3 Ocak 2016 Pazar

Ev Yapımı Nutella


Marketten pakete girmiş ürünleri almayı bırakınca, evde de çocuklar varsa biraz yaratıcı ve becerikli olmak zorunda kaldım. Ben çikolata sevmem ve zaten yemesem de aramam, kaldı ki tatlı ve şekerli olan her şey şu an uzak durduğum türden gıdalar. Bal, pekmez ve hatta yüksek früktoz içeriği sebebiyle meyve de şu an uzak durduğum yiyecekler arasında yer alıyor.

Evde çocuklar olunca kendiniz yemeseniz de bazı gıdaları almak ya da yapmak zorundasınız. Artık bizim eve paketli gıda girmediği için çocuklar da uzun süredir nutella yiyemedi. Özellikle kızımın ısrarcı nutella istekleri üzerine, bir zamanlar bizim evin demir başı ve kahvaltı sofralarının olmazsa olmazı olan nutelladan kaçış yolu kalmadı. Markette kaç kez kavanozu elime alıp alıp bıraktım. Her seferinde eve dönünce bir bahane buldum ama yeni bir yöntem bulma zamanı geldi.

Evde nutella tarifi aramaya başladım. Malum şeker yerine de bal ya da pekmez kullanınca, işler daha da zorlaşıyor.
Bulduğum tarifleri modifiye etme zamanıydı yine. İlk denemede başarıya ulaşan bir tarif yaptım ve sonuç mükemmel. Lezzet olarak sınıfı geçti, evdeki herkesten tam not aldı. Sağlıklı mı sorusuna da on üzerinden on alan tarifim aşağıda;


Evde Nutella Yapılışı İçin Malzemeler;


Yapılışı;

Fındıkları kırıp ayıklayarak işe başladım. Ayıkladığım fındıkları robotta çektikten sonra, blendere aldım ve üzerine makineyi döndürecek kadar zeytinyağı ilave edip, fındıkları iyice ezdim. Balı, kakaoyu ve pekmezi ilave ettim. Ara sıra tadına bakarak balın miktarını ayarladım. En son vanilya özütü ilave edip, macun gibi olana kadar makinede çektim. Gerçek vanilya kullanmak çok önemli, çünkü tadında ve kokusunda büyük etkisi var.  

Vanilya hakkında bir kaç cümle kurmadan geçmek istemiyorum, çünkü marketten alınan "vanilin" denen ürünün vanilya ile hiçbir ilgisi yok. Gerçek vanilya özünü kendiniz yapabilir ya da benden sipariş edebilirsiniz.  "Peki markette küçük pakette satılan vanilin kullansam olur mu?" derseniz. Cevap vereyim,
Vanilin, kağıt üretiminin bir yan ürünü olan ligninden sentetik olarak üretilen bir madde. Ham maddesi kereste olan sentetik bir malzemeyi tariflerinizde kullanmaktan rahatsızlık duymuyorsanız, olur. 
Vanilya özütü tarifi için tıklayınız.

Yaptığınız nutellayı kavanoza alıp bir gece dolapta bekletirseniz tadı daha da güzel oluyor. İçerisinde koruyucu ve katkı madddesi olmadığı için buzdolabında muhafaza edip, çok bekletmeden 1 haftada tüketmek gerekir. Bizim evde 1 hafta yaşayacağını bile sanmıyorum. Bu sabah kahvaltıda çocuklar ekşi mayalı ekmeğin üzerine sürüp, afiyetle yediler. 
Afiyet olsun.

Tarif 2-

Üstteki tariften sonra defalarca nutella yaparak bu işi biraz geliştirdim. Yeni tarifimde bazı değişikliklere gittim.

  • Öncelikle fındığı kavurarak yapıyorum. Bu önemli bir fark yararatıyor. Hem tadında hem dokusunda hem de yapılışında.
  • İkinci olarak hiç yağ eklemeden yapıyorum, çünkü fındığın yağını çıkartıyorum. Bunu yapmak için gereken şey çok güçlü bir blender. Ekmek yoğurmak için aldığım 1500 wattlık makinenin blenderinde bu iş mükemmel olarak yapılıyor.
  • Diğer bir değişiklik de biraz sıcak su eklemek. Suyu kakao ekleyince ilave ediyorum.
  • Bu tarifimde pekmez yok. Sadece bal var.

Yani ilk olarak yine blenderda fındık krema kıvamına gelene kadar çekiyorum. Bu iş sadece bir kaç dakika sürüyor. Fındık krema gibi olunca da diğer malzemeleri ilave ediyorum. Kıvam akışkan, lezzet mükemmel.

Ekşi mayalı ekmek tarifi için buraya tıklayınız.

Online sipariş vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. https://www.fermentemutfagim.com/

6 yorum:

  1. Merhaba. Bu tarifte vanilya cubugu kullanacaksak nasil ve hangi asamada kullanmaliyiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet olur. Vanilya çubuğunu ortadan ikiye kesip, çekirdeklerini bıçağın tersiyle sıyırarak ekleyebilirsiniz. Vanilya özütü ekleme aşamasında.

      Sil
  2. Merhaba, kakao ve vanilyayı da damak tadımıza göre biz mi belirleyeceğiz yoksa beli bir ölçüsü var mı?

    YanıtlaSil
  3. Teşekkür ederim, çok makbule geçti bu tarif. Yalnız bir hafta kullanım süresini anlayamadım. İçerisinde çabuk bozulacak bir şey yok gibi sanki. Bu konuda beni aydınlatır mıydınız acaba?

    YanıtlaSil
  4. Netteki en güzel tarif size ait. Kakao bal ve su miktarı yaklaşık olarak verirseniz daha iyi olacak. Nilgun

    YanıtlaSil
  5. Kaliteli marka kakao tavsiyeniz var mı?

    YanıtlaSil