Ana içeriğe atla

Ev Yapımı Çamaşır Makinesi Deterjanı


Evimizi tüm kanserojen zehirli kimyasallardan temizleme serüvenimizde ev yapımı çamaşır makinesi deterjanı tarifi var sırada. 
Daha önce kimyasalsız temizlik konusunda  Bulaşık ve Çamaşır Makinesinde Kimyasalsız Temizlik başlıklı yazımı yazmıştım. 
Blogdaki tariflerimi zaman içinde güncelliyorum. Yani deneyimlerimle oluşan yeni tarifleri de yeniden yazıp yayınlıyorum.
Öncelikle "neden marketlerde onlarca çamaşır makinesi deterjanı varken evde deterjan yapmakla uğraşayım ki?" sorusuna yanıt arayalım.
Bakalım o marketlerdeki onlarca marka deterjan içeriğinde neler var. Gerçekten temizlik mi yapıyor, yoksa bizi hasta mı ediyorlar?
"Çoğu çamaşır deterjanında bulunan en zararlı maddeler şunlar:

Sodyum Lauril Sülfat (SLS)  veya Sodyum Lauret Sülfat (SLES)
1,4-dioksan
Nonilfenol etoksilat (NPE)
Fosfatlar
Sodyum lauril sülfat, sürfaktan, deterjan ve emülgatör özellikleri olan bir kimyasal. Binlerce değişik temizlik ve kozmetik ürününde kullanılıyor. Hemen hemen tüm şampuanlarda, saç derisi bakım ürünlerinde, saç boyaları ve sarartıcılarında, diş macunlarında, vücut sabunlarında, makyaj temizleme sıvılarında, fondötenlerde, sıvı sabunlarda ve tabii ki çamaşır deterjanlarında bulunuyor.
SLS’yi şu etkilerle ilişkilendirdiğini görüyoruz:
Cildi, gözleri ve ciğerleri tahriş eder
İç organlara zarar verebilir
Ekosistem için zehirlidir
SLS cilt tarafından kolayca emilir ve birkaç gün vücuttan atılmaz. Çeşitli kimyasallarla tepkimeye girerek kanserojen olduğu bilinen nitrozaminlere dönüşebilir. Bu da, nitrattan kaçınmak için salam-sosis yemeyen bir kişinin vücuduna, bu tür şarküteri ürünlerini tüketen birinden daha fazla nitrat girmesine sebep olur.
Amonyum laurel sülfat (ALS) da köpük elde etmek için kullanılan bir bileşik. Çeşitli kozmetikler ve cilt temizleyicilerinde yaygın olarak kullanılıyor. ALS’nin taşıdığı riskler SLS’ninkilere çok benziyor.
1,4-dioksan, ürünlere bilinçli olarak eklenen bir madde değil; temizlik hammaddelerine etilen oksit eklenmesi sonucunda ortaya çıkan bir yan ürün. Peki etoksilasyon denen bu işlem neden yapılıyor? Fazla kuvvetli temizlik maddelerini ucuz yoldan hassas temizliğe uygun hale getirmek için. Bir başka deyişle, ağzımıza koyduğumuz diş macununun, saçlarımızı yıkadığımız şampuanın derimizi alıp gitmemesi için. Bu yöntem sayesinde az köpük üreten, tahriş edici temizlik maddelerinden, daha fazla köpüren, yumuşak deterjanlar üretilebiliyor.
NFE, tıpkı SLS ve SLES gibi, çamaşır deterjanlarında kullanılan ucuz bir sürfaktan. Ancak vücudumuzda SLS ve SLES’den biraz farklı bir etki gösteriyor: Vücudumuz, bu kimyasalla, bir kadınlık hormonu olan östrojeni birbirinden ayırt edemiyor. Dolayısıyla endokrin sistemini bozucu bir etkisi var.
Laboratuvar ortamında östrojen hormonu uygulanan canlılarda böbrek ve karaciğer bozuklukları, testis küçülmesi ve sperm sayısında düşüş, büyüme ve metabolizma bozuklukları ve artan ölüm oranları gözlemlenmiş. Alabalıklarla yapılan bir deneydeyse, östrojen alan erkek alabalıkların dişi gibi davrandığı gözlemlenmiş.
Fosfatlar, çoğu çamaşır deterjanının ve evsel temizlik ürününün temel maddesi. Çünkü suyu yumuşatarak sürfaktanların daha kolay köpürmesini sağlıyorlar. Ayrıca kirleri parçalayarak, temizlenecek yüzeylerden çıkmalarını kolaylaştırıyorlar. Bazı deterjanların %30’undan fazlası fosfatlardan oluşuyor!
Ne var ki, fosfatlar, hem insan hem de çevre sağlığı için zararlı. Fosfat içeren deterjanlarla temizlenen eşyaların üzerindeki kalıntılar, mide bulantısı, ishal ve deri tahrişine neden olabiliyor.
Ancak fosfatlarla ilgili en önemli kaygı, çevre için oluşturdukları tehlike. Fosfatları atık sulardan temizlemek zor bir iş olduğu için, atık sulardaki fosfatın çoğu akarsu, göl ve denizlere karışıyor. Fosfatlar, yosunlar için gübre yerine geçerek, aşırı çoğalmalarına yol açıyor. Bu yosunları parçalayan bakterilerse sudaki oksijeni tüketiyor. Böylece aynı bölgede yaşayan balıklar resmen “boğuluyor.”
Maalesef deterjanlarımızdaki tehlikeli kimyasallar sürfaktanlarla ve fosfatlarla sınırlı değil. Sıradan bir deterjanda bir dizi tehlikeli kimyasal bulunabiliyor: Lineer alkil sodyum sülfonatlar (LAS), diğer bir deyişle, anyonik sürfaktanlar, Kanserojen etkisi olabilen petrol türevi maddeler, Tüm vücudu olumsuz etkileyen fenoller, İnsanlarda alerjiye yol açabilen, doğada bakterileri mütasyona uğratabilen optik parlatıcılar, Çamaşır suyu (Sodyum hipoklorit), EDTA (etilen-diamino-tetra-asetat), Balıklar ve çeşitli hayvanlar için zehirli olan, insanlarda da alerjik tepkilere yol açabilen sentetik parfümler, İçinde 1,4-dioksan bulunabilen ve vücutta birikerek çeşitli rahatsızlıklar yaratabilen polisorbat 60 ve polisorbat 80."
                                                                                                                       Alıntı:Zehirsizev 
Gördüğümüz gibi ticari deterjanların içinde yok yok. Şimdide bizim deterjanımızda neler var ona bakalım.



Ev yapımı çamaşır makinesi deterjanı için malzemeler

1 kalıp ev yapımı zehirsiz ve bitkisel çamaşır sabunu




Yapılışı

Öncelikle çamaşır makinesi deterjanı yapmak için kendi üretimim olan ev yapımı çamaşır sabununu inceleyebilirsiniz.
1 kalıp çamaşır sabununu rendeleyip, bir iki gün boyunca havadar bir yerde tamamen kuru olmasını sağlayın. Ev yapımı sabunlarımda doğal gliserin oranı yüksek olduğu için rendelediğinizde nemli bir yapı olması normal. Sabun zaten yeteri kadar beklemiş ve içi dahil kurumuşsa rendelediğinizde yapışık bir hal almıyorsa bu adımı atlayıp, sabunu rendeledikten sonra diğer adımlara geçebilirsiniz.
Rendelenen sabun iri taneli olduğu için kuruyan rende sabunu robottan geçirdim ve incecik olmasını sağladım.
Rendelenmiş sabunu ve diğer kuru malzemeleri bir kabın içinde karıştırıp üzerine uçucu yağları damlatıp hepsini yeniden karıştırın ve ev yapımı çamaşır makinesi deterjanınız kullanıma hazır.
Çamaşır makinenizin deterjan gözüne yarım çay bardağı kadar ev yapımı çamaşır deterjanı koymanız yeterli. Makinenizin yumuşatıcı gözüne de ev yapımı çamaşır yumuşatıcısı ilave edip makinenizi çalıştırın. Ev yapımı zehirsiz doğal yumuşatıcı tarifime ulaşmak için başlığa tıklayın.
Benim tarafımdan denenip onaylandı. ticari çamaşır deterjanlarını hiç ama hiç aramıyorum artık. Çamaşırlar hem güzel temizleniyor hem de mis gibi kokuyor.

Online sipariş vermek için sitemize erişim sağlayabilirsiniz. https://www.fermentemutfagim.com/





Yorumlar

  1. Ben boraks kullandigimda renkli camasirlari soldurmustu bu deterjanda boyle bir sorun olmuyor mu

    YanıtlaSil
  2. Makinede kullanabilmek için köpük ayarı yapmak gerekir. Bu konuda bir şey söylememişsiniz

    YanıtlaSil
  3. Merhaba. Yazılarınızı ilgiyle takip ediyorum. Çamaşır Makinemde tarifinizden yağlar eksik şekilde uzun müddet kullandım ancak tıkanmaya sebep oldu ve banyoyu su bastı. Acaba bu durum neden kaynaklanmış olabilir ve tekrarlanmaması için nasıl bir önlem alabilirim? Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu tarif ile yapılan deterjan kesinlikle makinede köpürmüyor.

      Sil
  4. Sabun orta ve sert sularda cökelme yapar, ondan dolayi camasir ve bulasik makinasinda kesinlikle sabun kullanilmamali.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

İlgili Diğer Yayınlar

Evde Fermente Sucuk Nasıl Yapılır

Evde sucuk nasıl yapılır Sucuk doğru bir şekilde, yani geleneksel yöntemle yapılırsa fermente bir yiyecektir, probiyotiktir.  Marketten aldığınız en iyi marka sucuğun bile içinde mutlaka raf ömrünü uzatacak koruyucu ve katkı maddeleri maalesef mevcut. Bir daha markete uğradığınızda en güvendiğiniz sucuk markasının içindekiler bölümünü okumanızı tavsiye ediyorum. Koruyucu, renklendirici asit düzenleyici vs... en güvenilir dediğiniz markada, en az 3 kalem katkı maddesi var. İşlenmiş tüm et ürünlerinin sigara kadar kanserojen olduğu dünya sağlık örgütü WHO tarafından duyuruldu.  Artık geleneksel yöntemle kendi sucuğumuzu kendimiz yapıp, bu probiyotik sağlık deposu et ürününden faydalanma zamanıdır diye düşünüp kolları sıvadım.

Rafine Şekersiz, %100 Meyveden ayva Reçeli

Basit karbonhidrattan mümkün olduğunca kaçmayı hayat felsefesi haline getirince  insanın hayatına alternatif ve masum tatlar arayışı giriyor. Özellikle gençler ve çocukların kahvaltı sofrasında alışık oldukları geleneksel reçeller ve çikolata kremalarına alternatif bulmak biraz daha zor olabiliyor.  Ev yapımı nutella tarifimle kahvaltıda çikolatalı fındık kremasına güzel bir alternatif oluşturmuştum, şimdi sıra geldi reçele. Reçel kahvaltıda alışık olduğumuz ve çok zor vaz geçtiğimiz vaz geçmek zorunda kaldığımız bir lezzet,  vazgeçmek zorunda kalmamızın nedeni ise içeriğinin belki %70 yakın kısmının şekerden oluşması. Reçel, meyvelerin şekerle kaynayarak koyu bir kıvama getirilme ve şekerin koruyucu özelliğiyle saklanma şekli. Reçel yaparken iki husus var ki reçeli reçel yapıyor. Bir tanesi reçeli uzun süre saklanabilmesi yani koruyucu madde, diğeri ise reçelin kıvamı yani koyu  olması, su gibi kalmaması. Her ikisini de geleneksel reçellerde şeker sağlıyor. Me...

Fermente Şampuan Hakkında

Fermente Şampuan Hakkında Neden fermente şampuan sorusuna önceki Fermente Kozmetik yazımda değinmiştim. Bu yazının konusu, daha çok fermente şampuanın kullanımı ve diğer şampuanlardan uzak kalmanın gerekliliği üzerine olacak. Marketten aldığınız şampuanların içindeki zararlı kimyasallar neler? Önce bunlara bir bakalım, sonra fermente şampuanın içerik ve kullanımından bahis edelim. Şampuanlar farklı kimyasallar içerebilirler, fakat aşağıda yer alan kimyasallar, marketlerde bulunan tüm şampuanlarda yer alan kimyasallardır. Aqua: Su. En iyi ihtimalle %50'si. Şampuanların içindeki diğer maddelerin seyreltilmesi ve şişeden akabilmesi için. Sodium Laureth Sulfate (SLES): Sülfaktan. Petrolden elde edilen sentetik bir kimyasal. Deterjan etkisi göstermesi ve köpürmesi için temizlik ürünlerine konuyor. Boru hatlarını temizlemek için bulunmuş. Vücuda teması halinde 1-2 dk içinde emilerek kana ve organlarımıza karışır. Saç derisini fazlaca kurutabilir. Beyin v...