Ana içeriğe atla

Probiyotik Yeşil Zeytin Nasıl Kurulur


Daha önce konu ile alakalı yazım;
Şimdi gelelim tarife.
Probiotik zeytin için istenilen bakteri popülasyonu için gerekli olan öncelikli probiotik ''Leuconostoc mesenteroides'' bakterisidir.
Bu bakterinin en majör bulunduğu ürün turşu suyudur.
Ben de bu bilgiden yola çıkarak probiyotik turşu suyumdan kurduğum yeşil zeytinlerimin salamura suyuna ilave ettim.
Tarif kısaca şöyle;

Yeşil zeytinleri 2 yerinden çizdim. Tatlanana kadar her gün suyunu değiştirdim. Kavanoz ağzı kapalı olacak.
Acısı giden yeşil zeytinlere içme suyu ile salamura suyu hazırladım. 5 lt lik kavanoz için 1.5 çay bardağı kaya tuzu hesabıyla. Bu salamura suyuna da her 5 lt lik kavanoz için 1 su bardağı kadar probiyotik turşu suyu ilave ettim.  Her 5 lt lik kavanoza 1 çay bardağı kadar zeytinyağı ilave ettim.
Bu aşamada kavanozun içine en üste  küçük cam bir kase koydum ki zeytinler suyun üzerine çıkmasın. Çıkarsa eğer küflenir, tıpkı turşu gibi. Ağzını sıkıca kapattım, bekliyor. Sanırım 10-15 güne kadar yenilecek duruma gelecek.
Daha sonra yemek için de ayrıca zeytin kurdum. Yukarıdaki tarifim hemen yenecek zeytin için.
Yeşil zeytinleri hiç çizmeden 7 gün suyunu değiştirdim ve yukarıdaki salamura işlemini yaptım yine. Bu zeytin de 4-5 ay sonra yenecek şekilde fermantasyon olacak. Salamura suyunda yavaş fermente olacak ve olgunlaştığı zaman sudan alıp direk yenebilecek.
Yapacaklara afiyet olsun.
Siyah zeytin tarifim için 
Evde Az Tuzlu Siyah Zeytin Kurmak başlığına tıklayınız.

Online sipariş vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. 
https://www.fermentemutfagim.com/

Yorumlar

  1. Merhaba elinize sağlık, 5 lt kavanoz için demissiniz ferda hanim 5 lt su değil öyle mi? 5 lt kavanozda bulunan zeytinlere eklediginiz su. Birde bu tarife kefir mayasini aktiflestirip ekleyebiliyoruz öyle mi? Meral Erçelik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aktifleştirmeye gerek yok. 5 lt lik kavanoz.

      Sil
  2. Merhabalar, salamura zeytinde eser miktarda da olsa maya mevcut mudur? Maya intoleransım var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maya derken bizim maya olarak kullandıgımız probiyotikler maya degildir aslında. Neden maya deniyor peki? Çunku sut ile fermente olurken çogalıyorlar. sizin maya intöleransınız çok farklı. İçinde mantar olan mayalar onlar.
      Bu arada benim şu an yaptıgım zeytinde turşu suyu var yalnızca tarifte yazdıgı uzre.

      Sil
  3. Selamlar. Limon veya limon tuzu eklemiyor musunuz zeytine?

    YanıtlaSil
  4. Merhaba, tarifin başında "tatlanana kadar suyunu degistiriyorum" demissiniz. Zeytinleri önce içme suyuna mı koyuyoruz ? Tatlandiktan sonra salamuraya alıyoruz sanırım ?

    YanıtlaSil
  5. Ferda hanim kirma zeytini de boyle yapsak olur mu

    YanıtlaSil
  6. Ferda hanim yesil kirma zeytin icin tarif verir misiniz

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

İlgili Diğer Yayınlar

Rafine Şekersiz Siyez Keki

Rafine şeker kullanmadan en eski un olan 10 bin yıllık unla, siyez unuyla kek yapalım mı? Rafine şeker yerine ne kullanmak lazım. Sunni tatlandırıcılar da en az şeker kadar zararlıyken geriye ne kalıyor?  Ya bal ve pekmez. Bal ısıyla temas edince toksik etki yaratıyor. Pekmezde zaten çok uzun süre kaynatılarak yapıldığı için bu etki maalesef mevcut. En iyisi soğuk sıkım pekmezler tüketmek. Aranırsa bulunuyor. Pekmezi de ısıya dayanıksız olması yüzünden kullanmıyorum pişirilecek tariflerde. Geriye şeker yerine kullanabileceğim çok fazla da seçenek kalmadı. Meyvenin kendi şekeri dışında.  Tatlandırıcı için olgun muz ve kuru dut kullandım. Hurma ya da kuru üzüm, gün kurusu kayısı da kullanılabilir. Fermente mutfağımda kullanılmayan malzemeler; Rafine tuz, Rafine şeker, Rafine endüstriyel un (organik ve tam buğday unu da olsa kullanmıyorum) Kabartma tozu, Şekerli vanilin, Kakao (yalnızca ham kakao kullanıyorum) Zeytin yağı, Hindistan cevizi yağı  ve tereyağ...

Giriş Ferda Uslu Ne Yapar?

Kitap- Ferda Uslu Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri dönüşüm Sanatı Fermantasyon Giriş Ferda Uslu Kimdir?  

Evde Fermente Sucuk Nasıl Yapılır

Evde sucuk nasıl yapılır Sucuk doğru bir şekilde, yani geleneksel yöntemle yapılırsa fermente bir yiyecektir, probiyotiktir.  Marketten aldığınız en iyi marka sucuğun bile içinde mutlaka raf ömrünü uzatacak koruyucu ve katkı maddeleri maalesef mevcut. Bir daha markete uğradığınızda en güvendiğiniz sucuk markasının içindekiler bölümünü okumanızı tavsiye ediyorum. Koruyucu, renklendirici asit düzenleyici vs... en güvenilir dediğiniz markada, en az 3 kalem katkı maddesi var. İşlenmiş tüm et ürünlerinin sigara kadar kanserojen olduğu dünya sağlık örgütü WHO tarafından duyuruldu.  Artık geleneksel yöntemle kendi sucuğumuzu kendimiz yapıp, bu probiyotik sağlık deposu et ürününden faydalanma zamanıdır diye düşünüp kolları sıvadım.