12 Kasım 2018 Pazartesi

Organik Ekşi Lahana (Sauerkraut) Turşusunun Yararları Nelerdir



Probiyotik lahana turşusu, optimum sağlık için önemli olan birçok besin içerir. Bir fincan  lahana turşusu (142 gram) size bunları  sağlar;

Kalori: 27
Yağ: 0 gram
Karbonhidrat: 7 gram
Fiber: 4 gram
Protein: 1 gram
Sodyum: RDI'nın% 39'u
C Vitamini: RDI'nın% 35'i
K vitamini: RDI'nın% 23'ü
Demir: RDI'nın% 12'si
Manganez: RDI'nın% 11'i
B6 Vitamini: RDI'nın% 9'u
Folat: RDI'nın % 9'u
Bakır: RDI'nın% 7'si
Potasyum: RDI'nın% 7’si

Probiyotik ekşi lahana turşusu fermantasyonu, mikroorganizmaların,  doğal şekerleri sindirerek bunları karbondioksit ve organik asitlere dönüştürme işlemidir.

Fermantasyon, lahanada doğal olarak bulunan mayalar ve bakteriler ile, lahanadaki şekerle temas ettiğinde başlar.

Probiyotik ekşi lahana turşusu fermantasyonu, yoğurt ve kefir gibi ürünlerde de bulunan yararlı probiyotiklerin gelişimini sağlayan koşullar yaratır.

Probiyotikler, güçlü sağlık yararları sağlayan iyi bakterilerdir. Ayrıca, yiyecekleri sindirilebilir hale getirmeye de yardımcı olurlar, bu da bağırsaklarınızın içerdikleri vitamin ve mineralleri absorbe etme yeteneğini artırır. Bu lahana turşunu, çiğ lahanadan daha besleyici yapan şeydir.


Sindiriminizi Geliştirir
Bağırsaklarımız, vücudunuzdaki toplam hücre sayısının 10 katından fazla olan 100 trilyona yakın mikroorganizma içerir. Buna veya "bağırsak florası” denir.


Probiyotik lahana turşusu, toksinlere ve zararlı bakterilere karşı ilk savunma hattı olarak görev yapan yararlı bakteriler olan probiyotikler içerir . Probiyotikler sindiriminizi ve genel sağlığınızı da geliştirebilirler.

Probiyotik lahana turşusu gibi probiyotikler, antibiyotik kullanımı ile rahatsız edildikten sonra bağırsaklarınızdaki bakteriyel dengeyi iyileştirmeye yardımcı olabilir. Bu antibiyotiğe neden olan ishali azaltmaya veya önlemeye yardımcı olabilir.

Araştırma ayrıca probiyotiklerin, Crohn hastalığı ve ülseratif kolit ile ilişkili gaz, şişkinlik, kabızlık, ishal ve semptomları azaltmaya yardımcı olduğunu da göstermektedir.

Çoğu probiyotik açısından zengin gıda ve takviyeleri , porsiyon başına 5-10 milyar koloni oluşturan birim (CFU) içerir. Karşılaştırıldığında, 1 bardak lahana turşusu yaklaşık 3 milyar CFU içerir.

Ancak, bazı bilimsel olmayan kaynaklara göre, bazı lahana turşuları daha yüksek miktarlarda probiyotik içerebilir.

Farklı probiyotik suşlar ayrıca farklı avantajlar sağlayabilir. Bu nedenle, çok çeşitli suşları tüketmek size daha geniş bir sağlık yararı sağlayabilir.

Bu açıdan, Probiyotik lahana turşusu avantajlı olabilir. Araştırmalar, bir porsiyon lahana turşusunun 28'e kadar farklı bakteri suşunu içerebileceğini bildirmiştir.

Diğer birçok fermente gıdalar gibi, lahana turşusu da besinleri daha küçük, daha kolay sindirilebilir moleküller halinde parçalamaya yardımcı olan çeşitli enzimler içerir.

Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirir
Probiyotik lahana turşusu, bağışıklık sistemini güçlendiren zengin bir probiyotik ve besin kaynağıdır.

Yeni başlayanlar için, bağırsaklarınızı doldurulan bakterilerin bağışıklık sisteminizde güçlü bir etkisi olabilir. Lahana turşusu içinde bulunan probiyotikler, bağırsağınızdaki bakteri dengesini artırmaya yardımcı olur, bu da bağırsaklarınızın iç kısmını sağlıklı tutar.

Daha güçlü bir bağırsak astarı, istenmeyen maddelerin vücudunuza "sızmasını" önlemeye ve bağışıklık tepkisine neden olmaya yardımcı olur.

Sağlıklı bir bağırsak florasının korunmasını aynı zamanda zararlı bakterilerin gelişmesini önlemeye yardımcı olur ve hatta doğal antikorların üretimini de arttırabilir.

Ayrıca,  organik lahana turşusu gibi düzenli olarak tüketilen probiyotik bakımından zengin besinler, soğuk algınlığı ve idrar yolu enfeksiyonları gibi enfeksiyonlar geliştirme riskinizi azaltabilir.
Hastalanırsanız, düzenli olarak probiyotik açısından zengin gıdalar tüketmeniz daha hızlı iyileşmenize yardımcı olabilir ve antibiyotik ihtiyacını% 33 oranında azaltabilir.

Zengin bir probiyotik kaynağı olmasının yanı sıra, lahana turşusu sağlıklı bir bağışıklık sistemine katkıda bulunan C vitamini ve demir içerir. 

Özellikle, soğuk algınlığı olduğunda C vitamini alımınızı arttırmak, semptomları daha hızlı atmanıza yardımcı olabilir.

Size kilo vermede yardımcı olabilir
Düzenli olarak organik lahana turşusu tüketmek kilo vermenize yardımcı olabilir.

Lahana turşusu, çoğu sebze gibi lif bakımından zengindir.
Lahana turşusunun yüksek probiyotik içeriği de sağlıklı zayıflamanıza katkıda bulunabilir.

Kesin nedenler henüz tam olarak anlaşılamamıştır, ancak bilim adamları, probiyotiklerin vücudunuzun diyetinizden emdiği yağ miktarını azaltma kabiliyetine sahip olabileceğine inanmaktadır.

Beyin ve Ruh sağlığınızda etkilidir
Ruh haliniz yediğiniz şeyi etkileyebilirken, tersinin de doğru olduğu düşünülür. Ne yediğinizi ruh halinizi ve beyin işlevinizi etkileyebilir.

Giderek artan sayıda çalışma bağırsak ve beyin arasındaki yakın bir bağlantıyı keşfediyor .

Bilimsel araştırmalar bağırsakta bulunan bakteri türünün, beyninize mesaj gönderme ve dünyayı algılama ve algılama şeklini etkileyebileceğini bulmuşlardır.

Örneğin, lahana turşusu (Sauerkraut) gibi fermente edilmiş, probiyotik açısından zengin besinler, sağlıklı bir bağırsak florasının yaratılmasına katkıda bulunur, bu araştırmalar stresi azaltmaya ve beyin sağlığını korumaya yardımcı olabilir.

Probiyotiklerin anksiyete, depresyon, otizm ve hatta obsesif kompulsif bozukluğun (OKB) hafızasını iyileştirmeye ve daha az semptomlara yardımcı olduğu bulunmuştur.

Organik Lahana turşusu Sauerkraut bağırsaklarınızın magnezyum ve çinko dahil olmak üzere ruh düzenleyici mineralleri emmesini sağlayarak beyin sağlığını da koruyabilir.

Bazı Kanser Riskini Azaltın
Probiyotik lahana turşusunun ana maddesi olan lahana, bazı kanserler riskini azaltmaya yardımcı olabilecek antioksidanlar ve diğer faydalı bitki bileşiklerini içerir.

Araştırmacılar bu bileşiklerin DNA hasarını azaltmaya, hücre mutasyonlarını önlemeye ve tipik olarak tümör gelişimine yol açan aşırı hücre büyümesini engellemeye yardımcı olabileceğine inanmaktadır.

Lahana fermantasyon süreci aynı zamanda prekanseröz hücreleri yok etmeye yardımcı olduğu düşünülen özel bitki bileşikleri de oluşturabilir.

Bazı karsinojenlerin, belirli enzimler tarafından "aktive olduktan" sonra kansere neden olduğuna inanılmaktadır.

Son zamanlarda yapılan iki çalışma lahana ve lahana turşusunun kansere neden olan bu enzimlerin üretimini azaltarak kanserin gelişmesini engellemeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.

Haftada üç porsiyon lahana turşusu tüketen kadınların haftada 1.5 porsiyondan daha azını tüketenlere göre% 72 daha düşük meme kanseri riski gözlemlendi.

Güçlü Kemiğe Katkı Sağlar
Prpbiyotik lahana turşusu, kemik sağlığında önemli bir rol oynayan K2 vitamini içerir .

Daha spesifik olarak, K2 vitamini, kemikleri bulunan ana mineral olan kalsiyumu bağlayan iki proteini aktive eder.

Bunun daha güçlü, sağlıklı kemiklere katkıda bulunduğu düşünülmektedir. Aslında, bazı çalışmalar K2 vitamininin kemik sağlığına yararlı olabileceğini göstermiştir .

Lahana turşusu alırken nelere dikkat edilmeli
Probiyotik lahana turşusu satın alırken aşağıdaki basit ipuçlarını aklınızda bulundurun:
  • Pastörize edilmiş çeşitlerden uzak durun: 
  • Pastörizasyon işlemi turşudaki probiyotik bakterileri öldürür. Yukarıda bahsedilen yararlar yalnızca canlı bir turşudan sağlanılacak yararlardır, ölü bir turşu sadece yemeklerin yanında lezzet verici bir mezedir. Pastörize edilen her gıda ölüdür.
  • Koruyuculardan kaçının: Endüstriyel olarak üretilmiş turşuların hepsi fermantasyonu durdurucu koruyucular içerir. Bu koruyucular da tıpkı pastörize işlemi gibi turşudaki bakterileri öldürmeyi hedefler.
  • İlave şekerlerden kaçının: Lahana turşusu sadece üç temel bileşen içermelidir: lahana, tuz ve su. İlave şeker eklenenlerden uzak durun.
  • Sanayi sirkesi, limon tuzu vs ilave edilmiş turşular probiyotik turşu değildir.

Fermente Mutfağım Organik Ekşi Lahana (Sauerkraut) Turşusu el organik sertifikalı olup, el yapımı ve yerli üretimdir. Probiyotik esasına göre yaptığımız lahana turşumuz pastörize edilmez ve koruyucu içermez. 

Online sipariş için https://www.fermentemutfagim.com/ adresimizi ziyaret edebilirsiniz.


4 yorum:

  1. yeni tursu yapiyorum peyniralti suyum yagliydi tursuyu bozarmi

    YanıtlaSil
  2. Merhaba ferda hanım.Yaptığım elma ve cennet hurması sirkeleri her şey yolunda gidiyorken son bir ayda kararmaya başladılar(kasım sonu-aralık sonu).renkleri kahverengi tatları da bozuk artık.acaba neden oldu öyle.

    YanıtlaSil
  3. Organik lahana turşusu organik sirkeyle kurulmuş turşumu oluyor?Yoksa başka bir yöntem varmı??

    YanıtlaSil