca sünen bir yoğurt elde etmeniz normal. sünmeyen ve lezizi bir yoğurt için tarifi direk uygulayın.

      Sil
    2. sunen yogurt en kaliteli yogurttur saglik acisindan

      Sil
    3. Ben de böyle yaptım dün akşam yoğurdum olmadığından, güzel oldu fakat çok uzuyor... Bir zararı olmaz değil mi bebeğime yedirsem?.. Acil cevap verebilirseniz sevinirim...

      Sil
  16. http://www.tavsiyeediyorum.com/makale_3735.htm Ferda hanım bu yazıyı okudunuz mu? Bu konuda görüşünüz nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnternet ortamında her konuda tez ve antitez içeren yazı bulmak mümkündür. Bu maalesef bilgi kirliliğini de beraberinde getirir. Doğru bilgiye ulaşmanın yolu her yazılanı değil doğru olduğu kanıtlanmış yayın ve yazıları takip etmektir. Bu konuda üstad olarak takip ettiğim Prof. Ahmet aydın yazıları, kitapları ve yayınlarını takip edip okumanızı öneririm. Kendisinin sağlığında bizzat yazdığı beslenmebülteni.com sitesinden pek çok konuda makalelerine ulaşabilirsiniz.

      Sil
    2. Probiyotikler hakkında sitede pek çok yazısı mevcut.

      Sil
  17. Sütü ne kadar süre kaynatmak gerekiyor acaba, 10 dakika, 15 dakika?

    YanıtlaSil
  18. probiyotik şase nedir nerden bulunur, açıklamamışsınız ? tarifte birden bire peydah oldu ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) .probiyotik preparattır. Şase ya da kapsül olarak eczaneden temin edilir. Kapsülse içi boşaltılarak kullanılır. Şase zaten tek kullanımlık tozların paketlenmiş halidir.

      Sil
    2. EVET TARİFDE HAZIR PROBİYOTİK EKLENMESİ YAZILMAMIŞ. MAYALARKEN Mİ KOYULUYOR ?

      Sil
  19. Prebiyotik yogurt mayaladım ama olmadı cok sivi oldu nasıl kurtarabilirim bilgi verirmisiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mayalama yaparken ısıtı 45 dereceye ayarlamak ve stabil olmasını sağlamak çok önemli. Bir nedenden dolayı mayalama süresince ısı düşerse yoğurt bakterileri de çalışmayı durdurur çünkü onların çalışma ısısı 45 derecedir. Bu durumda yoğurdumuz ayran gibi olur. Telaş yapmaya gerek yok. Fırını 50 derecede yarım saat ısır-tın ve bu yoğurdu fırına koyun. Fırında 5-6 saat kalan yoğurdunuz taş gibi mayalanmış olarak çıkar.

      Sil
  20. merhaba konuyu bugun gördüm ve bi eczacı arkadaşımla konuştum bahsedilen probiyotiklerin canlı hücreler olduğunu ve yoğurdun 2 gün içinde tüketilmesi gerektiğğini aksi takdirde bozulacağından bahsetti, siz yoğurdunuzu bu şekilde kullandığınız için soruyorum bu konuda ne düşünüyorsunuz,ikinci sorumda bi arkadaş sormuş ancak cevap vermediğinizi gördüm hangi marka prebiyotik kullanıyorsunuz,diğer bir sorumda, hazır prebiyotik yoğurtlar ile mayalansa aynı etkiye sahip olmazmı mesela aktivia gibi cevaplarsanız sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır 2 günde tamamen ölmez ama giderek güçlerinin zayıfladığı doğru. Taze taze yapıp, bir an önce tüketmek en doğrusu. En güçlü oldukları an ilk yapıldıkları zamandır, güçleri, giderek zayıflar ve yapılan yoğurda, içine sokulan kaşıktan havadan patojen bakteri bulaşmaları da başlar. Yoğurdun ekşimesi de zaten bunun kanıtıdır.
      Eczaneden dilediğiniz marka probiyotik şase alabilirsiniz, marka vermek istemediğim için cevap yazmadım.
      Ayrıca marketlerde probiyotik yoğurt mayaları mevcut. İçlerinde bakteriler olan toz şeklinde onları da kullanabilirsiniz. Şu an bir kaç marka var TR de.
      Hazır yoğurtları kesinlikle önermem çünkü hepsi pastörize edilmiş yoğurtlardır. Probiyotik bakteriler yaşamlarını 50 derecenin üzerinde sürdüremez. Hazır aldığınız probiyotik yoğurdun içinde canlı kalmış bir kaç bakteri olsa bile onlar da zaten son derece güçsüz kalmıştır.
      Hazır olan hiçbir şeyi önermem ayrıca.
      Evde kendiniz yapıp taze taze tüketmelisiniz.

      Sil
  21. Yoğurdu cam kavanozda yapsak nasıl olur peki?

    YanıtlaSil
  22. Günaydın hepimize
    Bizlerle tecrübe ve bilgilerinizi paylaştığınız için teşekkürler
    Sizden ricam bana ilginç gelen nohut kozalak vs ile yoğurt mayalama ama tereyağıyla yoğurt nasıl mayalanır öğrenmek istiyorum
    Nilgilerinizi aktarırsanız mutlu olurum sevgiyle kalın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nohuttan, kozalaktan çiğden ottan vs neden yoğurt mayalanmaz yazıda anlatılıyor zaten.

      Sil
    2. Bu saydıklarınızdan yoğurt mayalanmaz ise yoğurt denilen şey nerden çıktı o zaman. İlk yoğurt mayası illa ki böyle bir yöntemle elde edilmiş olmalı.Ve epey bir süre sanayileşmeye kadar bu yöntemlerle devam ettirilmiş olmalı mantık olarak. Bu bahsettiğiniz paket mayalar yokken neyle yoğurt yapıyordu insanlar.

      Sil
    3. Biraz araştırırsanız görürsünüz ki eskden hayvanlar meralarda otlardı, ahırda kapalı tutulup endüstriyel yemle beslenmezdi. Haliyle merada otlayan hayvanların sütünde hali hazırda pek çok faydalı bakteri zaten bulunurdu. İlk yoğurt peynir vs gibi fermente ürünler bu sütleri tesadüfen bekleterek bekletilen kabın da etkisiyle oluştu. Örneğin kurutulmuş şirdeni kap gibi kullanıp içine süt koydular ve ilk yoğurt da böyle meydana geldi.
      Yani eskide yapılan hiçbir şeyi günümüzde yapmak pek mümkün değil.

      Sil
  23. Hayırlı günler...
    Yoğurt yaparken 10 dk kaynatmak gerekiyor, çünkü biz zaten içine probiyotik şase ekleyeceğiz ve ölen faydalı bakteriler yeniden çoğalacak. Peki peynir yaparken neden sütü kaynatmayıp 75 dereceye kadar ısıtıp ani soğutma yapıyoruz?

    Buralardaki eczanelerde probiyotik şase diyince sadece maflor şase ler var. Onlar da olur mu?

    Bilgiler için teşekkür ederim. Ben hep bitmek üzere olan yoğurttan mayalık ayırıyordum, artık en başta mayamı ayıracağım.

    Yazıma son vermek üzereydim ki aklıma geldi. Arada yoğurt mayalama esnasında yine probiyotik şaseden katmalı mı? Güçlendirme için falan? Yoksa hiç gerek yok, sadece ilk başta yapmak yeterli mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Peynir enzimleri kaynamış sütte gelişmiyor. Peynir aslında çiğ sütten yapılır çiğ süt enzim olarak daha zengin ancak malum brusella, verem gibi riskler yüzünden 90 gün salamura süresi var ki bu süre de bize çok uzun geldiği için pastörize etmek tek yöntem. Pastörize ederek yoğurt da yapabilirsiniz. Pastörize etmeyi sadece 75 derecede 15 saniye, ya da 63 derecede yarım saat olarak tanımlasanız bu sonuca varmanız doğal tabi :)
      Pastörize etmenin tanımının yarısı yukarıdaki ısılara getirme, diğer yarısı ise hızlı ağzo kapalı soğutmadır. Yaklaşık 10-15 dakika bir sürede süt tekrar mayalama ısısına indirilir.
      Bu bilimsel bir yöntem tabi yani bir keşif. Yoksa biz icat etmedik.
      Pastörizasyonu Louis Pasteur 1860 yılında bulmuştur.

      Sil
    2. Her yoğurt mayalamada bir probiyotik şase ekleyiniz. Çünkü içindeki probiyotiklerin gücü azalacak ve bazı patojen bulaşmaları olacaktır.
      Artıbiotik diye aratın nette ve kendi sitesinden satın alın. Hem içindeki probiotikler açısından zengin, hem de herhangi bir katkı maddesi içermiyor. Ben artık bu markayı kullanıyorum yalnızca.

      Sil
  24. Merhaba açıklamalarınızdan cok yararlandım teşekkür ederim. Benimde bir sorum olucak 1 lt süt için 1 paket probiyotik kullanılacak ama 3lt yada 5lt sütten yaparken bu miktar yeter mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten probiotik yoğurt mayaları genelde 3-5 lt süt için. Ama paket açılınca 1 lt de yapılsa paketin tamamı kullanılmalı.

      Sil
  25. Merhaba ben probiotik sase nedir bi turlu anlayamadim. Ingilterede yasiyorum. Baktim bulamadim. Bebegim 8 aylik onun icin yogurtu bu sekilde mayalamak istiyorum ama tam olarak nedir anlayamadim yardimci olursaniz sevinirim 🙁

    YanıtlaSil
  26. Probiotic food supplements sachet or capsule

    YanıtlaSil
  27. Kefirde olduğu gibi metal yoğurdun mayalarını da öldürüyormudur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. KEFİRDE MANYETİK ETKİ VAR ....MI?
      TAHTA KAŞIK EFSANESİ...!..
      .
      O kadar çok bilgi kirliliği yaşıyoruz ki !..
      Ortaya atılan bir uydurma bilgi ,eğer bilinçli bir şekilde ele alınıp tartışılmaz ise dogma olarak kalıyor.
      Hatta bir şehir efsanesi olarak yaygınlaşıyor,kulaktan kulağa aktarılarak artık kesin bir bilgi oluveriyor.
      .
      Artık yıllar geçtiğinde onu tartışmak çok tehlikeli bir hal alıyor.
      Çok büyük tepkiler oluşuyor.
      Ezberler bozulunca insanlar sarsılıyor,kabullenmeleri zor oluyor.
      Yeni ve farklı düşünceleri reddediyorlar.
      .
      KEFİR FERMENTE BİR SÜT ÜRÜNÜDÜR.
      Kefir aynı yoğurt gibi, ayran gibi ,peynir gibi fermente bir süt ürünü..
      Sütün maya ile fermente edilmesi ile elde ediliyor.
      Yılardır süt çok hassas bir gıda olduğundan hijyen çok dikkat edilen bir konu olmuştur.
      Bu nedenle gelinen boyut üretimde ,paslanmaz çelik materyallerin kullanılmasıdır.
      Yüzde yüz hijyen bu şekilde sağlanmaktadır.
      Hiç bir kalıntı kalmamakta ve kontimine olmanın önüne geçilmektedir.
      Bütün süt işletmelerindeki tek materyal ; paslanmaz çeliktir.
      ..
      Fermente süt ürünlerinde paslanmaz çelik kullanılmakta iken hiç bir şekilde MANYETİK etki dile getirilmemiştir.
      Çünkü böyle bir etki yoktur.
      Manyetik etki olabilmesi için metal kaynaklı olması gerekir.

      ..
      Kefirde diğer fermente ürünlerinde bulunan bakteriler vardır
      Bu bakteriler mikro canlılardır.
      Kefirde daha fazla bulunan probiotik bakteriler diğer bakterilerden yapı olarak farklı değildir.
      Olumlu yanı ise probiotikler dost bakterilerdir,sağlığı olumlu etkilemektedirler.
      Kefirin popüler olması bu nedenledir !..
      METAL DEĞERSE İÇİNDEKİ PROBİOTİKLER ÖLÜR
      DÜNYANIN EN BÜYÜK YALANIDIR ,YANLIŞIDIR..
      .
      * Bunu bu şekilde köşeli yazmam gerekiyor ki dikkat çeksin !..
      .
      :

      SONUÇ
      Kefirde ve kefir danesinde manyetik bir etki yoktur.
      Yoğurtta ,peynirde olamayan etki kefirde de yok.
      Tahta kaşık danelerin ezilmemesi konusunda düşünülen bir öneri iken aslında mikropların üremesini sağlayan tehlikeli bir kaynaktır.
      Dokularında kalıntılar kalabiliyor.
      Kefir daneleri ; bu tahta kaşık ve hele plastik süzgeçlerden dolayı mikrobik bulaşmalara maruz kalmışlardır
      Kimse bunun farkında değil !:
      Kefir daneleri sağlık değil ,hastalık kaynağı olmuşlardır
      Bunun farkına varılmalıdır !..

      :
      Bu konu tartışılmalı ve dogmalar yıkılmalıdır.
      Kopyala yapıştır ,bilgi aktarmayı sevenlerde bir dakika düşünüp bu konuyu araştırmalıdırlar .

      Sil
  28. Pastorize Günlük sütü kaynatmamıza gerek var mı? Isıtmamız yeterli olur mu?
    Paylasimlarıniz icin tesekkurler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Günlük sütü kaynatmaya gerek yok. yoğurt mayalama ısısı olan 45 dereceye getirip mayalanmalı.

      Sil
  29. Cahilce bir soru olacak belki ama şu an Tefal'in makinesinde günlük pastörize sütle yoğurt yapıyorum, yine o makinede, dolayısıyla sütü kaynatmadan ama söylediğiniz mayayı ve söylediğiniz probiyotik şaseyi kullanarak yapsam olur mu acaba? Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Günlük sütü kaynatmadan yoğurt mayalama ısısında mayalayınız.

      Sil
  30. Merhaba ben günlük pastörize sütü kaynattıktan sonra solgarın probiyotik kapsulündeki tozu döküp mayaladım. Bu probitotikler yoğurt mayalanırken çoğalıyorlar mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O preperatta yoğurt bakterileri yok. Yoğurt bakterileri olması gerekir.

      Sil
    2. Ferda hanım ben biraz eksik anlatmışım sanırım. Burda kendi inekleri olan birinden ev yapımı yoğurt aldım ve probiyotik yoğurdumu onunla yaptım içinede solgarın probiyotik kapsülünü döktüm. Çok güzel bir yoğurdum oldu. Sorum şu yoğurdu her mayaladığımızda probiyotik eklemelimiyiz.birde koyduğumuz probiyotikler yoğurdun içerisinde çoğalıyorlar mı?

      Sil
    3. Tabii ki çöğalırlar. Okapsülü o şekilde içseniz alacağınız probiyotik sayısı belirlidir. ama yoğurta eklediğinizde onların çoğalıp büyümeleri için ortam hazırlamış oluyorsunuz. Bunu süt sayesinde yapıyorlar. sayıları inanamayacağınız kadar artıyor. ayrıca süt proteini sayesinde bağırsakta da tutunabilme kabiliyetleri artmış oluyor.

      Sil
    4. bilgilendirme için çok teşekkür ederim. Dediğiniz gibiyse çok iyiymiş :)

      Sil
    5. Ben de buna ek olarak şunu sormak istiyorum. Aynı şekilde probiyotik yoğurt mayasına kapsül döküp mayalıyorum ama bu bakteriler o sıcaklıkta zarar görüyor olabilir mi? Bazen tam 45 derecede değilde biraz daha sıcakken mayalıyorum.

      Sil
  31. L. Acidiphilius ve L. Bifidus bakterileri normalde insan bağırsak florasında bulunduğundan mide asidinden etkilenmeden bağırsaklara kadar gelebilmektedirler. Acidophilin adlı antibiyotik madde üreterek bağırsaklarda diğer mikroorganizmaların çoğalmasını engellerler. Bağırsak florasının düzenlenmesini sağlar ve özellikle kolon florasını düzenlerler.
    Kaynak:Uz. Dr. Tuğba Karakuş Bildik
    Facebook Sağlıklı Yaşıyoruz Danışma Kurulu Üyesi

    YanıtlaSil
  32. YOĞURT BAKTERİLERİ VE PROBİOTİKLER
    ..
    Yoğurt olmasını sağlayan 2 bakteri vardır.
    Lactobacillus bulgarius
    Streptecoccus thermophilus
    .
    Bu 2 bakteri sütteki laktozu dönüştürerek kısa zincirli yağ asitleri üretirler .
    Bunlar laktik asit asedik asit ve hidrojen peroksit gibi antimikrobiyal maddelerdir.
    Yoğurttaki bu antimikrobiyal maddelerin patojenlere karşı direnç göstererek vereceği aktif mücadele bağışıklık sistemine olumlu katkı sağlar.
    Yoğurdun en yararlı sırrı budur.
    Ayrıca sütten gelen 2 önemli protein vardır.
    Kazein yoğurdun katı kısmıdır.
    En önemli yararı besleyicilik yanında; ağır metalleri ev zehirleri çökelterek bağlamasıdır.
    Bu yüzden binlerce yıldır zehirlenmelere karşı yoğurt verilir.
    Diğer çok önemli protein ise whey proteinidir.
    Buda yoğurdun su kısmında eriyik halindedir.
    Kasların gelişimine ve büyümeye çok önemli katkı sunar.
    .
    Yoğurttaki bakteriler probiotikmidir ?
    veya bu 2 bakteri dışında yoğurtta başka probiotik nitelikte bakteriler varmıdır?
    Sondan başlayalım; yoğurtta bu 2 bakterinin dışında probiotik nitelikli bakteriler yoktur.
    Bağırsaklardaki probiotik mikrobioyatanın % 90 'ınını oluşturan Lactobacillus ve Bifidobacteriumlardır.
    Bunların en majör ve dominant olanları ise
    Lactobacillus asidophilus
    Lactobacillus rhamnosus
    Lactobacillus plantarum
    Lactobacillus paracasei
    ile
    Bifidobacterium infantis
    ​Bifidobacterium bifidum
    Bifidobacterium longum
    Bifidobacterium animals ssp.lactis
    bakterileridir.
    :

    YanıtlaSil
  33. Bu probiotik bakteriler normal yoğurtta olmadığı için ,bu probiotikler eklenerek PROBİOTİK YOĞURT olgusu ortaya çıkmıştır.
    Bu bakteriler doğal olarak yoğurtta vardır demek abesle iştigal etmek demektir.
    Gelelim yoğurt bakterileri neden PROBİOTİK değildir.
    Dünya probiotik araştırmacıları 100 yıldan beri bakteri dünyasını incelemektedirler.
    Olumlu yani dost iyi bakterilerin içinde probiotik niteleikleri olanlar için bazı olması gereken kriterler saptamışlardır.
    Nedir probiotik olma kriterleri?
    1. Mide asidine ev safra tuzlarına dayanıklı olmak:
    2. Bağırsakların sonuna kadar canlı ulaşabilmek
    3. Bağırsak dokularına tutunarak kolonize bir ortak yaşam sürdürmek
    4. Patojenlere karşı güçlü bir direnç yapısında olmak,onlara yaşam şansı bırakmayacak kadar etkin olmak.
    5. Ürettikleri antimikrobiyal maddeler yanısıra Bakteriyosin dediğimiz doğal antibiotikler üretebilmek
    6. Bağırsaklardaki vitamin sentezini ve emilimini sağlamak
    7. Mide ve bağırsaklarda besinleri sürekli fermente yaparak dönüştürmek ve sindirilebilir hale getirmek.
    8. Prebiotikler ile ortak simbiotik bir yaşam etkinliği kurmak.
    9. Kalın bağırsakların girişinde K2 ve H vitaminlerini üretmek
    10. Sadece sindirim ve bağışıklık sistemi değil ,diğer bütün sistemlerin senkronize çalışmasını sağlayacak bir yönetici yetenekte olmak.
    11. Bütün gıdaları,besinleri,bakterileri ,mikropları ve diğer
    metabolizmaya giren her şeyi algılamak,genetik şifrelerini hafızaya kaydederek onları tanımak ve sistem içinde yönlendirmek ve önlem almak
    12. Metabolizmanın kendi balans sistemi içinde asit -baz dengesi içinde olması gerektiği yerlerde patojenlerin yaşamasını engellemek için ortamı asidik hale getirmek
    .
    Yoğurt bakterileri neden probiotik değildir !:
    Lactobacillus bulgarius ince bağırsağın ancak ortalarına kadar canlı ulaşabilmekte buradan sonra etkinliği azalarak,doğrudan bağırsak dokusuna tutunamadan dışarı gidebilmektedir.
    .
    Lactobacillus bakterisinin biraz daha fazla sürede ince bağırsaklarda kalmasını sağlayanda Lactobacillus asidophilus bakterisinin ürettiği bir bakteriyosin olan asidophilin adındaki doğal antibiotiktir.
    .
    Streptococcus thermophilus bakteriside ancak ince bağırsak girişi olan on iki parmak bağırsağına kadar canlı ilerleyebilmektedir.
    Yoğurt bakterileri canlı kalabildikleri sürece midedeki kimyasal sindirimde ve ince bağırsaklarda ilereleyebildikelri yerlerde besinlerin sindirim yapılmasında ve emilimde görev alırlar.
    Bu görevlerini uyumlu oldukları diğer bağırsak florasının etkin probiotik bakterileri ile işbirliği yaparak yerine getirirler.
    .
    Endüstriyel yoğurtlara karşı evde yoğurt yapılması çok önemli ölçüde etkin ve yaygın bir gelişmedir.
    Bu neenle evde yapılan yoğurt miktarı endüstriyel yoğurtların 3 katına ulaşmıştır.
    .
    Evde yapılan yoğurt için yapılan açıklamalarda anlamını aşacak düzeyde ev yoğurdu probiotiktir demek ise probiotikler ve probiotik kriterler hakkında hiç bir şey bilmemektir.
    .
    Endüstriyel probiotik yoğurtlara karşı bir tavır oalcaksa bu onların endüstriyel işlemlerle olmasına olmalıdır.
    .
    Probiotik yoğurt kavramını çarpıtarak ,yok sayarak ev yoğurdu zaten probiotiktir,probiotik yoğurt ostromondur demek çok komik kalmaktadır
    :
    Önce probiotik bakteriler nedir,kriterleri nelerdir ve nasıl etkinlik gösterirler konularında bilgiler edinilmesini öneririz.
    Bu konuda bütün akademik yazılar herkesin elinin uzanabileceği yakınlıktadır.

    YanıtlaSil
  34. Merhaba. Yapılmasını tarif ederken Probiyotik şase ve 1 kaşık mayayı karıştırıyoruz demişsiniz. Biri toz diğeri kurutulmuş olduğu için nasıl bir karışım yapacağız orayı çözemedim. ürün sitesinde bir çay bardağı süt ile karıştırın demiş. Affınıza sığınarak sordum.

    YanıtlaSil
  35. merhaba. probiyotik şaseyi ve probiyotik mayayı birliktemi kullanacağız. ilk başta bunları normal ev yoğurdu ile mi karıştıracağız. burayı çözemedim. hanıma anlatmam için anlamam gerek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Probiyotik yoğurt mayası kullanın yeterli.

      Sil
  36. İyi geceler. Ben probiyotik şaseyi kullanarak mayaladım yoğurdu. 1 hwftacdinra ikinci yoğurdumu mayalarken yeniden şase kullanmama gerek var mı yoksa yoğurdun kendisinden aldığım maya artık yeterli mi?

    YanıtlaSil
  37. Merhaba,
    ilk sefer için normal evdeki yoğurtla probiyotik şaseyi karıştırarak yoğurt mayaladığımda probiyotik yoğurt elde etmiş olurmuyum?

    YanıtlaSil
  38. Bugün ben o şekilde yaptırdım. Herhangi bir değişiklik hissetmedik. Ama olmuştur tabii ki: bioflor üretimde yokmuş. Maflor dediler aldım 5 şase 21 TL. Pahalı geldi.Ama anlamam gıt herhalde hala tam özünü anlayamadım. Doğadan bizim markasının mayası heryerde yok. İnternet üzerinden sipariş edince 30 adet gönderiyorlar sanırım. 60 TL. Bize bir seferliğine Lazım sanırım. Kullanılışında mayayı bir çay bardağı sütle karıştırın sütün tamamına katın diyor. Yani sanırım normal yoğurtla değil sütle karıştıracağız. Ama 30 adet çok. Gerisini ne olacak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Reflor mu maflor mu .reflor diye eczanede ishal ilaci var ondan almadiniz insaallah

      Sil
  39. ferda hanim, ikidir sizden aldigim probiotik maya ile yogurt yapmayi deniyorum. ilki ortam sicakligini ayarlayamadigim icin ilk alti saat tutmadi. tekrar sarip bekledigimde ise oldukca sunen ve tadi olmayan bi yogurt oldu.
    simdi de yogurt makinesinde mayaladim. makinenin ozelligi sutu isitmiyorsunuz. o kendi ayarliyor.
    ancak yine tutmadi maya.
    bir oneriniz var midir. bu tarifle makinede mayalanmiyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sutun sıcaklıgını 45 ferecede stabil tutabilmek önemli ancak idger bir konu da yogurdun içine tarifte bahsettigim gibi önceki yogurttan 1 kaşık ilave etmek.
      Maya içerisinde probiyotik bakterilerin yogurt bakterilerine ustun olması sebebiyle bazı durumlarda sunme yaşanıyor.
      Bunun önune geçmek çok basit. 1 kaşık önceki yogurdu mayaya ekleyin.

      Sil
  40. cok tesekkurler ferda hanim. dediginiz gibi yaptim. sorun halloldu;)

    YanıtlaSil
  41. 6 saat fırında 50 derecede kalan probiyotik maya ile mayaladigim yogurt hala ayran kıvamında. Kurtarilabilir mi sizce? Ne olmuş olabilir? Tarifi aynen uygulamistim.

    YanıtlaSil
  42. Merhaba Ferda hanım,

    İlk defa probiyotik yoğurt mayalayacağım.sizin tarifinizden ve yazdıklarınızdan anladığım şudur,lütfen yanlışım varsa düzeltmenizi rica edeceğim.

    Mayalanma işlemi 45 derecede olacak ve sürecte bu ısı korunacak
    Mayalık için ilk etapta şase+yoğurt kullanılacak.şase nasıl eritelecek?
    Mayalama işlemi için bir fırından yararlanabilirim.önceden 50 dereceye getirilimiş 5-6saatlik kullanım ile
    Mayalama için cam yada çelik kap kullanabilirim
    Tekrar mayalama işlemi yapılırken sadece probiyotik yoğurdu kullanabilirim. Ne zamana kadar?

    Verdiğiniz bilgiler için şimdiden teşekkür ederim,saygılar

    YanıtlaSil
  43. Diyelimki şase yok elimizde, bizimin yoğurt ve kımız mayasını karıştırsak yoğurt elde edebilirmiyiz? Bunu sormamın nedeni kımızın içinde daha çok çeşit bakteri bulunması.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Probiyakotik yogurt mayasıyla yapılacak zaten. Kefir ve kımız mayası farklı ikisini karıştırmayınız.

      Sil
    2. Mesajı gönderdikten sonra bakınca fark ettim kımız zaten 30 derecede yapılıyormuş :) Hiç denemedim kımızı merak etmiyor değilim tadını. Fırını 50 derecede yarım saat ısıtıp kapatıp yoğurdu fırında mayalayacağım dediğiniz gibi. İçinde farklı bakteri olduğu için kombiyotik yoğurdu tercih ettim.

      Sil
  44. Sizin tarifinizden önce paketin üstündekilere göre dün ilk kez probiyotik yoğurt mayaladım maya çok güzel aktifleşti sonra sütü mayaladım fırına koydum ama sanırım sıcaklık stabil kalmamış 6 saat sonrasında hala suluydu sonra 75 derecede 1 saat daha tuttum fırında biraz soğuyunca dolaba kaldırdım 10 saat oldu ama hala sulu size sorum şu bu yoğurtu kurtarabilirmiyim ve normalde mayalarken ısıyı sabit tutmak için fırını çalıştırmam ya da ara ara çalıştırmam mı gerekiyor yardımcı olursanız çok teşekkür ederim bi dahakine sizin tarifinizi denicem

    YanıtlaSil
  45. Sivi Sirden mayasi ile yogurt mayalayabilir miyim

    YanıtlaSil
  46. merhaba, hemen hemen Derya Hanım ile aynı problemimiz var. sitenizden tedarik ettiğimiz toz maya ile yaptığımız(fazla iddaali oldu) yoğurtlarımız cok sulu. Aslında mayalanmadığı için yoğurt olamadı. 2. defa deniyoruz. Taze süt kullandık. iki denemede de sonuç aynı oldu.
    1. sorum: bu mayalanmayan sütü kurtarma şansımız var mı?
    2. "Bizim" probiyotik mayayı kullanarak nasıl yoğurt yapabileceğiz? Fırında 45-50 derecede tutmak mı gerekiyor. biz 45 derece civarı geldikten sonra, anne usulü bez ile sarıp bekledik. Özel bir ısıtma yapmadık.

    cevabınız için teşekkürler
    Umut

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba
      Mayalama olmamasının sebebi ısının sabit kalmaması ve mayaların aktif olamadan mayalanma sıcaklıgının altına duşmesi.
      Mayalanma olmadıgında sutunuzu tekrar mayalama ısısı olan 45 dereceye getirip ikinci bir mayalama yapınız. İkincide mutlaka olacaktır.
      Bir de içinde önceki yogurttan ilave etmeden direk toz maya ile mayalama yaptıgınızda mayalama suresi normal yogurdun iki katına çıkıyor. Bunu da göz onunde alarak mayalama yapınız.

      Sil
  47. Merhaba sitenizi çok faydalı buldun emeğinize sağlık, sizin gibi faydalı deneyimlerini paylaşan daha fazla site olsa keşke :) benim de bir sorum olacak şok marketlerde dolapta satılan bir probiyotik maya aldım markası da yayla maya. Bu mayalama sonucunda dolapta birgün beklettigim yogurdun aslında tutmamıs oldugunu farkettim cünkü tadı süt gibiydi. Simdi acaba bu yogurdu ne yapabilirim kestirsem peynir de olmaz sanırım, tekrar ısıtıp fırına koysam tutar mı dersiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tekrar ısıtıp mayalama yapsaydınız tutardı aslında. Isı sabit kalmayıp duşunce maya aktifleşmiyor ve yogurt tutmuyor. Bu durumda tekrar ısıyı 45 dereceye getirip yogurdu sarıp ikinci bir mayalama yapmak gerekiyor. İkincisinde mutlaka tutacaktır.

      Sil
  48. merhaba. probiyotik şase olarak artıbitik demişsiniz fakat çok çeşitleri var. probiotik + kambiotik + prebiotik şeklinde çeşitlikarışımları var.probiyotik yoğurt yapımında bu üçlü yada ikili karışımların hangisini kullanıyorsunuz?

    YanıtlaSil
  49. Normalde yoğurt mayaladığımda bi miktarını ayırıp buzlukta saklarım,çünkü dolapta beklediğinde ekşime oluyor. Şimdi sizin tarifinizi yapacağım. Sorum şu: ben mayayı buzluktan çıkarıp bi çatal yardımıyla ezip bekletmeden hemen kullanıyorum zaten ama sizin tarifinizi yaptığımda ayıracağım mayalığı buzlukta saklayabilir miyim, buzluk yararlı bakterilere zarar verir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlginiz ve herkese ayrı ayrı verdiğiniz cevaplar için teşekkürler.

      Sil
  50. Merhaba ben nohutla mayaladim sutumu ve ikinci defada cok guzel yogurt tuttu . acaba o probiyotik olmuyor mu

    YanıtlaSil
  51. Merhaba ben nohutla mayaladim sutumu ve ikinci defada cok guzel yogurt tuttu bu yogurdum probiyotik yogurt olmadi mi acaba

    YanıtlaSil
  52. Ben bugün peribiyotik yoğurt mayaladim.fakat maya tozunu sütle bekletmeden direk ılık süte ekledim.sizce yoğurdum tutmusmudur

    YanıtlaSil
  53. Merhaba. Lakota tuketmedigim icin suan suit yogurt tuketmiyorum. Piyasadaki laktozsuz sut ve yogurtlara guvenmiyorum. Laktozsuz olanlar hep yagsiz oldugu icin pectin iceriyor. Uyguladigim ozel beslenmeden dolayi pectin tuketmemem gerekiyor. Sut onemli degil Ama yogurtsuz olmuyor... normal cig Sutu uzun sure mayalama sonrasi lactose free oldugunu okudum. Bit bilginiz var mi? Yogurt makinesiz kendim yapabilir miyim chunky 19 saat 30 derecede bekletmek gerekiyor. Bilginiz varsa cevp verirseniz cok sevinirim.

    YanıtlaSil
  54. Ferda hn acil cevap verebilirseniz çok sevinirim.Ben 1.5 lt süte sadece bizim probiyotik mayayla mayaladim ve sünme var bu yoğurdu bebeğime yedirebilirmiyim..Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba
      Sebebi maya içerisindeki probiyotik bakterilerin yoğurt bakterilerine gelen üstünlüğüdür sünmenin.
      Çözümü ise bu yaptığınız yoğurdu çalkalayınız, sünme kaybolacaktır.
      Bir daha ki sefere sünme olmaması için maya içerisine bir önceki yoğurttan yani bu yoğurttan bir kaşık ilave ederek bakteri dengesini sağlarsanız asla sünme yaşamazsınız.

      Sil
  55. Isırgan,çam kozalağından yoğurt olmaz doğru ma nohuttan olur mu olmaz mı bilemezsiniz.Nohut suyunun sadece bir kaç bakteri içerdiğini düşünmemliyiz.Bunu bilebilmek için mikroskopla nohut mayası hiç yoğurt bakterisi içeriyor mu kontrol etmek gerekir.

    YanıtlaSil
  56. Bu toz maya ile bir türlü yoğurt yapamadım yoğurt makinesi kullandım buna rağmen olmadı sebebi ne olabilir acaba kaç paket denedim ��

    YanıtlaSil
  57. Probiyotik yoğurt yapmak istedim ama içine yoğurt mayası koymadım sadece bizim probiyotik yoğurt mayası koydum 7 saat oldu hala mayalanmadı yanlış mı yaptım yoğurtun kurtuluşu var mı

    YanıtlaSil
  58. Merhaba; ben kendi yaptığım yoğurttan elde ettiğim mayayı kullanıyorum.En son mayalarken son anda ekşi olduğunu farkettim. Ve sütün içine 1 kesme şeker atarak mayaladım.yoğurt gayet iyi tuttu. Tadı ekşi değil ancak kokusu hafif eksi. Bu yoğurttan tekrar maya olarak kullanmam sakincalımıdır. Şayet degilse içine probiyotik katılabilirmi. Bırde ben 2 yil önce activia ile mayalıyordum çok güzel oluyordu. Probiyotik olarak aynı etkiyi verirmi sizce. Birde her seferinde probiyotik şase koymamız gerekirmi

    YanıtlaSil
  59. Reklam kokuyor :)

    YanıtlaSil
  60. Merhaba ben probiyotik yogurdu hazir pakeer disinda yapma teknigi olup olmadigini merak ediyorum cunki kipa gibi yahudi marketlerinden alisveris yapmiyorim guvenmiyorum.hazir gida da tuketmiyorim.

    YanıtlaSil
  61. Kipa yahudi marketi alisveris yapmıyorum ordan vb.yerlerden zaten hazir gida da tüketmemeye calisiyorum ama probiyitik yogurtta yapmak istiyorum baska alternatifi varmi acaba?

    YanıtlaSil
  62. Probiyotik mayaları sitemizden sipariş verebilirsiniz.
    http://fermentemutfagimdukkan.com/probiyotik-toz-mayalar

    YanıtlaSil
  63. Kombiotik ile probiyotik mayanın farkı nedir?

    YanıtlaSil
  64. Evde tereyağ yapmak için bu mini alet sizce yeterli mi? Ya da sizin sattığınız denenmiş bir ürün var mı?
    http://www.minisan.com.tr/giris.asp?kanal=urunler&id=163&detay=UrunDetay

    YanıtlaSil
  65. Merhaba,
    Bizim kombiotik maya ile yoğurt yaptım.
    Bir sonraki yoğurdu probiyotik maya ile yapmak istiyorum.
    Kombiotik yoğurdumu maya olarak kullanıp bizim probiyotik paketini bu mayaya ekleyebilir miyim?
    Yoksa karıştırmamak mı gerekir?

    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet maya olarak her ikisini de her ikisi için de rahatlıkla kullanabilirsiniz.

      Sil
  66. Bahsettiğiniz markayı kipadan alarak denedim ikisinde de sünen veya tutmayan yoğurtlar elde ettim.

    YanıtlaSil
  67. Merhabalar kolay gelsin bende ayni yoğurt mayasindan aldım fakat 5kg bize fazla geldiği için 3 kg sut aldım 3 kg süte gene bir paket mayanın hepsini mi kullanmalıyim yardımcı olabilirsiniz sevinirim..

    YanıtlaSil
  68. şok marketlerde satılan yayla mayayı yıllardır kullanıyorum. Çok da memnunum.

    YanıtlaSil
  69. Probiyotik yoğurt yapılmaz yoğurt zaten probiyotik birüründür

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yoğurt bakterileri probiyotik değildir.
      Detaylı açıklama üst yorumda yapıldı. buraya kopyalıyorum.
      Bu probiotik bakteriler normal yoğurtta olmadığı için ,bu probiotikler eklenerek PROBİOTİK YOĞURT olgusu ortaya çıkmıştır.
      Bu bakteriler doğal olarak yoğurtta vardır demek abesle iştigal etmek demektir.
      Gelelim yoğurt bakterileri neden PROBİOTİK değildir.
      Dünya probiotik araştırmacıları 100 yıldan beri bakteri dünyasını incelemektedirler.
      Olumlu yani dost iyi bakterilerin içinde probiotik niteleikleri olanlar için bazı olması gereken kriterler saptamışlardır.
      Nedir probiotik olma kriterleri?
      1. Mide asidine ev safra tuzlarına dayanıklı olmak:
      2. Bağırsakların sonuna kadar canlı ulaşabilmek
      3. Bağırsak dokularına tutunarak kolonize bir ortak yaşam sürdürmek
      4. Patojenlere karşı güçlü bir direnç yapısında olmak,onlara yaşam şansı bırakmayacak kadar etkin olmak.
      5. Ürettikleri antimikrobiyal maddeler yanısıra Bakteriyosin dediğimiz doğal antibiotikler üretebilmek
      6. Bağırsaklardaki vitamin sentezini ve emilimini sağlamak
      7. Mide ve bağırsaklarda besinleri sürekli fermente yaparak dönüştürmek ve sindirilebilir hale getirmek.
      8. Prebiotikler ile ortak simbiotik bir yaşam etkinliği kurmak.
      9. Kalın bağırsakların girişinde K2 ve H vitaminlerini üretmek
      10. Sadece sindirim ve bağışıklık sistemi değil ,diğer bütün sistemlerin senkronize çalışmasını sağlayacak bir yönetici yetenekte olmak.
      11. Bütün gıdaları,besinleri,bakterileri ,mikropları ve diğer
      metabolizmaya giren her şeyi algılamak,genetik şifrelerini hafızaya kaydederek onları tanımak ve sistem içinde yönlendirmek ve önlem almak
      12. Metabolizmanın kendi balans sistemi içinde asit -baz dengesi içinde olması gerektiği yerlerde patojenlerin yaşamasını engellemek için ortamı asidik hale getirmek
      .
      Yoğurt bakterileri neden probiotik değildir !:
      Lactobacillus bulgarius ince bağırsağın ancak ortalarına kadar canlı ulaşabilmekte buradan sonra etkinliği azalarak,doğrudan bağırsak dokusuna tutunamadan dışarı gidebilmektedir.
      .
      Lactobacillus bakterisinin biraz daha fazla sürede ince bağırsaklarda kalmasını sağlayanda Lactobacillus asidophilus bakterisinin ürettiği bir bakteriyosin olan asidophilin adındaki doğal antibiotiktir.
      .
      Streptococcus thermophilus bakteriside ancak ince bağırsak girişi olan on iki parmak bağırsağına kadar canlı ilerleyebilmektedir.
      Yoğurt bakterileri canlı kalabildikleri sürece midedeki kimyasal sindirimde ve ince bağırsaklarda ilereleyebildikelri yerlerde besinlerin sindirim yapılmasında ve emilimde görev alırlar.
      Bu görevlerini uyumlu oldukları diğer bağırsak florasının etkin probiotik bakterileri ile işbirliği yaparak yerine getirirler.
      .
      Endüstriyel yoğurtlara karşı evde yoğurt yapılması çok önemli ölçüde etkin ve yaygın bir gelişmedir.
      Bu neenle evde yapılan yoğurt miktarı endüstriyel yoğurtların 3 katına ulaşmıştır.
      .
      Evde yapılan yoğurt için yapılan açıklamalarda anlamını aşacak düzeyde ev yoğurdu probiotiktir demek ise probiotikler ve probiotik kriterler hakkında hiç bir şey bilmemektir.
      .
      Endüstriyel probiotik yoğurtlara karşı bir tavır oalcaksa bu onların endüstriyel işlemlerle olmasına olmalıdır.
      .
      Probiotik yoğurt kavramını çarpıtarak ,yok sayarak ev yoğurdu zaten probiotiktir,probiotik yoğurt ostromondur demek çok komik kalmaktadır
      :
      Önce probiotik bakteriler nedir,kriterleri nelerdir ve nasıl etkinlik gösterirler konularında bilgiler edinilmesini öneririz.
      Bu konuda bütün akademik yazılar herkesin elinin uzanabileceği yakınlıktadır.

      Sil
  70. Üzerinde Gdo yoktur ibaresi bile olmayan bir firmaya nasıl güveniyorsunux acaba çok merak ediyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. GDO tohumlar için için vardır. İçinde yalnızca bakteri olan bir üründe GDO yoktur yazısı aramak kusura bakmayın ama biraz cahilce olmuş :)

      Sil
  71. Merhabalar bnm bir sorum olacak oğlum 2 yaşında loktoz intoleransı var normal süt içiremiyorum yoğurt veriyordum fakat ondada sıkntı yaşadık laktozsuz yoğurt satılıyor ama almak istemiyorum evde hazır laktozsuz sütle yoğurt +probiyotik yoğurt yapabilir miyim.. hazır sütlerden yoğurt güzel olmuyordiye duydum yoğurt makinesi almayı düşünüyorum sırf bu yüzden.. maya içinde bu belirttiğiniz mayaları mı kullanayım yoksa o laktozsuz yoğurt alıp onunla mı mayalayayım

    YanıtlaSil
  72. Merhaba, ben bizim marka probiotik yoğurt mayası ile tüm koşullara uyarak yoğurt yaptım ama yoğurt tadı tatlı güzel olmasına rağmen çok sünüyor. sütüm de güzel bir süt ,çiğ sütü kaynatarak yaptım. enteresan bir kıvamı oldu akamıyor bile çevirince, sakızımsı oldu. iki kere daha mayaladım sünme giderek azalıyor ama bu normal değil gibi?

    YanıtlaSil
  73. Yoğurdumu yoğurt mayasaı ile onun üçte biri oranında kendi yaptığım kefirle karıştırarak mayalıyorum. Hem daha geç ekşiyor, hem daha lezzetli oluyor. Kanımca aynı zamanda probiyotik bir yoğurt elde etmiş oluyorum.

    YanıtlaSil
  74. önceki yoğurt mayası yoksa ne kullanacağız

    YanıtlaSil
  75. Benim yoğurdum krem rengi oldu neden acaba?

    YanıtlaSil
  76. merhaba,her defasında probiyotik şaseyi mayaladığımız yoğurda katmamız gerekiyor mu.yoksa ayırdığmız o mayalık yoğurt probiyotik olarak yetiyor mu ve ne zamana kadar tekrarlayabiliriz bunu.teşekkürler

    YanıtlaSil
  77. Merhaba çiğ sütü pet şişelere dokdurup buzluğa atıyorum. İhtiyacım olduğun çıkarıp çözüldükten sonra kaynatıp mayalıyorum acaba yaptığım doğrumu. Yoğurt tutuyor ama sağlık açısından doğrumu acaba

    YanıtlaSil
  78. verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  79. Merhaba ben yaklaşık 6 aydır, çiğ süt kullanarak BÜYÜYO marka toz probiyotik yoğurt mayası ile mayalıyorum. Harika oluyor. Taş gibi ve lezzetli. Tavsiye ederim, Tüm Migroslarda satılıyor.

    YanıtlaSil
  80. Merhaba. 6 aylik oğlum var ek gidaya gectik. Keci sutuyle yogurt mayalamak istiyorum. Bu hazir mayalari kullansam olur mu

    YanıtlaSil
  81. Kuru fasulyeyi cimlendirdim ayni zamanda da fermente etsem daha faydalı olur mu ( çiğ değil yemek yapmak için )

    YanıtlaSil
  82. 5 saat degilde 8 saat beklerse bozulur mu? önemli olan tutmuş olduğunu görmek değilmi.

    YanıtlaSil
  83. Evet önemli olan tutması.

    YanıtlaSil
  84. Merhaba marketten aldigim probotatik maya ile yogurt mayaladim cok iyi tuttu.her seferinde hazır market mayasiylami yapmaliyim yoksa mayaladigim yogurtla yapabilirmiyim.

    YanıtlaSil
  85. Merhaba ilk kez probiyotik yoğurt yapacağım. Onceden yapilmya probiyotik yoğurt yok herhangi bir yoğurttan maya akşam olur mu

    YanıtlaSil
  86. Merhaba,
    Öncelikle verdiğiniz yararlı bilgiler için çok teşekkürler.Mayalamada her seferinde yeni probiyotik maya kullanmalı mıyız? Yoksa probiyotik yoğurdumuzdan ayırdığımız maya 3-5 defaya kadar etkili olur mu?

    YanıtlaSil
  87. Merhaba,
    Verdiğiniz bilgiler çok kıymetli eminim ki tarifleriniz de çok güzel oluyordur fakat bir eleştiride bulunacağım, mayalama vs tariflerine yabancı olmayan biri olarak ben tariflerinizi ve yapım aşaması anlatımınızdan hiçbir şey anlamıyorum. Mesela bir yerden probiyotik yoğurt mayası yazıyorsunuz bir yerde şasi. Net bir tarif yok. Sıralı düzen yok.

    YanıtlaSil
  88. Bende sütü kaynattım ve sonrasında sadece mayalayacagim kaba saseyi döktüm firina koydum soracagim su sadece sutun icine paketi dokunce yogurt oluyomu ben ayriyetten yogurt koymadim ve firinda kac saat tutmam gerekiyor

    YanıtlaSil