Ana içeriğe atla

Ekşi Mayalı Taş Fırın Ekmeği


Ekşi mayalı ekmek yapmak için ihtiyacınız olan ekşi mayayı kendiniz yapabilirsiniz. Ekşi maya yapmak öyle büyütüldüğü gibi zor bir şey değil. Buraya tıklayarak ekşi maya yapılışı ile ilgili aşamaları öğrenebilirsiniz.

Ekşi mayanız ekmek yapacak kadar güçlendiğinde ekşi mayalı hamuru bazı tekniklere uygun mayalarsanız, ekmeğiniz profesyonel ekmekçilerin ekmeğiyle aynı olur. Ekşi mayalı hamur tekniklerini buraya tıklayarak  öğrenebilirsiniz.

Temel tekniklere göre hazırlanmış, soğuk fermantasyon ile mayalanmış ekşi mayalı ekmek hamurunuz artık hazırsa taş fırın ekmeği yapılışına geçebiliriz.


Evde ekşi maya üretmeye başlayıp, doğal unla ekmek yapma merakı sizi de sardıysa yeni pişirme teknikleri denemek de ilginizi çekiyordur sanırım. Malum taş fırında pişen ekmeğin lezzeti ve kıvamı bir başka oluyor. Tabi odun ateşinde pişen ekmeği yapmak bizim için imkansız ama, evde en azından kendi elektrikli fırınımızı kullanarak taş fırın ekmeği yapmak mümkün. Nasıl mı, ekmek taşı kullanarak.

Ekmek taşı Türkiye'de henüz zor bulunan, internet üzerinde bir kaç sitede satışı olan bir taş. Bulsanız bile vereceğiniz mebla oldukça yüksek. Peki çözüm nedir? Çözüm toprak çömlek almak. Evet fırın ebatlarına uygun sırsız toprak bir çömlek tepsi bizim için ekmek taşı görevi görecek, fiyat olarak bütçenimi sarsmayacak.

Benim toprak tepsim 40 cm çapında. Siz de kendi fırınınızın boyutuna uygun olan bir toprak tepsi satın alabilirsiniz.

Taş fırın ekmeği yapmak için soğuk fermantasyonu tamamlanan ekşi mayalı hamuru ekmek pişirmek için kullanacağınız kalıplara alıyoruz. Ekmek yapacağınız kalıpları dilerseniz yağlayın, ben yapışmasın diye yağlı kağıtla kapladım. Ekmekleri kalıba alırken çok az unladığımız tahtanın üzerinde hamuru yine katlama yöntemiyle kalıba uygun boyuta getirmek gerekiyor. Kalıba alınan hamurun üzerini, keskin bir bıçak ya da jiletle çiziyoruz. Çizilen ekmeklerin üzerine temiz bir bez örterek mutfağın bir köşesine alıp, tepsi mayasının gelmesini bekliyoruz. Ekşi mayalı hamurda tepsi mayasının gelmesi yaklaşık 2 saati bulabiliyor. Kalıp içerisinde tekrar kabaran ekmekleri pişirme zamanı artık geldi.

Toprak tepsiyi ters çevirip, fırının 2. katına ızgaranın üzerine koyup kullanacağız. Fırın ısındıktan sonra ekmek taşını ısıtmak için fırını taş içindeyken 240 derede yarım saat çalıştırdıktan sonra içine ekmeklerimizi atabiliriz. Ekmeği attıktan sonra ilk 20 dakika  240 derecede, sonraki 20 dakika 200 derecede ve en son 20 dakikada 180 derecede olmak kaydıyla 3 ısı aşamalı pişirmeye tabi tutacağız. Bu 3 aşamalı pişirme süreleri, 5-10 dakika gibi, oynayabilir. Bu süre ekmek hamurunuzun kıvamına ve fırınınızın durumuna göre değişiklik gösterir.



Pişirme esnasında mutlaka yapmamız gereken bir işlem daha var. Ekmeği fırına attıktan sonra her 15 dakikada bir temiz su doldurduğumuz püskürtme şişesiyle ekmeklerin üzerine su püskürtmek. Bu işlemi ekmeğin üzeri pişerken kurumasın diye yapmak gerekiyor. Takır takır kuru bir ekmek elde etmek istemiyorsanız ıslatmayı mutlaka yapın. Fırını çalıştırmadan önce fırının en alt katına ısıya dayanıklı cam bir kasede su koymayı da unutmayın.





Ekmekler pişti. Görüntü, koku ve lezzet muhteşem. Bir kez evde ekşi mayalı gerçek taş değirmen unundan, siyez unundan  gerçek ekmek yaptıktan sonra, ekmek diye satılan diğer şeylerin yüzüne bile bakmayacaksınız, size bunu garanti ederim. Herkesin en kısa sürede gerçek ekmek ile tanışması umuduyla.
Afiyet olsun.

Online sipariş vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. 
https://www.fermentemutfagim.com/

fer



Yorumlar

  1. Merhaba,çok teşekkürler, paylaşımlarınız icin.sorum var ama :) toprak tepsi sırsız olmalı demişsiniz bende bir tepsi var ama sanırım sır var uzerinde emin degilim .cok önemli mi acaba sırlı ya da sırsız oluşu.neden sırsız olmalı. .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İçinde yemek pişecekce evet önemli ısı ile o kanserojen madde gıdaya karışıyor. ama ekmek pişirmek için kullanacaksanız arkasında sır yoksa şayet önemli değil. Yani ekmeğin deyeceği kısım sırsız ise.

      Sil
  2. Ferda Hanım kalıpları tepsinin üzerine mı yerleştiriyoruz?

    YanıtlaSil
  3. Burhaneddin COŞTAN14 Şubat 2017 21:57

    Taşın üstüne ekmekleri kalıpla beraber mi yoksa tek mi yerleştiriyoruz?

    YanıtlaSil
  4. Ekmekleri kalıptan çıkarıp taşın üzerine mi bırakıyoruz yoksa hamur kalıbın içindeyken kalıbı ters çevirip taşın üstünde mi pişiriyoruz? Bu kısım net olmamış cevaplarsanız memnun olurum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım kalıptaki pişirme kağıtlarından tutup toprak kabın üstüne aktarılıyor ve bu sayede tepsi mayası bozulmuyor. Kalıpların amacı pişirmek değil şekil vermek ve tepsi mayasının gelmesini beklemek.

      Sil
    2. Ekmekleri kalıpla tepsinin içine koyuyor tepsinin amacı ekmeği tabandan yavaş yavaş ve kıvamlı pişmesini sağlamak

      Sil
  5. Ferda hanım bende tam anlayamadım ekmekleri çömlek tepsinize kalıpla mi yoksa direk üzerine mi koyuyoruz

    YanıtlaSil
  6. Toprak değil de döküm bir tepsi koysak

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

İlgili Diğer Yayınlar

Kitap- Ferda Uslu İçindekiler

  Kitap- Ferda Uslu  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri dönüşüm Sanatı Fermantasyon Bu kitap, 07.07.2023 Yılında Ferda Uslu tarafından kaleme alınmıştır. Kitabın tüm hakları yazara aittir. Kitap sadece ferdauslu.net kişisel blogda djital olarak yayınlanmıştır. Bu bölümden başlayarak tamamına bu blogdan ulaşılabilir. Kitabın baskılı yayını yoktur. Kitapta anlatılan her şey yazarın kişisel yaşam deneyimine dayanmaktadır, hiçbir sağlık iddası yoktur. Djital yayın tarihi; 25.11.2024 İletişim  ferdauslu@fermentemutfagim.com fermentemutfagim.com telefon 0850 255 44 11 Giriş Ferda Uslu Ne Yapar İçindekiler 1.Bölüm   Fermantasyon Nedir?   -Bilinen En Eski Gıda Koruma Tekniği Fermantasyon -Probiyotik- Prebiyotik ve Simbiyotik Kavramları -İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon   -Mikro Evrenden Makro Evrene Sonsuz Dönüşüm -Bağırsaklar, Zihin ve Ruh -Die of iyileşme Sendromu -Ağız ve Cilt Florası -Kadim Şifa Kaynağı Fermantasyon -Sonsuz İyileşme Gücü  

4/6 Yiyecekleri Sağlıklı Pişirme Yöntemleri

Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon 4. Bölüm İçten Dışa Detoks 6. Kısım Yiyecekleri Sağlıklı Pişirme Yöntemleri Detoks boyunca yediklerimiz kadar, onları nasıl hazırladığımız da önemlidir. Fermente edilmiş yiyeceklerin dışında kalan çiğ sebzeler ve meyvelerle beslenirken, bu yiyecekleri besin değerleri kaybolmadan hazırlamak önemlidir. Aslında yiyecekleri pişirme yöntemleri sadece detoks için gerekli değil, genel olarak sağlıklı beslememizin de kriterlerindendir. Pişirme yöntemi, sağlıklı bir yiyeceği zararlı bir yiyecek haline dönüştürebilir. Doğru yiyecekleri doğru pişirme teknikleriyle hazırlayarak maksimum faydaya ulaşırız. Örneğin kabak tüm sebzeler gibi bol lif ve vitaminler içeren sağlıklı ve faydalı bir sebzedir, bununla birlikte kabağı kızgın yağda kızartırsak faydasının önüne kızartmanın zararları geçebilir. Yiyecekleri pişirerek onların formlarını değiştiririz, kullandığımız pişirme yöntemleri bu formları belirler. Detoks boyunca sağlıklı yiyece...

6/4 Fermente Tarifler 4

  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon 6. Bölüm 4. Kısım Probiyotik Yoğurt Malzemeler 3 Litre gezen inek, manda, koyun, keçi sütlerinden birisi ya da birkaçının karışımı çiğ süt 1 yemek kaşığı probiyotik turşu suyu   Süt bir tencerede kaynatılır ve kaynadıktan sonra çok kısık ateşte 10 dakika kadar daha kaynaması sağlanır. Ocaktan alınan süt, yoğurt mayalama ısısı olan 45 derece getirilir. Küçük bir kâsede turşu suyu ve birkaç kaşık süt karıştırılarak tenceredeki mayalanacak süte eklenir ve güzelce karıştırılıp tencerenin ağzı kapatılır. Yaklaşık 4-5 saat tencerenin aynı ısıda kalmasını sağlamak için tencere battaniyeye sarılabilir ya da fırının yoğurt mayalama ayarında sıcaklığı korunur. Mayalama belirtilen saatten uzun tutulursa yoğurt ekşi olur. Mayalama saati sona erdiğinde tencerenin kapağı açılarak, sarsmadan buzdolabına alınır ve bir gece buz dolabında dinlendirilir. Ertesi gün probiyotik yoğurt kullanıma hazırdır.     Probiyotik V...