1 Mayıs 2016 Pazar

Peynir Altı Suyu ( Whey Proteini)


Evde şirden mayası ile doğal katkısız ve çok lezzetli peynirler yaptığımı takipçilerim biliyorlar. Evde şirden mayalı peynir yapılışı başlıklı tarifime başlığa tıklayarak ulaşabilirsiniz. Daha önce de peynir altı suyu whey ile ilgili bir yazı yazmıştım. O yazıyı yazdığımdan bu zamana kadar geçen sürede bu konudaki araştırmalarım doğrusunda bilgilerim de çoğaldı ve bu bilgileri sizlerle paylaşmak adına whey proteini ile ilgili 2. yazıyı yayınlamaya karar verdim.
Evde peynir yapmaya başladığınızda kaçınılmaz olarak pek çok miktarda da peynir altı suyunuz oluyor. Peki nedir peynir altı suyu whey, ne işe yarar?
İngilizce'de whey protein denen peynir altı suyu esansiyel amino asitler (vücuda dışarıdan alınması gereken elzem amino asitler) içeren bir proteindir.
Sütün içeriğinin %87 si su, % 13 ü katı maddedir. Bu katı maddelerin ise % 30 u yağ, % 37 si laktoz, % 27 si proteindir. Bu süt proteinlerinin %80 i kazein, %20 si whey proteininden oluşur. Whey proteini kazeinden çok daha kolay erir ve emilir. Bu protein sporcular için, kilo vermek isteyenler için, bağışıklık sistemini ve kemiklerini güçlendirmek için kullanılır ve fayda sağlar.

Whey proteininin faydalı olduğu alanlar;

Sporda beslenmesinde ve yaşlılıkta;

Atletler ve diğer sporcuların protein ihtiyacı diğer kişilerden fazla olup ihtiyaçlarını whey proteiniyle karşılayabilirler. Whey proteini daha iyi emilmekte ve kaslarda daha iyi kuvvetlilik yapmaktadır. İçinde bulunan lösin aminoasiti kaslarda protein oluşmasını arttırır. Vücutta glutatyonu artırarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Yaşlılarda oluşan kemik erimesinde bu nedenle faydalı olur.

Kilo vermede;

Kilo verme açısından whey proteinin büyük faydası olmaktadır. Vücut proteinleri yakmak için daha çok enerji harcar. İçerisinde karbonhidrat olmadı için düşük glisemik indeksli diyet için faydalı bir destektir. Ayrıca içindeki lösin aminoasiti yağların erimesine ve kasların artmasına katkıda bulunur. Whey proteini ayrıca iştahı baskılayan kolosistokinin "glukagon like peptid-1" hormonlarını artırarak kilo vermede faydalı olmaktadır. Ara öğünlerde whey proteini tüketerek açlık atakları bastırılabilir.

Kanser hastalarında;

Kanser hastaları kemoterapi ve radyoterapi nedeniyle iştahsızlık bulantı olayını sıkça yaşarlar. Yeteri kadar protein ve gıda alamadıklarından kilo kaybı ve kas erimesi oluşur. Whey proteini bu alanda da kullanılırsa çok fayda görülür.

Ayrıca kalp damar sağlığı tansiyonu denge altına alma gibi başka sağlık alanlarında da son derce faydalıdır whey proteini.


Whey proteini evde nasıl yapılır?

Sütü kazein kısmından ayırdığınızda geriye kalan kısım wheydir. Bunu sütü kaynatıp içine limon sıkarak ya da sirke ekleyerek sütü kestirip kazeini ayırmak suretiyle yapanlar da var ama bu durumda ekşi bir peynir altı suyunuz olacağını garanti ediyorum. Süt kesiği yani limon sirke gibi asitle sütü keserek elde ettiğiniz peynirimsi peynir değil süt kesiği olacak. Bu durumda süt kaynadığı için sütün içindeki pek çok değerli bakteri ve vitamin de ölmüş olacak, peynir altı suyu da ekşi olacak. 
Evde yaptığınız yoğurdu süzdüğünüz zaman süzme yoğurt ve altta kalan suyu da whey proteinidir. Bu şekilde de whey proteini elde edersiniz ancak yine ekşi bir su olacaktır. 
Ayrıca kefiri de yoğurt gibi süzerek suyunu ayırırsanız yine bu su da kefir tadında bir whey proteini olacaktır.
Süt tadında kolay içimli whey proteni elde etmenin tek yöntemi ise evde peynir mayalamaktır.

Whey elde etmenin en iyi yöntemi evde peynir mayalamaktır. 

Evde şirden maya ile katkısız peynir yapılışı tarifimden faydalanarak yaptığınız peynir ile aynı zamanda whey peynir altı suyu da elde edersiniz. İçimi süte çok yakın, hiçbir ekşiliği olmayan katkısız, doğal whey hazırlamanın en başarılı yöntemi bana göre budur.
Şirden maya için bana mail atabilirsiniz.
İsteyen üyelerimize kendi yaptığım şirden mayalı peynir altı suyu wheyi dondurup soğuk zincir ile ulaştırıyorum.

Online sipariş vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. 
https://www.fermentemutfagim.com/

9 yorum:

  1. Merhaba vakti olmayanlar süte limon katarak lor elde edecek olursa ne kadar süte ne kadar limon sıkmak gerek? Ve bu süt kaynattıktan sonra soğumasını beklemeye gerek var mı? Kaynatıp direk limon sıkabilir miyim?

    YanıtlaSil
  2. Sütü limon ile kestirerek yapılan lor ile şirden maya ile yapılan katkısız peynir arasında vitamin farkı çok mu? Bir de sütü limon ile kestirdikten sonra tekrar kaynatacak mıyız? Şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. merhabalar. whey yaparken sütün kalitesi de önemli midir.. bizim süt aldığımız çiftlikte 19 tane inek varmış.. dolayısı ile biz 19 ineğin karma sütünü içiyoruz. bir tanesi bile antibiyotik almış olsa muhakkak total sütün kalitesini etkiliyordur. sütü whey. yoğurt veya kefir haline getirerek tüketmek sütün bu gibi "sakıncalı" hallerini hafifletir mi sizce? teşekkürler..

    YanıtlaSil
  4. Tüm bilgiler için çok teşekkürler. .

    YanıtlaSil
  5. Ferda hanim Merhaba , whey proteinin buzdolabinda ve derin dondurucuda bekleme süresi ne kadar olmalıdır ?

    YanıtlaSil
  6. Merhabalar bende senelerdir çiğ süt alıp yoğurt mayalıyorum sütün kaymaklarını buzlukta bekletip yeteri kadar çoğaldığında yağ yapıyorum yağı yıkarken ilk o yoğun sütlü olan suyunu tencereye alıp kestirip peynir yapıyorum geri kalan suyunu döküyorum whey proteni bu geri kalan döktüğüm suda mı mevcut?

    YanıtlaSil
  7. Sirden mayasi yapmak istiyorum kuzunun gursagindan alinarak bazi islemlerden geciriliyormus dogrusu bana tarif edermisiniz ben evde peynir yapiyorum sirden mayasini bunun için kullanicam

    YanıtlaSil
  8. Şırdan,ı nereden bulunur.

    YanıtlaSil
  9. Peynir altı suyunu nasıl tüketmeliyiz biliyorsunuz ki sütü kaynatmadan peynir mayalıyoruz ve peyniride hemen tüketmiyoruz süzdükten sonra kaynatarak lor elde ediyoruz bu sudanmı bahsediyorsunuz bilgilendirirseniz sevinirim.

    YanıtlaSil