20 Ağustos 2016 Cumartesi

Kışlık Menemen Konservesi



Meyve ve sebzeleri sadece kendi mevsiminde yiyerek sağlığa doğru çok önemli bir adım atmış oluruz. Her meyve ve sebze sadece mevsiminde doğal yöntemlerle üretilebilir. Kışın aldığınız domates biberin zaten saman gibi tadından bunu tahmin etmek zor değil. Tadı bile olmayan bu plastiğimsi üründen sağlık beklemek zaten çok büyük hayalcilik olacakken vücudumuza bir sürü hormon ve toksin madde de doldurmuş oluruz.
Bizim eve bir yıldan uzun bir süredir tüm meyve ve sebzeler sadece mevsiminde giriyor. Geçen kış hiç taze domates, biber, salatalık, patlıcan, kabak gibi yaz sebzeleri alıp tüketmedik. Haziran ayının sonlarında ilk domates, biber, salatalığı alınca evde bir bayram havası oluştu. Çocuklar aslında bu sebzelerin sadece yazın yetiştiğini bu zamana kadar bilmiyorlardı bile. Büyük bir özlemle bir kış domatese, bibere kavuşmayı bekledik. Bu bekleyiş bana çocukluk yıllarımı hatırlattı. Eskiden bahar aylarında turfanda olarak çıkan domates biberin aslı, tüm lezzetiyle yazın başlardı ve kokusuyla tadıyla yemeye doyamazdık. 
Geçen yaz da domates, biberlerle yaptığım menemenlikleri bir kış yemek yapımında kullandım. Fermente kuru fasulye tarifimde de bu konserve, malzeme listesinde geçer. 
Bu yıl kışlık menemenlik yapıp yapmama konusunda çok kararsız kalmıştım aslında. Çünkü ilaçsız domates, biber bulabilme, o kadar domates biberi eve taşıma gibi pek sorunu beraberinde getirdiği için şimdilik erteliyordum.
Sonra Tobra organik tarım ürünleriyle tanıştım ve organik sertifikalı yerli tohum (hibrit değil) domates biberi getirebileceklerini duyunca kışlık menemenler için kolları sıvadım.
Yaptığım kışlık menemen için kullandığım domates, kıl biber ve kapya biber organik sertifikalı ve pestisit raporlu ürünler. Hepsinin sertifika ve analiz raporlarını yazının sonuna ekledim. 

Yorumlarda sorulacağı için şimdiden söyleyeyim Tobra organik sebzeleri ve meyveleri Ekolojik Buğday Derneğinin organize ettiği ekolojik pazarlarda haftada iki gün ürünlerini satışa sunuyor. Bu pazarlar çarşamba günü Kadıköy'de, cumartesi günü Şişli'de.
Kokularıyla ve lezzetleriyle beni yine çocukluk yıllarıma götüren bu gerçek sebzelerin üretiminde büyük emek harcayan Tobra Organik tarım ailesine tekrar teşekkür etmek istiyorum.



Kışlık menemen konservesi nasıl yapılır

Malzemeler

Gerektiği kadar ve istenilen boyutta konserve kavanozu ve kavanoz kapağı. Benim yukarıdaki ölçülerden 87 kavanoz çıktı.


Yapılışı

Siz yapmak istediğiniz miktara göre ölçünüzü ayarlayabilirsiniz. Öncelikle kavanozların sterilize edilmesi ve kapakların kullanılmamış olması ilk şart. 
Kavanozları sterilize etmek için büyük çelik bir tencerede kaynamakta olan suya kavanozları sırayla koyup 10 dk kaynatmak gerekiyor. Kapaklar da 10 dk kaynatılmalı. Benim tencereme iki kavanoz sığdığı için bu işlemi ben 2 şerli olarak yaptım. Sterilize işlemi biten kavanozları suyun içinden maşa ile alıp temiz bir çarşafın üzerine ters çevirerek bıraktım.


Domatesleri ve biberleri güzelce yıkayıp hazırlıyoruz. Domateslerin ortalarını çıkartıp robotta çekecek şekilde kesiyoruz. Kapya biberlerin de çekirdek yataklarını temizleyip onları da robotta çekilecek şekilde hazırlıyoruz. Domatesleri ve biberleri robotttan çekip ayrı ayrı kaplara alıyoruz.


Kıl biberler içerisinde güzel görünsün kaybolmasın diye doğruyoruz ve onları da bir kaba alıyoruz.

Büyük çelik tencerelerde yarıdan fazlasını domates, üzerine kıl biber, ve kapya biber ekleyip kaynamaya bırakıyoruz. Kaynamaya başlayınca şöyle bir karıştırıp altını kısıp kapağı kapalı olarak yarım saat pişmeye bırakıyoruz. Yarım saatin sonunda kaya tuzunu ilave edip bir taşım daha kaynatıp şişeleme işlemine geçiyoruz. Tuz ölçüsü, her 5 lt lik menemen için 2 tatlı kaşığı kullandım.

Tencerenin altını kapatmıyoruz, kısık ateşte kaynamaya devam ederken, bir bir taraftan kavanozları doldurmaya başlıyoruz. Kavanozları doldurmak için kullandığınız kulplu bardak ya da cezveyi önceden sterilize etmeyi unutmayın.
Kavanozları ağızlarına kadar iyice dolduruyoruz ki hava alacak çok yer kalmamalı. Dolan kavanozun kapaklarını önce ters yönde, sonra kapanma yönünde çevirip sıkıca kapatıyoruz ve kavanozu uygun bir yere ters çevirip bırakıyoruz.



Kavanozlar bir gece bu şekilde kalmalı. Ertesi gün kavanozları düzeltip, kontrol ettikten sonra depolama alanına taşıyabilirsiniz. Serin, gölge ve kuru bir yerde muhafaza edecek olduğunuz konserveleriniz bir kış boyunca tüm yemeklerinize tat vermek için hizmetinizde.
Benim konservelerimde fire veren olmadı ama ertesi gün kavanozları düzelttiğinizde suyu taneden ayrılmış ya da kapağı şişmiş olanlar varsa bunları açıp tüketmelisiniz. Bunlar tutmamış demektir.
Kavonozlarda fire vermemesinin sırını bir kaç maddede sıralamak gerekirse;
kavanozların sterilize edilmesindeki 10 dk lık süre,
kavanozların dolum aşamasında çok seri davranmak,
menemenin en az yarım saat kaynamış olması.

Bu aşamalara özen gösterip tarifi tam uygularsanız konservelerinizde fire olmaz.
Afiyet olsun.

Online sipariş vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. https://www.fermentemutfagim.com/





22 yorum:

  1. Şahanesiniz bana bir fiyat listesi göndermeniz mümkün mü?
    edokmecic@gmail.com

    YanıtlaSil
  2. Kapaklar yüzünden çok firemiz oldu geçen yıl, siz de kapakları soğuduktan sonra kapatıyorsunuz anladığım kadarıyla, önce geri sonra ileri mi nasıl kapatıyorsunuz, paylaşırsanız servinirim. Teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kapaklar mutlaka kullanılmamış olmalı. Kapak ve kavanozlar sterilize edildikten sonra soğumuş olması çok önemli değil, ama fazla beklemeden dolum yapılmalı. Karışım zaten kaynarken dolum yapılacak.

      Sil
  3. Banada Fiat listesi gönderirmisiniz serotonojik@windowslive.com ödeme kapıda mı yapılıyor teşekkürler

    YanıtlaSil
  4. Bana bir fiyat listesi göndermeniz mümkün mü?
    seda.demirel@gmail.com

    YanıtlaSil
  5. Fiyat listesi alabilirmiyim. Diğer ürünlerinizde olsun lütfen.
    nilgun.bilge@icloud.com

    YanıtlaSil
  6. Ben de tum urunlerinizi iceren fiyat listesi rica edecegim. HARIKASINIZ. almilaselin@gmail.com. Tesekkurler.

    YanıtlaSil
  7. Merhaba ürn fiyat listesi alabilir miyim?
    teşşkurler.. "ercument-77@hotmail.com"

    YanıtlaSil
  8. Fiyat listesi gönderebilir misiniz?
    cemalcandan@gmail.com

    YanıtlaSil
  9. Merhaba
    Fermente mutfağım ürünlerini artık direk dükkan sitemizden sipariş verebiliyorsunuz.
    Saygılar.
    http://fermentemutfagimdukkan.com/

    YanıtlaSil
  10. Linki açamıyorum

    YanıtlaSil
  11. Bana da gönderir misiniz ? hamzabay67@gmail.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba tüm ürünlerimizin ücretlerini sitemizden görebilir ve online olarak sipariş verebilirsiniz. sipariş site linki;
      http://fermentemutfagimdukkan.com/

      Sil
  12. Merhabalar
    Sizden fiat listesi ve İstanbul için kargo ücreti rica ediyorum. Sevgiler 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba tüm ürünlerimizin ücretlerini sitemizden görebilir ve online olarak sipariş verebilirsiniz. sipariş site linki;
      http://fermentemutfagimdukkan.com/

      Sil
  13. occanarslan@hotmail.com
    Fiyat paylaşmanızı rica ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba tüm ürünlerimizin ücretlerini sitemizden görebilir ve online olarak sipariş verebilirsiniz. sipariş site linki;
      http://fermentemutfagimdukkan.com/

      Sil
  14. Fiyat listesi yollar mısınız diğer ürünlerinizde varsa iyi olur listede
    hakan_uymaz34@hotmail.com mail adresim sizden haber bekliyorum iyi günler hayırlı işler bol kazançlar

    YanıtlaSil
  15. Tüm ürünlerimizin fiyatını sitemiz üzerinden görebilir ve online olarak sipariş verebilirsiniz.
    http://fermentemutfagimdukkan.com/

    YanıtlaSil