8 Şubat 2021 Pazartesi

Probiyotik Yoğurt Nasıl Yapılır?

 Yaşayan Mayalarla, Yaşayan Besinler...


Yaşayan bir maya ile yoğurt mayalamak son derece kolaydır. 

  • Maya toz halinde ve ölü olmadığı için, ön mayalama gerektirmez, 
  • Lezzet ve kıvam her zaman istediğimiz gibi netice verir, 
  • Yoğurdunuz asla sünmez,
  • Mayalama saat yalnızca 4 saat ile sınırlıdır, 
  • Tutacak mı, tutmayacak mı derdi yoktur.
Peki yaşayan probiyotik mayayı nerden bulacağız?
Cevap veriyorum;
1- Bizim yaşattığımız yaşayan mayalardan sipariş vermek için buradan;
2- Diğer seçenek, en küçük püf noktasına kadar yapılışlarını anlattığım reçetelere uyarak evinizde bu mayaları kendiniz üreteceksiniz.
Cevap 1 diyenler: Buyurun buradan; 
Yaşayan Mayaları sipariş verebilirsiniz
Cevabım 2 diyenler, buyurun siz de bu blogdan okuyacağınız reçete ve bilgilerle Fermente besinlerin temel mantığına uyarak, yaşayan mayalarını kendiniz üretebilirsiniz. 
Bakınız;
Probiyotik Turşu, Sirke Anası, Ekşi Maya ve diğer fermente besinler.

Tarif tamamen bana ait olup, uyarlama bir tarif değildir. Kesinlikle pek çok kişi tarafından denenmiş ve her seferinde mükemmel sonuç alınmıştır. 

Malzemeler:
3 LT süt (gezen inek, manda, koyun, keçi ve ya sertifikalı süt)
1 tatlı kaşığı kendi yoğurdunuzun mayası,
1 yemek kaşığı Probiyotik Turşu Suyu (Organik-Probiyotik Lahana Turşusu Suyu-Lakto Fermente)
Süt ısısını ölçmek için ısı ölçer.

Yapılışı
Sütünüzü 45 derece ısıya gelene kadar ısıtınız.
1 kaşık mayalık yoğurdunuza 2 kaşık ılık sütten ve 1 yemek kaşığı da Probiyotik turşu suyundan ilave ederek karıştırınız.
Bildiğiniz şekliyle yoğurdunuzu mayalayınız. Sıcak kalması için kendi usulünüze uygun önlemlerinizi alıp, yoğurdu isterseniz sarın, isterseniz de fırına alın. 4 saat gibi bir sürede ısısını muhafaza ettiği taktirde yoğurdunuz hazır olacak.
Yoğurt olduğunda, ılık ortamından alarak buzdolabında 1 gece dinlendikten sonra tüketilmeye hazırdır.
Yaşayan, canlı ve probiyotik yoğurdunuz hazır, afiyetle tüketin.

Organik-Probiyotik Lahana Turşusu Suyu Nasıl Çalışır?
Beyaz lahana, yüksek oranda folat, C ve K vitaminleri ve ayrıca demir, potasyum, magnezyum mineralleri içerir. Fermantasyon süreci lahanaya; organik asitler, faydalı enzimler, yaşayan dost bakteriler kazandırırken, lahananın içinde bulunan tüm vitaminleri sentezleyerek çoğaltır ve böylece gıdanın besin değerlerini ve emilimini kat kat arttırır. Fermantasyon yöntemiyle elde edilen gıdalar yaşayan gıdalardır ve vücut için çok değerli besin kaynaklarıdır. Bizim için önemi, yalnızca kendi içerdikleri besin değerleri ve sindirim sistemine olan katkıları ile sınırlı değildir. Fermente gıdalar aynı zamanda, kendileriyle birlikte tüketilen diğer gıdaların içerdiği vitaminleri kalın bağırsakta sentezleyerek, onların içerdiği besinlerin emilimini de arttırırlar.

Geleneksel Fermantasyon
Probiyotik turşumuz ve ondan gelen bu değerli su, binlerce yıldır gıdaları muhafaza etmek ve besin değerlerini arttırmak için kullanılmış olan geleneksel fermantasyon yöntemiyle üretilir. Uzun ve zahmetli fermantasyon yolculuğunun sonunda, bizim aldığımız ödül; gurme bir lezzet ve hayatımıza kattığı vazgeçilmez fayda ve zenginliktir.

Probiyotik Turşu Suyu Nedir?
Lakto-fermantasyon; probiyotik bakterileri üretmek için geliştirilmiş bir turşu kurma yöntemidir. Bu sebeple yalnızca kaya tuzu ile kurulur. Tuzun görevi, zararlı bakterilerin (kötü adamlar) asla tahammül edemediği için üreyemediği ancak sağlıklı bakterilerin (iyi adamlar) üreyip gelişebildiği asidik bir ortam sağlamaktır. Lakto-fermantasyon, kötü adamları ilk aşamada siler ve saf dışı bırakır. Sonra, iyi adamların ikinci aşamada çalışmasına, gelişmesine ve üreyerek çoğalmasına izin verir.

Pastörize Edilmemiştir (Çiğ)
Probiyotik turşu suyumuz ham, yaşayan-canlıdır. Pastörize edilmediği ve ısıl işleme tabi tutulmadığı için, fermantasyondan gelen kazanımları ve besin değerleri kaybolmaz.

6,5 Milyon Canlı Probiyotik İçerir. (1 Gr.'da)
İçindeki Probiyotik bakteri suşları ve sayıları;
• Streptococcus Thermophilus 2,5 E
• Lactobacillus Bulgaricus 1,1 E
• Lactobacillus plantarum 1,5 E
• Lactococcus lactis 5 E
• Lactococcus lactis ssp cremocis 2,5 E
• Lactococcus mesentorides ssp cremocis 2,2 E
• Streptococcus diacetilactis 7,2 E
Probiyotik sayım analiz raporu için tıklayınız.





3 yorum:

  1. iyi geceler. Sizi gece gece buldum :) sabah tariflerinizden yapmaya bakacağım. Benim sorum turşu suyu katınca yoğurtta ekşilik olmaz mı? ayrıca bu yöntemle yoğurdu yaptık yeni yoğurt için bi önceki yoğurdu maya olarak kullansak yine turşu suyu eklemek lazım mıdır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ekşi bir yoğurt olmuyor hayır. Bir kaşık turşu suyu kullanıyoruz ve bu sayede yoğurda canlı bakteriler ekliyoruz. Bir sonraki yoğurt için ayırdığınız maya dışında yine 1 kaşık probiyotik turşu suyu ekleyin. 1 şişe turşu suyunu bitene kadar her mayalamada ekleyin eğer sık sık yoğurt yapıyorsanız zaten artık güçlü bir probiyotik yoğurt elde edeceksiniz bir süre sonra. Ondan sonra her mayalamada değil gerek gördükçe arasıra probiyotik ekleme yapabilirsiniz.

      Sil
  2. Soru güzel de

    Cevap 😞

    YanıtlaSil