7 Aralık 2018 Cuma

Fermente Kozmetik


Günümüzde kozmetik ve kişisel bakım ürünleri denince akla maalesef onlarca zararlı kimyasallarla dolu ürünler geliyor, gelmesi de doğal çünkü gerçekten bu sektörde kimyasalların karışmadığı ürün yok denecek kadar az. Yok denecek kadar az kısmı da daha yeni yeni başlamış durumda.
Fermente Mutfağım blogunu açtığım ilk günden bu güne kadar hep cilde sürülen her şeyin cilt tarafından emilerek %80 inin kana karıştığı ilkesiyle günlük hayatımızda kullanmak üzere marketten aldığımız gerek kozmetik ve kişisel bakım ürünleri, gerekse temizlik ürünlerini hayatımızdan çıkarttığımızda yerine evde yapılabilecek ve yenilebilir kozmetik  üretilen ürünleri geliştirmek için çalıştım.
Endüstriyel gıda da bile kimyasal, boya, dolgu maddesi ve koruyucular varken, kozmetik gibi kökeni kimyasallara dayalı bir sektörde yenilebilir  kozmetik, kişisel bakım ve temizlik ürünleri geliştirmek kulağa hayal gibi gelse de bunu başarmak mutluluk verici oldu.
fermente kozmetik dediğimizde insanlar yani bunu yiyebilir miyiz diye soruyor. Evet yemekte hiçbir sakınca yok, sağlık açısından yararlı bileşenlerle dolu Fermente Mutfağım kozmetik ürünleri, ama kimseye kozmetik ürünlerimiz için lezzet vaat etmiyoruz elbette :)

Aslında benim bu alanda slogan cümlem "ister ekmeğe sür bu kremi ister yüzüne" bu cümle tüm kozmetik ürünlerimiz için geçerli.
Fermente Kozmetik bu alanda bir alt kırılım olarak Türkiye'de ilk ve tek olarak Fermente Mutfağım ürünüdür bu da gurur verici.
Peki fermente kozmetik nedir, ne işe yarar?
Fermente kozmetik cümlesini duyunca sakın endişe etmeyin probiyotik lahana turşunu cildimize yapıştırmamız ya da suyuyla yıkanmamız gerekmiyor.
Binlerce yıldır süren bir teknik olan klasik fermantasyon, gıdaların tuzlu suda ıslatıldığı ve iyi bakterilerin gelişmesine izin veren bir süreçtir. Bu süreçte doğal bakteriler şeker ve nişasta üreten laktik asit ile beslenir. Bu süreç sadece korumakla kalmaz, aynı zamanda B-vitaminleri, probiyotikleri, Omega-3 yağ asitlerini ve faydalı enzimleri de yaratır, böylece besinleri, fermente edilmemiş halde olduğundan daha fazla besin-yoğun hale getirir. Ve cilt bakımına uygulandığında, benzer bir süreç gerçekleşir.
Cildimiz bizim bağırsaklarımız değildir - tüm bileşenleri tek tek vitaminler veya mineraller halinde parçalayamaz - biyolojik olarak kullanılabilir bir formda sunulmalıdır ve fermantasyon bunu yapmanın en iyi yollarından biridir. Örneğin, E vitamini içeren bir yağın, hücresel düzeyde kesinlikle hiçbir gerçek besin değeri yoktur. 
Fermente kozmetik yenilebilir kozmetiğin bir de fermente edilmiş bileşenler içermesidir ki bunlar da canlı bakteri yani probiyotik içeren fermente ürünlerdir.
Fermente besin ile yenilebilir kozmetiğin bir anlamda birleşmesidir.


Fermantasyon esnasında Mikroorganizmalar, hammaddede molekülleri parçalayan enzimler salgılarlar, bu da cildinize fayda sağlayan yeni maddelerin oluşturulmasına yol açar.
Fermantasyon, cildin ürünü daha iyi emmesine yardımcı olur.
Normalde, cildiniz doğal bileşenlerde aktif maddeleri kolayca ememez. Bunun nedeni, aktiflerin moleküler boyutunun çok büyük olmasıdır. Ancak, fermantasyon yoluyla, mikroorganizmalar molekülleri daha küçük boyutlara indirir, böylece cildiniz cildin yararlandığı maddeleri kolayca emebilir.
Fermantasyon cilt tahriş olma olasılığını azaltır.

Bazı doğal hammaddeler, cildi tahriş eden ağır metaller ve böcek ilaçları gibi zehirli maddeler içerir. Fermantasyon işlemi, bu maddeleri nötralize ederek ürünü daha güvenli, daha etkili ve hassas cilt tipleri için uygun hale getirir. 

Fermantasyon süreci, cildi nemlendirmeye ve beslemeye yardımcı olan yeni amino asitler, organik asitler ve antioksidanlara yol açar. 

Bu faydalar, cildinizin genel olarak daha sağlıklı olmasına yardımcı olmak için birbirleriyle sinerjik olarak çalışır.  

Fermantasyon süreci, cildin hücresel yenilenmesine yardımcı olan amino asitler ve peptidler ürettiğinden, 2007 yılında, Dermatolojik Terapi'de yapılan bir çalışmada   , mayalanmış maya ekstresinin, kolajen sentezini geliştirerek cilt yaşlanması belirtilerini azaltabileceği bulunmuştur.
Fermente bileşenlerin cildimizin genel sağlığı için çok fazla yararı vardır. Fermantasyon süreci, her bir bileşenin antioksidan seviyesini arttırdığından, bu durum cildin yaşlanma sürecini yavaşlatmaya yardımcı olabilir. Fermente gıdaları yemek de, cildi arındırıp canlandırabilme yeteneğine sahiptir. Fermantasyon cilt bakımında kullanıldığında, bu fermantasyon işlemi, bileşenlerin biyoyararlanımını arttırır, bu da daha derin bir seviyede emilebilmeleri anlamına gelir.

Fermente cilt bakım ürünlerinin kullanılmasının faydaları

Pürüzsüz kuru cilt
Burada probiyotik teknolojisi, cildinizin nemi tutmasına yardımcı olurken, doğal porsiyonlar cildinizi ince çizgileri ve kırışıklıklarla mücadele eden restoratif antioksidanları besler.

Kızarıklık veya rosacea'yı (gül hastalığı) en aza indiri
Kronik olsun ya da olmasın, yüzde kızarıklık, kan damarlarınızın cilt yüzeyinde görünür yapan şey aslında iltihaptır. Fermente kozmetik ürünler yüzdeki kızarıklığı tedavi eder, zamanla kızarıklığı azaltmak için cildin bariyerini gevşetir ve güçlendirir.

İnce çizgileri ve donukluğu düzeltin
Aktif probiyotikler, cildinizi kolajen, hiyaluronik asit ve antioksidanlar gibi kendi yaşlanma karşıtı bileşenlerini üretmeye teşvik ederken, Doğal, alerjen içermeyen kokular ve maddelerle yapıldığı için, veganlar ve çok reaktif bir cilde sahip olanlar için uygundur.


Probiyotikler, cildinizin doğal savunma mekanizmalarını çevreye zarar vermeden artırır. Ayrıca kızarıklık, stres ve yaşlanma karşıtıdır.  Probiyotikler kırışıklıkları önleyebilir. Bağırsaklarınızdaki iyi bakteriler, cilde zarar verebilecek ve erken yaşlanma belirtilerine neden olabilecek toksinleri ve serbest radikalleri ortadan kaldırmanıza yardımcı olabilir. Probiyotikler size parlayan bir ten verir. Besinleri besinlerden sindirmenize ve daha iyi asimile etmenize yardımcı olabilir. Bu, cildinizin sağlıklı olması için ihtiyaç duyduğu antioksidanları, vitaminleri ve mineralleri daha fazla alması anlamına gelir.
Probiyotikler serbest radikaller ve çevresel hasarlarla mücadele eder ve daha genç görünümlü bir cilt için kendini daha hızlı yeniler.
Fermente Mutfağım, fermente kozmetik ürünlerini kombucha ile yapar. Fermente kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinde argesi biten ve ilk sizlerin karşısına çıkan ürünlerimiz, fermente şampuan , fermente sıvı sabun ve fermente sabun.
Fermente traş sabunumuz da erkek takipçilerimiz için kısa bir süre önce stemizde yerini aldı.

Tabi bu ürünleri kremi, sabunu da yolda hiç merak etmeyin. 

Gelişmiş bir antioksidan olan kombucha, kırışıklığa neden olan serbest radikallere karşı koruma sağlarken, yumuşatır, yumuşatır ve parlaklığı artırır.
Kombucha, siyah çay ve şekerin  fonksiyonel, probiyotik bir gıda olarak kullanılan  fermente bir içeceğidir . Bir kez şekerle birleştirilmiş fermantasyon işleminin başlatılmasından sorumlu olan bir bakteri ve maya kolonisi içerir.

Fermantasyondan sonra, kombucha karbonatlaşır ve sirke, B vitaminleri, enzimler, probiyotikler ve yüksek konsantrasyonda asit (asetik, glukonik ve laktik) içerir. Bu bakteriler, “ selüloz üreten bakteriler ” olarak bilinir , yani hücreye kalkan görevi yapan selüloz üretirler.

Şeker-çayı çözeltisi, bakteriler ve maya tarafından yaygın olarak bilinen bir “ SCOBY ” (bakteri ve maya simbiyotik kolonisi) ile fermente edilir . Ortak iddiaların aksine, bir SCOBY bir kombucha mantarı değildir.
Aşağıdaki probiyotikler bu sağlıklı iksiri oluşturur: 

Gluconacetobacter (% 85)
Asetobakter (yüzde 2)
Lactobacillus (%30'a kadar)
Zygosaccharomyces (% 95)

Genelde kombucha kalorileri hakkında endişelenen insanları duyuyorum. Beslenme gerçekleri markalar ve ev yapımı demleyiciler arasında farklılık gösterse de,  pastörize edilmemiş, organik bir şişe kombucha da ne tür bir içeriğin yer aldığı aşağıda özetlenmiştir:

60 kalori
20 miligram sodyum
14 gram karbonhidrat
4 gram şeker
100 mikrogram folat 
.34 gram riboflavin / vitamin B2 
4 miligram  B6 vitamini 
.3 miligram thiamine / Vitamin B1 
4 miligram  niasin / Vitamin B3
1.2 mikrogram  B12 vitamini 
Kısaca fermente kozmetikle hemen tanışın

Online sipariş vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. https://www.fermentemutfagim.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder