Ana içeriğe atla

Hindistan Cevizi Sütü Yapılışı


Nette Hindistan cevizi sütü araması yaptığınızda pek çok blogda yayınlanmış birbirinin aynı tarifler karşınıza çıkıyor ancak bu tariflerin hepsinin de ortak noktası Hindistan cevizi sütünü yapmak için sıcak hatta kaynar su kullanmaları. 
Hindistancevizi yağı yapısındaki laurik asit ve kaprilik asit sayesinde tüm bakteri ve virüslerle mücadelede eşsiz bir şekilde etkinlik gösterir. Özellikle Kaprilik asit muhtelif mantar hastalıklarını yok edici gücü ile bilinir. Hindistan cevizi içinde hem doymuş yağ, hem tekli doymamış yağ(Oleik asit), hem de çoklu doymamış yağ asitleri(Linoelik asit) bulunur. Ayrıca Hindistan cevizinde, vitamin E, vitamin K, ve demir gibi bazı mineraller de vardır.
İçindeki çok değerli yağ asitleri, vitamin ve mineraller ısıl işlem görürse yani yüksek ısıya maruz kalırsa okside olarak faydalarını kaybeder, hatta kısmen trans yağa dönüşerek zararlı bir forma dönüşür. 
Peki neden herkes Hindistan cevizi sütü tarifini kaynar su ile yapıyor ve yayınlıyor. Çünkü zaten insanların çoğunda araştırma dürtüsü yerini kopyala yapıştır dürtüsüne bırakmış durumda. Herkes birbirinin aynı tarifleri yazıyor çoğunlukla. Diğer sebebi de bu şekilde Hindistan cevizi sütü yapmak daha kolay. Toplam 10 dk bir süre gerektiriyor bu tarifleri uygulayıp süt elde etmek.
Hal böyle olunca en sağlıklı Hindistan cevizi sütü tarifini yayınlamak da yine bana düştü. 

Hindistan cevizi sütü için malzemeler

2.5 cup rende Hindistan cevizi
5 cup oda ısısında içme suyu
Blender




Yapılışı

Öncelikle isterseniz Hindistan cevizini taze alın, kırın ve rendeleyin. Ben bu şekilde yapılmasını tavsiye ederim tabi. Ama o zor geliyorsa hazır rende Hindistan cevizi alıp yapabilirsiniz.
Cup ölçüsü yerine de bardak ya da kase, istediğiniz bir şeyi ölçü olarak kullanabilirsiniz.
Blendere Hindistan cevizini ve suyu koyup 5 dk kadar çalıştırın. Sonra ağzı kapalı olarak mutfakta 1 saat kadar bekletin ve blenderi yine 5 dk çalıştırın. 
Bu kadarı yeterli oluyor ve çok güzel bir süt çıkıyor. Ama isteyen bu işlemi 1 tur daha tekrar edebilir, hatta kış aylarında mutfak ve su soğuk olacağından 3 tur bile tekrar edilebilir.
Tülbent serilmiş bir süzgeçten süzüp, iyice sıkarak posayı sudan ayırın. Hindistan cevizi sütünü cam bir şişede buzdolabında muhafaza edin ve 3 gün içerisinde tüketin.

Ayrılan posada hala yağlar ve vitaminler mevcut, sakın atmayın. Bu posayı hindistan cevizi unu yapacağız. 

Yapmamız gereken tek şey onu kurutmak.  Bir tepsiye posayı serip, bir kaç gün iyice kurutup daha sonra raw kurabiyeler ya da kuru yemiş barı yapabilirsiniz. 
Kuruttuğunuz Hindistan cevizi posasının içine bir kaç tane çekirdeği çıkartılmış hurma, kuru üzüm, gün kurusu kayısı, vanilya özütü, tarçın ve ceviz ekleyip, robotta çekip, minik toplar elde edip, Hindistan cevizinde ya da ham kakaoda yuvarlayıp buzdolabına alıp, bayram yemişleri bile yapabilirsiniz. Her gittiği yerde çikolata baklava yemekten iflahı kesilmiş konuklarınızın bu ikrama bayılacaklarından eminim.
Tarif içinde tarif, sanırım 3 tarif oldu. Süt, un ve kuru yemiş barı.
Afiyet olsun.

Online sipariş vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. https://www.fermentemutfagim.com/

Yorumlar

  1. ne tatlısın okumaya doyamıyorum :) herşey harika , kopyala yapıştır olmadan bilgi dolu amacına hizmet eden bi blog çok mutluyum seni bulduğum için :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Ne kadar samimi ve hoş bir yorum olmuş sevgili Betül. Ben de sizin gibi takipçilerim olduğu için kendimi şanslı hissediyorum.

      Sil
  2. Tarifler için çok teşekkürler,hindistan cevizi posası kuruması için beklerken bozulup, küflenir mi acaba ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim yaptıklarımda küflenme hiç olmadı. Kışın bile yaptıklarımda olmamıştı. Rutubetsiz bir ortamda bir kaç günde kuruyor zaten.

      Sil
  3. Eğer hindistan cevizini taze alıp kırıp rendeleyerek yapacak olursak cevizin içinden çıkan suyu ne yapacağız acaba?

    YanıtlaSil
  4. Taze hindistan cevizi alıp rendelersek içinden çıkan suyu ne yapacağız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İçebilirsiniz çok lezzetlidir. Ya da hazırladığınız site eklerseniz tatlı bir sütünüz olur normal haline nazaran.

      Sil
  5. Masallah ferda hanim. İmreniyorum size. Hicbiryerde bulunmayacak cok kiymetli tarifler bunlar. Bence kitap cikarmayi da dusunun :)

    YanıtlaSil
  6. ŞİMDİ AYNI ŞEYİ BEN DE DÜŞÜNDÜM, ŞÖYLE RENKLİ RESİMLİ BİR KİTAP ŞAHANE OLUR :)

    YanıtlaSil
  7. bu sütten yoğurt elde edilebilir mi eğer edilirse nasıl yapılır? fikrinizi belirtirseniz çok sevinirim :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de deneyecegim coconut yogurdunu... klasik sutten mayalar gibi yapacagim bakalim nasil olacak

      Sil
  8. Harika bilgiler teşekkürler. Hindistan cevizini kırmadan yapmak için pasta kekler için hazır satılan hindistan cevizini alıp yapınca çok mu katkı maddeli olur acaba?

    YanıtlaSil
  9. coconut kefir yapar mısınız?

    YanıtlaSil
  10. Bu hazir paketlerede satilan hidistan cevizi rendesi olurmu yoksa taze mi olmali? Bide bu sütle yoğur yapilabilirmi oglumun süt ve süt urunlerine karşi alerjisi var ve 6 aylik olduk ek gidalarda sorun yasiyorum

    YanıtlaSil
  11. Bu hazir paketlerede satilan hidistan cevizi rendesi olurmu yoksa taze mi olmali? Bide bu sütle yoğur yapilabilirmi oglumun süt ve süt urunlerine karşi alerjisi var ve 6 aylik olduk ek gidalarda sorun yasiyorum

    YanıtlaSil
  12. Ben sizin cevabinizi goremiyorum ama😥

    YanıtlaSil
  13. Ben aynen sizin tarif ettiginiz gibi taze hindistan cevizinden sut elde ettim. Bununla kefir yaptim. Ama kavanozun uzerinde kalin bir tabaka olustu. Altta acik renk bir sivi kaldi. Suzdum. Oyle normal kefir gibi kivamli olmafi. Tadi da hafif eksili. Sanki bana bozuk gibi geldi. Sanki yanlis giden birsey var, boyle olmasi normal mi sizce?

    YanıtlaSil
  14. bir sorum olacak.2.5 şu bardağı Hindistan cevizi rendesi mi olacak

    YanıtlaSil
  15. Satılan gereksiz kabarık fiyatlı hazır sütlere çok güzel bir alternatif.

    YanıtlaSil
  16. Merhaba. Ben de yaptım ama buzdolabına koyunca sütün yağı ayrılıp üzerine çıkmış ve donmuş. Dışarıda 4 saatte falan çözüldü. Bir şeyi yanlış mı yaptım acaba? Çiğdem.

    YanıtlaSil
  17. Fırında kurutabilirmiyiz bı kaç gün beklemek yerine

    YanıtlaSil
  18. Su yerine süt olabilir mi acaba?

    YanıtlaSil
  19. Merhaba,
    Öncelikle tarifiniz ve emeğiniz için çok teşekkür ederim. Şu anda tarifiniz deniyorum ancak sütün üzerinde hindistan cevizinin tüm yağı birikti. Onu kaşık yardımıyla toplasam yemeklerde kullanılır mı acaba? Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hindistan cevizi sütünün yağı çok lezzetli. Öyle kaymak gibi yenebilir gibi geliyor :)

      Sil
  20. Sütü yukarıda yapılan şekilde yaptık.Sürahide 1 saat buz dolabında bekledi.Çıkarıp karıstırıp içeyim dedim fakat "kesilmiş" gibi topaklanmış.Tekrar karıştırdım topaklar biraz küçüldü.Bozukda degildi,sert sekliyle yemiştim.Sebebi ne olabilir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence onun sebebi üste çıkan hindistan cevizi yagiydi bidaha deneyin eğer yağını ayirmadiysaniz ondandır ki yağı çok kıymetlidir açıklama yapmış burda yazar hanim

      Sil
  21. Merhaba
    Elimizdeki kalan posayı kuruttuktan sonra nekadar süre saklıyabiliyoruz

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

İlgili Diğer Yayınlar

Kitap- Ferda Uslu İçindekiler

  Kitap- Ferda Uslu  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri dönüşüm Sanatı Fermantasyon Bu kitap, 07.07.2023 Yılında Ferda Uslu tarafından kaleme alınmıştır. Kitabın tüm hakları yazara aittir. Kitap sadece ferdauslu.net kişisel blogda djital olarak yayınlanmıştır. Bu bölümden başlayarak tamamına bu blogdan ulaşılabilir. Kitabın baskılı yayını yoktur. Kitapta anlatılan her şey yazarın kişisel yaşam deneyimine dayanmaktadır, hiçbir sağlık iddası yoktur. Djital yayın tarihi; 25.11.2024 İletişim  ferdauslu@fermentemutfagim.com fermentemutfagim.com telefon 0850 255 44 11 Giriş Ferda Uslu Ne Yapar İçindekiler 1.Bölüm   Fermantasyon Nedir?   -Bilinen En Eski Gıda Koruma Tekniği Fermantasyon -Probiyotik- Prebiyotik ve Simbiyotik Kavramları -İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon   -Mikro Evrenden Makro Evrene Sonsuz Dönüşüm -Bağırsaklar, Zihin ve Ruh -Die of iyileşme Sendromu -Ağız ve Cilt Florası -Kadim Şifa Kaynağı Fermantasyon -Sonsuz İyileşme Gücü  

4/6 Yiyecekleri Sağlıklı Pişirme Yöntemleri

Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon 4. Bölüm İçten Dışa Detoks 6. Kısım Yiyecekleri Sağlıklı Pişirme Yöntemleri Detoks boyunca yediklerimiz kadar, onları nasıl hazırladığımız da önemlidir. Fermente edilmiş yiyeceklerin dışında kalan çiğ sebzeler ve meyvelerle beslenirken, bu yiyecekleri besin değerleri kaybolmadan hazırlamak önemlidir. Aslında yiyecekleri pişirme yöntemleri sadece detoks için gerekli değil, genel olarak sağlıklı beslememizin de kriterlerindendir. Pişirme yöntemi, sağlıklı bir yiyeceği zararlı bir yiyecek haline dönüştürebilir. Doğru yiyecekleri doğru pişirme teknikleriyle hazırlayarak maksimum faydaya ulaşırız. Örneğin kabak tüm sebzeler gibi bol lif ve vitaminler içeren sağlıklı ve faydalı bir sebzedir, bununla birlikte kabağı kızgın yağda kızartırsak faydasının önüne kızartmanın zararları geçebilir. Yiyecekleri pişirerek onların formlarını değiştiririz, kullandığımız pişirme yöntemleri bu formları belirler. Detoks boyunca sağlıklı yiyece...

6/4 Fermente Tarifler 4

  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon 6. Bölüm 4. Kısım Probiyotik Yoğurt Malzemeler 3 Litre gezen inek, manda, koyun, keçi sütlerinden birisi ya da birkaçının karışımı çiğ süt 1 yemek kaşığı probiyotik turşu suyu   Süt bir tencerede kaynatılır ve kaynadıktan sonra çok kısık ateşte 10 dakika kadar daha kaynaması sağlanır. Ocaktan alınan süt, yoğurt mayalama ısısı olan 45 derece getirilir. Küçük bir kâsede turşu suyu ve birkaç kaşık süt karıştırılarak tenceredeki mayalanacak süte eklenir ve güzelce karıştırılıp tencerenin ağzı kapatılır. Yaklaşık 4-5 saat tencerenin aynı ısıda kalmasını sağlamak için tencere battaniyeye sarılabilir ya da fırının yoğurt mayalama ayarında sıcaklığı korunur. Mayalama belirtilen saatten uzun tutulursa yoğurt ekşi olur. Mayalama saati sona erdiğinde tencerenin kapağı açılarak, sarsmadan buzdolabına alınır ve bir gece buz dolabında dinlendirilir. Ertesi gün probiyotik yoğurt kullanıma hazırdır.     Probiyotik V...