Zeytin kurarken en büyük hatayı yazmakla bu tarife başlayacağım. Plastik bidon hatası.
İstediğiniz kadar doğal ilaçsız zeytinden probiyotik zeytin kurun, plastik bidona kurduysanız çöp oldu maalesef.
Fermantasyon esnasında plastikte bulunan kanserojenler gıdaya geçecek ve buna engel olamazsınız. Çünkü bunu yapan fermantasyon esnasında ortaya çıkan asittir.
Fermente mutfağım atölye oluyor biliyorsunuz. Yani artık sipariş üzere yaptığımız artizan üretimi daha verimli sürdüreceğimiz bir atölyemiz var. Bu hafta içi taşınıyoruz, yeni atölyemize.
Atölye için yaklaşık 15 gündür çalışıyoruz. Resmi evrak işleri, alet, ekipman, mutfak ve üretim için gerekli malzemelerin temini ve tabii ki tadilat. Hepsi ayrı ayrı uğraş ve emek isteyen yoruculukta bir sürü iş.
Bizim işimiz fermantasyon olunca, fermantasyonu yapacağımız ekipmanın ne olacağı çok önemli hale geliyor.
Turşu, sirke, salamura fermantasyonunu yapacağımız malzeme çok sınırlı. Bu zamana kadar evde cam kavanozlarla yaptığımız bu işi, 1 adım daha profesyonelce yapmak isteyince cam kavanoz ihtiyacı maalesef karşılamıyor. Geriye tek seçenek çelik kalıyor. Çelik fermantasyon ekipmanı için araştırma yaptığımda piyasada satılan paslanmaz çeliğin büyük kısmının fermantasyonda kullanılamayacağını öğrendim. Fermantasyon için kullanılacak çelik yalnızca 1. kalite 316 paslanmaz çelik oluyormuş ki diğerlerinin tam tamına iki kat maliyete yaptırılabilecek bir ekipman çıktı karşıma.
Tabii maliyetten kaçmak gibi bir lüksümüz yok, çünkü söz konusu sağlık ve Fermente mutfağım bunun için var.
Çelik fermantasyon ekipmanımız 316 dan sipariş verildi, hafta içi gelecek. Bundan sonra şimdilik turşu, sirke için ilerde zeytin için de yine bu ekipman kullanılacak. Zeytin şimdilik cam kavanozda devam etmek zorunda.
Doğal ilaçsız zeytini kendi bahçesinden kendisi kimyasalsız salamura edenlere lütfen sorunuz ve ispat isteyiniz. Polyester tanklarda mı fermente ediliyor, yoksa çelik tanklarda mı? Çelik tanklarda ise 316 belgesi var mı? Sirke ve turşu için de bu ayrıntı hiç bilinmemesine rağmen son derece önemli.
Size sunulan ürünün camda gönderilmesi ve sunulması, olayın sadece görünen yüzü. Ya öncesi, fermantasyon aşamasında polyesterde üretilen, fermente edilen ürünler, cam şişe ve kavanozlarda pazarlanıyor ve bizler öncesini sormuyoruz. Sağlıklı beslenen tüketiciler olarak bunları sormak ve öğrenmek, ispat istemek bizim en doğal hakkımız.
Zeytin konusu tamamen suistimale açık bir konu, diğer tüm endüstriyel üretim besinler gibi. Yani endüstriyel zeytinlerin içinde yok yok. Her türlü kimyasal katkı, asitlik düzenleyici, sertleştirici ve koruyucu, boya kullanılıyor zeytinde. Bu madalyonun bir yüzü, diğer yüzü o zeytinin dalından kopmadan önceki kısmıyla ilgili. İlaçlanmış bir zeytin mi? Son aşama ise yani tüm bunları geçen bir zeytin bulduysanız, fermantasyon neyin içinde oldu buna bakmak lazım.
Evet biraz zor ve yorucu farkındayım. Her şey fazlasıyla detaylı. Gerçek gıdaya ulaşmak çok zor, zahmetli ve maliyetli. Bunların en az sizin kadar farkındayım.
Biz artık bu bilgileri edindikten sonra nasıl hazır zeytin alıp yiyelim? Yiyebilir misiniz? Açıkçası ben yiyemem. En güvendiklerimiz bile tüm testlerden geçenlerin bile polyester plastik tanklarda fermantasyon yaptığını bilirken hele, hazıra hiç elim varmaz oldu.
İşte yine iş başa düştü. Şimdilik az miktarda kurduğum yeşil zeytinleri, atölyeye geçince biraz daha çoğaltıp, paylaşmayı düşünüyorum çünkü biliyorum ki benim gibi düşünen takipçilerim benden zeytin isteyecek.
İçinizi bu kadar karartmışken, biraz daha karartacağım müsaadenizle.
Zeytindeki katkı maddelerini de buyurun bir okuyun derim.
Probiyotik yeşil zeytin tarifimiz sanırım bir sonraki yazının konusu olacak.
Evde az tuzlu siyah zeytin tarifim için yine başlığa tıklayınız.
Online sipariş için https://www.fermentemutfagim.com/ adresimizden sitemize erişim sağlayabilirsiniz.
Limon tuzu atmadım, eridi
YanıtlaSil