09.04.2021
Beş tavuk, bir horoz ve iki sülünden oluşan küçük bir sürüm var. Tavuk besleyen herkesin bildiği gibi ben de kısa sürede tavukların doymak bilmeyen iştahına şahit oldum. Her an yemeye hazır bu minik dinazorlar, bahçenin en son ve uzak noktasında bile olsalar, sesimi duyar duymaz bütün güçleriyle hepsi birlikte bana doğru koşmaya başlıyorlar. Bahçede yürürken, arkamdan koşa koşa takip eden bir tavuk sürüsü ile dolaşmak beni bir çocuk gibi mutlu ediyor. Onları seviyorum, günüme her zaman neşe katıyorlar. Her gün yumurtalarını toplamak, mükemmel lezzette olan taze yumurtalarını yemek işin en keyifli tarafı. İçlerinde henüz yumurtlamaya başlamamış olanlar da var. Yeni yumurtlamaya başlayanlardan bir tanesi her gün verandadaki masanın tam ortasına yumurtluyor, yakalayamazsanız bazen düşüp kırılıyor bu yumurta. Bu durum beni çok güldürüyor, çünkü tavuğun yumurtayı altın yumurta gibi masaya bırakmasına gülüyorum her gün. Onun yumurtasına bu kadar değer vermesi bence hiç de anlaşılmaz bir şey değil.
Tavukları fermente yemle beslemek onların içine hastalık savaşçısı mikrop askerleri yerleştirmek gibidir. Bağışıklıklarını güçlendirir, yumurta verimini arttırır.
Fermantasyonun ikincil ve en büyük yararı da, tahıllarda doğal olarak bulunan antinutrientleri parçalamasıdır. Tahıl ve tohumlarda bulunan bu madde tahılların tamamen sindirilmesini engelleyen koruyucu bir bariyer görevini görür. Bu durum bitki dünyasının bir tür mutant hayatta kalma mekanizmasıdır. Bu antinutrientlere sahip olmak tohuma, yenmiş olsalar bile gübre olarak çıktıklarında yeniden büyüme şansı verir.
Tohumların tüm isteği daha uzun hayatta kalmak daha çok döngü içerisinde yaşamın içinde olmak, bu onlar için gayet normal. Bizim ve diğer canlıların iç güdüsü ise yediklerimizden maksimum fayda sağlamak ve iyi besinle beslenmek. Tohumlar kusura bakmayın sizi ben ya da tavuklarım yiyorsa o bariyeri fermantasyonla parçalamak ve aşmak zorundayım.
Tahılları fermente etmek doğal yollarla antrinutrientleri yok eder ve proteinlerin de parçalanmasına yardımcı olur. Tavuklarınız beslenir, doyar.
Yem Faturanız Fermantasyonla düşecek
Tavuklar yedikleri fermente yemle daha maksimum besine ulaşacakları için, çok değil bir kaç haftaya kadar daha az yem yemeye başlayacaklar. Aynı süre zarfında daha büyük ve kalın kabuklu sağlam yumurtalar da yumurtlamaya başladıklarını görebilirsiniz.
Evet şimdi tavuklarınıza fermente edilmiş tavuk yem yedirme konusunda sizi yeterince heyecanlandırdıysam bunu nasıl yapacağımıza bakalım.
İşimiz yine Lakto-Fermantasyon elbette ve iyi haber çok basit yapacağız bunu.
Tavuk yemlerini fermente etmek için bir başlangıç mayasına ihtiyaç var yalnızca. Bu maya doğal fermente de olsa elma sirkesi değildir. Sirke asedik asit bakterileri içerir ve laktik asit bakterileri bu alanda yaşayamazlar. Onlara yaşam ve gelişme alanı sağlamak için Probiyotik turşu suyumu kullanıyorum.
Fermente Tavuk Yemi Nasıl Yapılır?
Malzemeler
Kullandığınız tahıl yemler, ben buğday ve mısır kullanıyorum.
Su- Yemin üzerini örtecek,
Probiyotik turşu suyu 2-3 yemek kaşığı.
Yapılışı
Bir kaba 2-3 günlük yem koyarak üzerini suyla doldurun, içine probiyotik turşu suyunu da ekleyip karıştırın. Kabın ağzını hava alacak şekilde kapatın. Hepsi bu kadar. Artık gerisi, kabı bahçede tavukların erişimi olmayan bir yere koyup beklemeye kalıyor. Hava şartlarına göre fermantasyon 2-5 gün sürebiliyor. Özellikle bu soğuk günlerdeyseniz. Yemlerden baloncuklar çıkmaya başlayacak, biraz ekşi kokacak ve yem artık hazır. Suyunu süzüp tavuklara yedirebilirsiniz. Süzülen sudan bir miktar alarak yine fermente tavuk yemi için maya olarak kullanabilirsiniz. Ayrıca süzdüğünüz suyu bitkilerinize verin, onların da bu sağlıklı ve faydalı mikrop-bakteri kolonilerine ihtiyacı var. Sağlıklı tavuklar, bol yumurtalı günler diliyorum.
Ferda Uslu
slm.turşu suyu yerine canli ekmek mayasi ilave edbiliyormuyuz.. bir de kac derecelik bir ortam gerekiyo..
YanıtlaSilEkşi maya da ilave edilebilir evet. ortam ısısı yeterli oluyor. direk güneş altına bırakmayın, bir kaç günlük fermantasyondan sonra da kullanmaya başlayabilirsiniz.
YanıtlaSil