8 Mart 2016 Salı

Sarımsağı Kolay Ayıklama ve Saklama Yöntemleri


Malum yaz geliyor sarımsak tazesi çıkana kadar  belli bir aydan sonra bulunmuyor. Sarımsak bitmeden Kastamonu'dan sarımsak getirmek istedim. Yazın Temmuza kadar yetecek miktarda sarımsak olsun dedim, Kastamonu'dan sarımsaklar geldi. 3 kilo sarımsağı gözümde azımsamışım, bir geldi ki kocaman kocaman 3 demet sarımsak. Hava da ısınıyor, bunların içi boşalırsa diye beni aldı mı bir telaş. Nasıl saklasam, ne yapsam da son diş sarımsağa  kadar bu lezzetli sarımsakları ziyan etmeden kullansam diye araştırmaya başladım. Sarımsağı kolay ayıklama ve saklama yöntemlerini buldum ve denedim. Sizinle paylaşmak kaldı geriye. 
Öncelikle demetle almak ve demeti havadar bir yere asmak kabuklu saklamak için en makul ve önerilen tek saklama yöntemi. 1 demeti astım. Isı söz konusu olunca bu yöntemle hepsini muhafaza edebileceğim düşüncesinden hızla uzaklaştım ve çoğunu soyarak saklamam gerektiğine karar verdim. Soyarak saklarsam hem yemek yaparken elimin altında daima soyulmuş sarımsak da hazır olacağından soymaya karar verdim. İyi de  2 kilo sarımsağı nasıl soyacağım ben şimdi. Evde şu silikon sarımsak soyuculardan var, tabi bir iki diş için belki olur, konu bu ebatta sarımsak olunca o alet de sınıfta kaldı. Ben de sarımsağı kolayca soymak için bulduğum en mantıklı sonucu denedim ve memnun kaldım.



Kolay sarımsak soymanın yöntemi

Sarımsakları önce diş diş ayırmak, en dışındaki kabuğu soymak lazım. Bunun için büyük bir bıçağı 1 baş sarımsağın üzerine koyup elimle hafifçe vurdum, sarımsaklar ezilmeden diş diş ayrıldı ve en dışındaki kabuklardan dan kurtuldu.
Diş diş ayrılan sarımsakların üzerine sıcak su döktüm ve yarım saat kadar bekledikten sonra ayıkladım. Kuru haline göre % 50 kolay ayıklandı. Tüm sarımsakları bu yöntemle çok da uğraşmadan ayıkladım.



Ayıklanmış sarımsakları saklama yöntemleri

Ayıkladığım sarımsakların bir kısmını kavanoza doldurup dondurucuya attım. Daha sonra fermente sucuk yapacağımda hemen çıkartıp kullanmak için. Bir kısmını kaya tuzu ile karıştırıp kavanoza koydum ve buzdolabına kaldırdım. Bu arada sarımsağı zeytin yağın içerisinde saklamanın toksik etki yarattığını da öğrendim. Bu yöntemle saklanan sarımsaklar mutlaka buzdolabında muhafaza edilmeli ve bir haftaya kadar tüketilmeli.Yağda sarımsağı bekletme yöntemini bu sebepten direk eledim.

Bir kısmını da robota aldım üzerine kaya tuzu atıp iyice çektim ve onu da kavanoza alıp buzdolabına kaldırdım. 


Artık lazım oldukça buzdolabına kaldırdıklarımdan kullanıyorum, çok pratik oldu. Sarımsak çok faydalı, bu şekilde kullanması da pratik. 
Pişirdiğim her yemeğe, salatalara, yoğurda, soslara  ilave etmek için elimin altında soyulmuş ve ezilmiş sarımsaklar hazır.

Online sipariş vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. https://www.fermentemutfagim.com/

9 yorum:

  1. Elinize sağlık,faydalı bilgiler için teşekkürler Ferda hanım.

    YanıtlaSil
  2. ELİNİZE SAGLIK . UMARIM UZUN SÜRE GİDER. AFİYETLE YİYİN.BEN SİZİNKİ GİBİ YAPTIM FAKAT NE KADAR DAYANACAGINI TAZELİGİNİ KORUYACAGINI BİLEMEDİGİM İÇİN AZ YAPMIŞTIM KISA SÜREDEDE BİTİRDİM. SİZ DAHA EVEL DENEDİNİZMİ ? VEYA YAPIP DENEYEN OLMUŞMU ?BİLGİ VERİRSENİZ MEMNUN OLURUM SEVGİYLE KALIN....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deneyenler yorumlarını forumlarda paylaşmış, bozulmadan kalabiliyor diye. Benimkiler 15 gün falan oldu buzdolabında sorunsuz duruyor. Püf noktası kaya tuzu eklenmesi.

      Sil
  3. HARİKAAAA BEN DE YAPACAĞIM

    YanıtlaSil
  4. ben taze sarmısağı kendim kurutarak bir deneme yaptım geçen sene...ve evde saplarından bağlayarak asıp kuruttuğum sarmısaklar ne kadar doğal da olsa pazardan aldığım sarımsaklardan daha uzun dayandı...bu sene daha bol alıp kendim kurutacağım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Malum doğal olunca ilaçlılar gibi uzun kalmıyor bozulmadan :)

      Sil