Ana içeriğe atla

Hurma Suyuyla Elmalı Kek


Uzun zamandır yoğunluktan tarif yazamıyorum blogda.
Aslında zaman zaman yeni tarifler oluşuyor  Fermente Mutfağım atölye mutfağında. Fotoğraflarını çekiyorum ama yazıp yayınlamaya zaman bulamıyorum. Bir yerden başalamalı dedim ve bugün kaç zamandır severek yapıp tükettiğimiz ve çok beğeni toplayan Hurma suyu ile yaptığım elmalı kekin tarifini yazmaya karar verdim.

Fermente Mutfağım tariflerini instagram ve facebook sayfalarımızdan da paylaşıp sizlere ulaştırmaya çalışıyorum. Zaman zaman sosyal medyaya göz atıyorum  ve her seferinde yeni bir taklitçimizi daha görüyorum. Artık buna şaşırmıyorum çünkü, özgün bir şeyler yaratmanın zeka gerektirdiğini bildiğim için taklit edilmenin kaçınılmazlığını fark edeli çok oldu. Fermente Mutfağımı birebir taklit edenleri izlerken aslında baya bir eğleniyorum. Yok tamam taklit yapıyorsunuz da bu kadar kötü taklit edilmez ki 😬  Biraz daha çaba lütfen, taklit etmenin de bence bir kalitesi olmalı. "Taklitler asıllarını yaşatır" klişesiyle konuyu kapatıp tarife geçiyorum.


Hurma Suyuyla Elmalı Kek için Malzemeler


Üzeri için;
5-6 tane tatlı iri elma,
1.5 bardak Hurma suyu,
Ceviz,
Tarçın.

Kek malzemeleri;
5 adet gezen tavuk yumurtası,
1 su bardağı pancar şekeri ya da hurma suyu,
1çay kaşığı karbonat,
Tarçın,
Bir fiske Çankırı kaya tuzu,
Vanilya özütü,
2 su bardağı peynir altı suyu,
Yerli tohum taş değirmen tam buğday unu,
Zeytinyağı (ben her şeye soğuk sıkım kullanıyorum)



Yapılışı;

Öncelikle elmaları soyup dilimleyin. Ardından bir tavaya alarak üzerine hurma suyunu ilave edin. Ocakta kısık ateşte sulanıp suyunu çekene kadar pişirin. Ocaktan alınca üzerine tarçın serpin ve kenara alın.

Ben bu keki döküm tencerede yapıyorum. Tabanı kalın olduğu için elmaları çok güzel karamelize ediyor. Ama uygun döküm tencere yoksa borcam tepside de yapılabilir.
Tencerenin tabanına mutlaka yağlı kağıt seriyorum ki bu kek, pişince ters çevrilip servis yapılacağı için tenceren kolay ayrılsın.

Yağlı kağıt üzerine pişen elmaları muntazam olarak seriyorum. Üzerine elimle parçaladığım cevizleri serpiyorum.
Kek için yumurtaları, şekeri ve bir fiske Çankırı kaya tuzunu makine alıp hızlı ayarda krema kıvamına gelene kadar çırpıyorum. Ardından tarçını, vanilya özütünü, peynir altı suyunu, zeytinyağını ilave ediyorum. Karbonatın üzerine bir kaç damla limon sıkıp onu da karışıma ekliyorum. Bir iki tur çırpıp unu ilave ediyorum. Unda ölçü beklemeyin, kek hamuru kıvamını biliyorsunuz, aldığı kadar un.


Kek hamurunu  elmaların üzerine döküp fırına alıyorum. Ben endüstriyel fırında 170 derecede 1 saat %40 buharla pişiriyorum ama evde turbo fırında da aynı derecede yaklaşık aynı sürede pişirebilirsiniz. Pişip pişmediğini anlamak için klasik yöntem olan kekin ortasına bıçak batırıp kontrol etmek her zaman iş görür. Bıçak temiz çıktığında kek pişmiştir.
Keki düz bir tepsiye ters çevirip çıkartın. Şimdi sakin olun ve arkanıza yaslanın çünkü bu tarifin en zor kısmına geldik. 
En az bir saat kesmeden ılımasını bekleyin ki kesince içi hamur olmasın. 

Son olarak dilimleyip, servis edin, sevdiklerinizle afiyetle tüketin.
Her gün kek pasta yemiyoruz, arada bir tatlı kaçamağı yapacaksak o da pastaneden, dışardan, hazır ürünler değil, içinde yine her şeyin en doğalı, en sağlıklısı olan kendi üretimimiz olsun. 
Afiyet olsun.

Online sipariş vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. https://www.fermentemutfagim.com/

Yorumlar

  1. tarifleriniz çok güzel çok teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  2. Merhaba GAPS diyeti yapıyorum tam buğday unu yerine ne tavsiye edersiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben un helvasi yaparken un yerine leblebileri robotta cekip kullanıyorum belki size de alternatif olabilir

      Sil

Yorum Gönder

İlgili Diğer Yayınlar

Kitap- Ferda Uslu İçindekiler

  Kitap- Ferda Uslu  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri dönüşüm Sanatı Fermantasyon Bu kitap, 07.07.2023 Yılında Ferda Uslu tarafından kaleme alınmıştır. Kitabın tüm hakları yazara aittir. Kitap sadece ferdauslu.net kişisel blogda djital olarak yayınlanmıştır. Bu bölümden başlayarak tamamına bu blogdan ulaşılabilir. Kitabın baskılı yayını yoktur. Kitapta anlatılan her şey yazarın kişisel yaşam deneyimine dayanmaktadır, hiçbir sağlık iddası yoktur. Djital yayın tarihi; 25.11.2024 İletişim  ferdauslu@fermentemutfagim.com fermentemutfagim.com telefon 0850 255 44 11 Giriş Ferda Uslu Ne Yapar İçindekiler 1.Bölüm   Fermantasyon Nedir?   -Bilinen En Eski Gıda Koruma Tekniği Fermantasyon -Probiyotik- Prebiyotik ve Simbiyotik Kavramları -İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon   -Mikro Evrenden Makro Evrene Sonsuz Dönüşüm -Bağırsaklar, Zihin ve Ruh -Die of iyileşme Sendromu -Ağız ve Cilt Florası -Kadim Şifa Kaynağı Fermantasyon -Sonsuz İyileşme Gücü  

4/6 Yiyecekleri Sağlıklı Pişirme Yöntemleri

Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon 4. Bölüm İçten Dışa Detoks 6. Kısım Yiyecekleri Sağlıklı Pişirme Yöntemleri Detoks boyunca yediklerimiz kadar, onları nasıl hazırladığımız da önemlidir. Fermente edilmiş yiyeceklerin dışında kalan çiğ sebzeler ve meyvelerle beslenirken, bu yiyecekleri besin değerleri kaybolmadan hazırlamak önemlidir. Aslında yiyecekleri pişirme yöntemleri sadece detoks için gerekli değil, genel olarak sağlıklı beslememizin de kriterlerindendir. Pişirme yöntemi, sağlıklı bir yiyeceği zararlı bir yiyecek haline dönüştürebilir. Doğru yiyecekleri doğru pişirme teknikleriyle hazırlayarak maksimum faydaya ulaşırız. Örneğin kabak tüm sebzeler gibi bol lif ve vitaminler içeren sağlıklı ve faydalı bir sebzedir, bununla birlikte kabağı kızgın yağda kızartırsak faydasının önüne kızartmanın zararları geçebilir. Yiyecekleri pişirerek onların formlarını değiştiririz, kullandığımız pişirme yöntemleri bu formları belirler. Detoks boyunca sağlıklı yiyece...

6/4 Fermente Tarifler 4

  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon 6. Bölüm 4. Kısım Probiyotik Yoğurt Malzemeler 3 Litre gezen inek, manda, koyun, keçi sütlerinden birisi ya da birkaçının karışımı çiğ süt 1 yemek kaşığı probiyotik turşu suyu   Süt bir tencerede kaynatılır ve kaynadıktan sonra çok kısık ateşte 10 dakika kadar daha kaynaması sağlanır. Ocaktan alınan süt, yoğurt mayalama ısısı olan 45 derece getirilir. Küçük bir kâsede turşu suyu ve birkaç kaşık süt karıştırılarak tenceredeki mayalanacak süte eklenir ve güzelce karıştırılıp tencerenin ağzı kapatılır. Yaklaşık 4-5 saat tencerenin aynı ısıda kalmasını sağlamak için tencere battaniyeye sarılabilir ya da fırının yoğurt mayalama ayarında sıcaklığı korunur. Mayalama belirtilen saatten uzun tutulursa yoğurt ekşi olur. Mayalama saati sona erdiğinde tencerenin kapağı açılarak, sarsmadan buzdolabına alınır ve bir gece buz dolabında dinlendirilir. Ertesi gün probiyotik yoğurt kullanıma hazırdır.     Probiyotik V...