Ana içeriğe atla

Evde Meyve, Sebze Kurutuyorum


Kuru yemişçilerin önünden geçerken rengarenk kurutulmuş meyveleri görünce hangimizin canı çekmez. Ama hepsinin üzerinde ya toz şeker var, ya da glikoz şurubuna batırılıp kurutuluyor. Hal böyle olunca kurutulmuş bu meyveler  sağlıklı kuru meyve statüsünden çıkarak, uzak durulması gereken zararlılar  listesine geçiyor bir anda. Peki kurutulmuş meyve yiyemeyecek miyiz? Tabii ki yiyebiliriz ancak evde kendimiz kurutarak. 

Evde meyve sebze kurutmaya karar verdim böylece ama nasıl olacak.
Fırında mı kurutsam, balkonda mı diye araştırmaya başladım. Fırında kurutmak balkonda kurutmaya göre daha makul göründü başta, çünkü dışarıdaki toz kir kimyasal kirlilik, sağlık ararken hastalık getirebilir. Fırında kurutmak konusu da üzerinde biraz düşününce, çok uzun saatler koca fırını çalıştırmak enerji israfı gibi görünmeye başladı. Biraz daha araştırınca ev tipi meyve sebze kurutucularının olduğunu gördüm ve bir tane aldım. 



Evde meyve kurutma sebze kurutma serüvenim narenciye yani,  mevsim meyveleriyle böylece başlamış oldu. İlk olarak mandalina, portakal, muz, greyfurt, havuç kuruttum. İncecik doğradığım meyveleri talimata uygun olarak makinenin tepsilerine dizdim ve 8 saat gibi bir sürede kurudular. Hem çok lezzetli oldular, hem de çok şık görünüyorlar. Oğlum kuru meyveleri tadınca "jelibon gibi bunlar çok güzel" dedi. Bu övgü de zaten bana yeter. Daha sonra makinesini getirip, benim için bu güzel fotoğrafları çekti.


Meyve kurutma serüvenimin önümüzdeki günlerinde, sebzeleri de kurutmayı düşünüyorum. Sanıyorum ilk olarak kerevizi deneyeceğim. Sonraki planım da aromatik otlar kurutmak. Meyve sebze ve otları  kuruttukça yeni fotoğrafları da bu yazıya ekleyerek sizlerle paylaşmayı sürdüreceğim.
Sipariş
Ben uğraşamam "benim için sen yap" derseniz. Bana mail atarak,
ferdadurusu@gmail.com,
ya da,
https://www.facebook.com/fermentemutfagim/ sayfamızdan mesaj yoluyla ulaşabilirsiniz.





Online sipariş vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. https://www.fermentemutfagim.com/

Yorumlar

  1. meraba Fermente hanımefendi :) makinenizin markası nedir acaba? memnuniyet durumunuz (iyi görünüyor ama;))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hepsiburada dan aldım. Marka ismi şu an aklımda yok. Bir şikayetim yok, gayet iyi.

      Sil
  2. marka bilginiz önemli çünkü Sinbo marka artık yok piyasada...başka markaları kullanan kişilerin fikri önemli satın almam için..Kangye diye bir markada varhepsi buradada.sizin ki omu acaba? lütfen söyleyin markasını..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

İlgili Diğer Yayınlar

Evde Fermente Sucuk Nasıl Yapılır

Evde sucuk nasıl yapılır Sucuk doğru bir şekilde, yani geleneksel yöntemle yapılırsa fermente bir yiyecektir, probiyotiktir.  Marketten aldığınız en iyi marka sucuğun bile içinde mutlaka raf ömrünü uzatacak koruyucu ve katkı maddeleri maalesef mevcut. Bir daha markete uğradığınızda en güvendiğiniz sucuk markasının içindekiler bölümünü okumanızı tavsiye ediyorum. Koruyucu, renklendirici asit düzenleyici vs... en güvenilir dediğiniz markada, en az 3 kalem katkı maddesi var. İşlenmiş tüm et ürünlerinin sigara kadar kanserojen olduğu dünya sağlık örgütü WHO tarafından duyuruldu.  Artık geleneksel yöntemle kendi sucuğumuzu kendimiz yapıp, bu probiyotik sağlık deposu et ürününden faydalanma zamanıdır diye düşünüp kolları sıvadım.

Rafine Şekersiz, %100 Meyveden ayva Reçeli

Basit karbonhidrattan mümkün olduğunca kaçmayı hayat felsefesi haline getirince  insanın hayatına alternatif ve masum tatlar arayışı giriyor. Özellikle gençler ve çocukların kahvaltı sofrasında alışık oldukları geleneksel reçeller ve çikolata kremalarına alternatif bulmak biraz daha zor olabiliyor.  Ev yapımı nutella tarifimle kahvaltıda çikolatalı fındık kremasına güzel bir alternatif oluşturmuştum, şimdi sıra geldi reçele. Reçel kahvaltıda alışık olduğumuz ve çok zor vaz geçtiğimiz vaz geçmek zorunda kaldığımız bir lezzet,  vazgeçmek zorunda kalmamızın nedeni ise içeriğinin belki %70 yakın kısmının şekerden oluşması. Reçel, meyvelerin şekerle kaynayarak koyu bir kıvama getirilme ve şekerin koruyucu özelliğiyle saklanma şekli. Reçel yaparken iki husus var ki reçeli reçel yapıyor. Bir tanesi reçeli uzun süre saklanabilmesi yani koruyucu madde, diğeri ise reçelin kıvamı yani koyu  olması, su gibi kalmaması. Her ikisini de geleneksel reçellerde şeker sağlıyor. Me...

Fermente Şampuan Hakkında

Fermente Şampuan Hakkında Neden fermente şampuan sorusuna önceki Fermente Kozmetik yazımda değinmiştim. Bu yazının konusu, daha çok fermente şampuanın kullanımı ve diğer şampuanlardan uzak kalmanın gerekliliği üzerine olacak. Marketten aldığınız şampuanların içindeki zararlı kimyasallar neler? Önce bunlara bir bakalım, sonra fermente şampuanın içerik ve kullanımından bahis edelim. Şampuanlar farklı kimyasallar içerebilirler, fakat aşağıda yer alan kimyasallar, marketlerde bulunan tüm şampuanlarda yer alan kimyasallardır. Aqua: Su. En iyi ihtimalle %50'si. Şampuanların içindeki diğer maddelerin seyreltilmesi ve şişeden akabilmesi için. Sodium Laureth Sulfate (SLES): Sülfaktan. Petrolden elde edilen sentetik bir kimyasal. Deterjan etkisi göstermesi ve köpürmesi için temizlik ürünlerine konuyor. Boru hatlarını temizlemek için bulunmuş. Vücuda teması halinde 1-2 dk içinde emilerek kana ve organlarımıza karışır. Saç derisini fazlaca kurutabilir. Beyin v...