12 Temmuz 2016 Salı

%100 Bitkisel, Ev Yapımı Yağ ve Kir Sökücü


Zararlı kimyasallardan uzak bir ev hayatına geçtiğimde neyin yerine neyi koyacağıma dair uzun uzun araştırmalar yapmaya başladım. Bu konu ile ilgili yazılmış yayınlar, yabancı siteler, kimyasalların zararları derken her bir konu diğer konuyu açtı. Bazen çok bocaladım, ne yapacağımı şaşırdım, bazen kolayca yeni çözümler buldum.  Artık aylardır evimde, kişisel temizlik ve kişisel bakımda ve tüm ailemin de kişisel temizlik ve bakımında hayatımızdaki kimyasal içerikli bütün ürünleri çıkartıp attım ve hepsinin yerine %100 doğal çözümler buldum.
Zararlı ağır kimyasal madde içeren deterjan, çamaşır bulaşık makinesi deterjanı, el sabunu, sıvı sabun, çamaşır suyu, yer siler, yumuşatıcı, tuvalet lavabo temizleyicileri, yağ çözücü, kireç sökücü, lavabo açıcı...off ne kadar da çoklar ve hayatımızın her alanındalar. Say say bitmiyorlar, daha yarısını bile sayamamışımdır.
Hepsinin yerine daha az ve doğal malzemeyle çözüm bulmak mümkün. Ben de öyle yaptım.
Bu iş üzerine biraz kafa yormak okuyup araştırmak denemekten yılmamak gerekli yalnızca.
Benim tüm denemelerim artık sonuç verdi ve evimde temizlik malzemesi arayışlarım sona erdi. Her ürünün yerine geçecek ürünleri buldum denedim paylaştım ve paylaşmaya da devam ediyorum.
Proje halinde bir kaç temizlik ürünümün tarifini de yakında yayınlayacağım. 
Şimdi size yerini doldurması en zor ürünlerden bir tanesini olan yağ sökücüden bahsedeceğim.

İçinde ağır kimyasallar bulunan ticari yağ sökücüler biliyorsunuz eldivenle kullanılır, ocaktaki kurumuş yağ ve kirler, fırın içi temizliği öyle alalade bulaşık deterjanı ile yapılmaz, yapılamaz. Elimizde tellerle kazır da kazırız fırını, ocağı. Eldiven kullanarak bu ağır kimyasal içeriğin ellerinizi ve cildinizi tahriş etmesinden kurtulabilirsiniz ama içerisinde bulunan ağır kimyasalları soluyorak ağır metal alımından ve akciğerlerinize verdiği zararlardan asla kaçamazsınız.

Kimyasalsız doğal temizliğe geçince ocağı, fırını nasıl temizleyeceğim diye düşünmeye başladım. Kime sorsam network marketing ürünlerin sözde doğal yağ çözücülerinden bahsetti. Ben network ürünlerinin tamamına karşıyım asla alıp kullanmam, kullanmadığım ürünü de kimseye tavsiye etmem. 
Peki ya organik deterjanlar. O da ayrı bir pazar oldu artık. Ya da ayrı bir pazarlama kulvarı mı desem. Benim derdim evde ne yapabilirim, kendim ne üretebilirim oldu hep, doğal ya da doğal olduğu iddia edilen ne alabilirim olmadı hiç. 
Binlerce yıl önce ninelerimiz, atalarımız nasıl çözüm bulmuş temizlik işine, yağ ve kir şimdi icat olmadı ya, onlar nasıl temizlemiş bulaşığı, çamaşırı?
Evde kullanabileceğim doğal malzemeleri birbiriyle karıştırıp denemeler yapmaya başladım. Amacım fırın ve ocak yağını kolayca temizleyeceğim bir malzeme karışımı elde etmekti. Tesadüfen bulduğum bir karışımın verdiği sonuçlara inanamadım. Ocağın üzerine püskürtüp kolaylıkla ovmadan tel kullanmadan kurumuş yağı kiri söktü attı. Gözlerime inanamadım önce ve hızımı da alamadım. Hemen fırın içine uyguladım. Fırınım uzun zamandır temizlik gerektiriyordu. fırının içinde yağlar gözümün önünde aşağı doğru akmaya başladı. elde ettiğim ürünle bulaşık, çamaşır makinelerinin ve buzdolabının dış yüzeylerini, mutfak dolaplarının yağlı yüzeylerini, ocağın etrafındaki mermeri, fayansları falan, akla gelecek yağlı kirli her yüzeyi temizleyip denedim. Sonuçtan gerçekten memnum kaldım. Piyasadaki yağ sökücülerin yerine geçebilecek bir ürün yapmaya çalışırken, piyasadaki yağ çözücülerden daha güçlü bir ürün yapmıştım hem de kimyasal kullanmadan.
Facebook gruplarında bir anket oluşturdum. Merak ediyordum acaba tesadüfen bulduğum bu karışım bilinen bir karışım mıydı? Başka kullanan var mıydı? Pek çok sağlık grubunda eş zamanlı yaptığım bu ankette sorduğum soru yağ çözücü olarak ne kullandıklarıydı. Eğer evde doğal bir karışım kullanan varsa içeriğini yazmalarını istediğim bir de şık ekledim ankete. Aldığım yanıtlar tüm gruplarda aynı oldu. Bir kısmı piyasadaki yağ çözleri, bir kısmı hatta çoğu doğal olduğu iddia edilen  network ürünü yağ çözleri kullanıyor, küçük bir kesim de evde karbonat, limon tuzu sirke gibi malzemeleri birbirine karıştırıp ya bekletiyor, ya yanmış tencerede kaynatıyor vs. Bir kişi bile benim karışımımdan bahsetmedi. Artık bu karışımın benim icadım olduğuna kanaat getirdim iyice.
Evde her alanda yağ ve kir çözücü olarak bu karışımı kullanmaya başladım. Banyo için ayrı, genel temizlik için ayrı, mutfak için ayrı renkte aldığım püskürtme şişelerine doldurup tüm temizlikte kullanmaya başladım. Bitince yenisini yapıp, tekrar dolduruyorum.
Kendi yaptığım yağ ve kir sökücüyü kullanırken asla eldiven kullanmaya gerek yok. Çünkü içinde cildi tahriş edecek bir madde yok, aksine cildinizi de besleyecek yararlı bir karışım.
%100 bitkisel ve % 100 kendi ürettiğim ürünlerin birleşiminden oluşan yağ çözün ismini fermente yağ çöz koydum.
Fermente yağ çöze biraz esansiyel limon yağı ilave ettim güzel koksun diye. Artık icadımın üzerinden aylar geçti, her alanda denendi ve benden tam puan aldı. Şimdi sizinle tanıştırmak istiyorum.
Biliyorsunuz ben yaptığım her ürünün tarifini sizlerle paylaşıyorum. 
Bir ilk yapacağım ama, bu ürünün formülü şimdilik bende saklı kalsın.
İsteyen üyelerimiz benden sipariş verip kullanabilirler.
Kullanım bilgisi;
Kargodan çıkan yağ çözücü sıvıyı bire bir onanında sulandırarak kullanabilirsiniz. Daha ağır ve kurumuş kir ve yağlarda dilerseniz sulandırmadan kirin ve yağın üzerine bir miktar dökerek kullanabilirsiniz. Sulandırdığınız yağ çözücüyü püskürtme şişesine alıp direk yağ ve kirin üzerine sıkarak kirli yüzeyi bezle ya da süngerle ovup silerek kullanılır. Ocak fırın gibi kurumuş ve yanmış yağlar üzerinde etkilidir. Yanmış yağların üzerine sıktıktan sonra 5 dk beklemeniz önerilir, sonra sünger yardımıyla temizleyip, ıslak bezle durulayabilirsiniz.
Sevgiler...

11 yorum:

  1. Bu ürünün tarifini yayınlamaya karar verdiniz mi acaba? :) Sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Bende doğal ev yapımı sıvı çamaşır deterjanı buldum .çok da memnunum.o deterjanı bulasik makinesinde de kullanmayı düşünüyorum. Daha denemedim.

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar Ferda Hanım, sanıyorum yağ ve kir çözücü satış listesinde yok, ya da ben bulamadım.. tarifi de yok.. Mümkünse ikisinden birini rica etsek:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yag ve kir sokucu yakında sitede stoga girecek.

      Sil
  4. saglıgımızı korumak icin herturlu konuda ozelliklede temizlık ve gıda da dogal ürünler kullanmamız coktan sart oldu. degerli arkadasimız kesfettiklerini insanlık için paylasırsanız cok makbule gecer;Ayrıca emeklerınız icin NE KADAR tesekkur etsem azdır.saygılarımla

    YanıtlaSil
  5. Merhaba. Bu ürünü çamaşırlarda çıkmayan lekeler içinde kullanabilir miyiz?

    YanıtlaSil
  6. Bunun tarifini vermeyeceksiniz sanırım :)

    YanıtlaSil
  7. Stoklarinizda temiZlik ürünlerini hiç goremiyorum

    YanıtlaSil
  8. nasıl istedim bu tarifi... yurt dışında olduğum için sipariş veremiyorum. kısmet diyelim, ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  9. Tarifi istiyoruz

    YanıtlaSil