14 Eylül 2016 Çarşamba

Ev Yapımı Bulaşık Makinesi Deterjanı


Dolaptan çıkarıp sofranıza koyduğunuz tabağa “Temiz,” deyip geçmeyin. Defalarca makinede ya da elde yıkadığımız tabaklarımızı her ne kadar durulasak da, yapılan araştırmalara göre, kullanılmaya hazır olan her yemek kabında 0,199 – 0,663 mg./lt. aralığında deterjan saptanmış. Fosfat, surfaktanlar , sodyum, lauril sülfat gibi sağlığınıza tehdit oluşturacak maddeler içeren hazır deterjanları kullanmak yerine, evinizde aşağıda önerdiğimiz malzemelerle kendi karışımınızı hazırlayabilirsiniz. 

Daha önce içinde limon tuzu da olan bir bulaşık makinesi tarifi bulmuş ve blogda sizlerle paylaşmıştım. Ancak o tarif açıkçası bardaklarda matlık yaptığı için ben kullanamadım ve bir süre daha araştırdım ve işe yarar bir tarif bulamadım. Sonra çaresizlikten bu konu ile araştırmalarımı sonrası için erteleyerek organik bulaşık makinesi deterjanı kullanmaya başladım. Bir gün makineyi çalıştıracağım bir baktım organik deterjan bitmiş, git al getir derken zamanımda yoktu o an için ve acil bir çözüm bulmam gerekiyordu.
Elimin altında çamaşır makinesi için hazırlamış olduğum ve çok memnuniyetle kullandığım deterjanım vardı. Ben de bulaşık makinesinin gözüne 2 tatlı kaşığı koydum ve makineyi çalıştırdım. Çalıştırış o çalıştırış, bulaşıklar pırıl pırıl parlak, tertemiz. Gerçekten hiç ama hiç abartmıyorum piyasadaki en pahalı bulaşım makinesinden alabileceğiniz o mükemmel ışıltıyı bu karışım size sunuyor, tabi o deterjandan alacağınız zehiri size sunmuyor. 
Tabi önce inanamadım, ilk yıkamayla mükemmel sonucu almak tesadüfi gibi geldi. Aradan bir ay geçti ve her yıkamada sonuç mükemmel. Böyle olunca da bu durumu blogda paylaşmanın zamanı geldi diye düşündüm.
Ev yapımı çamaşır makinesi deterjanı tarifim ayrıntılarıyla blogda. Başlığa tıklayarak okuyabilirsiniz. Ben bu tarifte tek şeyi değiştirdim, bulaşık için hazırladığım deterjana lavanta ve nane uçucu yağı eklemiyorum. Diğer tüm malzemelere, aynı oranda sadık kalarak ev yapımı bulaşık makinesi deterjanımı hazırlıyorum.
Malzemeleri bir kez daha buraya yazayım, ayrıntılı tarif için yukarıdaki başlığa tıklayabilirsiniz.

Malzemeler



1 kalıp ev yapımı zehirsiz ve bitkisel çamaşır sabunu

Hazırladığım bulaşık makinesi deterjanımı da cam bir kavanozda muhafaza ediyorum ve uzun süre kullanıyorum. 

Bulaşık makinesinin parlatıcı bölümüne evde yaptığım limon sirkesini dolduruyorum. Tarife yine başlığa tıklayarak ulaşabilirsiniz. Tuz bölümüne de asla piyasada satılan bulaşık makinesi tuzu eklemiyorum. Bulaşık makinesi için satılan kaya tuzu alıyorum ve onu da tuz bölümüne ekliyorum.
Deterjan kısmına da kendi yaptığım ev yapımı bulaşık makinesi deterjanından 2 tatlı kaşığı ekleyip makineyi çalıştırıyorum. Sonuç tertemiz yıkanmış, pırıl pırıl parlayan ve tamamen zehirsiz bulaşıklar. 
Evde her alanda temizlikte bulduğum çözümler gerçekten kimyasal temizlik malzemelerini bana hiç aratmıyor. Bir tek bulaşık makinesi beni üzüyordu son bir aydır onun da çözümünü buldum ve evde her alanda kendi çözümlerimle hazırladığım temizlik malzemelerini kullanıyorum.
Evde sürdürülebilir kimyasalsız temizlik mümkün yazımda ayrıntılı içerik bulabilirsiniz.

Online sipariş vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. 
https://www.fermentemutfagim.com/

26 yorum:

  1. Çamaşır sodasi marketlerdeki mi?malzemeleri nereden aliyorsunuz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Malzemeler aktar, eczane ve internet üzerinden alınabilir.

      Sil
  2. Bulaşık makinesi için satılan kaya tuzu bildiğimiz kaya tuzundan farklı mı?

    YanıtlaSil
  3. Bizim de bardaklar matlasiyordu o yuzden birakmistim boraks karisimini. Piyasada organik satilanlardan aldim icim rahat etmeyerek. Yaziniz cok iyi oldu hemen deneyecegim tesekkurler ✌

    YanıtlaSil
  4. merhaba ev sabunu yerine arap sabunu olur mu birinden duymuştum. böyle şeylere yeni başlayanlar için ev sabunu yapmak zor gelmez mi? ne önerirsiniz acaba?

    YanıtlaSil
  5. Plastik bir kutuda muhafaza etsek zararlı mı olur acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size kalmış, olur tabi. Ben mumkun oldugunca artık kullanmamaya çalışıyorum hiçbir yerde plastigi.

      Sil
  6. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  7. Ferda hanım, bu harika site için teşekkürler. Tariflerinizi bende denemek isterim. Eti matik deterjan kullanıyorum bende. Yerli malı. Zararsızmış diyorlar. Artık market ürünü asla sokmuyorum.

    YanıtlaSil
  8. Elde bulaşık yikarken sivi deterjan tarifiniz var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kendi yaptıgım arap sabununu kullanıyorum.

      Sil
  9. Bende yaptım bulaşık makinası ve çamaşır makinası deterjanı sıvı sabun yaptım çok memnun kaldım. Bu bilgileri paylaştığınız için çok teşekkürler. Sıvı el deterjanı için arap sabunu yağlı kalmıyor mu?

    YanıtlaSil
  10. boraxın zararlı oldugu söyleniyor siz ne düşünüyorsunuz ?

    YanıtlaSil
  11. Merhaba
    Sizden aldığım bulaşık makinesi deterjanı ile bardaklarım koyduğum gibi çıkıyor. Tabaklarda sorun yok ama bardaklar lekeli ve kirli :((
    Ne yapabilirim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba
      Bulaşık makinenizin tuz bölümünde kaya tuzu, parlatıcı bölümünde limon sirkesi olmalı. Ayrıca kaşıklığa ikiye kesilmiş limon koyup haftada bir bu limonları da değiştirirseniz çok faydalı olur.
      Bu şekilde kullanırsanız çok iyi sonuç alacaksınız.

      Sil
  12. Merhaba
    tarifleriniz çok güzel ve anlaşılır. hem satış yapıp hem de tarifleri paylaşmak sizin muhteşem bir insan olduğunuzun göstergesi sanırım :) Bulaşık deterjanı tarifinizin lekelerdeki etkisini artırmak için iki kaşık deterjana ek bir çay kaşığı limon tuzu koyarak etkili bir sonuç aldım. bardaklarda matlaşma vs yapmıyor.
    Yeni paylaşımlarınızı merakla bekliyorum.
    Saygılarımla

    YanıtlaSil
  13. Merhabalar,bulaşık makinesi tuzunu ve deterjanı aldım sizden, tuzun yarısını tuz bölmesine boşalttım, deterjandan da iki tatlı kaşığı demişsiniz, bir tatlı kaşığı koydum, parlatıcı gözüne ev yapımı elma sirkesi, gelelim sonuca;
    Büyük bir hayal kırıklığı, bulaşıkların üzerinde bariz bir şekilde toz kaldı, un gibi, sanırım karbonat ya da boraks, tuz bölmesini ikinci yıkamamda açtım baktım, tuz bitmiş tamamen erimişti, ve lekeler çıkmamıştı,bardaklarımda matlık oluştu..neyi yanlış yaptım acaba ? Tuzu sormak için üç defa yorum yazdım, cevap alamadım, her seferinde bir kaşık tuz mu koysak,zira hemen eriyor ? Bir tatlı kaşığı deterjana rağmen kalıntı varsa iki tatlı kaşığı hiç durulanmaz ? Cevap verirseniz çok sevinirim, şu an neyle yıkasam bulaşıklarımı diye şaşırmış durumdayım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tuzun tamamını bulaşık makinesinin tuz bölümü dolup da tuz dışardan görününceye kadar boşaltınız.
      Limon sirkesi elma sirkesinden çok daha etkilidir.
      Makinenizin kaşıklığına kesilmiş limon parçaları da koyunuz.

      Sil
    2. Merhaba Ferda Hanım, sitenizden aldığım bulaşık deterjanını, limon dilimlerini, tuzu ve parlatıcı yerine sirkeyi koyduğum halde bardaklarım mat çıkıyor makineden. Benim için bir öneriniz var mı?

      Sil
  14. Merhaba. Nereye yazacağımı bilemedim, bu konu altına yazivereyim dedim. Bir soru ve rica; acaba çöp enzimi konusu ilginizi hiç çekti mi? Anlatımı güzel ve bilgili bir insan olarak bu konuda da sirke v.s. gibi yol gösterici olmanızı rica ediyorum sizden. Güvenilen ve sözü dinlenen bir kişi olarak siz anlatirsaniz epey dikkat çekecektir. Net.de bir kaç kişi var konuyla ilgili, onlarda plastik içinde tarifliyorlar. Ben ise anca bir iki tanıdığa anlatabiliyorum bildiğim kadarını. Siz geniş kitlelere seslenebiliyorsunuz ve bu konu önemli. İyiliklerle.

    YanıtlaSil
  15. merhaba

    aşağıda detayları olan tarifi denedim. yıkama güzel ancak bardaklarda ve şeffaf malzemelerde buğu sorunu oluşturdu. parlak değil bildiğiniz mat çıktı makinadan. herhangi bir yorumunuz var mı?

    1 bardak çamaşır sodası
    1 bardak karbonat
    1 bardak boraks
    3 bardak limon tuzu
    1/2 bardak kaya tuzu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarifi tekrar okuyunuz. Tarifte olmayan malzemeler eklemişsiniz. Yaşadığınız soruna limon tuzu yani sitrik asit sebep oluyor.

      Sil
  16. tarifte ev yapımı sabun yerine makineye uygun olan hazır granül sabun tozundan 1 su bardağı kullanılabilir mi acaba?

    YanıtlaSil
  17. arkadaşlar merhaba ben ziraat mühendisi hüseyin. Sizlere tavsiyem boraks maddesini en kısa sürede terketmeniz. Boraks ın zaten özü bir kimyasal Lütfen iyice araştırın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii ki kimyasal bir maddedir. Tuz da su da kimyasaldır :)
      Boraks zararsız kimyasallardandır.

      Sil