8 Ocak 2016 Cuma

Tuzda Fermente Limonlar


Limon yemekten daha sağlıklı bir şey varsa o da fermente limon yemektir dedik ve kolları sıvadık.
Tarife geçmeden önce limon kabuğunun faydalarını kısaca aktarmak istiyorum. "Vitamini kabuğunda" tabiri limon için de geçerli ama limon kabukları pek çok evde çöpe gider. Limon kabuklarını tüketmeniz için sizi ikna edecek bilgiler aşağıda;


Limon kabuğunun faydaları;



"Limonun özellikle kabuğunda bulunan lifler ve pektin sağlık için çok önemli kaynaklardır. Limon iki tip lif içerir.Hücre duvarını güçlendiren selüloz ve hücreleri birbirine bağlayan pektin.

Limondaki selüloz: Sindirim sistemindeki suyu emer.Bu da dışkının daha hacimli ve daha az cıvık olmasını sağlar,böylelikle kabız ve ishalin önlenmesini sağlar.
Limondaki Pektinler: Antioksidan özelliği vardır.Çözünen pektinin %90 ı kalın bağırsaktaki milyonlarca iyi bakteri tarafından  fermente edilerek bütirik asit ve diğer kısa zincirli yağ asitlerini serbest bırakır.
Bu asitlerin yaptığı görevler:
                   1-Bağırsaklardan kalsiyum ve diğer minerallerin emilmesine yardımcı olur.
                   2-Bağırsaktan kolesterolün emilimini azaltır.
                   3-Karaciğer tarafından kolesterol üretilmesini engellerler.Hdl(iyi) kolesterol oranını                            arttırır.
                   4- Bağırsaktaki kanser hücrelerinin ölümünü(intihar)destekler.
                   Peki Ne yapmalı:Her gün 1 adet limonun kabuğunu yemeli(suyunu ayrıca içiniz)" 
                                                                                                         Alıntı; T.D.D. Dr. Ali Sinan

Evet Limon kabuğunun faydaları say say bitmiyor. Suyunu sıkıp, kabuğunu atmayın sakın. Biraz tuz ekip yiyorum ben, çok da lezzetli oluyor. Kabuğu derken tüm kabuğu kast ediliyor. Yani limon kabuğunun sarısı ve beyaz kısmı hepsi yenilecek.

Limonla ilgili bu kısa bilgiden sonra gelelim fermente limon tarifine. Bu tarif hem limondan daha çok fayda sağlamamız için, hem de elinizin altında her daim limon suyu olması için. Tuzlu olduğu için sadece tuzlu yiyeceklere limon suyu olarak eklenebilir. İçindeki limonlar da turşu olarak yenilebilir.


Tuzda fermente limon tarifi; 

Kullanacağınız kavanozun alacağı kadar limon ve kaya tuzu gerekiyor. Kavanozun cam olması fermente gıdalar için artı önem taşıyor. Fermantasyon esnasında plastiğin gıdalara geçmesini istemiyorsanız mutlaka cam kavanoz kullanın, aksi takdirde sağlık yerine hastalık sağlarız bu fermantasyondan. Bu tarif için kullanacağınız limonlar mutlaka ilaçsız, mumsuz olsun. Limonları kabuklarıyla kullanacağız. Limonları güzelce yıkayıp, kurumasını bekledim.  Kavanozun dibine biraz tuz serptim, limonları dört parçaya bölüp, her yerini kaya tuzuna batırıp, kavanoza attım. Sıkıştırarak kavanoza koyduğum limonların üzerine 4-5 tane limon sıktım. Limonlar suyun altında kalmalı ki üstte hava ile temas edenlerde küflenme olmasın. Kavanozu limon suyu ile kapatamadıysanız bir bardak suya biraz kaya tuzu atarak  salamura suyu hazırlayıp limonların üzeri örtülecek kadar kavanoza ilave edin. Ağzını sıkıca kapattığınız kavanozu turşulaşma olana kadar oda sıcaklığında, daha sonra serin bir yerde saklayın.
Son olarak bir püf noktası ileteyim. Limonlar suyun üzerine çıkmasın diye yapacağınız basit bir işlem var. Cam bir su bardağını limonları bastırarak kavanozun üzerine koyarsanız, limon dilimleri suyun altında kalırlar. Sonra kapağını sıkıca kapatmalısınız. Limon turşusunun kapağını arada bir açıp, gaz çıkışı yapmanız gerekiyor ki biriken gazla kavanoz patlamasın.
Afiyet olsun.

Online sipariş vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. https://www.fermentemutfagim.com/



https://www.facebook.com/fermentemutfagim/ sayfamızdan bana mesaj yoluyla da ulaşabilirsiniz.


2 yorum:

  1. limonu zaten çok seviyorum bu dahada güzel oldu yemek için bahanemiz arttı teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar..
    Ben bu limonları nasıl tüketmemiş gerektiğini merak ettim. Çok tuzlu geldi. Acaba suda mı bekletmeli önceden. Teşekkürler tarif için.

    YanıtlaSil