Ana içeriğe atla

El Yapımı Soğuk Press Sabunlar




Sıradan ticari bir sabunun içinde aşağıdaki kimyasallar yer alır: 
  • Sodium İsethionate - deterjan* Stearik Asit - plastik
  • EDTA - sentetik koruyucu, göz ve sinüsleri rahatsız edebilen bir madde
  • Titanium Dioxide - beyazlatıcı
  • Propilen Glikol - petro kimya ürünü
  • Sodium Lauryl Ether Sulfate, Sodium Laureth Sulfate, Ammonium Lauryl Ether Sulfate, Ammonium Laureth Sulfate sıvı sabun, şampuan, diş macunu gibi ürünlerde kullanılan deterjanlar.

Hangi yağ kullanılarak en iyi sabun yapılır?

Zeytinyağı dediğinizi duyar gibiyim. Ama cevap tam olarak bu değil. 
“En iyi sabun en iyi yağdan değil en iyi yağ karışımından yapılır.”
Her yağın kendine has özellikleri ve asitleri vardır, dolayısıyla her bir yağdan yapılacak sabunun yağa bağlı olarak kendi karakteristik özelliği olur. 
Hiçbir yağ yoktur ki tek başına sabun yapıldığında en iyi sonucu versin. Mesela sadece zeytinyağı ile yapılacak sabunun serttir ve soğuk sularda köpürme özelliği yeterince iyi değildir. Köpüğü ince ve zayıftır. Daha iyi bir sabun için zeytinyağı farklı özellikte yağlarla karıştırılarak sabunlaştırılmalıdır.
Böylelikle her yağın kendi sabunlaşma faktöründen çıkan sonucu yani kiminin cildi nemlendirme, kiminin iyi köpürme, kiminin cildi çok iyi besleme vs özellikleriyle ortaya mükemmel bir sabun çıkar.

Fermente Mutfağım Sabunları Nasıl Yapılır?

Soğuk işlem sabunlarımız, %50 oranında yemeklik zeytinyağı %40 oranında Hindistan cevizi yağı, kakao ve Shea yağı, hurma yağı gibi katı yağlar ve %10 oranında sabunun ismini aldığı yağ karışımıyla ve lye kombinasyonu kullanılarak yapılır. Sabunlaşma işleminde lyenin  yağlarla etkileşime girdiğinde gliserin oluşturur ve tüm kostik nitelikleri kaybolur. Kullanılan zeytinyağı ve katı yağlar, sabunun ne kadar sert ya da yumuşak olmasını ve ne kadar iyi köpürmesini belirler.
Elde ürettiğimiz sabunlarımızda, sabunlaşma esnasında yüksek oranda gliserin ortaya çıkar. Dolayısıyla bu yöntemle ortaya çıkan sabun, aynı zamanda bir cilt bakım ürünü olur. 

Yalnızca saf zeytinyağı ve organik katı yağlar içeren sabunlar bulmak istiyorsanız el yapımı sabunlarda da tıpkı ticari olarak üretilmiş sabunlarda olduğu gibi, etiketleri okumanız gerekir. Cildinizde kimyasal taksit istemiyorsanız yapay renkler veya kokular kullanılan sabunlardan kaçının.


Özetlemek gerekirse, cildiniz ve gezegenimiz için en iyi sabun, el yapımı, organik, tamamen doğal soğuk işlem sabunlardır. Bu muhteşem hazinelerden birini denediğinizde, bir daha asla 'marketten satın alınmış' sabunlardan memnun kalmayacaksınız. Bu yüzden kendinize ve dünyanıza büyük bir iyilik yapın ve GERÇEK sabun kullanmaya başlayın. 

Online sipariş vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. https://www.fermentemutfagim.com/

Yorumlar

İlgili Diğer Yayınlar

Rafine Şekersiz Siyez Keki

Rafine şeker kullanmadan en eski un olan 10 bin yıllık unla, siyez unuyla kek yapalım mı? Rafine şeker yerine ne kullanmak lazım. Sunni tatlandırıcılar da en az şeker kadar zararlıyken geriye ne kalıyor?  Ya bal ve pekmez. Bal ısıyla temas edince toksik etki yaratıyor. Pekmezde zaten çok uzun süre kaynatılarak yapıldığı için bu etki maalesef mevcut. En iyisi soğuk sıkım pekmezler tüketmek. Aranırsa bulunuyor. Pekmezi de ısıya dayanıksız olması yüzünden kullanmıyorum pişirilecek tariflerde. Geriye şeker yerine kullanabileceğim çok fazla da seçenek kalmadı. Meyvenin kendi şekeri dışında.  Tatlandırıcı için olgun muz ve kuru dut kullandım. Hurma ya da kuru üzüm, gün kurusu kayısı da kullanılabilir. Fermente mutfağımda kullanılmayan malzemeler; Rafine tuz, Rafine şeker, Rafine endüstriyel un (organik ve tam buğday unu da olsa kullanmıyorum) Kabartma tozu, Şekerli vanilin, Kakao (yalnızca ham kakao kullanıyorum) Zeytin yağı, Hindistan cevizi yağı  ve tereyağ...

Giriş Ferda Uslu Ne Yapar?

Kitap- Ferda Uslu Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri dönüşüm Sanatı Fermantasyon Giriş Ferda Uslu Kimdir?  

Evde Fermente Sucuk Nasıl Yapılır

Evde sucuk nasıl yapılır Sucuk doğru bir şekilde, yani geleneksel yöntemle yapılırsa fermente bir yiyecektir, probiyotiktir.  Marketten aldığınız en iyi marka sucuğun bile içinde mutlaka raf ömrünü uzatacak koruyucu ve katkı maddeleri maalesef mevcut. Bir daha markete uğradığınızda en güvendiğiniz sucuk markasının içindekiler bölümünü okumanızı tavsiye ediyorum. Koruyucu, renklendirici asit düzenleyici vs... en güvenilir dediğiniz markada, en az 3 kalem katkı maddesi var. İşlenmiş tüm et ürünlerinin sigara kadar kanserojen olduğu dünya sağlık örgütü WHO tarafından duyuruldu.  Artık geleneksel yöntemle kendi sucuğumuzu kendimiz yapıp, bu probiyotik sağlık deposu et ürününden faydalanma zamanıdır diye düşünüp kolları sıvadım.