Ana içeriğe atla

Fermente Ürünleri Yaşamınıza Katmak Size Neler Kazandırır



Antik çağlardan beri, dünyadaki kültürler fermente gıdaları diyetlerinde uygulamıştır. Atalarımızın fermente gıda yapma sanatı, bira, şarap, sirke, ekmek, turşu, tarhana ve mayalı süt ürünleri gibi pek çok lezzetli yiyecek ve içecek ortaya koymuştur.

Fermantasyon, bakteri ve enzimlerin, karbonhidratların organik asitlere (turşu ve lahana turşusu için) ve CO2'ye (ekşi hamur gibi) doğal bir dönüşümü oluşturmasıyla ortaya çıkar.
alkol fermantasyonu konu  dışı olduğu için ona hiç değinmiyorum.

Bu muhteşem kimyasal reaksiyonlara bakteri ve mikroorganizmalar neden olur. 
Fermente gıdalar sadece bağırsaklarınız için değil aynı zamanda cildiniz için de inanılmaz derecede iyileştiricidir.
Cilt ve saç için fermantasyonun önemini 

Fermente Kozmetik yazıma tıklayarak okuyabilirsiniz.


Fermente Gıdaların Vücut İşleyişindeki Önemi


• Büyük ölçüde sindirimi artırır, 
• Vitaminleri ve esansiyel yağ asitlerini daha biyoyararlı hale getirir, 

• Proteinleri ve esansiyel amino asitleri aktive eder, 
• Bağırsak florasını iyi bakterilerle doldurur ve yeniden dengeler, 
• Daha iyi sindirim nedeniyle cildi temizlemeye yardımcı olur, 
• Yüksek miktarda vitamin içerir. 


Daha fazla fermente olmuş yiyecekleri yemek,  size ne sağlar


• Genel sağlığın düzelmesi,
• Kabızlık problemlerinin kalıcı olarak giderilmesi,
• IBS kalıcı çözümü,
• Egzama, sedef hastalığı ve akne gibi cilt sorunlarının giderilmesi, 
• Candida tedavisi,
• ADD ve otizm tedavisi,
• Yiyeceklerden veya çevreden alerjilerin giderilmesi,
• Kontrolsüz kilo alımının giderilmesi,
• Kontrolsüz kilo kaybının önüne geçilmesi,
• İştahı kontrol altına alma, 
• Ruh halinin düzelmesi ve depresyonun giderilmesi.

Gördüğünüz gibi, fermente edilmiş yiyecekleri diyetinize dahil etmek son derece önemlidir.
Peki günlük hayatınıza kolaylıkla dahil edebileceğiniz fermente gıdalar hangileridir?

Probiyotik Lahana Turşusu


C vitamini bakımından inanılmaz derecede zengindir (lahanadan yaklaşık 4 kat daha yüksektir), bağışıklık sistemini düzenler.
Lahana turşusu, pastörize edilmemiş, canlı olduğundan emin olun.

Fermente edilmiş yiyecekleri ısıtmaktan kaçının çünkü bu değerli faydalı bakterileri gerçekten öldürebilir.
Probiyotik lahana turşusunun tüm faydalarını anlattığım yazım  Organik Ekşi Lahana (Sauerkraut) Turşusunun Yararları Nelerdir başlığına tıklayarak okuyabilirsiniz.


Kombucha (kombu çayı)


Kesinlikle yüksek bir vitamin içeriğine sahiptir, ancak kombucha'nın vücudu detoks eden en iyi fermente gıdalardan biri olduğunu biliyor muydunuz? 

Kombucha çayı, vücudunuzun detoks için kullandığı, karaciğeriniz ve pankreasınızdaki yükü azaltan enzimler ve bakteri asitleri bakımından zengindir. Kombucha ayrıca gerekli B vitaminleri içerdiğinden enerjiyi arttırır.
Kombucha ile ilgili detaylı bilgiyi Kombucha Faydaları - Kombu Çayı yazımın başlığına tıklayarak edinebilirsiniz.



Doğla Fermente Çiğ Elma Sirkesi



Fermente elma, fantastik bir şekilde doğal anti-histamin, idrar söktürücü ve besin takviyesidir. Vitamin içeriği yüksektir.
En terapötik kullanımlardan biri, elbette, bir bardak içme suyuna bir veya iki kaşık fermente elma sirkesi koyup sabah ilk iş olarak içmektir. Bu, vücudu temizler ve detoks yapar.

Fermente elma sirkesi sivilceler için harika bir topikal tedavi yöntemidir. Fermente elma sirkesini birebir oranında içme suyuyla karıştırarak tonik olarak kullanın.

Fermente elma sirkesinin çiğ ve pastörize edilmemiş olması bu faydalarından yararlanmak için son derece önemlidir.
Çiğ fermente elma sirkesinin yararlarını kapsamlı olarak anlattığım Çiğ Elma Sirkesinin Faydaları yazımı okuyabilirsiniz.

Günlük hayatınızda kolaylıkla tüketebileceğiniz ve alerji etkisi olmayan başlıca fermente besinler bunlar. Fermente ürün yelpazenizi fermente süt ürünleri olan yoğurt kefir gibi besinlerle de genişletebilirsiniz.

Online sipariş vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. https://www.fermentemutfagim.com/

Yorumlar

İlgili Diğer Yayınlar

Evde Fermente Sucuk Nasıl Yapılır

Evde sucuk nasıl yapılır Sucuk doğru bir şekilde, yani geleneksel yöntemle yapılırsa fermente bir yiyecektir, probiyotiktir.  Marketten aldığınız en iyi marka sucuğun bile içinde mutlaka raf ömrünü uzatacak koruyucu ve katkı maddeleri maalesef mevcut. Bir daha markete uğradığınızda en güvendiğiniz sucuk markasının içindekiler bölümünü okumanızı tavsiye ediyorum. Koruyucu, renklendirici asit düzenleyici vs... en güvenilir dediğiniz markada, en az 3 kalem katkı maddesi var. İşlenmiş tüm et ürünlerinin sigara kadar kanserojen olduğu dünya sağlık örgütü WHO tarafından duyuruldu.  Artık geleneksel yöntemle kendi sucuğumuzu kendimiz yapıp, bu probiyotik sağlık deposu et ürününden faydalanma zamanıdır diye düşünüp kolları sıvadım.

Rafine Şekersiz, %100 Meyveden ayva Reçeli

Basit karbonhidrattan mümkün olduğunca kaçmayı hayat felsefesi haline getirince  insanın hayatına alternatif ve masum tatlar arayışı giriyor. Özellikle gençler ve çocukların kahvaltı sofrasında alışık oldukları geleneksel reçeller ve çikolata kremalarına alternatif bulmak biraz daha zor olabiliyor.  Ev yapımı nutella tarifimle kahvaltıda çikolatalı fındık kremasına güzel bir alternatif oluşturmuştum, şimdi sıra geldi reçele. Reçel kahvaltıda alışık olduğumuz ve çok zor vaz geçtiğimiz vaz geçmek zorunda kaldığımız bir lezzet,  vazgeçmek zorunda kalmamızın nedeni ise içeriğinin belki %70 yakın kısmının şekerden oluşması. Reçel, meyvelerin şekerle kaynayarak koyu bir kıvama getirilme ve şekerin koruyucu özelliğiyle saklanma şekli. Reçel yaparken iki husus var ki reçeli reçel yapıyor. Bir tanesi reçeli uzun süre saklanabilmesi yani koruyucu madde, diğeri ise reçelin kıvamı yani koyu  olması, su gibi kalmaması. Her ikisini de geleneksel reçellerde şeker sağlıyor. Me...

Fermente Şampuan Hakkında

Fermente Şampuan Hakkında Neden fermente şampuan sorusuna önceki Fermente Kozmetik yazımda değinmiştim. Bu yazının konusu, daha çok fermente şampuanın kullanımı ve diğer şampuanlardan uzak kalmanın gerekliliği üzerine olacak. Marketten aldığınız şampuanların içindeki zararlı kimyasallar neler? Önce bunlara bir bakalım, sonra fermente şampuanın içerik ve kullanımından bahis edelim. Şampuanlar farklı kimyasallar içerebilirler, fakat aşağıda yer alan kimyasallar, marketlerde bulunan tüm şampuanlarda yer alan kimyasallardır. Aqua: Su. En iyi ihtimalle %50'si. Şampuanların içindeki diğer maddelerin seyreltilmesi ve şişeden akabilmesi için. Sodium Laureth Sulfate (SLES): Sülfaktan. Petrolden elde edilen sentetik bir kimyasal. Deterjan etkisi göstermesi ve köpürmesi için temizlik ürünlerine konuyor. Boru hatlarını temizlemek için bulunmuş. Vücuda teması halinde 1-2 dk içinde emilerek kana ve organlarımıza karışır. Saç derisini fazlaca kurutabilir. Beyin v...