Ana içeriğe atla

Ev Yapımı Killi Probiyotik Diş Macunu


"Sağlıklı her insanın vücudunda trilyonlarca bakteri yaşıyor. Öyle ki, kendi hücrelerimizin sayısından on kat fazla bakteri barındırıyoruz vücudumuzda. Bu bakterilerin çoğu bizim için son derece faydalı: Gıdaları hazmetmemize yardım ediyor, bağışıklık sistemimizi güçlendiriyor ve zararlı mikropların gelişimini frenliyorlar.

İnsan ağzı, bakteri bakımından özellikle zengin bir ortam. Yine de, modern insanın ağzında, örneğin Taş Devri insanına kıyasla çok daha az çeşit bakteri var.

Adelaide Üniversitesi’nde yürütülen bir araştırmaya göre, insanlık tarihinde iki önemli olay yiyecek rejimimizde büyük değişikliklere yol açmış: Tarım toplumuna geçiş ve Endüstri Devrimi. Her ikisinde de, avcı-toplayıcı toplumların ağızlarında barınan bakteri çeşitliliği önemli ölçüde azalmış.

“E fena mı? Ağzımız artık daha temiz,” diyeceksiniz belki. Gelin görün ki ‘temiz’, ‘sağlıklı’ anlamına gelmiyor. Ağız florasındaki çeşitliliğin azalması, modern insanın ağzında diş ve kemik eritebilen bakterilerin baskın çıkmasına yol açmış. Bu nedenle, araştırmayı yürüten Profesör Alan Cooper’ın deyimiyle, “Modern insanın ağzı sürekli hastalık halinde.”

Tarım toplumuna geçişten önce diş çürümesi gibi sorunlarla çok daha az karşılaşılıyormuş. Özellikle Endüstri Devrimi’nden itibaren işlenmiş şeker ve un tüketiminin artmasıyla, ağız sağlığımız iyice kötülemiş, diş çürümesi sıradan bir olay haline gelmiş."


                                                                                                                                        Kaynak:
                                                                                                                               Science Daily
Bu bilgiler ışığında daha önce yapıp tarifini yayınladığım Ev yapımı killi diş macunu tarifimi güncelleyip yeni bir tarif oluşturdum. Probiyotik killi diş macunu.
Yaptığım diş macunun içerisinde kullandığım kil sertifikalı yenilebilir zengin mineralli bentonit kili. aldığım site ise meikil.com.tr

Probiyotik killi diş macunu için malzemeler

2 çorba kaşığı kil,
1 tatlı kaşığı karbonat,
3-4 çorba kaşığı bitkisel gliserin,
5 damla nane esansiyel yağı.



Yapılışı


Önce kuru malzemeler yani kil, probiyotik ve karbonat karıştırılır. Sonra sıvı malzemeler, gliserin ve nane yağı eklenerek  hepsi homojen bir kıvam alana kadar karıştırılır. Küçük cam kavanozlara alınır. Diş macununuz hazır. Her seferinde nohut miktarında  alıp fırçanızın üzerine koyarak dişlerini fırçalayabilirsiniz. Ben sonuçtan çok memnun kaldım. Hem ağızda bıraktığı ferahlık hissi, hem de karbonatlı yaptığımda ki itici tadın olmaması memnun kalmamdaki iki önemli etki. Ağızda bıraktığı ferahlık gerçekten uzun süre etkili. Dişlerinizin gerçekten temizlendiğini hissediyorsunuz.

Sağlık ve şifa olsun.


Online sipariş vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. https://www.fermentemutfagim.com/


Kimyasalsız kişisel bakım için başlıklara tıklayınız.

Yorumlar

  1. Sayın ferda hanım/bey.

    Öncelikle sayfanızın içeriklerini oluştururken verdiğiniz çaba için sizi tebrik ederim.

    Diş hekimi olarak şunu sormak istedim:
    " Verdiğiniz diş macunu içeriğinin, ağız florası üzerindeki etkileri ile ilgili bir çalışmanız var mı? Var ise yayınlamanız mümkün mü? "

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Mehmet Bey kendime ait olamyan yabancı pek çok kaynak var tabi. Netten ulaşılabilir. Bentonit kili etkileri ve faydası özelikle.

      Sil
    2. Mehmet bey diş hekimi olarak sizin karşı görüşünüz var mı?

      Sil
  2. sadece gliserin ve karbonatla yapsak nasıl olur acaba, etkili olur mu? bentonit kili temin etmesi zor olabilir. bir de gliserin eczaneden mi alıyoruz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olmaz maalesef. Karbonat aşındırıcıdır diş minesi için sadece karbonatla yapmak kesinlikle yanlış olur. Bu tarifte karbonat miktarı ona göre eklenmiştir.

      Sil
  3. Merhaba, Bitkisel Gliserin diş macunun kurumasını önlemek için kullanıyorsunuz sanırım. Bu madde alkol içeriyor ve marketteki macunlarda da bulunuyor. Onsuz alternatif bir malzeme önerebilir misiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bitkisel gliserinde alkol bulunma o diğer bitkisel olmayan gliserindir. Sabun yaparken zaten doğal glisern meydana gelir.

      Sil
  4. Merhaba, öncelikle bilgilendirici yazılarınız için teşekkür ediyorum. Benim sormak istediğim malzemeleri verdiğiniz ölçülerde kullandığımızda resimdeki gibi birden fazla kavonoz mu çıkıyor yoksa tek bir kavanoz mu? Ayrıca anladığım kadarıyla bu diş macununu yiyebiliyoruz siz fırçalama bittikten sonra ne yapıyorsunuz? Ben sizinkinden farklı olarak gliserin yerine doğal h. cevizi yağı kullanacağım ve pembe himalaya tuzu da ekleyeceğim (içinde 84 mineral var).

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yenilebilir sertifikalı bentonit kil kullandığım yediğimiz anlamına gelmiyor. Yenilebilir malzeme kullanmamız gerekiyor çünkü zaten ağzımızdan kana karışıyor.

      Sil
    2. Kana karıştığını bilmiyordum demek ki normal diş macunları resmen zehirliyor. Peki kaç kavanoz çıkıyor tek seferde?

      Sil
  5. Ferda hanım aldığım probiyotik killi dış macununu ne kadar zamanda tüketmem gerekiyor. Muhteşem bişey.Ağzımdaki acı tat kayboldu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yani bir kavanoz bir kişi için bir aydan fazla gidiyor. Dayanma suresi zaten daha uzun.
      Saglıkla kullanın. Memnun kalmanıza çok sevindim.
      Sevgiler.

      Sil
  6. Kımız mayası bulamadım tarifin olmazsa olmazımıdır. Diğer malzemeler yeterli olur mu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kefir mayası da olur.

      Sil
    2. merhaba.bildiğimiz kefir mayası mı koyuyoruz.evde kefir yapmak için kullanılan.onu mu koyuyoruz.bir de kurutmak gerekiyor mu

      Sil
  7. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  8. Merhaba
    Yaptıgım dıs macunu resımdekı gıbı katı degıl sıvı oldu
    Medıkıl solusyon bıtkısel glıserın karbonat ve esans kullandım neden kaynaklanmıs olabılır acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. macun formunda olan bentonit kille yapılacaktı.

      Sil
  9. Merhaba,
    Ben de macun formunda olanla yapılması gerektiğini bilmiyordum hep solüsyon olanıyla yaptım. Sizin kullandığınız peloid macun mu? Mesala başka biri lokal peloterapi olanıyla yapmış macunu.
    Benim kullandığım esansel yağlar nedense aromasını vermiyor fırçalarken. Siz yağlarınızı nerden temin ediyorsunuz? Hammaddeleri denemeyi düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  10. Merhaba ferda hanım, değerli bilgileriniz için çok teşekkürler. Bahsettiginiz sitede medikil.com toz halinde kil goremedim. İçilebilir solüsyon bir de peloid macun var. Onun içinde de çeşitli yağlar mevcut.
    Siz bu tarifinizdeki toz kil hangisidir acaba?

    YanıtlaSil
  11. Aradigimi buldum galiba.

    YanıtlaSil
  12. Abla bundan sonra sk sk benim sorularin atesine tutula bilirisnz kusuruma bakmayin. Cok muhtesem bi blogunuz var.

    YanıtlaSil
  13. Merhabalar, kefir mayası kaç gr kullanılmalıdır?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

İlgili Diğer Yayınlar

Kitap- Ferda Uslu İçindekiler

  Kitap- Ferda Uslu  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri dönüşüm Sanatı Fermantasyon Bu kitap, 07.07.2023 Yılında Ferda Uslu tarafından kaleme alınmıştır. Kitabın tüm hakları yazara aittir. Kitap sadece ferdauslu.net kişisel blogda djital olarak yayınlanmıştır. Bu bölümden başlayarak tamamına bu blogdan ulaşılabilir. Kitabın baskılı yayını yoktur. Kitapta anlatılan her şey yazarın kişisel yaşam deneyimine dayanmaktadır, hiçbir sağlık iddası yoktur. Djital yayın tarihi; 25.11.2024 İletişim  ferdauslu@fermentemutfagim.com fermentemutfagim.com telefon 0850 255 44 11 Giriş Ferda Uslu Ne Yapar İçindekiler 1.Bölüm   Fermantasyon Nedir?   -Bilinen En Eski Gıda Koruma Tekniği Fermantasyon -Probiyotik- Prebiyotik ve Simbiyotik Kavramları -İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon   -Mikro Evrenden Makro Evrene Sonsuz Dönüşüm -Bağırsaklar, Zihin ve Ruh -Die of iyileşme Sendromu -Ağız ve Cilt Florası -Kadim Şifa Kaynağı Fermantasyon -Sonsuz İyileşme Gücü  

4/6 Yiyecekleri Sağlıklı Pişirme Yöntemleri

Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon 4. Bölüm İçten Dışa Detoks 6. Kısım Yiyecekleri Sağlıklı Pişirme Yöntemleri Detoks boyunca yediklerimiz kadar, onları nasıl hazırladığımız da önemlidir. Fermente edilmiş yiyeceklerin dışında kalan çiğ sebzeler ve meyvelerle beslenirken, bu yiyecekleri besin değerleri kaybolmadan hazırlamak önemlidir. Aslında yiyecekleri pişirme yöntemleri sadece detoks için gerekli değil, genel olarak sağlıklı beslememizin de kriterlerindendir. Pişirme yöntemi, sağlıklı bir yiyeceği zararlı bir yiyecek haline dönüştürebilir. Doğru yiyecekleri doğru pişirme teknikleriyle hazırlayarak maksimum faydaya ulaşırız. Örneğin kabak tüm sebzeler gibi bol lif ve vitaminler içeren sağlıklı ve faydalı bir sebzedir, bununla birlikte kabağı kızgın yağda kızartırsak faydasının önüne kızartmanın zararları geçebilir. Yiyecekleri pişirerek onların formlarını değiştiririz, kullandığımız pişirme yöntemleri bu formları belirler. Detoks boyunca sağlıklı yiyece...

6/4 Fermente Tarifler 4

  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon 6. Bölüm 4. Kısım Probiyotik Yoğurt Malzemeler 3 Litre gezen inek, manda, koyun, keçi sütlerinden birisi ya da birkaçının karışımı çiğ süt 1 yemek kaşığı probiyotik turşu suyu   Süt bir tencerede kaynatılır ve kaynadıktan sonra çok kısık ateşte 10 dakika kadar daha kaynaması sağlanır. Ocaktan alınan süt, yoğurt mayalama ısısı olan 45 derece getirilir. Küçük bir kâsede turşu suyu ve birkaç kaşık süt karıştırılarak tenceredeki mayalanacak süte eklenir ve güzelce karıştırılıp tencerenin ağzı kapatılır. Yaklaşık 4-5 saat tencerenin aynı ısıda kalmasını sağlamak için tencere battaniyeye sarılabilir ya da fırının yoğurt mayalama ayarında sıcaklığı korunur. Mayalama belirtilen saatten uzun tutulursa yoğurt ekşi olur. Mayalama saati sona erdiğinde tencerenin kapağı açılarak, sarsmadan buzdolabına alınır ve bir gece buz dolabında dinlendirilir. Ertesi gün probiyotik yoğurt kullanıma hazırdır.     Probiyotik V...