22 Nisan 2016 Cuma

Çilekli Probiyotik dondurma


Dondurmanın da probiyotiği mi olur demeyin, evet olur hem de nefis olur.
Kefirli dondurma da diyebiliriz aslında bu probiyotik dondurmaya.
Bu dondurma bildiğiniz gibi değil çocuklarınız iştahla yiyecek siz de onlar yedikçe mutlu olacaksınız.
İçerisinde süt ve şeker olmayan çilekli dondurmamın tarifi  her tür besinin içinde ne kadar çok tüketirsek bizim için o denli önemli ve gerekli.
Kefir en değerli probiyotik kaynaklarından bir tanesi, tabii ki evde mayalamak şartıyla. Marketten alınan pastörize kefirlerden bir fayda beklemek çok yanlış olur çünkü faydası yok. Çiğ sokak sütü tabir ettiğimiz güvenilir sütçüden sütümüzü alıp, iyice kaynatıp kefiri kendimiz mayalayacağız. Kefir günlük hayatımızda beslenmemizin bir parçası olmak zorunda. Evde kefir yapılışı tarifimi okumak için başlığa tıklayınız.
Yıllardır içinde her türlü zararlı kimyasal koruyucu ve katkı maddesi olan  endüstriyel paketli gıda (gıda yazıyorum ama aslından gıdadan çok uzak nesneler hepsi), avuç avuç içtiğimiz her tür antibiyotik, ağrı kesici ve daha pek çok ilaç, rafine un, rafine şekerle, glütenle mahvettiğimiz bağırsaklarımız, bağırsaklarımızda yaşayan milyonlarca yararlı bakteri ve probiyotiklere verdiğimiz zararlar
ve bu yüzden de hepimizin uğraştığı kronik rahatsızlıklar. Migren, alerji, gıda intöleransları, diyabet, obezite, otoimmün hastalıklar ve daha sayamadığım pek çok rahatsızlık. İşte sağlıklı ve probiyotik içeren bir beslenmenin neden gerekli olduğunun yanıtı yukarıdaki bu iki cümlede gizli.   Bu gidişata dur demenin tek yolu var. Beslenmemizden sağlıksız olan "sözde gıdaları" tamamen çıkartıp, yerine sağlıklı, geleneksel gerçek gıdayı koymak, fermente edilmiş probiyotik besinlerle beslenmek. Bol bol probiyotik almak.
Yıllardır yediğimiz sunni, sentetik  "sözde gıda" yüzünden hücrelerimiz ve bağırsaklarımızda probiyotik bakterilerimiz aç kaldı ve öldü. Ölen faydalı bakterilerin yerine meydanı boş bulan bize zararlı mantar ve bakteriler çoğaldı ve bizi hasta ettiler.  Normal sağlıklı bir bağırsakta yararlı bakteriler ile zararlı mikrop ve mantarlar birlikte bulunur ama yararlı olanlar ortamda  hakimiyet kurdukları için zararlı mantar ve mikroplar çoğalarak ortamda yaşayamazlar. Biz bir takım haslıkların pençesine düşmüşsek o zaman bağırsaklarımızda çok fazla yararlı bakterinin kaldığından söz edilemez.
Artık gerçekten doymanın zamanı geldi. Hücrelerimizi gerçek besinle beslemek ve bağırsaklarımızda probiyotikleri yeniden güçlendirmek ve çoğaltmak bizim elimizde. Çok zor değil inanın.
Gerçek gıda ile beslenmeye başladığınızda bir şey fark ediyorsunuz, gerçek gıdanın tadı çok leziz ve gerçekten de doyurucu. Gerçek gıda ile tanışınca bunca zaman yediğimiz o saçma sapan sağlıksız yiyeceklere hayıflanmadan edemiyor insan.
Rafine şekeri mutfağımızdan çıkarttığımızdan bu yana ben ve ailemin yaşadığı değişim inanılmaz. İlk söyleyeceğim damak tadımızın artık son derece hassaslaştığı ve her tadı çok daha fazla aldığımız olacak. Şekeri artık hiçbirimizin bünyesi tolere edemiyor. Şeker artık bize dokunuyor. Şekerli bir şey yemeye kalkarsak, kimimizin başı ağrıyor, kimimizin miğdesi bulanıyor, bir başkası bağırsak problemleri çekiyor. Yani hani genelde hepimizin zihniyetinde bir ödül mekanizması vardır ya, "yani kırk yılın başında  dilim pasta yiyelim kendimizi ödüllendirelim" diye düşünürüz. İşte aslında o ödül değil  bizim için, artık büyük bir ceza.
Tabi mutfağımızdan sadece şekeri çıkartmadık, rafine un, çiçek yağı, margarin, patates, pirinç liste o kadar uzun ki. Anlaşıldı bu konu yine başka bir yazının konusu olmaya başladı o yüzden kısa geçip tarifi yayınlamaya başlıyorum.

Çilekli probiyotik dondurma tarifi

Malzemeler;



Yapılışı,

Mevsiminde aldığınız tatlı ve kokulu çilekleri ayıklayıp yıkayın ve dondurucuda dondurun.
Kefir yapın. Evde kefir yapılışı tarifim için başlığa tıklayın. Hazır kefir kullanmayın çünkü probiyotik değeri yok.
Dondurulmuş çilekleri robota ya da yine smoothie blendere alın. Makineyi döndürmeye yetecek kadar kefir ekleyin. Karışımın kıvamını kefir ile ayarlayın.
Karışıma damak tadınıza göre bal ve vanilya özütünü ilave edin. Vanilya özütü tarifim için başlığa tıklayınız.Vanilya özütü yerine vanilya çekirdekleri de kullanabilirsiniz. Tekrar karıştırın. Ağzı kapaklı bir saklama kabına alın tekrar dondurun. Dondurmanız sertleşince servis edin.
Notlar;
Bal yerine pekmez de kullanabilirsiniz.
Çilek yerine kara dut, yaban mersini, böğürtlen, frambuaz, vişne, kiraz, şeftali, kayısı gibi istenilen mevsim meyvesi de aynı şekilde dondurularak kullanılabilir.
Afiyet olsun.
Muzlu ve kakaolu şekersiz ev yapımı dondurma tarifi için Ev yapımı gerçek dondurma başlığına tıklayınız.

Online sipariş vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. 
https://www.fermentemutfagim.com/


7 yorum:

  1. Kesinlikle süper bir tarif.Ben içine bir adet de muz koydum kıvam için.İzninizle hesabımda paylaşmak isterim.

    YanıtlaSil
  2. Deneyeceğim, teşekkürler tarif için...

    YanıtlaSil
  3. Ev yapimi yogurtun suyu ile olur mu acaba ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ekşi olur, cıvık olur. sonuçta su eklemiş olursunuz.

      Sil
  4. yoğurt suyuyla değilde yoğurtla denediniz mi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Süzme yoğurt olabilir ekşi olmaması ve daha kaymaksı olması açısından. Yoğurt suyuyla olmaz zaten. Koyu kıvamlı ayran olabilir.

      Sil
  5. Merhaba tarifinizi buzluga koydugunuzda yarim saatte bir karistirmanizi oneririm. Kivami ve servisi daha kolay olur.

    YanıtlaSil