1 Kasım 2018 Perşembe

Kombucha Faydaları - Kombu Çayı


Yaklaşık 2000 yıl önce Uzak Doğu'da Çinliler tarafından “Ölümsüz Sağlık İksiri” olarak bilinen kombucha kombu çayı, kalbinize, beyninize ve (özellikle de) bağırsaklarınıza uzanan muazzam sağlık faydaları olan bir içecektir.
Bu eski probiyotik  içecek vücudunuzda nasıl büyük bir fark yaratır?
Kombucha kombu çayı fermantasyon süreci nedeniyle, probiyotikler olarak bilinen çok sayıda sağlıklı bakteri içerir Bu bakteriler sindirim sisteminize girer ve besinleri emdikleri, enfeksiyon ve hastalıklarla mücadele ettikleri için bağışıklık sisteminizi desteklerler.
Bağışıklık sisteminizin yüzde 80'i bağırsakınızda bulunduğundan ve sindirim sistemi nörolojik sisteminizin ikinci en büyük parçası olduğundan, bağırsakların “ikinci beyin” olarak kabul edilmesi şaşırtıcı değildir.
Her gün kombucha içmek, genel sağlığınız için etkileyici sayıda faydaya dönüşen en yüksek bağışıklık sağlığını korumanıza yardımcı olabilir.

Kombucha, kombu çayı Nedir?

Kombucha, kombu çayı siyah çay ve şekerin fonksiyonel, probiyotik bir gıda olarak kullanılan  fermente bir içeceğidir Bir kez şekerle birleştirilmiş fermantasyon işleminin başlatılmasından sorumlu olan bir bakteri ve maya kolonisi içerir.
Fermantasyondan sonra, kombucha karbonatlaşır ve bu fermente çay, B vitaminleri, enzimler, probiyotikler ve yüksek konsantrasyonda asit (asetik, glukonik ve laktik) içerir. Bu bakteriler, “ selüloz üreten bakteriler ” olarak bilinir , yani hücreye kalkan görevi yapan selüloz üretirler.
Şeker-çayı çözeltisi, bakteriler ve maya tarafından yaygın olarak bilinen bir “ SCOBY (bakteri ve maya simbiyotik kolonisi) ile fermente edilir Genellikle siyah çay ile yapılmış olsa da, kombucha da yeşil çaylar ile yapılabilir. Ortak iddiaların aksine, bir SCOBY bir kombucha mantarı değildir.
Kombucha çayında bazı insanlar  gazlı içecek özlemi için tatmin edici, sağlıklı bir alternatif bulurlar. 
Aşağıdaki probiyotikler bu sağlık iksiri oluşturur: 
  • Gluconacetobacter (çoğu örnekte>% 85)
  • Asetobakter (yüzde 2)
  • Lactobacillus (bazı örneklerde yüzde 30'a kadar)
  • Zygosaccharomyces (> yüzde 95)

Kombucha Beslenme Gerçekleri

Genelde kombucha kalorisi hakkında endişelenen insanları duyuyorum. 
500 ML bir şişede bulunan kombucha da ne tür bir içeriğin yer aldığı aşağıda özetlenmiştir: 
  • 60 kalori
  • 20 miligram sodyum
  • 14 gram karbonhidrat
  • 4 gram şeker
  • 100 mikrogram folat (yüzde 25 DV)
  • .34 gram riboflavin / vitamin B2 (yüzde 20 DV)
  • 4 miligram  B6 vitamini (yüzde 20 DV)
  • .3 miligram thiamine / Vitamin B1 (yüzde 20 DV) 
  • 4 miligram  niasin / Vitamin B3 (yüzde 20 DV)
  • 1.2 mikrogram  B12 vitamini (yüzde 20 DV)

Pastörize ve Pastörize edilmemiş Kombucha

Pastörizasyon işlemi sırasında öldürülen bakteriler, bağırsaklarınızın daha verimli çalışmasına yardımcı olan canlıların ölmesidir. “Pastörize kombucha” muhtemelen “kombucha aromalı çay” olarak adlandırılmalıdır çünkü sağlıklı bakterilerin faydaları bu süreçte kaybolmuştur.
Tavsiye Edilen Kullanım Şekli
Kombucha içmeye bir çay bardağı ile başlayıp, herhangi bir yan etki görmezseniz sabah ve akşam olmak üzere günde 2 su bardağına kadar çıkarabilirsiniz. Dilerseniz maden suyu ile seyreltebilirsiniz.

Kombucha'nın kombu çayının 8 Faydaları

1. Çok çeşitli hastalıkların önlenmesine yardımcı olur

Kombucha için birçok sağlık iddiası bağırsakları iyileştirme yoluna odaklanırken (ki bu da kendi içinde bağışıklığa katkıda bulunur), aynı zamanda güçlü antioksidanlar içerdiği ve detoksifikasyona yardımcı olabileceği konusunda oldukça iyi kanıtlanmış kaynaklar mevcuttur. 
Fermentasyon esnasında oluşan antioksidanların ve probiyotik bakterilerin çoğu hastalığın kökeninde inflamasyonu azaltmak için yardımcı olduğu bilinmektedir Bu iltihap azaltıcı, detoks kalitesi, muhtemelen belirli türdeki kanserler için riski azaltabilecek bir nedendir.
Bunun bir nedeni, antioksidanların, DNA'ya kadar bile olsa hücrelere zarar verebilecek oksidatif stresi azalttığıdır. Çevrenizdeki birçok işlenmiş gıda ve kimyasal maddeye maruz kalmak, bu strese yol açabilir ve bu da kronik inflamasyona katkıda bulunur.
Normal siyah çay antioksidanlar içeriyor olsa da, araştırmalar, kombucha'nın fermantasyon sürecinin, gluka asit gibi siyah çayda bulunmayan antioksidanlar oluşturduğunu göstermektedir.
Kombucha, glutatyon peroksidaz ve katalaz olarak bilinen iki önemli antioksidanın aktivitesini spesifik olarak etkileyebilir. Ayrıca, Aralık 2016'da , bir kuersetinmetaboliti olan isorhamnetini de içerdiği keşfedilmiştir . Quercetin uzun ömürlü ve masif antikanser özellikleri ile ilişkilidir.
2014 yılında Letonya Üniversitesi'nden yapılan bir araştırmada, kombucha çayının içilmesi birçok enfeksiyon ve hastalık için “dört temel özellikten dolayı: detoksifikasyon, anti-oksidasyon, enerji verici güçler ve depresif bağışıklığın desteklenmesi” için faydalı olabileceğini iddia etmektedir. 

2.  Sağlıklı bir bağırsağı destekler

Doğal olarak, bu eski çayın antioksidan gücü, sindirim sisteminde kargaşa yaratan serbest radikallere karşı koyar. Bununla birlikte, kombucha sindirimi desteklemesinin en büyük sebebi, yüksek seviyelerde yararlı asit, probiyotikler, amino asitler ve enzimlerdir.
Bazı araştırmalar mide ülserlerini önleme ve iyileştirme yeteneğini göstermiştir.
Kombucha bakteriler içermesine rağmen, bunlar zararlı patojen bakteriler değildir. Bunun yerine, bağırsak ve sindirim sisteminde “kötü” patojen bakterilerle rekabet eden faydalı türlerdir (“apathogens” denir).
Candida ve diğer sindirim sorunları bazen düzeltmek için karmaşık konular olabilir ve semptomlar iyileşmeden önce daha da kötüleşebilir. Kombucha'nın problemi daha da kötüleştirdiğini düşünüyorsanız, bağırsak problemlerinin her zaman iyileşme için doğru bir yol olmadığını ve zaman zaman biraz sabır, deneme ve yanılmanın gerekli olduğunu düşünün.
 3. Ruhsal durumu iyileştirmeye yardımcı olabilir
Kombucha sadece sindirime yardım etmez; Zihninizi de koruyabilir. Bunu başarabilmenin bir yolu, içerdiği B vitaminleridir. B vitaminleri, özellikle de B12 vitamini, enerji seviyelerini arttırdığı ve genel zihinsel sağlığa katkıda bulunduğu bilinmektedir.
Yüksek vitamin B12 içeriği, bazen kuru kombucha ürünleri içeren takviyelerin bir nedenidir.
Bağırsak onarımı işlevi aynı zamanda ruh sağlığında da rol oynar. Depresyon , özellikle kötü bağırsak geçirgenliğinin inflamasyona katkıda bulunma şekline bağlı olarak, sızan bağırsakların önemli bir belirtisi olabilir .
Biopolimerler ve Hücre'de  yayınlanan bir 2012 araştırması , uzun süreli uzay araştırmaları için kombucha'yı fonksiyonel bir gıda ürünü olarak incelemiştir.
Diğer çeşitli özelliklerin yanı sıra, kombucha'nın “bağırsak-beyin ekseninin iletişimini” düzenleme yeteneği , özellikle astronotlar ve diğerleri için (madenciler gibi) aşırı iş koşulları altında, kaygı ve depresyonun etkilerinin önlenmesi veya en aza indirilmesinde yararlı olabileceğini öne sürmüştür .

4. Akciğerler için faydalıdır

Kombucha'nın (muhtemelen) beklenmedik bir yararı, silikozis için , silika parçacıklarına tekrar tekrar maruz kalmanın neden olduğu bir akciğer hastalığı için potansiyel bir tedavi yöntemi olarak kullanılmasıdır .
Çinli bilim adamları, kombucha inhalasyonunun, bu maddenin ve tehlikeli maddelerin solunmasının neden olduğu akciğerlerin diğer hastalıklarını tedavi etmenin bir yolu olabileceğini keşfettiler. 

5. Güçlü antibakteriyel ajan

Bu biraz tuhaf görünüyor, değil mi? Fakat bu doğru. Kombucha'da bulunan bakteri türü nedeniyle, canlı kültürleri içmek aslında enfeksiyonlardan sorumlu kötü bakterileri yok ediyor.
Laboratuvar çalışmalarında, kombucha'nın staph, E. coli, Sh'a karşı antibakteriyel etkileri olduğu bulunmuştur. 

6. Diyabet yönetiminde faydalıdır

Bazı uygulayıcılar, diyabet hastaları için kombucha'ya karşı uyarsa da, bazı araştırmaların tam tersi olduğunu düşünüyor. Elbette ki, yüksek şeker yükü olmayan kombucha tüketiyorsanız. Yani içtiğiniz kombucha bir hafta ya da 10 günlük fermente olmasın. En az 20 günlük fermente olmuş kombucha tüketin. Fermente Mutfağım kombucha ları minimum 20 gün fermente edilir ve şişelenir. Şişede de bekleme sürecinde fermantasyon yavaş da olsa devam eder, çünkü tüm ürünlerimizde olduğu gibi bu ürünümüz de pastörize edilmemiştir, çiğdir ve canlıdır.
Özellikle antioksidanların işlevlerinden dolayı, diyabet semptomlarını hafifletmeye yardımcı olur ve fermente edildiği anti-diyabetik siyah çayınkinden daha etkilidir. Bu durum özellikle diyabetliler için genellikle zayıf olan karaciğer ve böbrek fonksiyonları açısından doğru gibi görünmektedir. 

7. Kardiyovasküler sistem için iyi

Kombucha'nın bu alandaki araştırma çabaları kıt olmasına rağmen, bir süredir kalbe faydalı olduğu düşünülmüştür. Bununla birlikte, hayvan modellerinde, kombucha'nın, trigliserit düzeylerini düşürmenin yanı sıra, doğal olarak kolesterolü düzenlemeye  yardımcı olduğu açıktır.

8. Sağlıklı bir karaciğerin bakımını sağlar

Karaciğer, zararlı bileşikleri filtrelemeye ve dönüştürmeye yardımcı olduğundan, sindirim ve genel sağlık açısından hayati bir bileşendir. Kombuchadaki antioksidanlar karaciğeri oksidatif strese ve asetaminofen doz aşımı ile oluşan hasara karşı koruyabilir.

Son düşünceler

  • Kombucha, bin yıl boyunca bir mucize sağlık iksiri (özellikle Çinliler tarafından) olarak lanse edilen bir içecek olmuştur.
  • Hiçbir şey hastalık için “mucize bir tedavi” olmamakla birlikte, içerdiği canlı kültürlerden dolayı çok sayıda yararı vardır.
  • Pastörize edilmemiş türünü tercih edin, çünkü pastörize edilmiş versiyon artık faydalı olan probiyotik içermiyor.
  • Bu içecekdeki güçlü antioksidanlar, anti-inflamatuar, bağırsak iyileşmesi ve hatta potansiyel antikanser özelliklerine katkıda bulunur.
  • Kombucha sağlıklı bir bağırsağı desteklediği için, gastrointestinal sorunları gidermek, ruh sağlığını iyileştirmek ve tehlikeli bakteriyel enfeksiyonlarla savaşmak için yardımcı olabilir.
  • Kombucha, diyabetin yönetiminde, karaciğerin korunmasında ve sağlıklı bir kalbin korunmasında yardımcı olabilir.
  • Herhangi bir olumsuz yan etkiden kaçınmak için, çok az miktarda kombucha içmeye başlayıp daha büyük miktarlarda çalışmanızı tavsiye ederiz. 
Online sipariş vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. 
https://www.fermentemutfagim.com/


https://draxe.com/7-reasons-drink-kombucha-everyday/ yazısından alıntılanarak hazırlanmıştır.

3 yorum:

  1. Bana mayası lazım temin edilebiliyormu sizden

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eger dukkanda bulursaniz, ondan da kombucha yapilmasi, ayrica mantar olusturmasi mumkundur.

      Sil
  2. Merhaba. Ben uzun zamandır kombu çayı yapıyorum ve kullanıyorum. Mayalandıktan sonra süzdüğüm kombu çayında 1 kaç güne yine pıhtı oluşuyor ( mantarımsı birşey) Bunu önlemenin bir yolu var mı? Çok az kaya tuzu koydum, işe yaramadı.
    Cevabınız için şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil