Ana içeriğe atla

Kışlık Acı Biber Sosu


Kışlık menemenlik konserveden kalan biber malzemeleri kullanıp bir kaç şişe de acı biber sosu yaptım kış için. Güzelim organik sertifikalı sebzeleri ziyan etmek olmazdı zaten.

Malzemeler

Acı biber doğranmış,
Kapya biber robottan geçmiş,
Çanakkale domatesi küçük doğranmış,
Kastamonu sarımsağı ince doğranmış,
Soğuk sıkım zeytinyağı,

Kaya tuzu,
Çok az içme suyu.

Yapılışı

Malzeme kısmına tam miktarı yazmadım ne kadar yapmak istiyorsanız o kadar yapabilirsiniz. En fazla yeşil acı biber olmalı. Kapya biberi 4/1 oranında kullandım. domatesi ise biberin yarısı kadar. Sarımsağı zevkinize göre eklemenizi öneririm. Zeytinyağı ise yemekte kullandığımız miktarda. suyu sona doğru ekledim çok az. Altına tutmasın diye.
Su hariç tüm malzemeyi tencereye koyup tamamen pişene kadar kaynattım. en son tuzu ekledim. Ocağın altını altını kapatmadan sterilize edilmiş kavanozlara doldurup, sıkıca kapaklarını kapatıp tezgaha ters çevirdim. Bir gece hiç dokunmayacağım. Yarın serin ve gölge bir yere kaldıracağım.

Kavanozların nasıl sterilize edildiği ve kışlık konserve yapmanın püf noktaları Kışlık menemen konservesi yazımda detaylıca anlatıldı, başlığa tıklayarak okuyabilirsiniz.
Sınırlı sayıda artisan üretim.

Online sipariş vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. 
https://www.fermentemutfagim.com/

Yorumlar

İlgili Diğer Yayınlar

Rafine Şekersiz Siyez Keki

Rafine şeker kullanmadan en eski un olan 10 bin yıllık unla, siyez unuyla kek yapalım mı? Rafine şeker yerine ne kullanmak lazım. Sunni tatlandırıcılar da en az şeker kadar zararlıyken geriye ne kalıyor?  Ya bal ve pekmez. Bal ısıyla temas edince toksik etki yaratıyor. Pekmezde zaten çok uzun süre kaynatılarak yapıldığı için bu etki maalesef mevcut. En iyisi soğuk sıkım pekmezler tüketmek. Aranırsa bulunuyor. Pekmezi de ısıya dayanıksız olması yüzünden kullanmıyorum pişirilecek tariflerde. Geriye şeker yerine kullanabileceğim çok fazla da seçenek kalmadı. Meyvenin kendi şekeri dışında.  Tatlandırıcı için olgun muz ve kuru dut kullandım. Hurma ya da kuru üzüm, gün kurusu kayısı da kullanılabilir. Fermente mutfağımda kullanılmayan malzemeler; Rafine tuz, Rafine şeker, Rafine endüstriyel un (organik ve tam buğday unu da olsa kullanmıyorum) Kabartma tozu, Şekerli vanilin, Kakao (yalnızca ham kakao kullanıyorum) Zeytin yağı, Hindistan cevizi yağı  ve tereyağ...

Doğal Fermente Elma Sirkesi

Evde sirke yapmak,bir kere başlayınca vazgeçemeyeceğiniz bir hobi gibi aslında. Sirke yapmanın mantığını anlayıp, bir kaç başarılı deneme de gerçekleştirince her mevsimde, elinize geçen her meyveyle yapabileceğiniz bu doğal sağlık iksirinin yapılışı aslında çok kolay. Bir kaç püf noktasını bilmek ve her fermente gıda gibi biraz sabırlı olmak sirke yapmanın altın kurallarından. Marketler sirke doluyken, hele ki bu kadar ucuzken neden kendimi yorup evde yapmak için uğraşayım ki diyorsanız, buyurun aşağıda yazılanlara bir göz atın. Endüstriyel üretimle yapılan sirkeler saatler içerisinde olurken, geçirdikleri süreç fermantasyon değil, rafinasyondur. Oysa sirke fermente  bir gıdadır, en azından öyle olması gerekir. En basit ev sirkesinin oluşması bile 2-3 ay vakit alır. Sağlık için faydalı olan sirke sizce hangisi?

Şirden Maya İle Evde Peynir Yapılışı

Şirden maya ile yapılan beyaz peynir Şirden maya ile mayalanan peynirin lezzetine gerçekten doyamayacaksınız. Yapılışı gözünüzü korkutmasın, aslında o kadar zor değil. Biraz bulaşık çıkıyor ama makineye atar yıkarsınız onu da. Peyniriniz ortaya çıkınca alacağınız keyif, emeğinizin karşılığını fazlasıyla verecek bence. "Neden evde peynir yapayım ki bu kadar hazır peynir varken" diye sorarsanız buraya , " Şirden maya nın ne farkı var, "neden şirden maya " derseniz, yine buraya tıklayınız.  Şirden maya ile tamamen katkısız ve doğal peynir yapılışının tüm aşamalarını ve her aşamanın tek tek çekilmiş fotoğraflarını aşağıda sizlerle paylaşacağım.  Peynirimizin yapım aşamalarına geçmeden önce sütün nasıl  pastörize edildiğini anlatacağım.