25 Şubat 2016 Perşembe

Ev Yapımı Zehirsiz Çamaşır Yumuşatıcı ve Yüzey Temizleyici


Artık evimize zararlı kimyasalları sokmuyoruz. Markette raf ömrü olan her ürünün içinde koruyucu kimyasalların olduğunu biliyoruz. "ona gelene kadar daha neler var" asla demiyoruz çünkü ona geldi artık bizim için.
Mutfağımızda, evimizde, banyo tuvalette, bulaşık ve çamaşır yıkamada doğal temizlik formülleri bulmak hiç de zor değil. 

Temizlik alanında yardımcı olacak ana temizlik maddelerimizin listesi

Karbonat,
Limon tuzu,

Ev yapımı limon  sirkesi, ve ya ev yapımı elma sirkesi,
Doğal Arap sabunu,
Doğal ev yapımı zeytinyağlı sabun,
Boraks,
Esansiyel uçucu yağlar.


Bu malzemelerin çeşitli kombinasyonlarını hazırlayarak evimizin her yerinde temizlik sorununu çözmek mümkün. 
Daha önce bulaşık ve çamaşır makinesi deterjanı tarifi yazmıştım. Bulaşık ve çamaşır makinesinde kimyasalsız temizlik yazıma tıklayabilirsiniz.
Bizim yapacağımız doğal yumuşatıcıya geçmeden önce marketteki yumuşatıcaların içeriğine göz atalım isterseniz.

Market yumuşatıcısı içeriği

  • "Katyonik aktif: Bkz. Sürfaktan. Çamaşırı yumuşatan aktif madde. Pozitif yüklü iyonları sayesinde, kumaşların çoğunun üzerinde oluşan negatif yüklü bölgelere doğru çekilir. Bu bölgelere tutunarak, kumaşa daha yumuşak bir his verir.
  • Benzoisithiazolinone: Doğru yazımı bu: Benzisothiazolinone. Antibakteriyel koruyucu. Cildi tahriş eder. Bağışıklık sistemine zarar verir.
  • Parfüm: Petrol türevi sentetik kokular, alerjiye, bağışıklık sisteminin zarar görmesine, baş ağrısı ve baş dönmesine yol açabilir; solunum yollarını tahriş edebilir. Genellikle içinde yüksek miktarda ftalat bulunur.
  • Benzyl Salicylate: Benzil salisilat. Parfüm maddesi. Alerji ve kontakt dermatitle ilişkilendirilmiştir. Bağışıklık ve endokrin sistemine zarar verebilir.
  • Coumarin: Kumarin. Bazı bitkilerde bulunan, sentetik olarak da üretilen parfüm maddesi. Yeni kesilmiş ot gibi kokar. Alerji ve kontakt dermatitle ilişkilendirilmiştir. Bağışıklık sistemine zararlıdır. Düşük derecede kanserojen olabilir.
  • Hexyl Cinnamal: Heksil sinnamal. Parfüm maddesi. Papatya yağında bulunduğu gibi, sentetik olarak da üretilir. Alerjik tepkilerle ilişkilendirilmiştir.
  • Butylphenyl Methylpropional: Butilfenil metilpropional. Lilial adıyla da bilinen sentetik parfüm maddesi. Alerji ve kontakt dermatitle ilişkilendirilmiştir. Biyobirikimlidir. Endokrin sistemine zarar verebilir."
                                                                                                                            Alıntı:zehirsizev.



Ev yapımı doğal yumuşatıcı için malzemeler

Ev yapımı limon sirkesi 1 su bardağı,
İçme suyu,
Ağzı kapaklı cam şişe.

1.5 lt lik şişe için yukarıdaki miktarda malzeme yeterli oluyor. Siz kendi şişenizin boyutuna göre malzemeyi azaltıp çoğaltabilirsiniz. 
Ev yapımı limon sirkesini  cam şişeye boşaltıp üzerine içme suyu doldurun ve 5-6 damla esansiyel limon yağı damlatın. Mis kokulu doğal yumuşatıcınız hazır.O kadar güzel bir rengi ve kokusu var ki limonata gibi görünüyor.
Şimdi bu karışımı isterseniz beyaz çamaşırları yıkarken de makinenize biraz dökebilirsiniz, çünkü limon sirkesi beyazlarda çok etkili temizlik sağlıyor.
Ayrıca bu karışımın bir kullanım alanı daha var o da yüzey temizleyici olarak kullanılması. Yerleri sileceğiniz suya bu karışımdan yarım bardak ve biraz da doğal arap sabunu eklemeniz kafi.

Online sipariş vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. 
https://www.fermentemutfagim.com/



6 yorum:

  1. (klavyem bozuk, o sebple bazı arfler basmıyor, umarım anlaşılablr) aslınd bu yumuşatıcı dedkler şeyn, koku vermes dışında br yumuşatıcı özellğ de yok. mesele koku ıse, annemın ben kucukken beyaz sabunla yıkadığı o mıs ıbı melısa kokan çamaşırları sertte olsa ıymeyı yeğlerım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ama benim tarifimde bahsi geçen yumuşatıcı gerçekten yumuşatıyor. Koku vermiyor tabi kimyasallar gibi değil çünkü, içinde parfüm yok.

      Sil
  2. Sert havluyla yüzü 1 kez silince yumusuyor neden yumusatici gibi kanserojen toksik kirletici birsey kullanayim zaten suda cok zehirli klor var o bile yeter hijyen icin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kullanmayın tabi, biz de onu diyoruz ve doğal bir alternatif sunuyoruz.

      Sil
    2. Kullanmıyorum ama havlular kotu hakkatten gliserin koysak yumuşatıcı gozune sulandirilmis limon sirkesiyle daha iyi olur gibime geliyor ne dersiniz

      Sil
  3. Istegramda hesabiniz varmı ordan takip etmek istiyorum sizi

    YanıtlaSil