13 Mayıs 2016 Cuma

Evde Ricotta Yapılışı (peynir altı suyundan gerçek ricotta)


Bir tür İtalyan peyniri olan Ricotta iki kere pişirilmiş anlamına gelir. Gerçekten de iki kere pişirilir.
Öncelikle ricotta pastörize yöntemi ile mayalanan peynirin altı suyundan çıkmaz. Çiğ mayalanan kaşar peynirin alt suyundan olur. Kaşar peynir altı suyunu bol lorludur.
Evde şirden mayalı kaşar peyniri yapılışını başlığa tıklayarak okuyabilirsiniz. Kaşar peynirin ilk telemesini alıp suyunu tamamen süzünce elmizde baya bir miktar peynir altı suyu kalır. bu peynir altı suyunun yaklaşık iki litresini kaşarı haşlamak için bir kenara ayırıp kalanını ricotta için tencerelere döküp kaynattım.

Kaynayan peynir altı suyuna yaklaşık 5 lt peynir altı suyuna küçük bir kase ev yoğurdu ilave edip, tekrar 5-10 dk kaynattım. Altını kapatıp kendi halinde biraz soğumasını bekledim. İçinde pıhtılar ayrıldı ve yemyeşil suyu da diğer kenara ayrıldı. Pıhtılar çok küçük oluyor tabi, peynir telemesi gibi değil, bu suyu yine tülbentten 1 gün boyunca süzmek gerekiyor.
Süzülen lor ya da ricottanın tadı gerçekten çok leziz. Satın alınan lor gibi yavan değil asla. Kaymaktan bir tık aşağı diyebilirim lezzeti için. Tuz ekmediğim için kahvaltıda üzerine halis balı gezdirip tüketilebilir. Reçel tüketenler de reçel dökerek yiyebilir. 
İstenirse tuz ilave edilip tuzlu olarak da tüketilir.
Her tür kurabiye, krema ve hamur işine muhteşem bir tat verecek ricottanızı ister kahvaltıda isterseniz hamur işi tariflerinde kullanın.
Tuzlamadan yapılanın ricottanın ömrü buzdolabında bir kaç gün, tıpkı süt kaymağında olduğu gibi. tuzlayarak bu süreyi uzatabilirsiniz.
Sütü sirke ya da limonla kestirerek yapılan lordan ne farkı var derseniz, tadında hiç ekşilik yok. Farkı gerçekten azımsanmaz. Dedim ya süt kaymağına yakın bir lezzete, kremsi bir dokuya sahip.
Afiyet olsun.
Şirden maya,

Online sipariş vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. 
https://www.fermentemutfagim.com/


Sipariş

2 yorum:

  1. Sadece lor yapımı için tarifiniz var mı? Bebeğime yapıcam. Kaynatılmış 2 kilo süte ne kadar limon sirke koymak gerek?

    YanıtlaSil
  2. Merhaba, sitenize bayılıyorum. Sayenizde cok sey ogrendim. Evdekiler biktilar herşeyi mayalamamdan ama ben cok memnuniyetle yapiyorum. Ricottayi yaptim kaşar alt suyundan ama koydugum yogurt 1 kaseydi. Toplan 1,5 kase ancak ricotta cikti. Miktar normal mi? Sütümün yag oranı da %4,5. Neden az cikti acaba ?

    YanıtlaSil