13 Temmuz 2016 Çarşamba

Evde Sürdürülebilir Kimyasalsız Temizlik Mümkün


Neredeyse bir yıl olacak evden tüm kimyasalları atıp yerine doğal ürünler koyalı. Bir sürü ıvır zıvır, ona ayrı buna ayrı deterjan of ne kadar da zordu. Şimdi bir sabun, bir sirke diye özetleyebilirim temizlik malzemelerimi. Siz "özetleyecektin madem bu yazı niye" demeden ben kısaca izah edeyim hepsini.
Evimde kullandığım tüm doğal ürünlerin fotoğrafını çektim sizler için ve ben yapabiliyorsam siz de yaparsınız, diyorum. Hadi hemen büyük bir çöp poşeti alın elinize ve ne kadar zararlı kimyasal içeren, deterjan, kişisel bakım ürünü, kişisel temizlik ürünü, sabun, sıvı sabun varsa içine doldurun ve çöpe atın. Evet marketten satın aldığınız sabun da dahil. O sabun değil deterjan çünkü, tamamen sentetik.

Mutfakta kullandığım temizlik malzemelerim






Aslında 5 kalem ürün var fotoğrafta ama hepsini bir açıdan görüntülüyemediğim için 3 fotoğrafta çektim. 
Mutfak yardımcılarım sırasıyla şöyle;


Hepsinin üzerine tıklayarak tariflere ulaşabilirsiniz.

Gelelim banyoya



Önceden banyoda ne çok şey olurdu. Düşünüyorum da her saç tipi için şampuanlar, saç kremleri, bakım ürünleri, duş jelleri. Banyoda onları koyabilmek için alınan kat kat raflar. Hepsinin yerini bu iki doğal ürünün alması gerçekten ilginç.
Elma sirkesi ve doğal ev yapımı zeytinyağlı sabunlar.


Banyo lavabosu






Genel temizlik



  • Ev yapımı yüzey temizleyici
  • Ev yapımı bulaşık makinesi deterjanı(benim makinem bir türlü ikna olmadığı için ona çevre dostu zehirsiz bir deterjan aldım. Bu karışımında genel temizlikte çok işe yaradığını fark ettim. Banyo, lavoba ve wc temizliğinde gerçekten çok işe yarıyor. Derz temizliğinde de emsali yok. ayrıca yer silme suyuna da bir kaşık ekliyorum)
  • Yağ ve kir sökücü(fotoğrafta unutmuşum ama onu da hem yer silmede hem de bazı yerleri temizlemekte sıkça kullanıyorum)


Çamaşır makinesi

Tüm tariflere başlıkların üzerine tıklayarak ulaşabilirsiniz. dilerseniz evinizde hepsini kendiniz hazırlayabilirsiniz. Vakti olmayanlar için her zamanki gibi "benim için sen yap seçeneğimiz" var. Bunun için aşağıdaki sipariş üzerine tıklayıp bana ulaşmanız yeterli.
Sevgiler.

Online sipariş vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. 
https://www.fermentemutfagim.com/

10 yorum:

  1. Bulaşıkları elde yıkamak için ne kullanabiliriz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kendi yaptığım arap sabununu. Yazı içeriğinde linkleri var. Hem çiçek yağlı hem de zeytinyağlı olarak 2 çeşit.

      Sil
  2. pardon ama bence insanları daha iyi inandırmak için, bir mikrobiyoloji laboratuarından mutfağınız ve banyonuzdan kültür alıp test ettirirseniz çok daha iyi olur. böylece ürünlerinize olan inandırıcılığınızı çok daha fazla arttırabilirsiniz. bide kimyasallarla evini temizleyen birisinin testi ile karşılaştırabilirsiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kimseyi inandırmak gibi bir kaygım yok. Sadece kendi tecrübelerimi paylaşıyorum. Ben bu şekilde yapıyorum, dileyen yapar.
      Kimyasallarla evi temizlemenin gerçek testi zaten bizim üzerimizde yıllarca yapıldı. Hepimiz alerji astım vs hastası olduk onların sayesinde. 30 yıllık alerji hastalığım bu sayede son buldu.

      Sil
    2. Madem siz bukadar ön yargılısınız siz bir idrar testi yaptirin ve bünyenizde nekadar kimyasal yüklü oldugunu öğrenin . iste belki ozaman anlarsiniz kimyasallarin vücuda verdigi zararlari

      Sil
  3. Geçenlerde alman belgeseluni izlerken tamda bu konu işlendi. Deterjanların kozmetiğin aslında insanoğluna nekadar zarar verdiginin farkinda degiliz. 7 aylık hamile kadın idrar testi yaptirdi ve laboratuvardan cikan sonuc korkunc. Bayanda yüklü miktarda parafin bulundu... Bu yüzden bende doğal a dönüşü tercihediyorum. Hersey zehir oldu... Yedigiklerimiz ictiklerimiz. Sebzeler. Deterjanlar kozmetikler... Onlar ciro yaparken bizler kanser oluyoruz...

    YanıtlaSil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  5. Fermente sizin işiniz, nolur şu çöp enzimi ile de ilgilenip, bilenlerin çoğalmasını sağlasanız :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çöp enzimini ben yaptım ama kullanım alanlarını fazla bilmiyorum,sadece muslukları temizlerken harika sonuç aldım. Siz biliyorsanız bizimle paylaşır mısınız.

      Sil
    2. Saç ve vücut temizliği, çamaşır, bulaşık, cam silme, böcek kaçırma, v.b. aklınıza gelebilecek çok şey. Ürettiğiniz çöp enziminin kalitesi ve aldığınız sonuçtan memnuniyetinizle doğru orantılı seçimler kısaca. Meselâ son yaptığım bulaşık yıkamadı, biraz sirke gibi olmuş. Hava aldı sanırım. Ben de yer paspaslayıp, fıs fıs şişesinde çok amaçlı bulundurmak için ayırdım. Gülden yapmıştım, mis gibi kokuyor. :)

      Sil