13 Eylül 2016 Salı

5 Dakikada Ekşi Mayalı Yumurta Gözlemesi


Hem ekşi mayalı bir tarif hem de 5 dakikada, bu nasıl olacak dediğinizi duyar gibiyim. Malum ekşi mayalı tariflerimizin uzun uzun fermantasyon süresi oluyor. aslında Bu tarifimizin tek aşamalı fermantasyon süreci var yine ama o kısmı önceden hazırlayıp dolapta saklayabileceğimizden tarifte başka fermantasyon gerektiren bir bölüm yok.
Ben bu tarifi 1 haftadır yapıyorum, aslında sadece yumurta ile yapılan bir omlet tarifini bu şekilde geliştirip değiştirdim. Sonuç çok beğenilince her gün yapar olduk. Bloga eklemeye de ancak sıra geldi.

Malzemeler

2 yemek kaşığı otoliz,
4 adet gezen tavuk yumurtası,
Yeteri kadar kaya tuzu,
Karabiber ve pul biber,
1 tutam kıyılmış maydanoz,
1-2 yemek kaşığı rendelenmiş şirden mayalı peynir,
1 yemek kaşığı yayık tereyağı


Yapılışı

Öncelikle belirtmeliyim bu tarif iki kişiye rahatlıkla yetiyor. Yumurta sayısını arttırıp 3 ya da daha fazla kişiye yapmam gerektiği zamanlarda çift tava kullanıyorum. Aksi halde gözlemeyi bütün halde çevirmek zor.
Bu tarifi yapmak için elimizin altında ekşi mayadan önceden hazırlanmış otoliz bulunmalı. Yani otolizi bir gün önce hazırlayıp, fermantasyonu tamamlanınca da dolaba kaldırın.
Otoliz yapılışı tarifim videolu anlatımla Ekşi Mayalı Ekmek Yapılışı Teknikleri 1-Otoliz yazımda detaylı olarak anlatmıştım. Başlığa tıklayarak okuyup otolizi hazırlayabilirsiniz. 
Hazırladığınız otoliz 10 gün kadar buz dolabında kalabilir. Sabah kahvaltıyı hazırlarken otolizi çıkartıp tarifi hazırlayıp, otolizi tekrar dolaba kaldırabilirsiniz.
4 yumurtayı derin bir kaba kırıp, içine  baharatları, tuzu ve otolizi ekleyip iyice çırpın.
Başka bir kapta rendelenmiş şirden mayalı peynir ve kıyılmış maydanozu karıştırıp hazırlayın ve bir kenarda bekletin.
Yanmaz (ben seramik, granit ya da döküm kullanıyorum) bir tavaya 1 kaşık yayık tereyağını koyup eritin. Eriyen yağın üzerine yumurtalı karışımı döküp orta ateşte bir tarafını biraz pişirip susuz bir hal alana kadar bekletin ama çevirmeyin. Altını en kısık ataşe alın. Tavadaki omletin tam yarısına peynirli harcı yayarak dökün ve omletin yarısını peynirin üzerine kapatın. 


Bu şekilde bir kaç dakika pişirdikten sonra dikkatlice diğer tarafını çevirin ve aynı şekilde o yüzünü de bir kaç dakika daha kısık ateşte bekletin.



Pişen ekşi mayalı yumurta gözlemesini servis tabağına alarak servis edebilirsiniz. Üzerine acı sos da sürerek yiyebilirsiniz, çok güzel oluyor.
Ben tarifi verirken kendi kullandığım malzemeleri yazdım. Siz istediğiniz peyniri, ya da tereyağını kullanabilirsiniz.
Peynirli iç yerine eski kaşar ve pastırma da kullanılabilir.
Afiyet olsun.
Ekşi maya

Online sipariş vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. 
https://www.fermentemutfagim.com/

2 yorum:

  1. Evde olduğum her sabah çocuklara bu tarifinizi yapıyorum. Kahvaltıyı ekmek yedirmeden geçiştirdim diye kendimi kazançlı sayıyorum. Verdiğiniz harika fikirler için çoook teşekkür ederim. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. ayy ben sizi çok seviyorum ya ferda hanım elinize sağlık antalya da kocaman sevgler

    YanıtlaSil