30 Ocak 2016 Cumartesi

Evde Arap Sabunu Yaptım


Abarttığımı düşünüyorsanız, yazımı okuyunca düşünceniz değişecek emin olun.
Evden tüm kimyasal temizlik maddelerini atmaya kalkınca karşıma kocaman bir sorun ve soru çıktı "peki bunların yerine ne kullanacağım?". 
Piyasada organik bir o kadar da astronomik fiyata deterjanlar, kimyasal olmadığını savunan, ne menem olduğu belli olmayan pazarlamaya yönelik network marketing ürünler ve benzerlerini buldum. Tabi hepsini bir kalemde es geçerek elimde doğal neler var onlara baktım.

Yıllardır kullanıla gelen doğal temizlik ürünü Arap sabununu güvenle pek çok temizlikte kullanabileceğime karar verdim ve hemen marketten bir kaç marka alıp kullanmaya başladım. Mutfakta bulaşık deterjanı olarak, yer silerken vs kullanmak üzere aldığım Arap sabunlarının en güvenli ve doğal temizlik ürünü olduğu kanaatindeydim. 
Bu arada zeytinyağlı doğal sabun arayışlarım ve doğal sabunu kendim nasıl yapabilirim araştırmalarım da son hızla devam ediyordu. Bu bağlamda bazı sabun üreticileriyle de telefonda görüşmeler yapıyordum ki, Arap sabunlarıyla ilgili acı gerçeği böylece öğrenmiş ve netten de doğrulatmış oldum. 

Maalesef geçmişten gelen Arap sabunu kültürü yerini koruyamamış. Artık Arap sabunları atık yağlardan, yani yanmış kanserojen yağlardan imal ediliyor. Yanmış yağdan gelen kötü kokuyu kamufle etmek için de
içine bol miktarda parfüm ekleniyor.
Arap sabunu en basit ve en doğal sabundur aslında. İçerisinde olması gereken sadece ayçiçek yağı ve Potasyum Hidroksit. Bu ikisinin karışımıyla sıvı jelimsi bir sabun olan Arap sabunu elde edilir.


Çağımız maalesef az maliyetle çok kazanç çağı olduğu için ve insan sağlığının hiçe sayılması da moda bir yaklaşım olduğu için bu kadar basit bir sabuna bile hile karıştırmak doğal sayılabilir. Arap sabununun da hilesi yanmış yağ, atık yağ kullanmaktır. Piyasada çiğ yağdan yapılan sabun bulmak oldukça zor.
Sabun yapımını araştırırken Arap sabunu yapılışını da araştırdım ama ne hikmetse bu sabun hakkında bir tarife rastlayamadım. Sabun yapanlara sorduğumda ise "sabunlaşmamış sertleşmemiş her başarısız sabun Arap sabunudur" gibi manidar sözler duydum. Elimdeki tek bilgi kalıp sabun yaparken kullanılan Sodyum hidroksit yerine Arap sabunu yaparken Potasyum Hidroksit   kullanıldığı oldu. Bunun dışında işe yarar bir bilgi ve tarif bulamadım. Ben de bu bilgiyle kendi tarifimi oluşturdum ve ilk denememi yaptım. Tesadüf mü bilmiyorum ama ilk denemem başarılı oldu, sonrasında yine Arap sabunu yapmaya devam ettim ve bir kaç aydır da sadece kendi yaptığım Arap sabununu kullanıyorum.


Kendi yaptığım Arap sabununun içeriği

İçme suyu, toplam yağ miktarına göre oran 0.38
Potasyum Hidroksit, kullanılan ayçiçek yağının miktarına göre sabunlaşma değeri 0.136

Malzeme bu kadar az ve basit gibi görünebilir ancak daha önce kalıp sabun yapmamış, sabun yapımını bilmeyen, okumayan denemeyen hiç kimse arap sabunu yapamaz ve başarılı olamaz. Arap sabununu tutturmak kalıp sabundan daha zor ve zaman alıcı bir iş bunu belirmek isterim. 
Facebook sayfamdan sürekli bu konu ile ilgili soru aldığım için buradan da yazmak isterim. Kek yapar gibi azıcık ondan, azıcık bundan ekleyerek sabun yapılamaz.
Yağların sabunlaşma ve kostik değerlerini bilmek yapacağınız sabun miktarına göre formül hazırlamak gerekir öncelikle.
Arap sabunu yapımı yaklaşık iki-üç gün sürüyor. Bir çırpıda olan bir sabun değil.
Sabır gerekiyor ve bu süre zarfında sabunlaşmamış potasyum hidroksitin olası zararları sürüyor tabi. Yani arap sabunu yaparken güvenlik önlemlerini de iyi almanız gerekmekte.
Çiçek yağın sabunlaşma değeri  0.136  göre hesapladığım potasyum hidroksit ve yine kullanılan yağ miktarının ölçüsüne göre hesapladığım 0.38 oranında içme suyunu çubuk blender ile 3 gün boyunca aralıklı olarak karıştırarak elde ediyorum arap sabununu. İlk gün yarım sat aralıklarla karıştırıp, sonraki günlerde günde bir kaç kez karıştırarak. Sabunlaşma olunca da 10 gün kadar kendi kabında ağzını vidalamadan hava alacak şekilde kapatıp bekletiyorum. 
Kendi Arap sabunumu üretmek ve onu temizlikte kullanmak biraz gurur verici bir deneyim oldu. Fark ettiğim değişiklik ise ellerimin önceden olduğu gibi kurumadığı. 
Mutfakta elde yıkama bulaşık deterjanı yerine, ev silerken, genel temizlikte ve daha pek çok alanda kendi yaptığım Arap sabununu kullanıyorum. Rengi neredeyse beyaz, satın aldıklarım gibi karamela renginde değil. Sanırım ticari Arap sabunları atık yağ ile yapıldığı için renkleri öyle.
Köpürmesi de yağ temizleme gücü de gayet iyi. Ayrıca PH derecesini de ölçtüm ve 9 çıktı.
Denemek isteyenler için  bir kaç püf noktasına değinmek istiyorum. Dediğim gibi arap sabunu tarifini ben kalıp sabun tarifinden uyarladım. Evde doğal sabun yapılışı tariflerine ulaşmak için başlığın üzerine tıklayınız lütfen. Tarif 1 ve tarif 2 yi yağ olarak ayçiçek yağını kullanarak tüm oranlara sadık kalarak ve sodyum yerine potasyum hidroksit ekleyerek arap sabununu yapabilirsiniz.. Tüm yapılış aşamalarını birebir tatbik ediniz. Sabunlaşma çok fazla olmuyor ben mutfakta kapaklı kavanozda bir gün beklettikten sonra sabunu yeniden blenderla karıştırdım. Sonra yine 1 gün  beklettim ve sonuç başarılı oldu. Diğer kalıp sabun yaparken 4 hafta kuruma süresi var ama arap sabunu için böyle bir ihtiyaç olmuyor. Ben bir hafta beklettikten sonra kullanmaya başladım.

Online sipariş vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. https://www.fermentemutfagim.com/




42 yorum:

  1. Ayçiçekleri tamamen gdo lu. Zeytinyağından arap sabunu yapılabilir mi?
    Teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zeytinyağlı arap sabunu tarifim de var blogda.

      Sil
    2. Ayçiçeklerinin GDO lu olması sorun teşkil eder mi? Sonuçta sabun yapacağız çok sıkıntı olur mu? Zeytinyağı çok önemli banyo sabunu için kullanıyoruz birde arap sabunu için kullanırsak maya maliyetli olur?

      Sil
  2. Muhafaza sureai ortalama ne kadar zahmetli bir is neticede bi yapip bir sene kullanmak mumkun olur mu sizce

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bozulacağını sanmıyorum. Sabun sonuçta. Bu zamana kadar sabunun bozulduğunu duymadım hiç :)

      Sil
  3. 9 ph biraz fazla değil mi? Cilt ph ına uyumsuz gibi, cildin ph ı 5.5 sonuçta.

    YanıtlaSil
  4. Biraz tuhaf bir soru olabilir ama arap sabunu temizlikte nasıl kullanılıyor? Yerler yüzeyler silindikten sonra durulama mı yapmak gerekiyor ? Ne miktarda kullanmak gerekiyor. Sipariş vermek istiyorumda o uüzden soruyorum.

    YanıtlaSil
  5. sipariş vermek için mail attım ama cevap alamadım ürün siparişlerimi nasıl vericem fiyatları nerden görüntüleyebilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gelen tüm mailleri yanıtladım. ferdadurusu@gmail.com adresinden ulaşmışsanız yanıtlamışımdır. Facebook sayfamızın mesaj bölümünden de ulaşmanız mümkün bu arada.

      Sil
  6. İyi akşamlar. Tesadüfen bu sayfayı buldum ve hem merakla hem de mutlulukla okudum.Diger sabun yapılışlarıni tıklayıp okuma fırsatı yaratmadan size sormak istediğim soruyu sorayim dedim.Potasyum hidroksit i nereden temin edebilirim.H emen Arap sabunu yapmak istiyorum.Cok ozendim.Cunku ben bir Arap sabunu tutkunuyum.Ancak marketlerden aldığımız sabunların bu denli zararlı olduğunu bilmiyordum.Bu yararlı paylaşımınız icin çok teşekkür ediyorum...

    YanıtlaSil
  7. Merhaba,

    Bende potasyum hidroksit'i nerden bulabileceğimizi merak ediyorum ?? Cevaplarsanız çok sevinirim.

    YanıtlaSil
  8. Ferda hanım merhaba, arap sabununu yaparken sürekli pişirerek mi yoksa soğuk olarak mı karıştırıyorsunuz? Yabancı videolardan izlediğim kadarıyla elektrikli tencerede ve düşük sıcaklıkta pişirerek yapıyorlar galiba. İngilizce bilmediğim için o videoları anlayamıyorum o yüzden sizin de görüşünüzü almak istedim. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tum sabunlarımda yalnızca soguk pres yöntemi kullanıyorum zaten tarifte de açıkca yazmakta.

      Sil
    2. Sadece katı sabunlarınızda soğuk yöntemi kullandığınız gibi yanlış bir algıya kapılmıştım :) Zaman ayırıp yanıtladığınız için teşekkür ediyorum. İyi çalışmalar.

      Sil
  9. Potasyum hidrokait zararli deniliyor bu konuda ne diyorsunuz ferda hanim http://www.zararlar.com/potasyum-hidroksit-zararlari.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sabunun yapımında potasyum hidroksit ya da sodyum hidroksit eklemezseniz sabunlaşma olmaz. Eklenen yağlar nasıl ki yağ olarak kalmaz ve sonuçta sabuna dönüşürse eklenen kostik de kostik olarak bir gram bile kalmaz. Yağ ve kostik kimyasal reaksiyonla sabuna dönüşür.
      Bunu sağlamak için yani yapılan sabunda 1 gr bile kostik kalmamsı için yağların sabunlaşma değerine göre gramla hesaplanarak kostik eklenmeli ve 1 gr ölçüyü bile kaçırmamalı.
      Tek başına sodyum ya da potasyum hidroksit evet zararlıdır. ancak sabuna dönüştüğünde artık kostik değil sabundur.

      Sil
  10. Merhabalar,eğer ahaliyi ikna edebilirsem sabun yapacağım.5 kişilik bir aileye kaç lt sabun bir yıl boyunca gider?Yazın yüksek miktarda yapıp yıl boyunca kullanmak istiyorum.

    YanıtlaSil
  11. Hayırlı günler. Bu güzel paylaşım için çok teşekkür ediyorum. Ben de evde kullanabileceğim Arap sabununu yapmak istiyorum yalnız örneğin bir litre sabun yapmak işin kaç litre su yağ ve potastum hidroksit gerek anlayamadım? Yardımcı olursnız sevinirim teşekkürler

    YanıtlaSil
  12. Sabun yapımı maalesef kek tarifi gibi olmuyor. Biraz kimya bilgisi gerekiyor.

    YanıtlaSil
  13. Merhabalar.uzun zamandır araştırıyorum ben de doğal deterjanları. En net bilgi burada buldum. Teşekkürker öncelikle. Ben Verdiğiniz oranlarla ilgili soracaktı. 0.38 v.s. anlayamadım pek..

    YanıtlaSil
  14. MERHABALAR; EVDE KİMYASALA KARŞI ÇIKAN CİLT ALERJİLERİ NEDENİ İLE EV YAPIMI SABUNA KARAR VERDİM. MALZEMELERİ ALDIM. SADECE ŞU DİKKATİMİ ÇEKTİ ARAP SABUNU YAPARKEN POTASYUM HİDROKSİT; DİĞER SABUNLARI YAPARKEN DE SODYUM HİDROKSİT Mİ KULLANILIYOR. BİR KOSTİK İLE HEM ARAP SABUNU HEM KALIP SABUN YAPILAMAZ MI?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katı sabunlar için NaOH
      Arap sabunu için KOH
      Bir kostik kullanarak farklı ürünler elde etmeye çalışmak tuz ile şekerli su elde etmeye çalışmak gibi olur çünkü onları o hale getiren kimyasal formülleri farklı.

      Sil
  15. Merhaba Benim sorum bambaşka. PH ölçümünü nasıl yapıyorsunuz. Bu cihazı nereden bulabilirim. Sevgiler

    YanıtlaSil
  16. Merhaba ben hiç sabun yapmadım ama arap Sabunu yapmak istiyorum .Fakat öyle bi ölçüler ve değişik terimler kullanmissiniz ki anlayamadım. Hiç bilmeyenlerinde anlayacağı gibi biraz daha yalın bir dille anlamanızı rica ediyorum mümkünse

    YanıtlaSil
  17. Merhaba,

    Verdiğiniz oranla göre şu şekilde bir hesap çıkıyor 1000 gram ayçiçek ayğı için. Doğru mudur?

    ayçiçek yağı 1000 gram
    içme suyu 380 gram
    potasyum hidroksit 136 gram

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de burada takıldım Ferda hnm size niye cevap vermemiş acaba.Bence su ile kostiğin su içindeki ölçüsü öncelikli olarak lazım.Sonra da ne kadar yağa ne öçüde bu çözeltiden eklenecek.Ferda hanım bize böyle bir ölçü verirse çok faydalı olacak.Teşekkürler şimdiden...

      Sil
  18. Tarif için çok teşekkürler ilk defa yaptım ve harika oldu bugün üçüncü günü tam kıvamında yine de yedi gün daha bekleyeceğim kullanmak için ilk defa da tutturmamda eczacı olmam ve oranlara, analitik kimyaya aşina olmam yardımcı olmuş olabilir
    Tam oranlar için tekrar teşekkürler

    YanıtlaSil
  19. Potasyum hidroksit de bir kimyasal değil mi?Zararsız mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii ki kimyasal ve tek başınakullanılırsada solunması zararlıdır. Sabun yapımında kullanılan kaoh ya da naoh sabunlaşma sonucunda sabuna dönüşür . Doğru oranlarda kullanılarak elde edilen sabunda ise bu kimyasallar son üründe 1 gr bile kalmazlar. tıpkı yağın sabunlaşmada sabuna dönüşmesi gibi yağ olarak kalmadığı gibi. Yağı sabun yapan bu kimyasaldır.

      Sil
  20. Merhaba. Atık yağı Arap sabunu yaparken kullanma fikri bana kötü gelmedi. Zira işlem sonucunda yağliktan çıkıp sabuna dönüşüyor ve bununla da ten temizliği değil, lavabo banyo temizliği yapılacak. Onun için ayçiçek gdolu,zeytinyağlı yapalım da biraz saçma :) hele ki kızartma yağlarını lavaboya dökmememiz gerekiyorsa biriktirip bundan ev temizliği için Arap sabunu yapma fikri ise mükemmel bir dönüşüm fikri :)
    Benim sorum şu ki ferda hanım, atık kızartma yağlarının sabunlasma değeri aynı mı kalır?

    YanıtlaSil
  21. Butun sabunlari sabun yapan Potasyum Hidroksit yada Lye (kül suyu). Bu bir kimyasal madde ve külün liç edilmesinden ortaya çikariliyor ve bunsuz sabun yapilamaz. Evde yapildiginda yagin kalitesini kontrol edebilirsin. Dogal tarafi kullandigin yagin kalitesinden geliyor. Arap sabunuyla biz halı kilim yıkardık kucukken, ve ellerin derisi hala yumusak kalirdi.

    YanıtlaSil
  22. merhabalar, ayçiçek yağının miktarına göre sabunlaşma değerini 0.136 olarak vermişsiniz fakat verdiğiniz değer NaOH için olmalı KOH için değil. yabancı kaynakları da inceledim ben mi hatalıyım diye.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız. Ben de aynı şeyi farkettim ve buna göre formülleri hesaplayarak yaptım. Neden bu kadar zor bunları paylaşmak anlayamıyorum. Formüller ve oranlar verildikten sonra herkes yapabilir. Ben yaptım ve oldu.

      Sil
  23. Merhaba ferda Hanım ikinci kez arap sabunu yaptım ph çok yüksek 14 çıktı bunu nasıl dusurebiliirm ilk denememde ph 7 çıkmıştı

    YanıtlaSil
  24. Yalnız dikkat ph 5,5 bilemedin 6 olmalı aksi takdirde cildiniz kurur kıvrıklaşır ve cilt hastalıklarına açık olur Cilt asit karakterlidir Merak eden google dan araştırıversin

    YanıtlaSil
  25. Selam, bahsettiginiz potasyum hidroksit bildigimiz kostik degil mi? Dogal sabun yapiyorsunuz zannediyordum

    YanıtlaSil
  26. Merhaba, ben ölçüleri tam olarak anlamadım mesela 0.38 ne kadar katacağız miktarı olarak..Ben de projem icin yapmak istiyorum bu konuda yardımcı olabilir misiniz?

    YanıtlaSil
  27. merhaba acaba kullandığımız potasyum hidrooksit ne kadar süre beklemeli katı sabundaki gibi 6 haftalık bir süreci var mı

    YanıtlaSil