11 Şubat 2016 Perşembe

Bulaşık ve Çamaşır Makinesinde Kimyasalsız Temizlik


Sağlıklı beslenmeye başlayınca mutfağı rafine şeker, rafine un, paketli market gıdalarından temizleyip gözümü hemen kişisel temizlik ve genel temizlik ürünlerine diktim.

Kişisel temizlik için banyoda kullandığım kimyasalsız temizlik ile ilgili olarak Doğal sabunlardan faydalanmak için banyoda kimyasal kullanmayın yazımda paylaşmıştım. Üzerine tıklayarak okunabilir. Bunun dışında diş macunu yerine bulduğum doğal çözüm de Ev yapımı killi diş macunu başlığına tıklayınız.
Öncelikle elde bulaşık yıkamak, mutfak ve evin genel temizliği için Arap sabunu kullanmaya başladım, sonrasında Arap sabununu da kendim yapmaya başladım. Arap sabunu yapılışını anlattığım Evde Arap sabunu yaptım yazımı okuyabilirsiniz.

Çamaşır makinesi için kullandığım doğal temizlik ürünleri

Çamaşır makinesi beni hiç üzmedi. Bir kaç şey denedim ama şua an çamaşır sodası ve sabun cevizi kullanıyorum. Sabun cevizini netten aldım. Bir çok forumda hakkında pek çok bilgi okudum ve sipariş verdim. Güya pek çok temizlik alanında kullanılıyormuş ben hepsini denedim ancak sadece çamaşır makinesinde kullanımından memnun kaldım. Yer silmede Arap sabunu en iyi çözüm bence. Silme kovasına bir kaç damla çay ağacı yağı ve yine yarım bardak kadar ilave ettiğim ev yapımı elma sirkesi yeterli oluyor. Sabun cevizi benim  bulaşık makinemde sonuç vermedi maalesef. Sıvı sabun olarak da memnun kalmadım ve bunun üzerine kendi sıvı sabunumu da kendim yaptım. Evde yaptığım evde  sıvı sabun yapılışı için tıklayınız.
Çamaşır makinesinde ne kullandığımı ayrıntılarıyla yazmak istiyorum. Sabun cevizini almasanız da bence olur, çok fark edeceğini sanmıyorum ama kesin bir şey de diyemem çünkü ben sabun cevizini çamaşır makinesinde hep kullanıyorum.  Eğer alırsanız gelen yarım kilo aylarca gidiyor onu söylemeliyim. Bir çorap tekinin içine koyduğum sabun cevizleri çamaşır makinesinin hep içinde duruyor. Sabun cevizleri 4-5 yıkamada bir yenileriyle değiştiriliyor. Her yıkamada deterjan gözüne bir yemek kaşığı çamaşır sodası ekliyorum o kadar. Çamaşır sodasının içine aynı oranda boraks da karıştırılabilir. Yumuşatıcı da tabi deterjanla birlikte çoktan çöpe  gitti. Şu an kullandığım yumuşatıcımdan çok memnunum. Yapılışı hem pratik hem de sonuç çok iyi. Eski yumuşatıcı kutusunun 1/4 üne kendi yaptığım ev yapımı elma sirkesini koyuyorum ve üzerine ağzına kadar su ilave ediyorum. Sonra içine istediğim esansiyel yağdan 1-2 ml kadar ekleyince işlem tamam. Lavanta, menekşe ya da gül esansiyel yağlarından bir tanesini seçiyorum. Siz de aktardan istediğiniz güzel kokulu esansiyel yağı seçebilirsiniz.  Çamaşır makinesinde bu malzemelerle her zaman çok iyi sonuç alıyorum. Hem temiz, hem yumuşak, hem de güzel kokulu çamaşırlar çıkıyor makineden. Henüz hiçbir çamaşırda sorun yaşamadım. Bazen lekeli çamaşırları özellikle gözlemliyorum ve tertemiz olduklarını görüyorum.

Bulaşık makinesiyle ,deterjansız anlaşma, sağlamamız bu kadar kolay olmadı. Belki benim makinemden kaynaklanıyordur bilemiyorum ama denemediğim hiçbir şey kalmadı. Arap sabunu ile başladım denemelere ve sırasıyla sabun cevizi, kül suyu, sirke karbonat, limon tuzunu denedim. Bazen bunların bir kaç tanesinin bir arada kullandım ama her seferinde bulanık buğulu bulaşıklar ardından tekrar deterjana dönerek aynı kısır döngüyü yaşadım.  İnternette dönen klasik boraks ile yapılan tarif dışında her şeyi denedim. Sonunda ben de o tarife geçtim ve şu an makinem nihayet bulaşıkları  sorunsuz yıkıyor. Benim makinem bile yıkıyorsa sizinki de yıkar bence.

Bulaşık makinesi deterjanı tarifi;

Yarım kilo boraks,
Yarım kilo limon tuzu,
Yarım kilo karbonat.


Tüm malzemeyi karıştırıp makinenin deterjan gözünü bu karışımla dolduruyorum.  Makinenin kaşıklığının içine  kesilmiş yarım limon koyup onu da arada bir değiştiriyorum. Limon sıkılmış olsa da olur fark etmez. Makinenin tuz bölümüne salamura tuzu ya da kaya tuzu, parlatıcı bölümüne de yine kendi yaptığım ev yapımı elma sirkesini dolduruyorum.

Neden ısrarla her alanda kendi yaptığım fermente sirkeleri kullanıyorum diye soracak olursanız, hemen açıklayayım. Marketten alınan ve üzerinde sirke yazan o sıvılar aslında sirke değil asittir. Sirke olması için fermantasyon aşamasına tabi tutulması gerekir ve bu süre de en az 45 gündür. Yani sirke aslında canlıdır ve sürekli fermente olmaya devam eder. . Bu sürenin sonunda sirke süzülür ve artık dilerseniz kullanmaya başlayabilir ya da dilerseniz süzülen sirkeyi daha fazla bekletilip daha da değerli bir hale getirebilirsiniz. Sirke ne kadar çok bekletilirse o oranda değeri ve lezzeti artar. Markette bazı sirkelerin üzerinde de fermente elma sirkesi yazar. Bunlar da yine asetik asit ve koruyucu kimyasal maddeler eklenerek 24 saat gibi kısa bir sürede sözde fermente edilen sirkelerdir, yani asitlerdir. Evde sirke yapılışı yazımı okuyabilirsiniz.

Çamaşır, bulaşık ve ev temizliğini zehirli kimyasal kullanmadan da yapmak mümkün, basit ve çok daha ucuz gördüğünüz gibi. Unutmayın giysilerimiz derimize temas ediyor, onlara kimyasal bulaşırsa bize de bulaşır. Tabak kaşıklara bulaşan deterjanları zaten azar azar yemiş oluyoruz. Evimizin temizliğinde kimyasal madde ve çamaşır suyu kullanırsak yine zararları bize fazlasıyla dokunuyor. Mutfağımızdan ve evimizden tüm kimyasalları arındırıp doğal temizliğe geçmek bize uzun vadede pek çok şey kazandırır, ben faydalarını görmeye başladım bile.

Online sipariş vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. https://www.fermentemutfagim.com/

13 yorum:

  1. Ben de yaptigim sabunlardan sonra genel temizlik icin arastirmalar yapmaya basladim. Hemen her yerde tavsiye edilen maddeler;

    Borax;
    Camasir sodasi;
    Karbonat;
    Sirke; ve
    Limon tuzu.

    Bunlara ek olarak tavsiye edeceginiz bir madde var mi camasir/bulasik/ev temizligi icin?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arap sabununu da kullanın. Elde bulaşık, yer silme ve mutfak temizliğinde çok başarıcı ve yağ sökücü.

      Sil
  2. Bende yılardır kimyasallarla mücadele içindeyim elimden geldiğince.Üç yıldır çamaşır makinamda sabun tozu kullaniyorum.Bunu satın alıyorum ve pahalıya geliyor.Bundan sonra sizin tarifinizi uygulayacağım.Paylaşımlarınız çok faydalı tşk ediyorum.

    YanıtlaSil
  3. Ben sabun cevizini çamaşırda kullanıyorum ama özellikle yer silmede de kullanıyorum. Karınca gelmesini önlüyor. Bulaşık makinasında deterjan gözünü iri tuz ile dolduruyorum, 1 tatlı kaşığı limon tuzu ilave ediyorum. Parlatıcı olarak elma sirkesi kullanıyorum. Bol miktarda (3-4 adet) sıkılmış limon kabuğunu makina içine dağıtıyorum.Sonuçtan memnunum.

    YanıtlaSil
  4. Sabun cevizi çok gereksiz ve etkisiz bence. Camasir icin sadede camasir sodasi yeter

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Camasir sodasini ne kadar ekliyorsunuz makinrye baska birsey eklemiyoruz degil mi ?

      Sil
  5. Ben etimatik de kullanıyorum. Biraz sert çıkıyor çamaşırlar ama bu sorunu da sirkeyle çözebiliriz

    YanıtlaSil
  6. boraksın makinelerde yıkanan eşyaların üzerinde kalması gibi bir durum söz konusu değil ;değil mi?

    YanıtlaSil