Fermente Gıdalar, Fermantasyon nedir?

Çeşitli kimyasal terimler ve Wikipedia'dan alıntılarla kafanızı şişirmeyeceğim. Fermantasyon aslında mayalanma demektir.
Bir maddenin bakteriler ve mantarlar aracılığıyla kimyasal olarak çürümesine fermantasyon denir.
Peki bu çürümüş gıdalar nasıl sağlıklı olabilir?
Bunun cevabını anlamamız için vücudumuzun işleyişine, özellikle de sindirim sistemimize ve bağırsaklarımıza bakmamız gerekmekte.
Artık kabul ediliyor ki bağışıklık sistemimizin %80 ini oluşturan bağırsak floramızdır. Parmak izi gibi kişiye özel olan bu florada yaşayan bakteri, mantar ve mayalar 500 tür civarındadır. Bağırsağımızda 100 tirilyon mikrop yaşar, bunlardan yararlı olanlara probiyotikler denir.
Zararlı olanlar %10'u geçmez, şayet yararlı probiyotiklerimizi koruyabilirsek. Probiyotikler, ürettikleri enzimler, vitaminler ve antibiyotik maddeler ile bize yardımcı oluyor, ayrıca toksit ve alerjik maddelerin kanımıza geçmesini engelliyor.
 Ya yararlı probiyotiklerimizi koruyamazsak,
işte o zaman zararlı %10 çoğalıyor, bağırsağımızda hakimiyet kuruyor ve bağırsak geçirgenliği başlıyor.
Bağırsak vücutta artık 2. beyin olarak kabul ediliyor. Bağırsak floramızı korumak bizim kronik hastalıklardan, otoimmün rahatsızlıklardan korunmamız için hayati önem taşır.
Peki bu flora nasıl bozuluyor?
Katkı maddeli sentetik gıdalar, rafine edilmiş gıdalar vücudumuzun tanımadığı ve sindiremediği gıdalardır, probiyotiklerimizi değil, diğer %10 luk zararlı mikropları beslerler.
Sadece yediğimiz yapay ve sindirilemeyen gıdalar mı peki zarar verir floramıza, hayır.
Kullandığımız ilaçlar ve antibiyotikler  özellikle yararlı bakterilerin tamamını öldürürken, bu antibiyotiklere bağışıklık kazanmış olan zararlı bakterilerin meydanı boş bulup çoğalmasını sağlar. Hani çoğumuzun başına gelmiştir, antibiyotik kullanımı sonrası oluşan mantar, işte tam da bu sebeptendir.
Bu konuyla ilgili yapılmış ve yazılmış pek çok araştırmanın sonucunu benim burada bir kaç cümle ile anlatmam tabii ki mümkün değil.
Fermente gıdalar probiyotiktir. Bağırsağımızdaki probiyotikleri besler, çoğalmalarına katkı sağlar. 
Fermente gıdalara örnek vermek gerekirse,
ekşi mayalı ekmek, ev yapımı sirke, ev yapımı yoğurt(probiyotik değil, prebiyotiktir), kefir, kombo çayı, boza, tarhana, ev yapımı sucuk, ev yapımı pastırma, ev yapımı şirden maya ile mayalanmış peynir ve buna benzer pek çok yöresel fermente ürün de bu gruba dahil edilebilir.
Sadece probiyotik beslenme ile peki bu iş yürür mü? Hayır.
Faydalı mikropları beslerken zararlıları beslememek bu işin ana formülüdür aslında. Denge bu şekilde sağlanır.
Geleneksel gıdalarımızın tamamı fermantasyon yöntemine dayanmaktadır. Geleneksel beslenmeden koparak, hazır gıda tüketimine geçmemiz ve daha bir çok kimyasal etkenin şehir hayatıyla birlikte hayatımıza dahil olmasıyla, bir çok kronik hastalık da ,tabiri caizse bağırsaktaki zararlı mantarlar gibi, birden çoğaldı ve bizi ele geçirdi.
Bu konuyu araştırmak isteyenler internet üzerinde  pek çok kaynak bulabilirler. Pek çok doktorun kitabını alıp okuyabilirler. Bunlardan bazıları ve mutlaka kitabını alıp okumanız gereken doktorların isimlerini  aşağıda bulabilirsiniz;
Dr.Yavuz Dizdar,
Prof.Ahmet Aydın,
Uzm.Dr.Natasha Campbell
Dr.Davıd Permutter

7 yorum:

  1. Prof. Dr. Canan Karatay..
    Lutfen unutmayalim..

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar günlerdir sizin blogunuzdan başka bir şey okumuyorum Evde ekmek yapmakla başladım Tabi bir kere doğalla buluşunca hep daha fazlasını istiyorsun Tarifleriniz için çok teşekkür ederim Sitenizden bir sürü şey sipariş verdim kısa sürede elime ulaştı tek sorun sürat kargo'nun POS yazı getirmemesi bugünden sonra sizi ilgiyle okumayı takip etmeye devam edeceğim emeklerinize sağlık

    YanıtlaSil
  3. 4 kavanoz elma sirkesi yaptım. 1 tanesinde kırmızı renk aldı. Hepsini aynı elmadan ve aynı sekilde yaptım. İlk 5 hafta aynı renkteudiler. Son 1 hafta birinin rengi kırmızı oldu. Bu normal midir? Bilgilendirebilirseniz sevinirim. Saygılar

    YanıtlaSil
  4. Birçok kaynakta, ingilizcesi pesticide olan tarım ilaçlama kimyasalları yüzünden toprağı canlı tutan bakteri florasının ve böceklerin öldüğü bu yüzden b12 vb vitaminleri almak için hayvansal gıdalara yönelmek zorunda kalındığından bahsediliyor. Özellikle orman bahçeciliği , orman tarımı (ecoagroforesty) vb gibi alanlarda dile getiriliyor.

    Benim ricam cynocobalamin ya de methylocobalamin formundaki sentetik b12 vitamini dışardan ilaçlardan almadan. Evde sebzeleri nasıl fermente edip bu vitaminleri ve canlılığı alabiliriz açıklar mısınız ? Bazıları Lahana turşusu diyor. Ancak bu yoğurt mayalamayı lahana turşusunu yaparken zehirli birşeylerin açığa çıkmadığını nasıl bileceğiz ?

    Hazır probiyotik haplarını mayaları suya karıştırıp üzerine sebze yesek olur mu ? (sanırım olmaz ama neden )

    Ne yapmalıyız ?

    Not: Ben günde 1 öğün yiyorum ve çay kahve sigara hiçbir uyarıcı kullanmıyorum hayvansal gıda yemiyorum. Buna rağmen çok fazla ayrobik spordan damarları genişletmek için histaminim çok arttı ve egzema şikayetlerim başladı. Evde bunları yapabilirsem dışardan cildime de (topikal) uygulamayı düşünüyorum. Bir fikrinizi verip yol gösterebilirseniz sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. B12 vitamini kendisi zaten gübre ve sudaki bakteriden oluşan bir vitamin türü. Ciftliklerdeki Hayvanlar topraktan beslendiği için b12 vitamini o şekilde elde ederler dolayısı ile o sebepten ötürü etlerine ve sutlerine geçer. cyanocobalamin ticari olarak üretilen bir bakteri türü bir katkı maddesi olduğundan dolayı ve çoğu hayvanda kullanıldığından eti ve et ürünlerini bildiğiniz, Organic daha ufak çaplı ciftliklerden almak daha mantıklı. Organik et pahalı olabilir ama genellikle kural dahilinde çoğu ürünler pesticide kullanılmadan uzak elde edilir. Onun dışında organic et elde edilen hayvanlar Organic ürünle beslenmeli dolayısı ile daha et oluşumunun en başından itibaren temiz bir üretimden geçer.

      Sil
  5. Ferda hanım merhabalar, bloğunuzdaki tarifle kırmızı pancar turşusu yaptım. 4. gün bugün 2 gündür gaz çıkışı var. Bugün suyu koyulaşmış ve uzayan bir hal almış, birşeyler ters mi gitti acaba?

    YanıtlaSil