Ana içeriğe atla

Taş Değirmen, Tam Tahıl Ekşi Mayalı %100 Çavdar ekmeği


Neden çavdar ekmeği?
Son zamanlarda adını sıkça duyduğum çavdarı bir de ben araştırdım ve bunları buldum;

Çavdarın Faydaları;

Bol lifli olduğu için kilo kontrolünde çok faydalıdır.
Yediklerimizin bağırsaklardan geçiş zamanını hızlandırır.
Safra kesesi taşlarının meydan gelmesine mani olur.
Yapılan araştırmalar, çavdarın şeker hastaları için en zararsız tahıl olduğunu bulmuştur.
Bağırsak kanseri ve kan dolaşım sistemi hastalıklarının meydana gelmesini azaltır.
Menopoz ve menopoz sonrası devrelerde kolesterol kontrolü için çok faydalıdır.
Göğüs kanseri hastalarına tavsiye edilir.
Çavdarda, çok faydalı olan selenium, magnezyum, mangenez, fosfor mineralleri bulunmaktadır. 

1 bardak (169 gr.) çavdarda; 

Protein - 24.9 gr.

Vitaminler



A vitamini - 18.6 IU
E vitamini -  2.2 mg.
K vitamini - 10.0 mcg
Thiamin - 0.5 mg
Riboflavin - 0.4 mg
Niacin 7.2 mg
B6 vitamini - 0.5 mg
Folat 101 mcg
Pantothenic acid 2.5 mg
Chloine 51.4 mg

Mineraller 

Kalsiyum - 55.8 mg
Demir - 4.5 mg
Magnezyum - 204 mg
Fosfor - 632 mg
Potasyum - 446 mg
Sodyum - 10.1 mg
Çinko - 6.3 mg
Bakır - 0.8 mg
Manganez - 4.5 mg
Selenyum - 59.7 mcg 



Kan şekerini yükseltmemesi, bol lifli olduğu için bağırsakları çalıştırması, rüşeym ve kepek ayrılmadığından besleyici olması çavdar ekmeğinin tercih edilme sebeplerinden. Ayrıca tanenin kepek kısmı ayrılmadığından B vitaminleri ve madenler yönünden zengindir. B2, B6, B12 ve C vitaminleri ile demirkalsiyum, niasin, folik asit ve çinko içerir.








Piyasada çavdar ekmekleri 3/1 oranında buğday unu içerir. Bunun sebebi çavdarın sadece ekşi maya ile işlenip kabarabilmesidir. Fırıncı mayası ile çavdar ekmeği pişirmek için mutlaka buğday unu kullanmak gerekir, yoksa tahta gibi bir ekmek meydana gelir.
Benim çavdar unum yine tam tahıl ve taş değirmen çavdar unu ve buğday unum gibi o da Balıkesir'den geldi. 

Cevizli çavdar ekmeğini hazırlarken her zamanki gibi ekşi maya ile yoğurup, soğuk fermantasyon tekniği kullandım. Ekşi mayalı ekmek teknikleri için buraya tıklayınız. Diğer ekmeklerden farklı olarak yaptığım tek şey tepsi mayası için son şeklini vermeden önce hamura ceviz eklemek oldu. Hamura eklediğim cevizler kabuklu yerli cevizi kırarak çıkarttığım ceviz içleri. İç ceviz kullanmıyorum çünkü iç cevizlerin kurtlanmaması için ilaçlandığını biliyorum. Ayrıca ithal ceviz de kullanmıyorum, alırken mutlaka yerli mi diye sorup alıyorum. Zaten artık yerli cevizi de kolayca ayırt edebiliyorum.
Cevizli Çavdar ekmeğini ekmek taşının üzerinde pişirdim. 


Online sipariş vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. https://www.fermentemutfagim.com/

Yorumlar

  1. Merhaba. Buğday unuyla yapılmış maya ile çavdar ekmeği veya arpa ekmeği yapabilir miyim, yoksa onlar için de ayrıca çavdar ve arpa mayaları mı yapmam lazım?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

İlgili Diğer Yayınlar

Rafine Şekersiz Siyez Keki

Rafine şeker kullanmadan en eski un olan 10 bin yıllık unla, siyez unuyla kek yapalım mı? Rafine şeker yerine ne kullanmak lazım. Sunni tatlandırıcılar da en az şeker kadar zararlıyken geriye ne kalıyor?  Ya bal ve pekmez. Bal ısıyla temas edince toksik etki yaratıyor. Pekmezde zaten çok uzun süre kaynatılarak yapıldığı için bu etki maalesef mevcut. En iyisi soğuk sıkım pekmezler tüketmek. Aranırsa bulunuyor. Pekmezi de ısıya dayanıksız olması yüzünden kullanmıyorum pişirilecek tariflerde. Geriye şeker yerine kullanabileceğim çok fazla da seçenek kalmadı. Meyvenin kendi şekeri dışında.  Tatlandırıcı için olgun muz ve kuru dut kullandım. Hurma ya da kuru üzüm, gün kurusu kayısı da kullanılabilir. Fermente mutfağımda kullanılmayan malzemeler; Rafine tuz, Rafine şeker, Rafine endüstriyel un (organik ve tam buğday unu da olsa kullanmıyorum) Kabartma tozu, Şekerli vanilin, Kakao (yalnızca ham kakao kullanıyorum) Zeytin yağı, Hindistan cevizi yağı  ve tereyağ...

Doğal Fermente Elma Sirkesi

Evde sirke yapmak,bir kere başlayınca vazgeçemeyeceğiniz bir hobi gibi aslında. Sirke yapmanın mantığını anlayıp, bir kaç başarılı deneme de gerçekleştirince her mevsimde, elinize geçen her meyveyle yapabileceğiniz bu doğal sağlık iksirinin yapılışı aslında çok kolay. Bir kaç püf noktasını bilmek ve her fermente gıda gibi biraz sabırlı olmak sirke yapmanın altın kurallarından. Marketler sirke doluyken, hele ki bu kadar ucuzken neden kendimi yorup evde yapmak için uğraşayım ki diyorsanız, buyurun aşağıda yazılanlara bir göz atın. Endüstriyel üretimle yapılan sirkeler saatler içerisinde olurken, geçirdikleri süreç fermantasyon değil, rafinasyondur. Oysa sirke fermente  bir gıdadır, en azından öyle olması gerekir. En basit ev sirkesinin oluşması bile 2-3 ay vakit alır. Sağlık için faydalı olan sirke sizce hangisi?

7/5 Fermente Temizlik 3

  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon 7. Bölüm 5. Kısım Bokashi Fermantasyonu İlk iş olarak, organik atıkları kapalı küçük bir kovada biriktirmekle işe başlıyoruz. Mutfağa yemek yapmak ya da bir şeyler hazırlamak için her girdiğinizde, sebze meyve kabukları ve çekirdekleri, çay ve kahve telveleri, armudun sapı, üzümün çöpü, yani organik atık sınıfına giren ne varsa atmayıp, bokashi yapmak için mutfakta bir gün boyunca kapaklı bir kovada biriktirin. Bu birikintinin sulu olmaması için çöplerinizi sularından süzerek kovaya atın. Biriken atık kovasının içindekileri günde bir kez bokashi kovasına dolduracağız. Bokashi kovasının kapağını her atıkta açmıyoruz, günde yalnızca bir kez açıyor böylece hava ile temasını en aza indiriyoruz ki fermantasyon sağlıklı olarak devam edebilsin.  Bu yüzden atıkları gün boyunca ayrı bir kapta biriktirmek işin ilk adımı.   İkinci aşamada, ağzı sıkıca kapanabilen, altı musluklu ve içi süzgeçli bir kova edinin, ya da...