Ana içeriğe atla

Evde Meyve, Sebze Kurutuyorum


Kuru yemişçilerin önünden geçerken rengarenk kurutulmuş meyveleri görünce hangimizin canı çekmez. Ama hepsinin üzerinde ya toz şeker var, ya da glikoz şurubuna batırılıp kurutuluyor. Hal böyle olunca kurutulmuş bu meyveler  sağlıklı kuru meyve statüsünden çıkarak, uzak durulması gereken zararlılar  listesine geçiyor bir anda. Peki kurutulmuş meyve yiyemeyecek miyiz? Tabii ki yiyebiliriz ancak evde kendimiz kurutarak. 

Evde meyve sebze kurutmaya karar verdim böylece ama nasıl olacak.
Fırında mı kurutsam, balkonda mı diye araştırmaya başladım. Fırında kurutmak balkonda kurutmaya göre daha makul göründü başta, çünkü dışarıdaki toz kir kimyasal kirlilik, sağlık ararken hastalık getirebilir. Fırında kurutmak konusu da üzerinde biraz düşününce, çok uzun saatler koca fırını çalıştırmak enerji israfı gibi görünmeye başladı. Biraz daha araştırınca ev tipi meyve sebze kurutucularının olduğunu gördüm ve bir tane aldım. 



Evde meyve kurutma sebze kurutma serüvenim narenciye yani,  mevsim meyveleriyle böylece başlamış oldu. İlk olarak mandalina, portakal, muz, greyfurt, havuç kuruttum. İncecik doğradığım meyveleri talimata uygun olarak makinenin tepsilerine dizdim ve 8 saat gibi bir sürede kurudular. Hem çok lezzetli oldular, hem de çok şık görünüyorlar. Oğlum kuru meyveleri tadınca "jelibon gibi bunlar çok güzel" dedi. Bu övgü de zaten bana yeter. Daha sonra makinesini getirip, benim için bu güzel fotoğrafları çekti.


Meyve kurutma serüvenimin önümüzdeki günlerinde, sebzeleri de kurutmayı düşünüyorum. Sanıyorum ilk olarak kerevizi deneyeceğim. Sonraki planım da aromatik otlar kurutmak. Meyve sebze ve otları  kuruttukça yeni fotoğrafları da bu yazıya ekleyerek sizlerle paylaşmayı sürdüreceğim.
Sipariş
Ben uğraşamam "benim için sen yap" derseniz. Bana mail atarak,
ferdadurusu@gmail.com,
ya da,
https://www.facebook.com/fermentemutfagim/ sayfamızdan mesaj yoluyla ulaşabilirsiniz.





Online sipariş vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. https://www.fermentemutfagim.com/

Yorumlar

  1. meraba Fermente hanımefendi :) makinenizin markası nedir acaba? memnuniyet durumunuz (iyi görünüyor ama;))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hepsiburada dan aldım. Marka ismi şu an aklımda yok. Bir şikayetim yok, gayet iyi.

      Sil
  2. marka bilginiz önemli çünkü Sinbo marka artık yok piyasada...başka markaları kullanan kişilerin fikri önemli satın almam için..Kangye diye bir markada varhepsi buradada.sizin ki omu acaba? lütfen söyleyin markasını..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

İlgili Diğer Yayınlar

Rafine Şekersiz Siyez Keki

Rafine şeker kullanmadan en eski un olan 10 bin yıllık unla, siyez unuyla kek yapalım mı? Rafine şeker yerine ne kullanmak lazım. Sunni tatlandırıcılar da en az şeker kadar zararlıyken geriye ne kalıyor?  Ya bal ve pekmez. Bal ısıyla temas edince toksik etki yaratıyor. Pekmezde zaten çok uzun süre kaynatılarak yapıldığı için bu etki maalesef mevcut. En iyisi soğuk sıkım pekmezler tüketmek. Aranırsa bulunuyor. Pekmezi de ısıya dayanıksız olması yüzünden kullanmıyorum pişirilecek tariflerde. Geriye şeker yerine kullanabileceğim çok fazla da seçenek kalmadı. Meyvenin kendi şekeri dışında.  Tatlandırıcı için olgun muz ve kuru dut kullandım. Hurma ya da kuru üzüm, gün kurusu kayısı da kullanılabilir. Fermente mutfağımda kullanılmayan malzemeler; Rafine tuz, Rafine şeker, Rafine endüstriyel un (organik ve tam buğday unu da olsa kullanmıyorum) Kabartma tozu, Şekerli vanilin, Kakao (yalnızca ham kakao kullanıyorum) Zeytin yağı, Hindistan cevizi yağı  ve tereyağ...

Doğal Fermente Elma Sirkesi

Evde sirke yapmak,bir kere başlayınca vazgeçemeyeceğiniz bir hobi gibi aslında. Sirke yapmanın mantığını anlayıp, bir kaç başarılı deneme de gerçekleştirince her mevsimde, elinize geçen her meyveyle yapabileceğiniz bu doğal sağlık iksirinin yapılışı aslında çok kolay. Bir kaç püf noktasını bilmek ve her fermente gıda gibi biraz sabırlı olmak sirke yapmanın altın kurallarından. Marketler sirke doluyken, hele ki bu kadar ucuzken neden kendimi yorup evde yapmak için uğraşayım ki diyorsanız, buyurun aşağıda yazılanlara bir göz atın. Endüstriyel üretimle yapılan sirkeler saatler içerisinde olurken, geçirdikleri süreç fermantasyon değil, rafinasyondur. Oysa sirke fermente  bir gıdadır, en azından öyle olması gerekir. En basit ev sirkesinin oluşması bile 2-3 ay vakit alır. Sağlık için faydalı olan sirke sizce hangisi?

7/5 Fermente Temizlik 3

  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon 7. Bölüm 5. Kısım Bokashi Fermantasyonu İlk iş olarak, organik atıkları kapalı küçük bir kovada biriktirmekle işe başlıyoruz. Mutfağa yemek yapmak ya da bir şeyler hazırlamak için her girdiğinizde, sebze meyve kabukları ve çekirdekleri, çay ve kahve telveleri, armudun sapı, üzümün çöpü, yani organik atık sınıfına giren ne varsa atmayıp, bokashi yapmak için mutfakta bir gün boyunca kapaklı bir kovada biriktirin. Bu birikintinin sulu olmaması için çöplerinizi sularından süzerek kovaya atın. Biriken atık kovasının içindekileri günde bir kez bokashi kovasına dolduracağız. Bokashi kovasının kapağını her atıkta açmıyoruz, günde yalnızca bir kez açıyor böylece hava ile temasını en aza indiriyoruz ki fermantasyon sağlıklı olarak devam edebilsin.  Bu yüzden atıkları gün boyunca ayrı bir kapta biriktirmek işin ilk adımı.   İkinci aşamada, ağzı sıkıca kapanabilen, altı musluklu ve içi süzgeçli bir kova edinin, ya da...