Ana içeriğe atla

Evde Sıvı Sabun Yapılışı


Kişisel temizlikte ve ev içi temizliğinde kullandığımız ticari ürünlerinin tamamının maalesef insan sağlığına ve cilde zararlı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış birçok kimyasallarla dolu.


Evimizde sadece, sağlıksız, paket gıdaları, GDO lu, hazır gıdaları tüketmeyerek ve bunların yerine sağlıklı, doğal, ev yapımı gıdaları tüketerek sağlığımıza kavuşamayız. Çünkü evimizi ve bedenimizi temizlerken kullandığımız zararlı kimyasal maddeler derimiz tarafından emilip kanımıza karışır, bizi zehirlemeye devam ederler. 



Tıpkı bağırsağımızda yaşayan ve bağırsak floramızı oluşturan yararlı bakteriler gibi cildimizde de bakteriler yaşar. Öyle ki cildimizde yaşayan mikroorganizmaların sayısı, bedenimizdeki hücre sayısından fazladır. Bu yararlı bakteri ve mikroplar bizi dışarıdan gelebilecek kötü bakteri ve mikroplara karşı koruyan bir kalkan gibidirler. 


Doğal zeytinyağlı sabunu tercih edilmemizin asıl sebebi, marketlerde satılan ticari sabunlarda bulunan onlarca kimyasal maddeden hiçbirisini içermemesidir. Doğal sabunu tercih edenler, zararları bilinen ama kabul edilebilir sayıldığı için kullanılan veya henüz zararları tespit edilememiş kimyasallarla temasını kesmiş ve böylece riskten kurtulmuş olur.
Sıradan bir sabunun içinde aşağıdaki kimyasallar yer alır:
Sodium İsethionate - deterjan
Stearik Asit - plastik
EDTA - sentetik koruyucu, göz ve sinüsleri rahatsız edebilen bir madde
Titanium Dioxide - beyazlatıcı
Propilen Glikol - petro kimya ürünü
Sodium Lauryl Ether Sulfate, Sodium Laureth Sulfate, Ammonium Lauryl Ether Sulfate, Ammonium Laureth Sulfate - sıvı sabun, şampuan, diş macunu gibi ürünlerde kullanılan deterjanlar

Doğal Sabununda ise sadece şunlar yer alıyor:
Palm yağı, saf zeytinyağı, hindistan cevizi yağı, kanola yağı, bitki özleri ve bitki uçan yağları, bitkisel gliserin, süt, sabun bazı,sodyum hidroksit (kostik). Doğal sabunda bulunan tek kimyasal olan kostik, kimyasal reaksiyon sonucunda, hemen hemen tüm cilt ürünlerinde kullanılan gliserine dönüşür. 


Yapmamız gereken en mantıklı hareket cildimizdeki yararlı bakterileri de bağırsağımızda yaşayan yararlı bakteriler gibi korumak olacaktır. Ticari sıvı ya da kalıp sabunlarla bunu yapmak mümkün değil. İçlerindeki onca kimyasal maddenin yanı sıra, amaçları tüm bakteri ve mikropları öldürmek. Yani kurunun yanında yanan yaş misali, faydalı bakteriler de ölüyorlar.


Sabunun en faydalı ve en saf hali olan gerçek zeytinyağlı kalıp sabunlarla tekrar dost olmanın vakti geldi. Bu kadar sahteciliğin ayyuka çıktığı bir piyasada tabi, gerçek zeytinyağlı sabun bulmak için biraz araştırma yapmanız gerekecek çünkü sabun piyasası da hilelerle dolu. İçerisinde zararlı kimyasallar ve katkı maddeleri, renklendirici, parfüm, boya içermeyen zeytinyağlı sabunu bulup almak için biraz zaman harcamanız lazım ama sonuç buna değecek. 


Bu noktada eminim doğal zeytin yağlı sabunu benim nereden aldığımı sorabilirsiniz. Ben de hala bu konuda araştırmalarımı ve denemelerimi sürdürüyorum. Netten bir kaç yerden sabun getirttim, onları kıyaslıyorum. Bu konu ile ilgili makaleleri okuyorum. Belki evde kendim sabun yapmaya kadar gidebilir bu iş ama şimdilik o konuda bir denemem yok. Deneyimim olursa ve bu deneme başarı ile sonuçlanırsa, evde doğal sabun yapılışını yine burada sizlerle paylaşacağım.



Şimdi konumuza geri dönelim, evde kolay sıvı sabun nasıl yapılır?


Malzemeler;

1 kalıp zeytinyağlı doğal sabun,
İçme suyu,

1 yemek kaşığı zeytin yağı,
1 yemek kaşığı limon suyu,
1 tatlı kaşığı menekşe yağı,
Biraz karbonat. 


Sabunun üzerine 1 litre kaynar su döküp, yumuşaması için bir gece beklettim. Ertesi gün bıçakla kavanozun içinde sabunu parçalara ayırıp, ardından blendere alıp iyice ezilmesini sağladım. Hamur gibi oluyor bu aşamada, cıvık hamur ama. Bu karışımı su ile incelterek sıvı sabun kıvamına getirdim. Bekleyince yine katılaştığı için konsantre sıvı sabunumu elde etmiş oldum. Elde ettiğim sıvı sabunun içine, limon suyunu, zeytin yağını ve menekşe yağını ilave ettim. Menekşe yerine gül, lavanta gibi farklı yağlar da kullanılabilir. Menekşe yağının miktarını arttırıp, azaltabilirsiniz.


Sıvı sabunumuzdan kullanacağım miktarı sıvı sabun pompasına koymadan önce  biraz daha su ekledim. Sonra kaşıkla karıştırdım. Konsantre sabundan, sabun pompası için tekrar hazırlamanız gerektiğinde su ilave ederken yine az miktarda tekrar menekşe yağı ilave edebilirsiniz.


Kalan konsantre sıvı sabunu cam kavanoza doldurup, daha sonra kullanmak için kaldırdım.  Konsantre sabununuz muhallebi kıvamına geleceği için ağzı dar bir şişeye koymayın, içinden alması zor olur. Süt şişeleri bu iş için ideal.




İnternetten edindiğim köpük pompası için de yaptığım sıvı sabunu, su ile  daha da incelterek neredeyse su kıvamından biraz koyu hale getirip pompayı doldurdum. Köpük olarak da çok kullanışlı bir sıvı sabun elde etmiş oldum.


Yaptığınız sıvı sabun, ilave edilen onca suya rağmen yine sabun pompasında koyulaşabiliyor. Su ilave edip, çalkalamanız yeterli. 


Belki bir yıl yetecek kadar çok sıvı sabun yapmış oldum.


Online sipariş vermek için bu linki tıklayabilirsiniz. https://www.fermentemutfagim.com/

Kefir sabunu
Zeytinyağlı ve kakao yağlı sabunlar
Shea yağlı sabunu

Hindistan cevizi yağı sabunu
 
Evde sabun yapılışı 1
Evde sabun yapılışı 2


Yorumlar

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. ferda hanım bunu bebeklerimi banyo yaptırırken kullansam olur mu acaba??tesekkur ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İçerisinde kimyasal bir madde olmadığı için kullanılabilir diye düşünüyorum. Piyasadaki bebek şampuanlarından kat kat doğal sonuçta :)

      Sil
  3. Karbonatın hangi aşamada kullandınız acaba ben mi göremedim yoksa

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karbonatı yapılmış sıvı sabunu inceltip tekrar kullanmak için hazırladığımda kullanmıştım. Memnun kalmadım ve tariften çıkarttım :)

      Sil
  4. Merhaba. Saf sıvı zeytinyağından sıvı sabun üretmek istersek önce illa kalıp sabun mu yapmalıyız? Saf sıvı yağdan direk sıvı sabun üretebilir miyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zeytin yağlı Arap sabunu tarifime bakınız.

      Sil
  5. Eski zamanlarda kimyasallar yokken nasıl sabun yapılıyormuş ?

    Bu tarifleri uygulamaya başlayacağım kimyasal sabunlar çok alerji yapıyor duramıyorum yerimde beynim burnumdan çıkacak gibi akıyor.

    YanıtlaSil
  6. Bende yaptım soğuttum ve taş gibi oldu nasıl kullanacağım fikri olan var mı

    YanıtlaSil
  7. Bn yaptim sabun gayet guzel

    YanıtlaSil
  8. Yaptik kopuk cikmiyor insan ister istemez kopuge bakiyor kopurtmek icin ne yapmalıyiz

    YanıtlaSil
  9. Köpük olması için ne yapmak gerekir acaba.

    YanıtlaSil
  10. Hocamsabunu köpürten genelde PH dır. Sakın köpürtmeyen sabun temizlemez kir çıkarmaz sanmayın aldanırsınız..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

İlgili Diğer Yayınlar

Kitap- Ferda Uslu İçindekiler

  Kitap- Ferda Uslu  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri dönüşüm Sanatı Fermantasyon Bu kitap, 07.07.2023 Yılında Ferda Uslu tarafından kaleme alınmıştır. Kitabın tüm hakları yazara aittir. Kitap sadece ferdauslu.net kişisel blogda djital olarak yayınlanmıştır. Bu bölümden başlayarak tamamına bu blogdan ulaşılabilir. Kitabın baskılı yayını yoktur. Kitapta anlatılan her şey yazarın kişisel yaşam deneyimine dayanmaktadır, hiçbir sağlık iddası yoktur. Djital yayın tarihi; 25.11.2024 İletişim  ferdauslu@fermentemutfagim.com fermentemutfagim.com telefon 0850 255 44 11 Giriş Ferda Uslu Ne Yapar İçindekiler 1.Bölüm   Fermantasyon Nedir?   -Bilinen En Eski Gıda Koruma Tekniği Fermantasyon -Probiyotik- Prebiyotik ve Simbiyotik Kavramları -İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon   -Mikro Evrenden Makro Evrene Sonsuz Dönüşüm -Bağırsaklar, Zihin ve Ruh -Die of iyileşme Sendromu -Ağız ve Cilt Florası -Kadim Şifa Kaynağı Fermantasyon -Sonsuz İyileşme Gücü  

4/6 Yiyecekleri Sağlıklı Pişirme Yöntemleri

Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon 4. Bölüm İçten Dışa Detoks 6. Kısım Yiyecekleri Sağlıklı Pişirme Yöntemleri Detoks boyunca yediklerimiz kadar, onları nasıl hazırladığımız da önemlidir. Fermente edilmiş yiyeceklerin dışında kalan çiğ sebzeler ve meyvelerle beslenirken, bu yiyecekleri besin değerleri kaybolmadan hazırlamak önemlidir. Aslında yiyecekleri pişirme yöntemleri sadece detoks için gerekli değil, genel olarak sağlıklı beslememizin de kriterlerindendir. Pişirme yöntemi, sağlıklı bir yiyeceği zararlı bir yiyecek haline dönüştürebilir. Doğru yiyecekleri doğru pişirme teknikleriyle hazırlayarak maksimum faydaya ulaşırız. Örneğin kabak tüm sebzeler gibi bol lif ve vitaminler içeren sağlıklı ve faydalı bir sebzedir, bununla birlikte kabağı kızgın yağda kızartırsak faydasının önüne kızartmanın zararları geçebilir. Yiyecekleri pişirerek onların formlarını değiştiririz, kullandığımız pişirme yöntemleri bu formları belirler. Detoks boyunca sağlıklı yiyece...

6/4 Fermente Tarifler 4

  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon 6. Bölüm 4. Kısım Probiyotik Yoğurt Malzemeler 3 Litre gezen inek, manda, koyun, keçi sütlerinden birisi ya da birkaçının karışımı çiğ süt 1 yemek kaşığı probiyotik turşu suyu   Süt bir tencerede kaynatılır ve kaynadıktan sonra çok kısık ateşte 10 dakika kadar daha kaynaması sağlanır. Ocaktan alınan süt, yoğurt mayalama ısısı olan 45 derece getirilir. Küçük bir kâsede turşu suyu ve birkaç kaşık süt karıştırılarak tenceredeki mayalanacak süte eklenir ve güzelce karıştırılıp tencerenin ağzı kapatılır. Yaklaşık 4-5 saat tencerenin aynı ısıda kalmasını sağlamak için tencere battaniyeye sarılabilir ya da fırının yoğurt mayalama ayarında sıcaklığı korunur. Mayalama belirtilen saatten uzun tutulursa yoğurt ekşi olur. Mayalama saati sona erdiğinde tencerenin kapağı açılarak, sarsmadan buzdolabına alınır ve bir gece buz dolabında dinlendirilir. Ertesi gün probiyotik yoğurt kullanıma hazırdır.     Probiyotik V...