Ana içeriğe atla

Ekşi Maya Nasıl Beslenir ve Saklanır


Fermente Mutfağım dan sipariş verdiğiniz yıllanmış ekşi maya size ulaştığında mayanızı nasıl beslemeli ve saklamalısınız konularını detaylandıracağım bu yazımda.
Ekşi mayamız siyez unuyla beslenmiş ve üretilmiştir.
Siz de beslerken ya siyez unu ya da organik tam buğday unu kullanınız.

Ekşi mayayı beslerken dikkat edilmesi gereken püf noktaları


  • Ekşi mayayı kargodan teslim alınca mümkünse hemen besleyin, mümkün değilse buzdolabına kaldırıp, ilk fırsatta beslemelisiniz.
  • Kavanozu değiştirmeniz gerektiğinde, kavanoz kaşık kullanacağınız tüm malzemelerin kaynar suda dezenfekte edilmiş olması gerekmektedir. Dezenfekte işlemini kesinlikle kimyasal deterjanlarla yapmayınız.
  • Ekşi mayayı her beslemede kullanılacak kaşık mutlaka dezenfekte edilmiş çelik kaşık olmalı. Asla tatta kaşık kullanmayınız.
  • Mayalama sıcaklığı 23-26 derecelerde olması gerekir.
  • Mayalama süresi ortam nem ve ısısına göre değişkenlik gösterir.

Ekşi mayayı beslerken gerekli malzemeler


  • Siyez unu 
  • İçme suyu
  • Çelik tatlı kaşığı
  • Çelik yemek kaşığı

Ekşi mayanın beslenmesi


  • İlk beslemeyi mayanın kendi kavanozunda yapabilirsiniz.
  • Maya miktarı kadar toplamda un ve su ilave etmelisiniz.
  • 150 gr olan elinizdeki maya için bu oran 2 yemek kaşığı siyez unu 3 yemek kaşığı içme suyudur.
  • Un ve su eklendikten sonra tatlı kaşığıyla hamur homojen olana kadar karıştırılır.
  • Kavanoz kapağı hava alacak şekilde kavanozun üzerine bırakılır ama tamamen kapatılmaz.
  • Mayanız yaklaşık olarak iki katına çıkıp, göz göz olanca mayalama işlemi bitmiş demektir.
  • Maya ekmek yapmak için hazırdır, ekmek yapılmayacaksa, kapalı olarak buz dolabına kapağı tamamen kaldırılır.
Online sipariş vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. https://www.fermentemutfagim.com/











Yorumlar

  1. Merhaba. Ben eksi maya aldim sizden. Yanlislikla fazla oranda su ve un ile besledim. 9 saattir herhangi bi degisim yok. Mayayi öldürdüm mü? Ne yapmam gerekiyor?

    YanıtlaSil
  2. Ekşi maya şöyle mi kullanılıyor? Beslenmiş mayadan bir kısım alıp ekmek hamurunu yoğurup ekmeğimizi pişiriyoruz. Kalan kısmını da besleyip sonraki ekmek yapımlarında kullanıyoruz.

    YanıtlaSil
  3. sayın Yönetici, ilk ekşi yapıldığında beslemek için hemen ertesi gün mü başlanır, yoksa 3 gün bekledikten sonra mı başlanır. ayrıca kaç gün besledikten sonra kullanılabilir. ilk mayalama ve besleme sürecinde ekşi mayanın üzeri nasıl kapatılır. ilk mayalam tam buğday unu ile mi yapılmalıdır. teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  4. 1- "Ekmek yapılmayacak mayayı, kapalı olarak buz dolabına kapağı tamamen kaldırılır." yazınızda bir yanlışlık var. Ağzı kapalı olarak mı, kapatmadan mı buz dolabına kaldırılacak.
    2- Mayayı besledikten sonra kaç saat geçince buz dolabına kaldıracağız.
    3- Buz dolabındaki mayayı kaç günde bir besleyeceğiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O cümleyi ben de anlamadin kapatalım açalım mi

      Sil
    2. Ağzı tam kapalı kaldırılmalı hava almaması gerekir

      Sil

Yorum Gönder

İlgili Diğer Yayınlar

Evde Fermente Sucuk Nasıl Yapılır

Evde sucuk nasıl yapılır Sucuk doğru bir şekilde, yani geleneksel yöntemle yapılırsa fermente bir yiyecektir, probiyotiktir.  Marketten aldığınız en iyi marka sucuğun bile içinde mutlaka raf ömrünü uzatacak koruyucu ve katkı maddeleri maalesef mevcut. Bir daha markete uğradığınızda en güvendiğiniz sucuk markasının içindekiler bölümünü okumanızı tavsiye ediyorum. Koruyucu, renklendirici asit düzenleyici vs... en güvenilir dediğiniz markada, en az 3 kalem katkı maddesi var. İşlenmiş tüm et ürünlerinin sigara kadar kanserojen olduğu dünya sağlık örgütü WHO tarafından duyuruldu.  Artık geleneksel yöntemle kendi sucuğumuzu kendimiz yapıp, bu probiyotik sağlık deposu et ürününden faydalanma zamanıdır diye düşünüp kolları sıvadım.

Rafine Şekersiz, %100 Meyveden ayva Reçeli

Basit karbonhidrattan mümkün olduğunca kaçmayı hayat felsefesi haline getirince  insanın hayatına alternatif ve masum tatlar arayışı giriyor. Özellikle gençler ve çocukların kahvaltı sofrasında alışık oldukları geleneksel reçeller ve çikolata kremalarına alternatif bulmak biraz daha zor olabiliyor.  Ev yapımı nutella tarifimle kahvaltıda çikolatalı fındık kremasına güzel bir alternatif oluşturmuştum, şimdi sıra geldi reçele. Reçel kahvaltıda alışık olduğumuz ve çok zor vaz geçtiğimiz vaz geçmek zorunda kaldığımız bir lezzet,  vazgeçmek zorunda kalmamızın nedeni ise içeriğinin belki %70 yakın kısmının şekerden oluşması. Reçel, meyvelerin şekerle kaynayarak koyu bir kıvama getirilme ve şekerin koruyucu özelliğiyle saklanma şekli. Reçel yaparken iki husus var ki reçeli reçel yapıyor. Bir tanesi reçeli uzun süre saklanabilmesi yani koruyucu madde, diğeri ise reçelin kıvamı yani koyu  olması, su gibi kalmaması. Her ikisini de geleneksel reçellerde şeker sağlıyor. Me...

Fermente Şampuan Hakkında

Fermente Şampuan Hakkında Neden fermente şampuan sorusuna önceki Fermente Kozmetik yazımda değinmiştim. Bu yazının konusu, daha çok fermente şampuanın kullanımı ve diğer şampuanlardan uzak kalmanın gerekliliği üzerine olacak. Marketten aldığınız şampuanların içindeki zararlı kimyasallar neler? Önce bunlara bir bakalım, sonra fermente şampuanın içerik ve kullanımından bahis edelim. Şampuanlar farklı kimyasallar içerebilirler, fakat aşağıda yer alan kimyasallar, marketlerde bulunan tüm şampuanlarda yer alan kimyasallardır. Aqua: Su. En iyi ihtimalle %50'si. Şampuanların içindeki diğer maddelerin seyreltilmesi ve şişeden akabilmesi için. Sodium Laureth Sulfate (SLES): Sülfaktan. Petrolden elde edilen sentetik bir kimyasal. Deterjan etkisi göstermesi ve köpürmesi için temizlik ürünlerine konuyor. Boru hatlarını temizlemek için bulunmuş. Vücuda teması halinde 1-2 dk içinde emilerek kana ve organlarımıza karışır. Saç derisini fazlaca kurutabilir. Beyin v...